Dziś częstuję zupą. Smaczna i pożywna z dodatkiem mięsa i warzyw. Tym razem zrobiłam specjalnie na życzenie syna. Powiem Wam w tajemnicy, że on jest strasznie wybredny, co do jedzenia. Jak był mały to jadł prawie wszystko, a teraz marudzi. Tego nie lubi, to niedobre... mówię Wam trzy światy :) Dlatego jak już ma na coś(...)chęć, to robię, żeby zjadł ze smakiem. Sama też bardzo lubię tę zupę, tym bardziej ze swojskim świeżym pieczywem. Dlatego, kiedy już ją gotuję, piekę też bagietki . Powiem Wam, że to zestaw idealny :) Składniki: 700 g. piersi z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g. pieczarek 3 papryki ( u mnie żółta, czerwona i zielona) 2 łyżki gęstej
Agusiowe smakołykiCałość gotujemy jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu. Fasolka po bretońsku z pieczarkami – odchudzony przepis Zobacz inne przepisy na sycące dania jednogarnkowe: Fasolka po meksykańsku z mięsem mielonym Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe Zupa gulaszowa po zbójnicku Boeuf Stroganow / Strogonow – klasyczny przepis Fasolka po bretońsku – tradycyjny przepis Artykuł Fasolka po bretońsku z pieczarkami – odchudzony przepis pochodzi
e-PrzepisyKulinarnedziałania bardziej niż warunki atmosferyczne, którym jesteśmy poddawani przez "matkę naturę"! Wokół nas solidna zima, wiec potrzebujemy zdecydowanie bardziej rozgrzewającego, sycących posiłków. Proponuję zatem kolejny wariant "czerwonej", czyli rozgrzewającej zupy, na bazie wołowiny, może to być łopatka, kapusty (tym razem włoskiej) i kilku innych składników... Po szczegóły przyrządzenia zupy gołąbkowej, bo to o niej mowa właśnie, zapraszam już do szczegółowego
R'n'G KitchenDzień dobry :-) Zimno dziś, ale fajnie, że w końcu śnieg jest. Na rozgrzewkę idealna będzie zupa. Mnie naszło na brokułową, dzieciom też smakowała. Jeśli lubicie brokuły to polecam, bo jest pyszna. Miłego poniedziałku :-) Składniki: brokuł kawałek pora 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 5 - 6 ziemniaków 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu 1 liść laurowy 4 - 5 ziarenek ziela(...)dorzucamy do warzyw. Gotujemy aż będzie miękki. 5. Pod koniec gotowania do kubka nalewamy troszkę bulionu, śmietankę i dodajemy serek i mieszamy aż się nam rozpuści. Dodajemy do zupy. Koperek siekamy i też dorzucamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
kruche babeczkiBardzo sycąca, rozgrzewająca, aromatyczna i po prostu pyszna, a na dodatek niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu. Taka jest właśnie zupa z zielonej soczewicy. składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 średnie ziemniaki 1 litr wody, ewentualnie bulionu warzywnego 1 cebula 4 łyżki oleju 100 g koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku(...)minut. Kiedy ziemniaki i soczewica są już miękkie dodaję do garnka podsmażoną cebulę z koncentratem i przyprawami, całość gotuję kolejne 20 minut. W międzyczasie smakuję i ewentualnie doprawiam solą. Zupa jest gotowa, ale odgrzewana kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej
babka w formiePyszna, rozgrzewająca, niedroga i szybka w przygotowaniu zupa krem z ziemniaków. Idealna na zimowe i jesienne popołudnia po powrocie z pracy. Artykuł Zupa ziemniaczana krem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąWracając dziś do domu, w styczniowe ponure popołudnie, zastanawiałem się, jak kulinarnie poprawić sobie samopoczucie... Sięgnąłem pamięcią do przeczytanej gdzieś, obiegowej prawdy, że "czerwone zupy" działają rozgrzewająco! Byłem nieźle zmarznięty, więc pomysł na "kulinarne rozgrzanie" mógł być tylko jeden... Dokonałem szybkiego przeglądu domowych zapasów i zabrałem się do wcale nie mniej rozgrzewającej pracy twórczej! W ten sposób powstała moja dzisiejsza(...)sycąco/rozgrzewająca propozycja: "pożywna zupa z mięsem mielonym"! Czy jest taką, jak ją przedstawiam? Możecie sami się o tym przekonać, jeśli ją sobie ugotujecie! Zachęcam i smacznego! <WJ> Składniki: 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 4 łyżki ryżu 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 2 marchewki 1 cukinia 1 litr bulionu warzywnego
