zupa - 39132 przepisów (strona:863/2609)

Zupa krem z pora 182

Jeżeli ktokolwiek ma potrzebę doznać wizualnie jesiennej barwy złotego słońca, aksamitnej w konsystencji struktury tego co przełykamy, to nie może zostać obojętny wobec zupy krem z porów! Dodatkowo dostarcza ona dla naszego organizmu wszystko co najlepsze z pełnego bukietu warzyw, które oprócz wspomnianego wcześniej pora są jej składnikami. Zatem jeżeli jesteś wybitnym smakoszem, lubisz zdrowo się odżywiać, lub z jakiegokolwiek(...)piórka, marchewkę i ziemniaka kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je na rozgrzane masło, podsmażmy i zalewamy gorącym bulionem. Całość gotujemy około 20-25 minut, studzimy i blendujemy. Zblendowaną zupę przecieramy przez drobne sito, dodajemy śmietanę, podgrzewamy.Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem

R'n'G Kitchen
Kapuśniak z chorizo 39

plasterki kiełbasę chorizo i obsmażamy ją razem z cebulą. Gdy cebula z chorizą będą rumiane wlewamy gorący bulion. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującej się zupy.  Ziemniaki gotujemy do miękkości a w tym czasie odciskamy i szatkujemy kapustę.  Przygotowaną kapustę wrzucamy do zupy, dodajemy kumin, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy około 15 minut

Qchnia po prostu
Zupa krem z brokuła 37

Skusisz się na pyszną i prostą w przygotowaniu zupę krem z brokuła? Jest idealna na chłodne dni i pierwsze danie. Artykuł Zupa krem z brokuła pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Zupa gulaszowa z kalarepą 40

wytopionym z niego tłuszczem, który stał się bazą do zasmażki i łopatką wieprzową. Uzupełnieniem były przyprawy i w ten sposób skomponowałem bardzo kaloryczną i rozgrzewającą, a jednocześnie kuszącą barwą zupę gulaszową! Brzmi interesująco? Jeżeli tak, to polecam zapoznać się z szczegółowym przepisem, jak i z czego dokładnie powstała! A jeżeli ten wariant zaintrygował Ciebie czytelniku, zachęcam do samodzielnego jej przyrządzenia(...)tłuszcz wrzucamy posiekany czosnek, chwilę (dosłowne kilka sekund) później wsypujemy mąkę i smażymy (cały czas mieszając). Dolewamy chochlę, albo dwie, dokładnie wyrabiamy i dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzając. Do zupy dodajemy ostrą paprykę, a do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Barszcz biały 39

plasterki oraz zakwas (jeżeli nie mamy zakwasu, dodajemy kwasek cytrynowy) – pogotować jeszcze chwilę. Z mąki i śmietany zrobić zaprawkę (połączyć, a następnie dolać wywaru i ponownie wymieszać), zabielić zupę. barszcz przecedzić przez sito i posypać dodatkową łyżeczką majeranku. Jajka ugotować na twardo i pokroić razem z kiełbasą. Rozłożyć do talerzy i zalać zupą. Dla zaostrzenia smaku można dodać surowe

Olcia gotuje!
Zupa ogórkowa 23

pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotujemy ,aż ziemniaki zmiękną.Następnie wrzucamy potarte ogórki (nie wyciskamy soku).Po dodaniu ogórków gotujemy chwilę i dodajemy koperek.Śmietanę wlewamy do kubeczka dodajemy parę łyżek zupy ,mieszamy i wlewamy całość do naszej ogórkowej (w ten sposób śmietana nam się nie zważy).Smacznego Artykuł Zupa ogórkowa pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Zupa pomidorowo-paprykowa z siedzuniem a'la flaczki 81

Dlatego gdy teraz go znaleźliśmy okazało się że można go wykorzystać w wieloraki sposób do różnych dań. Rodzice dodali go do jajecznicy, a ja zrobiłam lekko pikantną pomidorowo-paprykową zupę a'la flaczki. Najlepsza jesienna, grzybowa zupa inna niż wszystkie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa krem z cukinią, mieszanką włoską, ziemniakiem i mięsem mielonym z indyka 49

Nastała jesień na dobre. Każdy ratuje się ciepłymi posiłkami, które rozgrzeją organizm. Moją propozycją jest przygotowanie zupy krem z wykorzystaniem cukinii, mieszanki włoskiej, ziemniaka i mięsa mielonego z indyka.  Składniki: 100 g mięsa mielonego z indyka 150 g ziemniaka 500 g cukinii 225 g mieszanki wiosennej 1,5 l wody przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, suszony koperek(...)pokroić na mniejsze porcję. Wrzucić do garnka wraz z mieszanką wiosenną i mięsem mielonym z indyka. Gotować ok. 15-20 minut. Następnie dodać przyprawy i gotować kolejne 5 minut. Zupę wyłączyć i lekko ostudzić. Następnie zblendować na gęsty i gładki krem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Krem warzywny 39

zupa powstała zupełnie przypadkowo, bo miały być placki ziemniaczane. Miałam kawałek dyni i cukinii w lodówce oraz inne resztki warzyw, wrzuciłam więc do gara i wyszła super zupa krem. Podałam ją z grzankami ziołowymi i pestkami dyni. Szybko, smacznie i nic się nie marnuje. Na taką kapryśną pogodę jak znalazł. Krem warzywny

Ewa w kuchni
Przepis na zupę krem z gruszki i pietruszki 44

Pyszna, sycąca i do tego lekka zupa-krem z chrupiącymi płatkami migdałów w towarzystwie orzeźwiającej natki pietruszki. Jeśli należysz do fanów kremu z białych warzyw, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Połączenie smaków jest po prostu obłędne *Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme Wykonanie W garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę masła lub 2 łyżki oleju. Cebulę posiekaj drobno i wrzuć(...)szczypty soli ( w zależności jak słony masz bulion) Całość zmiksuj na gładki krem i ewentualnie jeszcze dopraw do smaku. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i udekoruj nimi zupę tuż przed podaniem. Całość posyp świeżą natką pietruszki. Składniki 600 g korzenia z pietruszki 1 dojrzała gruszka 1 mała cebula 1 łyżka masła lub 2 łyżki oleju 1 litr bulionu warzywnego

Eat me! Fit me!
ZUPA Z ŻOŁĄDKÓW INDYCZYCH 55

albo je kochamy, albo dziwimy się jak takie "coś" mozna jeść 😂 Ja zdecydowanie należę do ich zwolenników. Żołądki drobiowe kocham miłością wielką praktycznie od dziecka 😎 Uwielbiam dorzucać je do zupy (np. do krupniku) , gotować z nich gulasz albo treściwą, pożywną zupę, której są podstawą. Trochę to zajęcie czasochłonne, ponieważ żołądki muszą być ugotowane na mięciutko, co trochę trwa, szczególnie przy

Walijskie Pichcenie
Fasolka po bretońsku 46

Zapraszam na tradycyjną fasolkę po bretońsku . Przepis jest bardzo prosty, wykonanie dość szybkie, a zupa cudownie pyszna. Suchą fasolę dzień wcześniej zalewam wodą i zostawiam do namoczenia przez noc, następnego dnia gotuję ją do miękkości. Dodaję podsmażoną kiełbasę oraz boczek. Czosnek, ostra papryka oraz duża ilość papryki słodkiej – to wszystko sprawia, że moja zupa jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo

Gotuj z Prezesem