zupa - 38908 przepisów (strona:857/2594)

Wegański RAMEN 38

Ramen to zupa wywodząca się z kuchni japońskiej. Składa się z esencjonalnego bulionu, makaronu oraz pozostałych składników, dodawanych według własnych preferencji. Nie ma jednej, jedynej, prawilnej wersji. Dzisiaj przygotowałem dla Was wegański ramen , z kremowym i bardzo aromatycznym bulionem. Jest to moja wariacja na temat tej popularnej zupy. WEGAŃSKI RAMEN Co sprawia, że mój bulion jest taki aksamitny, kremowy

Blendman
Solanka grzybowa 35

dnie (jak śpiewa Patrycja Markowska) zamrażalnika, to uskutecznijcie szpping kupując produkty z listy poniżej (możecie jeszcze coś przy okazji z promocji wyhaczyć) i gotujcie tę oto bovską zupę o cudownym smaku jesiennego lasu.     Składniki:         2 litry bulionu warzywnego 400 g mrożonych grzybów leśnych 150 g cebuli 3 średniej wielkości ziemniaki 100 g kiszonych ogórków(...)lubimy, parówki na plasterki. Dodajemy do grzybów razem z koncentratem pomidorowym, zielem angielskim i liśćmi. Całość zalewamy bulionem, gotujemy około 20 minut. Śmietanę hartujemy z chochlą gorącej zupy, dodajemy do całości, dokładnie rozprowadzając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Zupa na żołądkach 38

Dziś zapraszam na żołądki drobiowe. W domu uwielbiam tylko ja więc uczta tylko dla mnie. Ugotowałam sobie na nich zupę. Jest prosta i pożywna, z dodatkiem ryżu i pieczarek.  składniki: 700 g żołądków drobiowych ok 2l wody 2 marchewki 1 cebula 7 średnich pieczarek pęczek włoszczyzny (liść selera i pora, natka pietruszki) 5 łyżek białego ryżu 2 łyżki koncentratu(...)tarce o grubych oczkach, pieczarki pokroić w plastry.  Gdy żołądki będą już miękkie dodać przygotowane składniki, koncentrat pomidorowy, majeranek oraz ryż. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać jeszcze trochę wody. W trakcie gotowania doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem

Monia miesza i gotuje
Zupa pho na pieczonym kurczaku 37

się marnować, a już na pewno nie szkielet upieczonego kurczaka, czy innego drobiu. Wszystko to może stać się podstawą kolejnego pysznego, zdrowego, wywaru, rosołu jako podstawa do wielu innych zup. W ten sposób uzyskamy pyszny, ale lekki, odchudzony rosół. Warunek jest jednak jeden, że nie można dawać za dużo wody, bo powstanie rozwodniony wywar. Tym razem inspiracją do takiego wywaru(...)była nasza ukochana azjatycka zupa czyli pho. Robiłam już ją na kurczaku, na pieczonej kaczce, czy wołowinie. Tym razem jest na resztkach z upieczonego wcześniej kurczaka. Polecam, bo to pyszny sposób na niemarnowanie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa cebulowa z serową grzanką 16

mieszać aż się rozpuści. ? Doprawić do smaku. ? Z kromek chleba wyciąć kółka – przykrywki do naczynek, każdą zrumienić w tosterze i posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku. ? Przed podaniem wlać gorącą zupę do naczyń, przykryć krążkiem chleba, posypać każdy startym serem żółtym. ? Zapiekać przez 5 minut w temp 220 st.C. Zupa cebulowa w stylu francuskim jest bardzo wykwintna i wyrafinowana w smaku

To co kocham
Zupa borowikowa 19

Zupa jest idealna na jesienno-zimowy obiad. Sycąca i pachnąca lasem. Składniki: ? kilka borowików, ok. 8 sztuk ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1 por mały ? 1 mały seler ? 3 ziemniaki ? 1 ząbek czosnku ? 1 cebula ? bulion drobiowy 2l ? 2 łyżki masła klarowanego ? sól, pieprz ? 1/2 szklanki śmietany 30% ? 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: ? Borowiki pokroić w kostkę, obgotować w osolonej wodzie(...)marchewkę, dodać po chwili cebulę, pora i czosnek, na końcu borowiki. ? Całość podlać bulionem, dodać podgotowane ziemniaki i gotować, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. ? Do gotowej zupy wlać śmietanę i wsypać natkę pietruszki. Przepis ten pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Dary lasu. Jesień

To co kocham
Zupa krem grzybowy 24

niestety nie mam czasu, a nawet gdybym miała to nie mam kompletnie orientacji w terenie. Kosz podgrzybków dostałam od szwagra Irka, zamroziłam kilka torebek i użyłam właśnie do tej zupy. Składniki: ? 500 g podgrzybków (świeże lub mrożone) ? 1 cebula ? 1 marchewka, pietruszka, kawałek selera ? 1 łyżka masła ? 3 liście laurowe ? sól, pieprz do smaku ? 100 g serka topionego śmietankowego ? pęczek(...)tarce marchewkę, pietruszkę i seler. ? Zalać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy i grzyby. ? Gotować ok. 30 minut, na koniec dodać serek topiony i natkę pietruszki. ? Zmiksować zupę na gładki krem. ? Podawać polaną słodką śmietanką z groszkiem ptysiowym