R'n'G KitchenRoman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Na pochmurną aurę za oknem proponuję "słoneczną" z wyglądu, pożywną i przede wszystkim bardzo zdrową zupę kalafiorową. Tym słońcem jest mleko kokosowe. Nie będę reklamował firmy, jak coś to na priv. Składniki: 1 mały kalafior 2 ziemniaki(...)kostkę- i starte marchewki-na dużych oczkach- zalewamy bulionem, gotujemy wraz z dodatkiem liści kaffiru przez 15 minut. Kalafior dzielimy na różyczki. Wraz z mlekiem kokosowym dodajemy do zupy, podgrzewamy do miękkości różyczek. Całość doprawiamy mieloną kolendrą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenziołowy, kucharka, paprykę ostrą i gotować na średnim ogniu z 12 minut. Na koniec wsypać liście selera (mam zamrożone od młodych selerów) lub natki pietruszki - pyszna, aromatyczna, lekko strawna zupa z ze słodkiej kapusty białej z warzywami, zupa jest bardzo sycąca.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmrugał, z dobrych składników, dopieszczony dobrym mięsem, z gałązką lubczyku lub natki smakuje wyjątkowo. Każda gospodyni wie najlepiej jak przygotować rosół swoim domownikom, z czym podawać, kiedy smakuje najlepiej. Zupa ta, choć przygotowywana z tradycyjnych składników, podobnie jak sałatka jarzynowa z każdej ręki smakuje inaczej, ot! cała magia kuchni. Rosół kojarzy mi się z domem rodzinnym, imprezami okolicznościowymi, ciepłem domu(...)jest wspomnieniem Babci. Smak w zupie to “kości i tłuszcz” tak mawiała Babcia, zgadzam się, stosuję tę zasadę do rosołu szczególnie, także do sosów czy potrawek mięsnych. Ważne, by nie przesadzić z ilością tłuszczu, rosół, sos czy danie będzie mdłe, zwyczajnie za ciężkie i niesmaczne. Kilka zasad przy gotowaniu rosołu: świeża – w sezonie młoda włoszczyzna, dodatek pęczka
Zasmakuj Kuchnichciało nam się biegać po sklepach, więc My zaopatrzył nas w szczypior. Powiem tylko tyle: koniec z krupnikiem z natką pietruszki. No i udało mi się przekonać Antykaszarza do zupy z pęczakiem. Zjadł ze smakiem. A może to zasługa właśnie dodatku szczypiorku? Kto go tam wie. A nasi szczypiorniści zdobyli brązowy medal mistrzostw świata. Ach!! I głowa już nie boli(...)minutach gotowania, do garnka dorzucamy pokrojone w plasterki ugotowane marchewki i pietruszkę, gotujemy wszystko do miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem. Jeżeli macie ochotę, możecie do zupy dodać mięso z ugotowanego kurczaka. Artykuł Krupnik ze szczypiorkiem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovypierwszym razem wyszedł mi za rzadki, później za mało kwaśny, innym razem też coś nie grało. Proporcje w przepisie na zakwas zmieniłam, powinno być już ok. Podstawą tej zupy jest dodatek wędzonki. Może być to boczek, żeberka, może być sama kiełbasa. Ja pojechałam po bandzie i żur zrobiłam na żeberkach i wiejskiej pysznej kiełbasie. I tak jak dzisiaj dobrze zauważył(...)majerankiem, solą, pieprzem i dorzucamy rozdrobniony czosnek. W międzyczasie gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy pokrojoną w kostkę, cebulę. Wszystko dorzucamy do żuru i gotujemy 5 min. Zupę można podać z ugotowanym na twardo, jajkiem. Artykuł Żur pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyminuty, po tym czasie wszystko zalewamy bulionem, dodajemy masło orzechowe i gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w plasterki chili i sok z 1 limonki. Zupę studzimy i miksujemy w blenderze na gęsty krem. Wrzucamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, zagotowujemy. Jeżeli jest za gęsta, dolewamy odrobinę wody, jeżeli wyszła za rzadka, redukujemy ją poprzez gotowanie(...)pokrywki. Krem podajemy z rozdrobnionymi podprażonymi kawałkami orzechów, z plasterkami chili i kolendrą. Polecam ją jeszcze na sam koniec skropić sokiem z limonki. Artykuł Zupa krem z batatów z masłem orzechowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyMamy chyba rekord. Zupę, którą Wam dziś przedstawiam, robiłam jakieś 20 minut. Ten przepis pochodzi z bloga rngkitchen . Sama przyjemność robić takie cuda, tu się pokroi, tam się podsmaży, doleje, doprawi, zagotuje, je. Nie chciałam jednak kopiować przepisu w 100%, więc zmieniłam go nieznacznie. Składniki: 1 l wody 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 czerwona papryka biała część(...)solą, pieprzem i wędzoną papryką, gotujemy do miękkości papryki (trwa to dosłownie 2-3 minuty). Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, szczyptą wędzonej papryki i skrapiamy ewentualnie oliwą. Artykuł Zupa pomidorowo-fasolowa pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyZima, zupy, te sprawy. Pierwszy raz zrobiłam krupnik z kaszą jęczmienną perłową, zawsze ładowałam do niego pęczak. Obie opcje są super. Najlepszym jednak pomysłem jest dodanie ogórków kiszonych. Jest ich na tyle niewiele, że nie dominują, czuć je umiarkowanie, dokładnie tak jak chciałam. W innym wypadku wyszłaby ogórkowa z kaszą, co w sumie też nie jest głupim pomysłem (już sobie(...)dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy parę minut. Na koniec wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, możecie dolać trochę wody. Artykuł Krupnik z ogórkami kiszonymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy