zupa - 39132 przepisów (strona:861/2609)

Grzanki ziołowe do zupy 30

grzanki ostatnio podawałam do zupy cebulowej, ale pasują również do każdej innej zupy o konsystencji kremu – pomidorowej, dyniowej, selerowej. Grzanki są chrupiące, pachną czoskiem i ziołami. Łatwe i szybkie przygotowanie. Składniki: ? 1 chleb tostowy pszenny ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? papryka słodka i ostra ? 1 łyżeczka majeranku ? 3 ząbki czosnku ? 3 łyżki oleju ? 3 łyżki masła do smażenia Wykonanie

To co kocham
ZUPA RYŻOWA NA ROSOLE CZYLI TZW. RYŻANKA 108

bulionu dodajemy pokrojone (lub starte na oczkach tarki) warzywa. Gotujemy 10 minut i wsypyjemy przepłukany starannie na sicie ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu i warzyw. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką. Obrane z kości mięso kroimy na kawałki i dodajemy do ugotowanej zupy

Walijskie Pichcenie
Smaczny rosół drobiowo warzywny 40

Dzisiaj chciałam podzielić się z wami moim odkryciem. Moje dzieci lubią najbardziej na świecie zupę pomidorową i ta jest u nas zawsze w lodówce powekowana w słoikach – potem w tygodniu gotuję jeszcze co 2-3 dni inną zupę którą jemy, ale dla niejadków jest sztywna podstawa. Czasem też dzieci mają ochotę na rosół na już i czasem jest

Dorota Smakuje
Zupa ziemniaczana 41

Pożywna zupa ziemniaczana to znakomity posiłek w zimny przedwiosenny dzień. bardzo rozgrzewająca, pachnąca ziołami i czosnkiem, doprawiona koncentratem pomidorowym dla przełamania słodkiego smaku warzyw. Gorąco polecam :)    Składniki: -karkówka (ok. 400 g ) - duża cebula - marchew (nieduża ) -pietruszka  -6 ziemniaków średniej wielkości  -łyżka (15 ml ) koncentratu pomidorowego -3 liście laurowe -3 kulki ziela angielskiego -ziarna pieprzu czarnego(...)składników.  Następnie dodać koncentrat pomidorowy i utłuczony w moździerzu pieprz, majeranek,czosnek staropolski, roztarte ząbki czosnku, posolić do smaku i chwile jeszcze gotować na wolnym ogniu.  Gotową zupę podać posypaną zieleniną; koperkiem, pietruszką lub szczypiorkiem.     (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Kulinarne przemyslenia
Zupa gulaszowa na żeberkach 31

Zdecydowanie jedna z najbardziej pożywnych i aromatycznych zup, które co jakiś czas goszczą na moim stole. Tym razem w wersji z boczniakami i żeberkami. Jeśli chodzi o wybór mięsa, był celowy. Soczyste, idealnie komponujące się z dodatkami. Kości zostały wy-rzucone po ugotowaniu, co znacznie ułatwiło konsumpcję. No bo, jakby to wyglądało takie nurzanie swoich "racic" w płynie...takie wybieranie(...)Dodajemy pomidory wraz z zalewą, pokrojoną paprykę, pokrojone grzyby, przyprawy i mięso. Gotujemy przez kwadrans. Na tłuszczu ze smażenia grzybów, podsmażamy mąkę, łączymy z wywarem na patelni, wlewamy do zupy, dokładnie łącząc. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 119

Kapuśniak ze słodkiej kapusty jest zupą, którą uwielbia cała moja rodzina. Można do niej dodać wkładkę z mięsa i mieć pożywny obiad. Ja lubię kapuśniak z zasmażką, a dla mojej córki gotuję lżejszą wersję z odrobiną koncentratu pomidorowego. Wy także możecie przygotować taką zupę według Czytaj więcej

Di gotuje
PIECZARKOWA Z PULETAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY I KUSKUSEM PERŁOWYM 52

Taka zwykła zupa pieczarkowa nie jest moją ulubioną. Postanowiłam więc podkręcić jej smak i trochę odczarować nudną klasykę 😉 Wzbogaciłam ją o małe pulpety zrobione z białej, domowej kiełbasy i moją ulubioną kaszę kuskus perłowy. Wyszła gęsta i pożywna 😍 Z mnóstwem aromatu i smaku.  Pychota!  Składniki: 400 g pieczarek  2  marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego(...)pokrojone pieczarki. Podsmażamy całość około 5 minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z pulpetami i warzywami. Wsypujemy przepłukaną wcześniej kaszę i gotujemy do jej miękkości. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem, dodajemy łyżkę śmietany 18% i posypujemy posiekaną natką

