razem zapraszam do słodkiej lutowej piekarni. W kolejnej odsłonie wspólnego pieczenia dostałyśmy od Amber propozycję upieczenia czekoladowego chleba. Taki przepis uradziły wspólnie z Beą w kuchni. W oryginalnym przepisie były chipsy czekoladowe, ale ostatecznie postanowiłam, ich nie dodawać. Chleb jest niesamowity, przepięknie pachnie już przy pieczeniu. Dużym wyzwaniem jest czekanie aż wystygnie... A potem, jak jest jeszcze leciutko(...)ciepły smarujemy go odrobiną masła... Niebo w gębie ! Mój mąż zajadał go jeszcze z plasterkiem szynki, to też wspaniałe połączenie. Mój wpis dodaje również do Czekoladowego Tygodnia u Bei. Drożdżowy chleb na poolish z czekoladą i rodzynkami Składniki: Poolish 2 g świeżych drożdży 125 g mąki pszennej chlebowej 125 ml ciepłej wody Ciasto właściwe
Kulinarne przygody Gatityrazem na weekend proponuję prosty czekoladowy przepis. Ciasta typu Brawnie są mokre mocno czekoladowe i bardzo smaczne. Do tego nie jest ono trudne do wykonania. Dodatkiem do ciasta jest masa serowa. Niestety nie mam w asortymencie kuchennym maszynki do mielenia więc nie mogę zaszczycić podniebienia moich łasuchów prawdziwym sernikiem ale na szczęście jest ser ricotta. Bardzo lubię serniki z jego(...)przyjemny "serowy" posmak Awaryjnie myślę, że mascarpone również będzie się nadawał. Podsumowując mój wypiek myślę, że najlepiej brawnie smakuje z serem, delikatna puszysta pianka idealnie łączy się z mokrą czekoladową konsystencją. Polecam wszystkie serniko-brawnie, naprawdę warto:) Składniki:ciasto: 200 g masła170 g cukru pudru szczypta soli3 jajka4 łyżki miodu2 tabliczki czekolady gorzkiejmasa:250 ml śmietana 30% serek
ciastkarnia na kruchym spodzieZostało mi troszkę niewykorzystanego ciasta czekoladowego, ale nie mogłam pozwolić by się zmarnowało! Dlatego w błyskawicznym tempie zaświtał mi w głowie pomysł na domowe bajaderki. Do ich przygotowania użyłam miedzy innymi ciasta czekoladowego, masła orzechowego oraz czekolady z dodatkiem orzeszków arachidowych. Bajaderki wyszły miękkie, wilgotne, no po prostu pyszne!!! Składniki: 600g domowego ciasta (u mnie czekoladowe), 1/3 szklanki mleka
Z miłości do słodkościmiałam ani czasu, ani białego maku...więc zrobiłam inne...ważne , aby były smaczne...Chociaż córka prosiła o takie same rogale ..ja jednak zrobiłam inne ..ale z kremem czekoladowo-orzechowym..pomysł na rogale z zamrażarki..[ takich jeszcze wcześniej nie robiłam ] podpatrzyłam tutaj..no i z całego przepisu nie skorzystałam...bo dałam krem czekoladowy i posypałam tylko cukrem pudrem,,ale mimo(...)takie robił ?? 75 dkg mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny 2 jaja 2 żółtka 1/2 szkl.cukru 5 dkg drożdży 1/2 szkl.mleka Dowolne nadzienie u mnie krem czekoladowy Z mleka cukru i drożdży zrobić rozczyn .Po wyrośnięciu dodać jaja, mąkę i roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto , przełożyć do torebki i włożyć na godzinę do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkować
Moje domowe kucharzenieinnego mogłabym sobie podarować na urodziny, jak nie właśnie Tort Szwarcwaldzki :)Jest to klasyczny tort, pochodzenia niemieckiego, chyba jeden z najbardziej popularnychna całym świecie. Z delikatnym, puszystym ciastem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniami.Jak dla mnie jeden z najlepszych tortów. Pyszny, nie za ciężki, nie za słodki, prosty w przygotowaniu, po prostu idealny. Tort Szwarcwaldzki(...)łyżeczka aromatu waniliowego · 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzątku · wiórki czekoladowe · pozostałe wiśnie *użyłam poniższych wiśni http://www.informatorspozywczy.pl/wisnie-w-sosie-wlasnym---smakowite-dary-sadu,419,technologie,artykul.html Na te wiśnie trafiłam w sklepie przypadkiem i okazały się naprawdę idealne do tego tortu. Sos ma idealną konsystencję
Mania GotowaniaJesień to u mnie zdecydowanie czas jabłek i dyni:) Dlatego też przygotowuję desery z ich użyciem. Tym razem połączyłam nasze ulubione mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z pure z dynią i wanilią. Połączenie naprawę wyjątkowo udane. Słodkie, wilgotne ciasto i delikatny mus z akcentem wanilii... Pyszne! Inspiracja Składniki: szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki brązowego cukru, 100g masła(...)łyżki cukru, 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej. Puree z dyni zmiksować z serkiem homogenizowanym. Dodać nasiona wanilii, cukier oraz przyprawę. Dokładnie wymieszać. Łyżką kłaść kleksy nadzienia na czekoladowym cieście. Na wierzchu rozsmarować resztę czekoladowego ciasta. Piec około 25minut w temp. 180st. Polewa: 100g mlecznej czekolady, 1/2 szklanki śmietanki 30%. Czekoladę połamać na kawałki, wymieszać
Z miłości do słodkościMój pierwszy murzynek! Czekolada i wiśnie połączenie idealne! Przepis z Kwestia Smaku.Wykonanie - szybkie i proste! Smak.....mmmmmniam! Czekoladowy, mokry i nie mega słodki - dla mnie super! Składniki: 200 g masła 265 g cukru (1 i 1/3 szklanki) 1 opakowanie cukru waniliowego lub dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka (oddzielnie(...)polewę. Do reszty masy dodałam żółtka, wymieszałam i odstawiłam. W tym czasie do drugiej miseczki przesiałam mąkę i proszek do pieczenia, którą dodałam w trzech partiach do masy czekoladowej, po każdym wsypaniu dokładnie przemieszałam łyżką. Białka ubiłam na sztywną pianę, którą dodałam do masy czekoladowej w kilku partiach, delikatnie łącząc ją z masą. Masę wyłożyłam do tortownicy. Wiśnie obtoczyłam
Blondynka GotujePrzepis leżał u mnie w notesie ponad dziesięć lat. W tamtym czasie nie pamiętam, aby ktoś używał nazwy Brownie, raczej mówiono na to ciasto Czekoladowe Francuskie. W tamtym okresie przepis przyjechał do mnie z samego Paryża. Oryginał? Nie wiem. W większości przepisach na brownie zwykle widziałam 200 g czekolady, 200 g masła i 100 g mąki. W tym przepisie widnieje(...)Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy drugie 100 g cukru i miksujemy do czasu, aż cukier przestanie być wyczuwalny pomiędzy opuszkami palców. Do utartych żółtek dodajemy przestudzoną masę czekoladową (może być lekko ciepła), cały czas miksując dodajemy również przesianą mąkę, miksujemy do czasu połączenia się składników. Na końcu dodajemy pianę białkową, którą musimy delikatnie wmieszać w czekoladową masę
Blondynka GotujeDuża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym. Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają. Sernik z brzoskwiniami PRZEPIS /na dużą blachę/ Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180oC Czas pieczenia: ok. 10-15 min. Temperatura pieczenia sernika: 170oC Czas pieczenia(...)jajka 0,5 szkl. cukru jogurt grecki, mały 1 budyń śmietankowy (40 g) 0,5 szkl. oleju (oliwy z oliwek) 2 łyżki kaszy manny brzoskwinie z puszki Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki margaryny Kasia 1 łyżeczka śmietany 18% Przygotowanie ciasta kakaowego Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao
coolinarnastrefa.blogspot.comkolejnym dniem stawał się lepszy. Miękki, nie wilgotny, ale nie przesuszony. Doskonały do krojenia w plastry grubsze i cieńsze. Wyjątkowego aromatu dodają mu suszone owoce, kakao gwarantuje czekoladowy posmak i piękny kolor, miód i korzenne przyprawy - trwałość. Trwałość tak naprawdę to niewielka zaleta, przy podanych proporcjach zniknie - kromka po kromce, w kilka mroźnych poranków(...)kawałki. Jeśli nie przepadacie za suszonymi figami, doskonale sprawdzą się suszone śliwki lub daktyle. Ze smakiem piernika idealnie komponować będzie się również drobno pokrojona gorzka czekolada, lub czekoladowe groszki. W jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon, sól i kakao. W drugiej, większej misce ubijamy jajka z cukrem, do momentu uzyskania jasnej
