Prawie tradycyjne pomidorowa z dodatkiem duszonej soczewicy i cebuli w kurkumie. Modyfikacja klasycznej polskiej zupy z makaronem. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 1 por (około 150 g) 5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 1 ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii szczypta gałki muszkatołowej(...)Podsmażyć pora i czosnek na maśle 3. Dodać pomidory 4. Zalać pomidory bulionem 5. Podsmażyć cebulkę 6. Dodać przyprawy oraz soczewicę i ugotować 7. Doprawić do smaku 8. Zmiksować zupę Pobierz wersję do druku: Pobierz Pomidorowa z duszoną soczewicą Artykuł Pomidorowa z duszoną soczewicą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plProsta zupa z gotowanych buraczków a'la barszcz ukraiński, przygotujesz ją w niecałe 30 minut. To zupa którą gotuję z ogromną przyjemnością i nigdy mi się nie znudzi, bo uwielbiam wszystkie czerwone barszczyki. Dzisiejsza jest bez wkładki mięsnej, a pomimo tego syta i pożywna, dzięki dużej ilości warzyw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tego co było pod ręką. Do mięsa dodałam warzywa, ryż oraz pomidorowe przetwory. Doprawiłam solidnie wędzoną papryką oraz niewielką ilością oregano. I tak powstał mi gar gęstej i pożywnej zupy. Jak zupa ma być rzadsza można dodać więcej bulionu, to już wedle uznania. skladniki: 600 g mięsa mielonego, u mnie łopatka ok 2 l bulionu 1 duża cebula
Monia miesza i gotujejest jedna z moich ulubionych zup, delikatna, lekka, bardzo smaczna. Co potrzeba: 400 g świeżych filetów z dorsza, 1 puszka mleczka kokosowego, 1 czerwona mięsista papryka, 6 szt. suszonych pomidorów w oleju, 50 g masła, 1 por (ok. 300 g), Sok z 1/2 limonki 1 płaska łyżeczka soli, Pieprz Wykonanie: Rybę płuczemy, kroimy w kawałki, paprykę kroimy w mniejsze(...)dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy, aż całe się rozpuści. Dodajemy sok z limonki, sól, szczyptę pieprzu, mieszamy, gotujemy pod przykryciem 10 minut na mniejszym płomieniu. Początkowo, po dodaniu mleczka kokosowego, zupa będzie gładka, ale po dodaniu soku z limonki mleczko kokosowe delikatnie się zetnie. Nie przeszkadza to jednak w niczym. Smacznego :)) dorsz, ryby, papryka czerwona, suszone pomidory, mleko kokosowe, mleczko kokosowe
Bułka z Chlebemtylko gotowanie sprawia mi wielką przyjemność, ale również dzielenie się z Wami moim doświadczeniem, a za każdym przepisem kryje się jakaś historia. Dziś w mojej kuchni przygotowałem ekspresową zupę pomidorową. Uwielbiam ją, jest przepyszna i szybka w przygotowaniu 😋 Przy okazji testowałem nową linię garnków Petera Cooka Stainless Steel, które właśnie pojawiły się w sieciach sklepów PEPCO Te garnki(...)kostkę warzywa i przesmażyć na złoty kolor. Całość zalać 1,5 l wody i gotować, aż warzywa zmiękną. Następnie dość przecier pomidorowy, gotować 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zagotować. Podawać z ryżem lub makaronem i kwaśną śmietaną. Smacznego
kulinarnyJaŻurek to bardzo popularna w Polsce zupa, którą robi się na wywarze z mięsa (żeberka, wędzonka), warzyw i zakwasu chlebowego. Zakwas na żurek należy przygotować na kilka dni przed ugotowaniem żurku, gdyż jego baza czyli mąka żytnia i woda, muszą chwilę postać aby mogły sfermentować. Przepis na domowy zakwas na żurek znajdziecie TUTAJ . W okresie wielkanocnym większość z nas robi(...)żurku kilka świeżych warzyw. Polecam sięgnąć po selera, pietruszkę, marchew oraz pora. A dla tych, którzy chcą zrobić domowy bulion warzywny przepis jest TUTAJ . Niektórzy żurek doprawiają śmietanką do zup lub go wcale nie doprawiają żadną śmietaną. Ja zawsze doprawiam mój żurek kwaśną śmietaną, gdyż jak dla mnie żur musi mieć kwaśny smak. Kwaśna śmietana ma to do siebie
