zupa - 39132 przepisów (strona:848/2609)

Kostka z kaszy manny 137

pokarmowego.Z racji obecności glutenu niedozwolona w diecie bezglutenowej.Nie oszałamia zawartością składników odżywczych,ale mała ciekawostka - jako jedyna z kasz zawiera sporą ilość jodu. Swietny zamiennik makaronu.Idealna do rosołu,czystej zupy pomidorowej lub grzybowej.Jesli użyjesz błyskawicznego grysiku przygotujesz ją w expresowym tempie.Na kluseczki i kostkę do zupy dobrze jest użyć grysiku z grubszego przemiału (Hartweizen Grieß). Składniki na 6 porcji(...)błyskawicznej,gotowa jest po wymieszaniu z gotujacą woda wyłożyć goracą  kaszę do płaskiego naczynia zwilżonego zimną woda,rozsmarować i wystudzić przed podaniem pokroić kasze w kostkę.Podawać do zupy                                                    ZYCZE SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krem marchewkowy 127

zapewne wiecie do zup jestem ostatnio anty nastawiona i praktycznie wogóle ich nie jadam! Jeśli już , to są to kremowe , gęste zupy , w których ( jak mama mówi ) łyżka staje! Dziś ma dla Was przepis na jedną tych ulubionych – delikatny krem marchewkowy z dodatkiem ostrego chili . Smakuje fenomenalnie i rozgrzeje nawet największych zmarzluchów! A jeśli i Wy jesteście wielbicielami kremów

Ostra na Słodko
Krem kalafiorowy 144

wiecie ( albo i nie wiecie ;) ) zupy jadam niezwykle rzadko ( praktycznie wcale ). Dopiero teraz , kiedy zbliżają się chłody … nadchodzi jesień … coraz częściej po nie sięgam. Lubię zupy gęste … kremowe … z dużą ilością „czegoś” w środku – takie , by nie były tylko pierwszym daniem , ale by nasyciły mnie na długie godziny. Dziś mam dla Was przepis

Ostra na Słodko
Zupa krem z soczewicy 199

spodziewałam się , że aż tak pokocham soczewicę! Były już krokiety … było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! Robi się ją błyskawicznie i jest niesamowicie sycąca! Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad! Ja podałam z makaronem , Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami. Polecam! SKŁADNIKI: - soczewica zielona – 1 szklanka - soczewica czerwona(...)dwukrotnie płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut ( do zmięknięcia ). Odlewamy 1 chochlę i rozrabiamy ze słodką śmietanką. Wlewamy spowrotem do zupy. Doprawiamy solą , pieprzem i ewentualnie szczyptą chili. Dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy. Podajemy gorącą posypując podsmażoną na masełku marchewką. Posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Zupa ziemniaczana z pesto 162

znanych na świecie włoskich serów , twardy typu podpuszczkowego , wytwarzany z mleka krowiego ). Ja wszystko to co najlepsze z Włoch postanowiłam podać w innej postaci niż pasta , a mianowicie przyrządzając zupę. Gęsta , kremowa , na bazie szynki parmeńskiej zmieszanej z drobniutko posiekaną cebulą … o niezwykłym aromacie , dzięki dodatkowi świeżego pesto … podana z drobnymi muszelkami conchigliette zachwyci nie tylko wielbicieli kuchni(...)letnim mlekiem , gotujemy doprowadzając do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Wrzucamy makaron , dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. Śmietanę rozprowadzamy osobno w niewielkiej ilości zupy , a następnie wlewamy do całości. Doprowadzamy do wrzenia gotując cały czas na wolnym ogniu. Dodajemy posiekają natkę pietruszki oraz 2 czubate łyżki pesto. Dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Podajemy gorącą

Ostra na Słodko
KREM DYNIOWY 131

wiecie zupy jadam niezwykle rzadko , ale jeśli już , to zazwyczaj są to kremy. Kremy na ostro ;) Lubię czuć pikantny smak , który nie tylko sprawia , że szybciej czujemy się nasyceni , ale i rozgrzewa , co przydaje się w te coraz chłodniejsze dni , jakie mamy za oknem! Dziś mam dla Was przepis na zupę z dyni – jedną z moich ulubionych w okresie