Kronika Piekarnikakuchni śródziemnomorskiej, znana już w starożytnym Rzymie. Rukola była ceniona nie tylko za swój wyrazisty, lekko orzechowy smak, ale także za swoje właściwości zdrowotne. Współczesna wariacja z truskawkami i czekoladowo-balsamicznym dresingiem to przykład kreatywności w kuchni, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Rukola, Truskawki i Czekolada Historia i Pochodzenie – Połączenie Idealne! Dodanie truskawek, słodkiego akcentu, który kontrastuje(...)pikantnością rukoli, to krok w stronę kuchni fusion. Natomiast czekoladowy dresing z octem balsamicznym to smakowa rewolucja, która łączy słodycz z delikatną kwasowością. Przepis na moją sałatkę z rukolą, truskawkami i dresingiem czekoladowo-balsamicznym Składniki Na sałatkę: – 100 g rukoli – lekko pikantna i bogata w witaminy – 200 g świeżych truskawek – naturalna słodycz i źródło antyoksydantów
RafalCookmasą pistacjową wstawiam do zamrażarki do zamrożenia. Teraz zabieram się za przygotowanie ciasta. Składniki na ciasto: 300 g pokruszonego ciasta babkowego (u mnie marchewkowe) 2 łyżki nutelli innego kremu czekoladowego 2/3 porcji przygotowanego krokantu 2 łyżki mascarpone Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam do połączenia się składników. Następnie dzielę ciasto na 8 równych części. Teraz mogę zabrać się(...)kulkę. Uformowaną kulę odkładam na deskę przykrytą papierem do pieczenia. Tak postępuję z każdą z 8 kulek. Następnie nadziane kulki wstawiam na 2 godziny do zamrażarki. Teraz mogę przygotować czekoladową polewę i posypkę. Składniki na czekoladową polewę: 180 g ulubionej czekolady (u mnie 64%) 2 łyżki oleju Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, ściągam z pary i dodaję olej. Dokładnie
Słodki sentymentmikrofalówki: proporcje na silikonową formę keksową o długości około 24 cm 50 gram gorzkiej czekolady - u mnie 64% 2 łyżki masła z ulubionych orzechów - u mnie migdałowego lub kremu czekoladowego z ograniczoną ilością węglowodanów 1 jajko rozmiar L 2 łyżki erytrytolu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki mieszanki do ciast z podketo.pl ( można zastąpić mąką(...)krem orzechowy i mieszamy do połączenia. Wsypujemy poszatkowaną czekoladę i ponownie mieszamy. Składanie serniczka: Spód brownie umieszczamy ponownie w foremce i smarujemy połową masy orzechowo - czekoladowej. Wykładamy całą masę serową, wyrównujemy. Wierzch smarujemy pozostałą masą orzechową. Ściętą wcześniej górę z brownie ścieramy na tarce o grubych oczkach, okruchami posypujemy dokładnie ciasto, lekko dociskamy
Kronika Piekarnikapojawiły się na rynku 6 marca 1912 roku. Zostały stworzone przez firmę Nabisco (National Biscuit Company) i szybko zyskały popularność dzięki swojemu unikalnemu połączeniu dwóch czekoladowych ciasteczek z kremowym nadzieniem. Pierwotnie sprzedawane były w puszkach w cenie 30 centów za funt. Oreo było odpowiedzią Nabisco na Hydrox, które było podobnym ciasteczkiem wprowadzonym(...)większą popularność i z czasem stało się dominującą marką w swojej kategorii. Ewolucja Smaków i Form Od momentu wprowadzenia na rynek, Oreo przeszły wiele transformacji. Klasyczne Oreo to dwa czekoladowe ciasteczka z białym, kremowym nadzieniem. Jednak z biegiem lat firma Nabisco zaczęła eksperymentować z różnymi smakami i formami ciastek, aby przyciągnąć szerszą grupę konsumentów. 1. Smaki Oreo
RafalCookowoców. Takim deserem z pewnością zachwycisz swoich gości! Ciasto rajski ogród – z chrupiącym spodem i pianką malinową! Przepis tutaj (KLIK) Proste, szybkie i efektowne ciasto bez pieczenia. Chrupiący czekoladowy spód, delikatna pianka owocowa i pyszne owoce zanurzone w galaretce. Ciasto palce lizać, ciężko poprzestać na jednym kawałku! Szarlotka lana Przepis tutaj (KLIK) Delikatne, maślane ciasto, wypełnione dużą ilością(...)galaretką. Ciasto Zielone Jabłuszko Przepis tutaj (KLIK) Pyszne i bardzo efektowne ciasto na lekkim biszkopcie, przełożone masą galaretkową z jabłkami i przykryte śmietankową pierzynką. A całość ozdobiona delikatnymi czekoladowymi zygzaczkami. To ciasto zaskakuje nie tylko rewelacyjnym smakiem, ale i pięknym wyglądem! Malinowa księżniczka Przepis tutaj (KLIK) Nie przerażajcie się ilością warstw, gdyż ciasto wcale nie jest trudne
Blog z Apetytem