zupa - 38908 przepisów (strona:872/2594)

KREM Z BOROWIKOW + FILMIK 51

Zupa, krem z borowików jest bardzo smaczna i aromatyczna. W sezonie grzybowym polecam ją przygotować.  SKŁADNIKI :  600 g borowików 2 ziemniaki  1 duża cebula, 1 marchew, 1 pietruszka 50 g masła sól, pieprz, jarzynka do smaku 1 litr bulionu warzywnego 100 g serka topionego gouda PRZYGOTOWANIE :   Na patelni na maśle podsmażamy cebulę z pokrojonymi grzybami, doprawiamy(...)solą. Następnie dodajemy marchew, pietruszkę i zmiemniaki.  Wlewamy bulion i wszystko gotujemy do miękkości.  Na koniec dodajemy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści, zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy. Smacznego.  Krem jest przepyszny, polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
Krem z marchwi – super prosty przepis na pożywną zupę 104

pójść do sklepu, wtedy wykorzystuję to co mam. Cebula, czosnek i imbir, ziemniaki i marchewka to składniki które długo mogą przetrwać i zazwyczaj znajdę je w mojej kuchni. Dlatego zupa marchwiowa często jest dla mnie zupą resztkową. Można ją trochę stuningować dodając mleczko kokosowe, sok pomarańczowy lub pomidory, jednak zwykła marchwianka też od czasu do czasu dobrze smakuje. Składniki

wysmienity
Krem z kalafiora 108

temperatura za oknem spada jak jesienne liście z drzew na moim stole pojawiają się gęste zupy-kremy, rozgrzewające i otulające jak ciepła kołderka. Dynia,  kalafior, brokuł czy cukinia to idealne warzywa do przygotowania kremów.   Składniki: 1 kalafior (około 900-1000 g), 3 średnie ziemniaki, 1 litr bulionu drobiowego (w wersji wegetariańskiej warzywnego), 1 mała cebula, 1 łyżka oliwy(...)masłem, dodać cebulę,  chwilę smażyć do zeszklenia. Dodać ziemniaki oraz kalafiora, zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodać sól i pieprz oraz śmietanę. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego

Moja kraina smaków
Wietnamski Rosół czyli w Phò Ga Faceta w Kuchni 73

było pod silnym wpływem kuchni chińskiej i francuskiej. Makaron ryżowy i przyprawy importowano z Chin, Francuzi spopularyzowali jedzenie czerwonego mięsa. W rzeczywistości uważa się, że „Phò” pochodzi od francuskiej zupy „pot au feu”. Wietnamscy kucharze połączyli wpływy chińskie, francuskie i tubylcze, tworząc danie wyjątkowo wietnamski. Popularność Phò rozprzestrzeniła się na południe kraju od 1954 roku, kiedy kraj został podzielony(...)wyjaśnia kluczowe różnice między odmianami północnymi i południowymi. Phò w stylu północnym jest zwykle prostsze i składa się z mniejszej ilości składników. Jest mniej kawałków mięsa, a na wierzchu zupy układane są małe plasterki imbiru. Phò podaje się bez kiełków fasoli i ziół. Zamiast tego towarzyszą mu tylko zielone papryczki chili i limonka. Phò w stylu południowym to złożone danie

RafalCook
Krem z pieczonej dyni 118

Przyszła jesień a wraz z nią większa ochota na zupy. Nie robię ostrych, mocno rozgrzewających, bo nie miał by kto ich u mnie zjeść, ale takie delikatne zjem nie tylko ja ale i chłopaki. Jedynie szanowny Małżonek kręci nosem, ale do tego to się już zdążyłam przyzwyczaić;) Ciepły, słoneczny kolor zachęca do konsumpcji, więc może się skusicie? Składniki(...)szczyptą curry. Wrzucamy garść zielonej pietruszki. Miksujemy na gładki krem. Na suchej patelni podgrzewamy plastry cienkiego boczku do zrumienienia. Gdy ostygną kruszymy lub podajemy w całości jako dodatek do zupy. Doskonale sprawdzi się także groszek ptysiowy i kleks śmietany

Kuchnia w czekoladzie
Najsmaczniejsza zupka pomidorowa 43

razem coś, co każdy zna i uwielbia. Najsmaczniejsza zupka pomidorowa Prosta, pyszna i zawsze mile widziana na stole. Przyznam, że nie jestem ekspertem w gotowaniu zup, ale ta wyszła mi wyjątkowo pysznie, dlatego wrzucam przepis. Zrobiłam ją na szybko używając tylko wywaru warzywnego. Zupka idealna także dla maluchów. Najsmaczniejsza zupka pomidorowa – składniki (4 porcje): pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek(...)małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie dodaję także pulpę pomidorową i koncentrat. Gotuję jeszcze przez około 5 minut. Na koniec zmniejszam ogień i stopniowo dodaję do zupy śmietanę. Aby uniknąć zwarzenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. miseczce) z kilkoma łyżkami wywaru. Całość delikatnie podgrzewam i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Spróbuj także

Natka Pietruszki
Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową 67

przelej zimną wodą. Wyłóż makaron do talerzy i następnie polewając dookoła, wlej porcję sosu (zostawiając liście kaffiru oraz trawę cytrynową). Udekoruj świeżą kolendrą. Czytaj więcej: Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową The post Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Bulion warzywny z pieczarkami 88