MeCooksplasterki. Do gotującego się grochu dodaj przesmażony boczek z cebulą, warzywa oraz pokrojoną w większe kawałki kiełbasę. Gotuj wszystko jeszcze 15-20 minut, aż groch zacznie się rozpadać. Jeśli zupa wyszła bardzo gęsta, dodaj wodę i ponownie zagotuj. Rada: aby grochówka była jeszcze bardziej treściwa, można ugotować ją też na wywarze z wędzonych kości. Wypróbuj też nasz przepis na lżejszą
Kulinarna Polskakraju kulinarnie (ale i pod względem klimatu również) ma więcej wspólnego z tym, co je się na Węgrzech czy w innych krajach Europy Środkowej. Taką też propozycją jest ta zupa-krem ze świeżej i kiszonej kapusty. Składniki (6 porcji): - 3 łyżki oleju lub wegańskiego masła - 1 cebula - 2 średnie ziemniaki - 400 g świeżej białej kapusty - 300 g kiszonej kapusty(...)garnka wlewamy 1.5 litra wody. Gotujemy pod przykryciem przez około pół godziny. Gdy ziemniaki i kapustą będą miękkie, miksujemy blenderem. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. 4) Zupę serwujemy z podsmażoną wegańską kiełbasą
Roślinożerni urlopowiczekostkę i włożyć do garnka razem z kiełbasą, cebulą, zielem i liściem laurowym. Po zagotowaniu dodać fasolę i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Osolić. Zrobić średnią zasmażkę i zagęścić zupę. Jeśli ziemniaki są już miękkie - doprawiamy zupę
Kulinarne blogowaniemiękkie. Do botwinki dodajemy sól oraz pieprz, kilka kropel cytryny. Gotujemy ok. 3 min. Całość możemy zabielić jogurtem naturalnym oraz mąką orkiszową. W tym celu polecam chochelkę zupy odlać do miseczki, do tego wrzucić 1/2 łyżki mąki orkiszowej oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. dokładnie mieszamy - możemy to zrobić ruchomą trzepaczką Ambition (super przyrząd kuchenny, który dostałam od mojego(...)Taty pod choinkę). W ten sposób zahartujemy nasz jogurt i nie zetnie się w zupie. Całość zagotowujemy ok. 2 min. Posypujemy dużą ilością drobno posiekanego kopru. Do barszczu z botwinki oczywiście polecam ugotować ziemniaki oraz jajka :) To najpyszniejszy sposób podania. Smacznego
Kuchnia moimi oczamimożna wykorzystać do sałatki). Do rosołu dolewamy ogórczankę i zagotowujemy. Pół litra śmietany mieszamy z żółtkami i mąką pszenną, po czym hartujemy kilkoma łyżkami gorącego barszczu. Całość wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy z jajkiem na twardo, kiełbasą i chlebem. Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na podkarpackie zupy, w tym na tradycyjny lasowiacki
Trzeci talerzappa al pomodoro to toskańska zupa pomidorowa pyszna o każdej porze roku. Jadłam ją w Toskanii w gorący dzień. Włosi mają niewiele zup. Ta jest prosta, pyszna i zdrowa. Żeby całkowicie poczuć się w włoskich klimatach przygotowałam także pastę orkiszową z oliwą, czosnkiem, filecikami anchois i suszonymi pomidorami z ziołami. Pappa al pomodoro passata pomidorowa Alce Bero puszka krojonych pomidorów
AZgotuj!Sezonowy, rozgrzewający, dbający o naszą odporność. Taki właśnie jest nasz KREM Z DYNI! Z dodatkiem kolendry i granatu tworzy zestaw idealny! Artykuł KREM Z DYNI Z
COOKMAGAZINEielony krem z warzyw. Ostatnio mój organizm upodobał sobie brokuła. Więc przygotowuję różne jego postaci w swojej diecie. Jestem zwolenniczką twierdzenia, że organizm sam wie czego mu potrzeba. Zupę krem przygotowałam z cukinią, szpinakiem z zielonym groszkiem a na wierzch kiełki lnu, które z łatwością wyhodujecie sami. Składniki: korzeń pietruszki 1 cm plaster selera oliwa z oliwek cukinia 2 ząbki(...)zakrycia warzyw, posolić i gotować ok 10 minut. Potem dodać pokrojoną cukinię i gotować 3 minuty. Dodać szpinak. Gotować kilka minut. Doprawić gałką i pieprzem. Następnie zmiksować zupę na krem. Podawać z kiełkami
AZgotuj!