zupa - 38908 przepisów (strona:871/2594)

pyszna zupa z brukwi... 102

mielony 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki   Odmrożoną brukiew obrać, opłukać, pokroić na kawałki i na tarczy do warzyw zetrzeć w rozdrabniaczu. Szyje gęsi opłukać, zalać wodą i zagotować ( zupa z brukwi jest najlepsza na gęsinie, chociaż na smalcu z gęsi gdy nie ma mięsa ), cedzakiem usunąć tzw. szumy-pianę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości mięsa(...)garnka, wsypać pokrojone ziemniaki, startą włoszczyznę i brukiew, wsypać kucharka i gotować do miękkości ziemniaków. Dodać pieprz mielony, majeranek i chwilę gotować, dodać z szyjek obrane mięsko - bardzo lubię zupę z brukwi na gęsinie, brukiew powinna być przemarźnięta, najlepiej kupić bukiew i schować do zamrażarki na 2 dni, brukiew jest po przemrożeniu słodka........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa Z Kiszonego Kalafiora 94

roku mąż zakisił kalafior, nie wiedziałam czy nam zasmakuje więc nie było publikacji przepisu na jego zakiszenie. Mi jako kiszony nie za bardzo posmakował, ale w zupie to jest po prostu niebo w gębie!  Smak zupy to pomieszanie ogórkowej z jarzynową i odrobina kalafiorowej, ale od ogórkowej ta zupka smakuje Mi teraz o wiele bardziej. Jeśli macie w swojej

Gotowanie...to proste !
Kapustnica czyli kapuśniak po słowacku 97

Przede wszystkim dodatkiem suszonych owoców oraz innych przypraw, które sprawiają, że w jest niej „więcej smaków”. Kapustnica jest również bardziej treściwa. Przyprawą, która wyróżnia się w tej zupie jest bez wątpienia przesmażona wraz z cebulą wędzona papryka. Wydaje się, że to właśnie dzięki niej kapustnica nabiera wyjątkowego charakteru. Jest to przepis dla wszystkich miłośników kapusty kiszonej oraz tych(...)którzy lubią porządne, pożywne zupy. Kapustnica to danie idealne na jesienne i zimowe dni. Najlepsza, oczywiście podgrzana następnego dnia kiedy wszystkie smaki się spotęgują. Zapraszamy na przepis. KAPUSTNICA CZYLI KAPUŚNIAK PO SŁOWACKU Składniki: żeberka wieprzowe: 0,5 kg kiełbasa swojska wędzona: 150 -200 g kiszona kapusta: 0,5 kg cebula: 1 szt. czosnek: 2 ząbki pieprz w ziarnach: 1 łyżeczka

Kuchnia Na Wypasie
Zupa z warzyw i mięsa rosołowego a 'la flaki 97

Często słyszę pytanie co zrobić z warzyw i mięsa rosołowego. Zupa a' la flaczki jest jedną z wielu smacznych propozycji. Rewelacyjna i ekspresowa do zrobienia pyszna rozgrzewająca zupa.  5 porcji Ja wykorzystałam 2 mniejsze udka z kurczaka kawałek wołowiny 2 marchewki kawałek selera 2 pietruszki dodatkowo kawałek świeżego pora 1 i pól litra rosołu (rosół który pozostał z obiadu

Andzia Pichci
Domowy zakwas buraczany do barszczu i do picia 79

przygotuj koniecznie tydzień przed okresem świąt Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Domowy zakwas z buraków do barszczu i do picia 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 2.5 litra Przygotowanie 30 min. Leżakowanie 3 godz.  20 min. Kalorie 50 kcal Domowy zakwas buraczany do przygotowania tradycyjnego barszczu. Zakwas buraczany można pić(...)wzmocnienie zdrowia.","keywords":["burak","woda"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished":"2020-11-04T14:44:24+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT3H20M","totalTime":"PT3H50M","recipeCategory":["Zupa"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["2.5","2.5 litra"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"50 cal"},"recipeIngredient":["1 kg burak\u00f3w najlepiej pod\u0142u\u017cnych kszta\u0142tem","2 litry wody przegotowanej i ostudzonej

ProstePesto.pl
Zupa kaniowa z kaniami 82

wiecie, że Kanie należą do grupy pieczarkowatych? Może dlatego są takie smaczne. Ja wykorzystałam je w zupie, której nadały rewelacyjny smak. Co potrzeba: 10 kapeluszy kani dużych 1 ćwiartka kurczaka, 3 średnie marchewki, 1 duża pietruszka, 1/8 dużego selera, 2 średnie ziemniaki, 1/4 średniego kalafiora, 20 g masła, 100 g śmietany 30% słodkiej, 2 pełne łyżeczki przyprawy typu kucharek, Sól(...)płaską łyżeczkę pieprzu. Smażymy do odparowania powstającego płynu i do lekkiego zrumienienia grzybów. Usmażone kanie przekładamy do garnka. Całość gotujemy ok. 1,5 godziny licząc od początku gotowania się zupy. 15 minut przed końcem dodajemy kalafiora pokrojonego w różyczki. Po tym czasie wyłączamy płomień, dodajemy słodką śmietankę, mieszamy. Smacznego :)) grzyby, kania, kanie, seler, marchewka, pietruszka, kalafior, ziemniaki, śmietanka 30%, śmietana

Bułka z Chlebem
Rosół na mieszanych mięsach 70

sól, pieprz       Przygotowanie:     Mięso umyłem ,przełożyłem do garnka i zlałem zimną wodą. Dodałem dwie łyżeczki soli, zagotowałem i zebrałem szumowiny. Warzywa obrałem, dodałem do zupy razem z opaloną na ogniu cebulą, listkami laurowymi, zielem angielskim ,lubczykiem i kilkoma ziarenkami czarnego pieprzu. Gotowałem na małym ogniu, aż mięso było miękkie. Po tym czasie wyjąłem z zupy

R'n'G Kitchen
Zupa krem ze świeżych borowików 73

Sezon grzybowy jeszcze trwa - pogoda na grzyby na szczęście jeszcze jest. Dziś polecam Wam mój przepis na zupę ze świeżych borowików, jest pyszna i mega aromatyczna :)  SKŁADNIKI 300 g świeżych borowików                           1 marchewka  3 ziemniaki 1 l bulionu 1/2 cebuli sól, pieprz(...)Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zabielamy śmietanką, całość miksujemy. Podajemy np. z grzankami. Posypujemy natką pietruszki.  Zupę można przygotować również z grzybów suszonych - należy je tylko wcześniej namoczyć. Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia na  Instagramie   Możecie też dołączyć

Moje Kuchenne Rewelacje
Pikantny kapuśniak z soczewicą 129

Kapuśniak to zupa, której nie gotowało się w moim domu kiedy byłam dzieckiem. Jadałam ją u cioci-sąsiadki. Była kucharką w szkole. Zupy w jej wykonaniu były wspaniałe. A kapuśniak pamiętam do dziś. Ten dzisiejszy przygotowałam  z soczewicą. Gotując wspominałam kapuśniak cioci. Miłe wspomnienie. 500 gram kiszonej kapusty 1 łyżeczka papryki wędzonej i słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej

AZgotuj!
Flaczki bezmięsne 407

rozgrzane masło (1 łyżka) wraz z pokrojonymi w paski grzybami i startą na dużych oczkach, marchewką. Dusimy przez chwilę pod przykryciem, dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy i dodajemy do zupy wraz z przyprawami. Masło rozgrzewamy, dodajemy mąką, dokładnie łączymy, podlewamy wywarem z zupy. Przelewamy do garnka, mieszamy aż wszystko połączy się. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Prosta zupa meksykańska 71

obrany czosnek i smażyć jeszcze minutkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko z patelni dodać do garnka. Fasolkę, kukurydzę, puszkę pomidorów, przecier pomidorowy, papryki w proszku dodać do zupy. Wymieszać i gotować 15 minut. Doprawić do smaku. Gotowe, pysznie i szybko

Kuchnia Pokoleń
Krupnik na indyku 88

patelni przekładamy do garnka z gotującym się mięsem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę oraz przyprawy. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Pod koniec gotowania odławiamy z zupy pałki z indyka. Mięso oddzielamy od skóry i kości i wrzucamy z powrotem do garnka. Zupę przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki

Qchnia po prostu
Aksamitna pieczarkowa 84

prostu nie potrafimy się im oprzeć.    Przepis na aksamitną pieczarkową Przepis na krem z pieczarek pojawił się jakiś czas temu, dzisiaj mamy coś jeszcze lepszego. W naszej zupie, pływają pyszne grzybowe plastry i makaron penne.    SKŁADNIKI: - 500g pieczarek - 2 cebule - 1 marchewka - 2 ząbki czosnku - 1l bulionu - 200 ml śmietany do zup 30% - garść makaronu Penne

Związek na patelni
Zupa krem dynia mango i batat 65

Jesienna rozgrzewająca zupa dyniowa w stylu tajskim. Z mango, batatami, imbirem, chili. Na mleczku kokosowym. Zrobicie ją w 30 minut. Nie mogłam oderwać się od miski.                       składniki: 1/2 dyni hokkaido 1 mango 1 batat 1 kawałek pora biała część 1 plaster korzenia selera 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki(...)mango i chwilę przesmażam. Wlewam bulion, dodaję sól, pieprz i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodaję mleczko kokosowe. Całość miksuję blenderem. Doprawiam cukrem, cynamonem. Zupę podaję z kawałkami mango, migdałami, sezamem, natką pietruszki, i posypuję cukrem

wesoła kuchnia
Krem z dyni, batata i marchewki 95

Krem z dyni – moja ulubiona jesienna zupa ! Jeśli zapytalibyście mnie na co czekam jesienią to bez zastanowienia odpowiedziałabym, że na szarlotkę z pysznych jesiennych jabłek i na sezon dyniowy. Z każdym rokiem odkrywam dynię na nowo, próbując wielu Czytaj dalej Artykuł Krem z dyni, batata i marchewki pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia

Marcepanowa kuchnia