Czym jest bulion warzywny? Bulion warzywny to podstawa wielu zup czy sosów. Często go lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko bez tłuszczu palmowego i tony soli). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy(...)dania. Bulion warzywny z pieczarkami Dzisiejszy bulion warzywny z pieczarkami jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera i pieczarek. Dodatek grzybów sprawia, iż bulion ten będzie świetną bazą np. zupy pieczarkowej . Dzięki krojeniu w cienkie plastry i krótkiemu gotowaniu, nawet odcedzone warzywa smakują świetnie, dlatego można je jeszcze wykorzystać do innych dań. Np. do “ Krokietów z kapustą i grzybami “. Składniki

Moja Delicja
KRUPNIK NA ROSOLE 56

niedzielę gotowany na obiad jest rosół. I zapewne z pozostałego rosołu w poniedziałek jest pomidorówka :) Ja jednak tym razem wykorzystałam rosół, aby ugotować gęsty, treściwy krupnik. Pyszna, rozgrzewająca zupa z kaszą jęczmienną, w sam raz na zbliżające się chłodne, jesienne dni :) Składniki: * około 2.5- 3 litry rosołu * 4 ziemniaki * 130 g kaszy jęczmiennej * marchewka gotowana z rosołu * sól do smaku(...)małą kostkę. Dodać ziemniaki do rosołu, całość gotować na małym ogniu do czasu aż ziemniaki i kasza będą miękkie. na końcu doprawić solą, wsypać pokrojoną w kostkę marchewkę. Zupę przed podaniem posypać na wierzchu posiekanym koperkiem

Zrób to smacznie
Pikantna zupa z czerwonej papryki na odporność 67

Czas na coś nowego i pysznego! Zupa z czerwonej papryki na pewno nie jest nudna, a naprawdę pyszna i przede wszystkim zdrowa. Papryka to źródło wielu witamin i związków mineralnych. Między innymi dostarczy nam prowitaminy A, witaminy E, witaminy C o Artykuł Pikantna zupa z czerwonej papryki na odporność pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Rosół 48

Rosół to jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, tradycyjna polska zupa, bez której nie wyobrażam sobie niedzieli U mnie koniecznie musi być oprószona lubczykiem! Rosół – Składniki: 1 kurczak lub kura o wadze ok. 2,5 kgo Artykuł Rosół pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Bogracz bez mięsa. Wychodzi równie pyszny. Przepis wegański 280

Bogracz to gęsta, bardzo aromatyczna i treściwa zupa. Tradycyjnie przyrządza się go na wołowinie, ale niedawno odkryliśmy wegańską wersję tej potrawy i musimy przyznać, że jest równie pyszna. Przepis na bogracz wegański Składniki: 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 3 papryki (mogą być w różnych kolorach), 3 średnie ziemniaki, 2 kopiaste łyżki papryki wędzonej w proszku (ewentualnie zwykłej), papryka ostra(...)wodą, aby były lekko przykryte, gotuj, aż zmiękną, dodaj razem z wodą do bograczu. Wszystko wymieszaj, gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Bogracz jest zupą, więc jeśli wyszedł zbyt gęsty, wlej trochę wody i ponownie dopraw. Wyłącz ogień, wrzuć posiekaną natkę pietruszki i zostaw pod przykryciem na jakąś godzinę, aby wszystkie smaki się przegryzły. Rada

Kulinarna Polska
Zupa gulaszowa z kalafiorem 121

Gulaszowa jest jedną z tych zup, które pomagają „oczyścić lodówkę” i zawsze wychodzą. No i te moje ukochane pomidory. Składniki: 500 g karkówki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu z mięsiwem 3 duże ziemniaki  3 marchewki 100 g fasolki szparagowej 150 g różyczek kalafiora 1 czerwona papryka 1,5 litra bulionu wołowego 330 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka(...)różyczki kalafiora i paprykę pokrojoną w paski. Gotujemy do miękkości warzyw, dodajemy passatę, ostrą i słodką paprykę, mielony kminek. Zagotowujemy. Zagęszczamy zasmażką ( 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, chochla zupy). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Chłodnik z pomidorów 72

Chłodnik z pomidorów to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa. Idealna jeśli mamy wysyp dojrzałych pomidorów :). Możemy ją podawać np z grzankami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 800 gram świeżych i dojrzałych pomidorów 2 kromki chleba u mnie pełnoziarnisty ale może być pszenny biały 3 ząbki czosnku 1 świeży większy ogórek 1 litr przegotowanej wody kilka liści świeżej bazylii można(...)mniejsze kawałki i przekładamy do miski. dodajemy oliwę z oliwek, koncentrat, posiekane liści bazylii. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Blendujemy. pozostałego pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. gotowy chłodnik wstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok 2-3 godziny. Przed podaniem doprawiamy wg uznania, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Chłodnik z pomidorów first appeared on Blog

Blog kulinarny S9.PL
Zupa krem z cukinii z fetą i chorizo FIT 164

cukinią , placki z cukinii z mozzarellą , gryczane brownie z cukinii , tarta cukiniowa , makaron w śmietanowym sosie z cukinią, tymiankowe placki cukiniowe , placki cukiniowe z parmezanem … czas na zupę krem! Przyrządzam ją od dawna, lecz nigdy nie doczekała się publikacji – aż do dzisiaj. Moja propozycja śmiało może stanowić główne danie obiadowe, gdyż jest niezwykle sycąca. Wszystko dzięki dodatkom, które(...)stopniowo zwiększając obroty. Doprawiamy do smaku, podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkami. DODATKI: Chorizo podsmażamy na suchej patelni, aż będzie chrupiące, szczypiorek siekamy, a fetę rozkruszamy. Smacznego! Artykuł Zupa krem z cukinii z fetą i chorizo FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong