sklepową, jak stopi się tłuszcz rzucamy cebulę, po jej podsmażeniu wrzucamy czosnek, a na koniec kiełbasę wiejską. Po kilku minutach wrzucamy cukinię, podlewamy delikatnie wodą, wrzucamy kostki warzywne i dusimy do momentu, aż cukinia zmięknie. Jak już cukinia będzie miękka wkładamy koncentrat pomidorowy, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę w proszku, pieprz i majeranek. Dusimy dłuższą chwilę, mieszając całość(...)jakiś czas. Na końcu dosypujemy świeży posiekany koperek,mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę. Nakładamy do miseczek i podajemy z chlebem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujezalewy. W woku rozgrzewamy niewielką ilość masła, do której wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony. Kiedy mięso jest już usmażone układamy na nim mrożone warzywa, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Próbując warzywa, czy już są gotowe, szczególną uwagę musimy zwrócić na pędy bambusa, które potrzebują troszkę więcej czasu niż pozostałe. Podczas duszenia stopniowo doprawiamy danie papryką, solą(...)pieprzem i suszonym oregano. Pod koniec duszenia dodajemy kawałki ananasa. Na koniec wlewamy naszą pulpę pomidorową, czyli kawałki pomidora w przecierze pomidorowym i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu aż sos pomidorowy się zredukuje. Wtedy dopiero dosypujemy cukier, aby przełamać kwaśny smak pomidorów. W czasie kiedy redukujemy sos pomidorowy gotujemy makaron i kroimy ser żółty w zapałki. Tak jak wspomniałam
Blondynka Gotujewieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością czosnku. Mieszkańcy regionu Goa dopasowali je jednak do własnych smaków i gustu dodając mnóstwo aromatycznych przypraw. Czasami razem z mięsem dusi się także ziemniaki, ale te zostały jakby przypisane daniu przez pomyłkę - w języku hindi słowo "aloo" oznacza ziemniaka. Vindaloo (vindalho, vindallo) to jedno z najostrzejszych curry kuchni indyjskiej
Smaczna Pyzakołpakowate są bardzo smaczne i delikatne. Można je gotować, dusić, smażyć - smażone na masełku są pyszne ! - albo np. marynować panierowane tak jak kanie . Znam takich co widząc wysokie czernidłaki kołpakowate myśleli, że napotkali na młode kanie - na szczęście w tym wypadku pomyłka nie jest groźna. Moje dania z czernidłakami : - Schab duszony z czernidłakami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBoczniaki - jeszcze mało popularne u nas grzyby. Można je dusić, smażyć , gotować, zapiekać - wykorzystać jak tylko chcecie. Są smaczne chociaż nie wszystkim odpowiada ich charakterystyczny smak. Ponieważ kapelusze boczniaków są dość duże więc świetnie nadają się na sznycle. To było chyba pierwsze danie jakie jadłam z tych grzybów wiele lat temu. Sznycle z grzybów to świetny zamiennik mięsnych kotletów - nawet(...)dzikim tworząc przeważnie piękne kolonie. Owocniki dzikie są bardziej mięsiste i wyraziste w smaku - kto jadł ten zna i docenia różnicę. Zobacz też przepis na Filet z kurczaka z duszonymi boczniakami i Dorsza z boczniakami, orzechami oraz marchewką ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaszklanek wody 1/4 szklanki mąki Na rozgrzanym maśle z oliwą z oliwek dusimy posiekane ogonki z grzybów wraz z marchewką pokrojoną w kostkę i cebulą (również w kostkę). Zalewamy 6-cioma szklankami wody, dodajemy gałązkę tymianku i gotujemy pół godziny. Pora kroimy w krążki i dusimy na oliwie(...)oliwek, dodajemy pokrojone w plastry kapelusze grzybów, zalewamy winem, zagęszczamy mąką i dusimy do odparowania wina. Dodajemy przetarty bulion, łyżeczkę posiekanego świeżego tymianku i gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałarondla, spieczoną mąkę z patelni spłukuję zimną wodą i przelewam do rondla. Cebulę kroję w kostkę, wkładam na patelnię do zeszklenia i dodaję do mięsa. Pieczarki kroję w plastry, duszę na patelni na łyżce masła i lekko posolone a następnie dodaję do mięsa. Duszę ok. 1 godziny. Oczyszczoną paprykę kroję w cienkie paski, po godzinie dodaję do mięsa razem(...)przecierem pomidorowym, musztardą, solą,pieprzem, pieloną papryką i duszę jeszcze 1/2 godziny. W tym czasie przygotowuję placki: Obrane ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach (lub ułatwiam sobie sprawę thermomixem). Dodaję mąkę, jajko, sól, pieprz, posiekany koper, drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku – całość mieszam. Na rozgrzanym oleju smażę placki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaogórkiem. Dlaczego czasem tylko prawie? Bo standardowo wytapia się go ze słoniny, ale