zupa - 39132 przepisów (strona:867/2609)

Zupa krem z białych warzyw 142

Jesień to czas na ciepłe rozgrzewające zupy. Bo kto nie lubi po powrocie do domu w zimne, ciemne wieczory sięgnąć po miskę ciepłej zupy? Tą spokojnie można przygotować dzień wcześniej właśnie na takie okazje. Smak jest delikatny ale wystarczająco wyraźny. Można podawać z grzankami, pieczonymi orzechami lub tak jak ja ze szpinakiem i smażoną cebulką dla podkręcenia smaku.  Składniki

Mohiella
Zupa krem z ciecierzycy z czosnkiem i suszonymi pomidorami 84

dodajemy pokrojoną w kostkę pietruszkę oraz selera, ciecierzycę oraz bulion warzywny. Gotujemy do momentu aż pietruszka i seler będą miękkie (około 15 minut). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę. Całość miksujemy blenderem na gładki krem.  Przed podaniem zupę posypujemy pokrojonymi w paski pomidorami suszonymi i posiekaną natką pietruszki oraz skrapiamy oliwą z pomidorów

Qchnia po prostu
Krem z dyni i batata – bogactwo karotenoidów 42

garnku rozgrzewamy masło klarowane i krótko przesmażamy warzywa. Następnie zalewamy całość gorącą wodą do poziomu pokrycia warzyw. Doprawiamy np. solą, pieprzem i kurkumą. Ja dodałam łyżkę suszonych warzyw. Zupę gotujemy przez około 15-20 minut. 7. Na koniec blendujemy zupkę na gładki krem. Podajemy np. z jogurtem greckim i ulubionymi kiełkami. Smacznego! JEDNA PORCJA ZUPY BEZ DODATKÓW, TO: około 127kcal

Natka Pietruszki
Rosół drobiowy 77

rosół po jakimś czasie robił się gorzki. Cebulę przed dodaniem do rosołu zawsze opalam na ogniu. Obraną cebulę należy nabić na widelec, który następnie trzeba umieścić nad palnikiem. Lubisz zupy z kurczaka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Węgierską zupę z kurczaka. The post Rosół drobiowy appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Zakwas z buraków i jabłek 964

Zakwas z buraków i jabłek.  Przepis na kwas buraczany na barszcz czerwony. Zakwas z buraków i jabłek pewnie kojarzy Ci się z Bożym Narodzeniem, ale

Cztery Fajery
Krem z dyni i batata – bogactwo karotenoidów 45

garnku rozgrzewamy masło klarowane i krótko przesmażamy warzywa. Następnie zalewamy całość gorącą wodą do poziomu pokrycia warzyw. Doprawiamy np. solą, pieprzem i kurkumą. Ja dodałam łyżkę suszonych warzyw. Zupę gotujemy przez około 15-20 minut. 7. Na koniec blendujemy zupkę na gładki krem. Podajemy np. z jogurtem greckim i ulubionymi kiełkami. Smacznego! JEDNA PORCJA ZUPY BEZ DODATKÓW, TO: około 127kcal

Natka Pietruszki
Pieczona jesienna zupa krem 61

zupie jesiennej dynia jest głównym składnikiem, pozostałe warzywa niczym dworzanie podkreślają hierarchię królewskiej mości. Artykuł Pieczona jesienna zupa krem pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Krem z dyni i patisona 68

Jesienna zupa rozgrzewająca z dynią i patisonem oraz serem blue.Zupa bardzo szybka do zrobienia, można zabrać ją do pracy na lunch.U mnie wersja bardziej pikantna bo taką lubię.           1 dynia hokkaido 0,5 kg 1 patison 1 por biała część 2 korzenie pietruszki 1 marchewka 1 kawałek korzenia selera sól, pieprz, papryczka chili papryka wędzona(...)pietruszkę i dalej przesmażam. Na końcu dorzucam dynię i patisona. Wlewam około litr wody i gotuję do miękkości. Doprawiam solą, pieprzem, kurkumą, papryczką chili i wędzoną. Całość miksuję blenderem. Zupę podaję z jogurtem, serem blue, natką pietruszki

wesoła kuchnia
Fakes - grecka zupa z zielonej soczewicy 78

Tradycyjna grecka zupa z zielonej soczewicy na bazie bulionu z dodatkiem pomidorów. Sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe, które najlepiej serwować z chrupiącą bagietką lub ulubionym pieczywem. Szybki i bardzo prosty wegański przepis. Składniki: 2 szklanki suchej zielonej soczewicy duża cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 liście laurowe szklanka passaty pomidorowej pieprz, sól 1-2 łyżki octu z czerwonego wina(...)Wsypać soczewicę i wlać 1,5 litra zimnej wody oraz passatę pomidorową.  Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około pół godziny. Po tym czasie doprawić zupę solą, świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie octem.  Podawać ze świeżym pieczywem.  Smacznego

wyzwania kuchenne
Zupa z fasolki i kurek 103

warzywa. Por  odrzucić, resztę warzyw pokroić w kostkę i wrzucić ponownie do wywaru. Wystudzoną fasolkę pokroić w małe kawałki i wraz z kurkami i cebulą dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw.  Na 10 minut przed końcem gotowania dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę oraz majeranek i papryki. Doprawić zupę pieprzem i solą

Kulinarne przemyslenia
pożywna grochówka z kiełbasą... 84

wylać i z 1 raz przepłukać groch. Do garnka wlać wodę, wsypać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę ( rozdrobniona włoszczyzna w rozdrabniaczu dobry sposób na jej zjedzenie w zupie ), zagotować, zebrać łyżką pianę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec. Dodać groch , kostki rosołowe, gotować z 35 minut. Na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, wsypać kiełbasę obraną z flaka(...)pokrojoną w kostkę i zrumienić. Kiełbasę dodać do zupy, zagotować. Wsypać majeranek, pieprz mielony, z praski przeciśnięte ząbki czosnku i gotować z 3 minuty, zdjąć garnek z ognia. - najlepsza grochówka z kiełbaską, jest aromatyczna, sycąca, pożywna, najlepiej smakuje ugotowana wieczorem i na następny dzień do jedzenia........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem z cukinii 108

Zupa krem z cukinii - szybka i bardzo prosta w przygotowaniu, tylko kilka składników, kilka chwil - zdrowa, pożywna i smaczna zupa gotowa! Składniki: 3 duże cukinie (ok 1,5kg), duża cebula, 100 ml bulionu, śmietana, szczypiorek, sól, pieprz Przygotowanie: Cukinie myjemy kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w większą kostkę. Wrzucamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy około 20-25 minut

Lena Gotuje
Zupa krem z zielonego groszku z miętą 89

mężem po okolicznych lasach. Relaks w czystej postaci! A obecnie napotykamy niezwykłe okazy darów lasu, czyli grzybów. Z pewnością wykorzystam te zbiory w mojej kuchni. Dziś zapraszam na pyszną zupę z zielonego groszku z dodatkiem mięty. To moja wakacyjna inspiracja z pobytu na wydmach w Czołpinie. Składniki : 450 g zielonego groszku (świeży lub mrożony, u mnie ten drugi) 2 ząbki(...)oliwie podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać groszek, miętę i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć całość kilka minut. Dodać bulion i gotować pod przykryciem około 30 minut. Zupę zmiksować, dodać śmietanę, doprawić pieprzem

zadanie-gotowanie