francuskie - 7160 przepisów (strona:91/478)

Śledzie z miodem i musztardą francuską 272

napisać dopiero przed Andrzejkami. Tylko po kiego grzyba mam czekać jeszcze trzy tygodnie? Zrobię to dziś, tak dla odmiany. Stanęło więc na śledziach. Na śledziach z miodem i musztardą francuską. Parę tygodni temu robiliśmy Toli urodziny w ekipowym gronie. Nie miałam ochoty na żadne kombinacje. Chociaż nie, może i miałabym, ale nie ten czas, spore ograniczenia, no nie. A śledzie(...)znalazło się podczas śniadania. No pyszne. Naprawdę pyszne. Kiedy w ogóle się za nie zabierałam, nie miałam w planie dodawać do nich miodu. Miała być tylko cebula i musztarda francuska. Kroiłam, sparzałam, mieszałam. A potem mój wzrok zatrzymał się na słoiku z miodem. Hm… miód i musztarda? No pewnie. Nie ma szans, żeby to zepsuć. I zdecydowanie tego

Kardamonovy
OWOCOWA SAŁATKA Z TRUSKAWEK I BRZOSKWINI Z PISTACJAMI 117

  Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie deseru, a chcecie zaserwować swoim gościom latem coś lekkiego, smacznego i efektownego, to polecam Wam prosty deser

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka na grilla 149

czasu. Sałatę dębolistną połączyłam z papryką, pomidorkami koktajlowymi, świeżą cukinią i serem feta. Dodałam także prażone pestki dyni, które świetnie skomponowały się ze świeżymi warzywami. Sałatkę doprawiłam lekkim winegretem francuskim . Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Sałatka Składniki na sałatkę na grilla. 20 dkg sałaty dębolistnej garść świeżych listków bazylii 15 dkg pomidorków koktajlowych(...)sera feta 25 dkg papryki (mix papryki czerwonej, żółtej i zielonej) 15 dkg kukurydzy z puszki 3 łyżki prażonych pestek dyni 20 dkg cukinii winegret francuski Jak zrobić sałatkę na grilla. Winegret francuski przygotuj według przepisu TUTAJ . Ja doprawiłam tę sałatkę całą ilością winegretu, który przygotowałam. Sałatę dębolistną opłukać, dobrze osuszyć i porwać w dłoniach na mniejsze kawałki. Cukinię pokroić

MeCooks
ZAPIEKANKA Z SELERA NACIOWEGO, ZIEMNIAKÓW, MARCHEWKI I POMIDORÓW Z CYTRYNĄ I SEREM 152

  Dla miłośników kuchni wegeteriańskiej i nie tylko, mam dzisiaj przepis na pyszną zapiekankę warzywną z udziałem kopru włoskiego, marchewki, pomidorów i sera żółtego,  z

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułami 95

Przepis na tartę obiadową z kurczakiem, brokułem, serem i innymi dodatkami. Składniki ciasto francuskie brokuł (podzielić na różyczki i sparzyć) pierś z kurczaka (pokroić w kostkę dodać sól, pieprz i usmażyć) pieczarki (pokroić i usmażyć z dodatkiem soli i masła) pomidorki koktajlowe (kilka szt. na wierzch) ser żółty (zetrzeć) 2 jajka śmietana ukwaszona lub słodka 200 g Przygotowanie Formę wysmarować(...)wykleić gotowym ciastem francuskim. Dno lekko ponakłuwać widelcem. Dodać wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Brokuł, pieczarki, kurczak. Jajka roztrzepać wraz ze śmietaną, dodać szczyptę soli i pieprzu do smaku można też użyć ziół ale to według uznania. Gotową mieszanką zalać składniki co spowoduje że podczas pieczenia wszystko się razem połączy. Na wierzch dodać kilka pomidorków przeciętych na pół i zasypać wszystko

Wasze Przepisy
Francuska karpatka z musem brzoskwiniowo-marchewkowym 139

Klasyczna karpatka z chrupiącego ciasta, z aksamitnym kremem, przekładana orzeźwiającym musem z brzoskwiń i marchewki to idealne ciasto na długie pogawędki przy filiżance kawki. Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 1 jajko cukier olej do wysmarowania formy Masa śmietanowa: 800ml śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Mus brzoskwiniowo-marchewkowy: 250ml soku z marchewki  (około 4 marchewki) 350g(...)brzoskwiń z puszki 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru Wykonanie: 1. Każdy płat ciasta francuskiego przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, pod ciasto podłożyć w równych odległościach formy od babek aby powstały garby. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie

Szalona Kuchnia Eweliny
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 142

oraz czosnku. Nie może ich zabraknąć podczas grillowej uczty! Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka Marynata: 1/2 szklanki piwa 2-3 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru sól, pieprz liść laurowy 2-3 ziela angielskie Wykonanie: Marynata: W misce mieszamy piwo(...)czosnek oraz koperek. Dokładnie wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3) Polędwiczki wieprzowe w marynacie musztardowej Polędwiczki wieprzowe w marynata z dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dodatkiem oleju, czosnku, sosu sojowego i majeranku. Dzięki musztardzie mięso nabiera intensywnego oraz dość ostrego smaku. Idealna propozycja na obiad. Składniki: 500 g polędwicy wieprzowej Marynata: 3-4 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 142

oraz czosnku. Nie może ich zabraknąć podczas grillowej uczty! Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka Marynata: 1/2 szklanki piwa 2-3 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru sól, pieprz liść laurowy 2-3 ziela angielskie Wykonanie: Marynata: W misce mieszamy piwo(...)czosnek oraz koperek. Dokładnie wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3) Polędwiczki wieprzowe w marynacie musztardowej Polędwiczki wieprzowe w marynata z dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dodatkiem oleju, czosnku, sosu sojowego i majeranku. Dzięki musztardzie mięso nabiera intensywnego oraz dość ostrego smaku. Idealna propozycja na obiad. Składniki: 500 g polędwicy wieprzowej Marynata: 3-4 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
KEKS MIGDAŁOWO- CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI PEKAN 150

  Ten energetyczny keks z czekoladą, migadałami i orzechami pekan możecie zapakować do plecaka na pieszą lub rowerową wycieczkę, lub zabrać na piknik. Orzechy pekan pochodzące

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Francuska zupa cebulowa z grzankami 123

Francuska zupa cebulowa z grzankami z roztopionym serem żółtym i gotowana na wytrawnym białym winie. To przepis niemal idealny, do tego klasyka kuchni francuskiej. Wystarczy kilka prostych składników, by zachwycić rodzinę i gości. Doskonała na chłodne wieczory, gdy za oknem jesienna i zimowa aura. Składniki: ok. 1 kg cebuli 3/4 szklanki wytrawnego białego wina 50 g masła 3 szklanki wody(...)szklanki bulionu wołowego łyżka mąki świeży tymianek- ok. łyżeczki liść laurowy kilka kromek weki lub bagietki drobno starty ser żółty Francuska zupa cebulowa z grzankami – przepis Cebulę pokrój w cienkie plasterki, następnie podsmażaj w garnku na maśle przez około pół godziny. Rób to na średnim ogniu, cebula musi uzyskać złoty kolor, ale masło nie może się przypalić. W drugim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto Trzech Króli Galette des Rois 130

czując się jak król. U nas pierwsze dwa kawałki nie przyniosły rozstrzygnięcia i na razie panuje bezkrólewie. Udostępnij Ciasto Trzech Króli Galette des Rois – składniki 2 opakowania ciasta francuskiego 125 g mielonych migdałów 100 g masła w temperaturze pokojowej 125 g cukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8 g) 2 jajka wielkości L 3 krople aromatu migdałowego skórka starta(...)wmiksować. Na koniec w migdałową masę wmieszać aromat migdałowy, skórkę startą z pomarańczy oraz cały migdał. Masę wstawić do lodówki na 20 minut i równocześnie wyjąć z niej ciasto francuskie, aby się ogrzało i nie pękało podczas rozwijania. Z obu blatów ciasta francuskiego wyciąć takiej samej wielkości koła, używając dużego talerza jako szablonu. Pierwsze koło położyć na blasze wyłożonej papierem

niecodziennikpary
Sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską 105

Obecnie szkoda czasu na zastanawianie się z czego robić sałatki. Sałatki teraz trzeba robić z pomidorów. Koniec dyskusji. Powstała zatem przepyszna sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską. Już od dawna chodził za mną dressing, do którego użyję tego typu musztardę, postanowiłam w końcu to zrobić. Na blacie w kuchni od paru tygodni stał także olej z pestek dyni, który(...)genialny. Wszystko pięknie zagrało. Wszyściutko. Składniki: pół opakowania mieszanki sałat ze szpinakiem 2 pomidory 1 duża szalotka 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju z pestek dyni (można użyć oliwy extra virgin) sól pieprz Pestki słonecznika prażymy na patelni do zrumienienia. Sałatę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w ćwiartki

Kardamonovy
Pain d’épices - francuski piernik dla zabieganych 150

cukierników, niemal płakałam ze szczęścia. Miękkie, rozkosznie słodkie i rozpływające się w ustach...jak mogłam wcześniej nie znać tego wypieku? Historia tego ciasta sięga XVw., kiedy pewien kuchmistrz z francuskiego Bourges wymyślił na cześć króla Karola VII pain d'épieces , czyli chleb żytni z przyprawami na miodzie gryczanym. Przysmak tak zasmakował władcy, że niedługo potem rozpowszechnił się na cały kraj(...)się nieco składnikami w zależności od regionu. I tak w Reims używano tradycyjnie mąki żytniej, a w Dijon pszennej, co także wpływało na smak końcowego wypieku. Jednak prawdziwy sekret francuskiego piernika krył się w leżakowaniu w drewnianych kadziach przez dni, miesiące, a nawet lata, co wzmacniało smak i aromat. Od XIXw. zaczęto dodawać do ciasta proszku do pieczenia, co znacznie

Kuchnia w Słońcu Skąpana