przetestowałam też uproszczoną wersję stapiając gotowe kostki zakupionego w sklepie smalcu i łącząc je z duszoną cebulką, jabłkiem, kawałkami papryki, ziołami tudzież kiełbaską. To taka wersja dla zabieganych:) Też smaczna:) Składniki: 1/2 kg słoniny (lub gotowego, "czystego" smalcu) 2 średnie cebule 1 czerwone jabłko(...)roztapiamy w rondlu na małym ogniu. Cebulę posiekać w drobną kostkę wrzucić na topiący się tłuszcz, dodać pokrojone kostkę jabłko i paprykę, obraną ze skórki, rozdrobnioną kiełbasę, dusić razem na małym ogniu kilka minut. Pod koniec doprawić ziołami (może być nawet posiekana świeża pietruszka), przelać do mniejszych pojemniczków, odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia a następnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPyszny sosik z duszonej wieprzowiny z maślaczkami. Gulasz można podawać z kaszą lub ziemniaczkami a do tego zestawu pasuje idealnie kiszony ogóreczek. Ja gulasz podałam z kaszą gryczaną Risana. Za kaszą gryczaną nie przepadam wyjątkowo ale dawno jej nie jadłam i nawet mi smakowała (kolejny dowód, że smak mi się zmienia podobnie było z awokado:P). Kasza gryczana Risana(...)natki pietruszki mąka ryżowa do zagęszczenia olej do smażenia Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy i maślaki. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Gdyby wywar za bardzo odparował podlać jeszcze wodą. Sos zagęścić mąką ryżową
Monia miesza i gotujeziołowy, sól bazylia, oregano, zioła prowansalskie masło do smażenia ketchup (można ale niekoniecznie trzeba) Wykonanie: Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Zaczynamy dusić. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i dorzucamy wszystko do pomidorów. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na maśle i wrzucamy do warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy około(...)kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, curry, pieprzem i obtaczamy w sezamie. Smażymy na odrobinie masła, aż się zarumieni. Gdy warzywa będą już miękkie wrzucamy kurczaka i dusimy jeszcze 20 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami, doprowadzamy do wrzenia i gotowe :) Jeżeli uważamy, że smak jest mało pomidorowy, możemy dodać trochę ketchupu, ale nie jest
Czerwona Porzeczkastaram się podać coś nowego. Na blogu możecie znaleźć przepisy na błyskawiczne śledzie w śmietanie z octem ryżowym i jabłkiem , śledzie curry z ananasem oraz ś ledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem . Od bardzo dawna do śledzi dodaję ocet ryżowy, który świetnie podkręca ich smak, a jednocześnie jest delikatny. Taki idealny dodatek do świątecznych śledzi możecie kupić
DefinicjaSmakucebulę, por oraz czosnek. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i całość posmażyć chwilkę. Nastepnie zalać zawartość patelni wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy) i przełożyć do niej kawałki mięsa. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przed końcem duszenia ew. doprawić do smaku, zdjąć pokrywkę i zredukować sos, jeśli jest go dużo. Na koniec uświetnić sos zahartowaną wcześniej śmietaną 18%. Podawać
Walijskie PichceniePyszne, szybkie danie na chłodne dni. Ja dodałam parówki drobiowe ale tutaj pełna dowolność, może być nawet ulubiona kiełbasa. Polecam danie bardzo gorąco. Parówki duszone z porami i ziemniakami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezdjęciu: surówka (seler naciowy + kapusta stożkowa + suszona żurawina + jogurt naturalny + przyprawy), pikantno-słodki kotlet sojowy , duszone grzyby leśne z kwaśną śmietaną, kule ziemniaczane, ogórki kiszone. Trasą rzeszowskich murali Rynek i Osiedle 1000-lecia: -> ul. Sokoła (scena ze spektaklu Szajny "Deballage" i widok Rzeszowa) -> ul. Grunwaldzka (bombowiec "Łoś", do którego silniki były produkowane w rzeszowskiej
Qlinarnie i Qlinarniepaprykę w kostkę. Na patelni szklimy cebulę, jak będzie już szklista dodajemy posiekany czosnek i pokrojone chwilę wcześniej warzywa. Całość razem przesmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dusimy razem ok. 10 minut, a następnie przekładamy do większego garnka. Na drugiej patelni na odrobinie oleju podsmażamy mięso . Doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Przesmażone mięso również przekładamy(...)garnka z dodanymi wcześniej warzywami. Dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Doprawiamy majerankiem, oregano i dusimy wszystko razem przez ok. 15 minut. Smacznego! Post Kuchnia meksykańska- chilli con carne pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!