Walijskie Pichcenie
Grecka zupa soczewicowa z warzywami 39

Warzywa krojone drobno a następnie przesmażone i gotowane z soczewicą oraz startymi pomidorami. ZUPA SOCZEWICOWA SKŁADNIKI 100 gramów brązowej soczewicy 200 gramów pomidorów z puszki lub 1-2 duże pomidory 750 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego cebula czerwona marchewka łodyga selera naciowego 1 większy ząbek czosnku liść laurowy kmin rzymski mielony szczypta suszonych płatków chili oliwa... Artykuł Grecka zupa soczewicowa

Kuchnia Tomka
Zupa egipska z warzywami kuminem pachnąca 37

Pokrojone papryki i pomidory z czosnkiem gotowane w domowym wywarze z dodatkiem przyprawy zahtar oraz bulguru. ZUPA EGIPSKA SKŁADNIKI 1,2 litra domowego wywaru jarzynowego; po jednej niedużej papryce czerwonej, zielonej i białej lub żółtej; 8-10 pomidorków koktajlowych; puszka pomidorów bez skóry; 1 czerwona cebula; 2 ząbki czosnku; garść (około 100 gramów) bulguru; przyprawy: zahtar, sumak,... Artykuł Zupa egipska

Kuchnia Tomka
"Flaczki" z kurczaka 52

Pyszna zupa z mięsem z kurczaka, przygotowana podobnie jak tradycyjne flaczki wołowe. Sprawdzi się dla osób, których prawdziwe flaczki nie zachęcają. Dobry sposób na wykorzystanie resztek rosołu drobiowego i mięsa, na którym był gotowany. 1  ugotowane, duże udko z kurczaka 1 litr rosołu z kurczaka  1 mała marchewka 1 duży ząbek czosnku 1 liść laurowy 1 kulka ziela(...)angielskiego 60 ml oleju rzepakowego 1 duża, kopiasta łyżka mąki pszennej typ 500  1 mała cebula pół łyżki majeranku pieprz, Vegeta,  przyprawa w płynie do zup np. Delikat               Ugotowane mięso oddzielić od kości, poszarpać lub pokroić na małe kawałki. Obraną i umytą marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagotować połowę

Praktyczna pl
Zupa pieczarkowa krem 48

Pyszna propozycja na pierwsze danie. Zupa pieczarkowa krem świetnie smakuje z grzankami czosnkowymi lub cebulowymi. Artykuł Zupa pieczarkowa krem pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Zupa krem ze szparagów z grzankami 42

SZPARAGÓW SKŁADNIKI pęczek białych szparagów (minimum 500 gramów); kilka cienkich zielonych szparagów; słodka śmietanka; duży ziemniak; cytryna; 1 mała cebula; 800 ml domowego bulionu warzywnego; sól, pieprz; przepis na zupę krem ze szparagów z grzankami Artykuł Zupa krem ze szparagów z grzankami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Harira marokańska zupa z mięsem 40

HARIRA ZUPA MAROKAŃSKA SKŁADNIKI 400 gramów jagnięciny (gulaszowe); 1 kilogram dojrzałych pomidorów lub 500 ml przecieru pomidorowego; 1-2 łodygi selera naciowego z dużą ilością natki selera; pęczek świeżej kolendry; 1 pęczek natki pietruszki; 2 duże cebule; 200 gramów suchej ciecierzycy; 150 gramów czerwonej ciecierzycy; 2 garści brązowej lub zielonej soczewicy; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; łyżka... Artykuł Harira marokańska zupa

Kuchnia Tomka
Parzybroda zupa z białej kapusty 50

PARZYBRODA ZUPA Z KAPUSTY SKŁADNIKI 800 gramów białej kapusty; żeberko wędzone o wadze około 300 gramów; 2 duże ziemniaki; 2 nieduże marchewki; 1 pietruszka; kawałek selera; cebula; 2 łyżki kminku w ziarenkach; 2 liście laurowe; kilka ziarenek ziela angielskiego; nieduża laska świeżego chrzanu (opcja); pieprz w ziarenkach; mały kawałek kiełbasy zwyczajnej (opcja); smalec wieprzowy; sól;... Artykuł Parzybroda zupa z białej

Kuchnia Tomka
Krem z kalafiora z szynką i grzankami 41

ZUPA KREM Z KALAFIORA SKŁADNIKI 3 podudzia z kurczaka; jarzyna do rosołu; 1 kalafior; 2 ziemniaki; pęczek koperku; natka pietruszki; 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej; 2 kromki żytniego chleba; gęsta, kwaśna śmietana; 4-5 ziaren ziela angielskiego; 1-2 liście laurowe; 1 łyżeczka masła; sól, pieprz; przepis na zupę krem z kalafiora Artykuł Krem z kalafiora z szynką i grzankami

Kuchnia Tomka