To co kocham
Zupa pieczarkowa curry 23

Zaczyna się czas, kiedy będziemy przyrządzać dania sycące i rozgrzewające. Taka jest też moja zupa rozgrzewająca z pieczarkami i makaronem ryżowym, o smaku curry. Składniki: ? 4 marchewki ? 1 pietruszka ? 2 cebule ? po 3 liście laurowe i szałwii, kilka igiełek rozmarynu ? 2 łyżeczki przyprawy curry ? sól, pieprz do smaku ? 3 kostki rosołowe warzywne ? 4 łyżki oliwy ? 500 g pieczarek(...)Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. ? Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, zalać 1,5 litra wody i gotować 30 minut z dodatkiem kostek rosołowych i ziół. ? Zupę po ugotowaniu zmiksować na gładki krem, po uprzednim wyjęciu liści laurowych. ? Następnie dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawić curry i gotować w kremie 10 minut. ? Na koniec wrzucić

To co kocham
Grzanki ziołowe do zupy 24

grzanki ostatnio podawałam do zupy cebulowej, ale pasują również do każdej innej zupy o konsystencji kremu – pomidorowej, dyniowej, selerowej. Grzanki są chrupiące, pachną czoskiem i ziołami. Łatwe i szybkie przygotowanie. Składniki: ? 1 chleb tostowy pszenny ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? papryka słodka i ostra ? 1 łyżeczka majeranku ? 3 ząbki czosnku ? 3 łyżki oleju ? 3 łyżki masła do smażenia Wykonanie

To co kocham
ZUPA RYŻOWA NA ROSOLE CZYLI TZW. RYŻANKA 106

bulionu dodajemy pokrojone (lub starte na oczkach tarki) warzywa. Gotujemy 10 minut i wsypyjemy przepłukany starannie na sicie ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu i warzyw. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką. Obrane z kości mięso kroimy na kawałki i dodajemy do ugotowanej zupy

Walijskie Pichcenie
Smaczny rosół drobiowo warzywny 29

Dzisiaj chciałam podzielić się z wami moim odkryciem. Moje dzieci lubią najbardziej na świecie zupę pomidorową i ta jest u nas zawsze w lodówce powekowana w słoikach – potem w tygodniu gotuję jeszcze co 2-3 dni inną zupę którą jemy, ale dla niejadków jest sztywna podstawa. Czasem też dzieci mają ochotę na rosół na już i czasem jest

Dorota Smakuje
Zupa ziemniaczana 37

Pożywna zupa ziemniaczana to znakomity posiłek w zimny przedwiosenny dzień. bardzo rozgrzewająca, pachnąca ziołami i czosnkiem, doprawiona koncentratem pomidorowym dla przełamania słodkiego smaku warzyw. Gorąco polecam :)    Składniki: -karkówka (ok. 400 g ) - duża cebula - marchew (nieduża ) -pietruszka  -6 ziemniaków średniej wielkości  -łyżka (15 ml ) koncentratu pomidorowego -3 liście laurowe -3 kulki ziela angielskiego -ziarna pieprzu czarnego(...)składników.  Następnie dodać koncentrat pomidorowy i utłuczony w moździerzu pieprz, majeranek,czosnek staropolski, roztarte ząbki czosnku, posolić do smaku i chwile jeszcze gotować na wolnym ogniu.  Gotową zupę podać posypaną zieleniną; koperkiem, pietruszką lub szczypiorkiem.     (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Kulinarne przemyslenia
Zupa gulaszowa na żeberkach 29

Zdecydowanie jedna z najbardziej pożywnych i aromatycznych zup, które co jakiś czas goszczą na moim stole. Tym razem w wersji z boczniakami i żeberkami. Jeśli chodzi o wybór mięsa, był celowy. Soczyste, idealnie komponujące się z dodatkami. Kości zostały wy-rzucone po ugotowaniu, co znacznie ułatwiło konsumpcję. No bo, jakby to wyglądało takie nurzanie swoich "racic" w płynie...takie wybieranie(...)Dodajemy pomidory wraz z zalewą, pokrojoną paprykę, pokrojone grzyby, przyprawy i mięso. Gotujemy przez kwadrans. Na tłuszczu ze smażenia grzybów, podsmażamy mąkę, łączymy z wywarem na patelni, wlewamy do zupy, dokładnie łącząc. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 114

Kapuśniak ze słodkiej kapusty jest zupą, którą uwielbia cała moja rodzina. Można do niej dodać wkładkę z mięsa i mieć pożywny obiad. Ja lubię kapuśniak z zasmażką, a dla mojej córki gotuję lżejszą wersję z odrobiną koncentratu pomidorowego. Wy także możecie przygotować taką zupę według Czytaj więcej

Di gotuje
PIECZARKOWA Z PULETAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY I KUSKUSEM PERŁOWYM 48

Taka zwykła zupa pieczarkowa nie jest moją ulubioną. Postanowiłam więc podkręcić jej smak i trochę odczarować nudną klasykę 😉 Wzbogaciłam ją o małe pulpety zrobione z białej, domowej kiełbasy i moją ulubioną kaszę kuskus perłowy. Wyszła gęsta i pożywna 😍 Z mnóstwem aromatu i smaku.  Pychota!  Składniki: 400 g pieczarek  2  marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego(...)pokrojone pieczarki. Podsmażamy całość około 5 minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z pulpetami i warzywami. Wsypujemy przepłukaną wcześniej kaszę i gotujemy do jej miękkości. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem, dodajemy łyżkę śmietany 18% i posypujemy posiekaną natką

Walijskie Pichcenie