Ostra na Słodko
A więc tak... 143

Dzisiaj dodaje Wam większość przepisów, które znajdziecie w zakładkach Obiady, przystawki, zupy. To tak pisałem, że na dniach dowiedzie się gdzie możecie skosztować moich dań. To tak chciałbym Was zaprosić do Aqua- Zdroju tam pracuje jako Kucharz i polecam Wam skosztować takich dań jak Befsztyk tatarski ,zupa cebulowa, zupa rybna Gulasz Węgierski na placku:)  i wiele wiele innych dobrych

pichciszto
Weekend na Węgrzech - relacja 185

kimś po angielsku, więc napoje zamawialiśmy na wyczucie - oczywiście z węgierskiej karty.  Miałam cichą nadzieję na typowo węgierską kuchnię, ale nic z tych rzeczy. Pierwszego dnia jedliśmy brokułową zupę-krem z grzankami , a na drugie danie były faszerowane kieszonki schabowe  z frytkami (i ryżem), a na koniec deser: rumowy krem z kasztanów z bitą śmietaną . Zupa była fajna(...)Drugie danie było bardzo tłuste i znów za słone, nie zjadłam całego mimo, że byłam bardzo głodna. Do kolacji zamówiliśmy po kieliszku lokalnego wina. 1. sobotnie śniadanie, 2. brokułowa zupa-krem, 3. faszerowane kieszonki schabowe, 4. piwo Dreher (koźlak) 1. niedzielne śniadanie, 2. piwo Oberdorfer (Weissbier), 3. naleśnik z mięsem, 4. deser z malinami Śniadania były typowe dla hotelu: jajecznica

Pasja Smaku
Barszcz grzybowy na zakwasie z uszkami 246

garnuszku. Dodać do garnuszka ziele angielskie i gotować całość, aż grzyby będą zupełnie miękkie . Odcedzić grzyby, przelewając wywar do większego garnka. Dodać do wywaru rozbełtany zakwas i gotować, aż zupa będzie gęstnieć. Jeśli będzie za gęsta można dolać wody. Ugotowane grzyby pokroić, dodać do wywaru, nadal gotować całość, żeby smaki się połączyły .Pod koniec gotowania zahartować śmietanę, mieszając z kilkoma(...)łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać mieszaninę do zupy.  Ja wlewam do garnuszka i miksuję mikserem aby uniknąć grudek na powierzchni. Przyprawić zgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem i solą. Jeszcze chwilke gotować. Wyłączyć gaz. Następnie wysypać uszka z kapustą i grzybami Iglotex do garnka i zalać wrzątkiem.  Gotować 5- 6 minut. Wyłożyć na talerze i zalać barszczem. Mikołaj zadowolony

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1721

Zupy gotuję zawsze na mięsie, nigdy na żadnych kostkach czy mieszankach. (No chyba, że są to zupy, które nie muszą być przygotowywane na wywarach mięsnych.) W moim domu jednak nikt nie przepada za gotowanym mięsem, więc często szukam sposoby, jak je zagospodarować. Potrawki wszelkiego typu z sosami śmietanowymi, chrzanowymi czy musztardowymi, tarty oraz pierogi z farszem z gotowanego mięsa(...)minut od wypłynięcia. Podajemy z czym nam fantazja podpowie: z pikantnym sosem lub tylko ze śmietaną, z cebulką i skwareczkami lub z roztopionym masłem. Doskonale smakują z kubkiem czystej zupy. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 268

Dzisiaj zapraszam na moją ulubioną zupę z dzieciństwa - bardzo prosty w przygotowaniu, kwaskowaty barszcz czerwony zabielany śmietaną podawany z puree ziemniaczanym :) Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego: 3 duże buraki 100 ml koncentratu z buraków 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz odrobina soku z cytryny (opcjonalnie) śmietana(...)PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy 1-1,5 h, a następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie

My Culinary Art
Cebula 191

świecie niewiele jest roślin o tak wszechstronnym zastosowaniu, jak cebula. To jedna z najcenniejszych przypraw, niezastąpiony składnik wielu potraw, a także samodzielny surowiec wysoko cenionych dan - zupy cebulowej, specjalności kuchni francuskiej, czy wykwintnej jarzyny do pieczonych mięs. Doskonałą przyprawą, łatwą w użyciu, jest także cebula suszona, posiadająca wszystkie właściwości cebuli świeżej. To wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów(...)zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa.  W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach, pastach smakowych

Klaudynkowa kuchnia
Sałatka ziemniaczana z pieczarkami i selerem 371

pieczarek; 4 jaja; 4 ogórki konserwowe; Słoik selera konserwowego (około 150 g); Pęczek szczypiorku; Majonez; Łyżka masła; Sól; Pieprz; Przyprawa do ziemniaków; 1 płaska łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety. Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach w wodzie z dodatkiem soli. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostę. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę. Pieczarki dobrze umyć, osuszyć(...)pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pieczarki, oprószyć ulubioną przyprawą do zup i podsmażyć. Seler dobrze odsączyć na sicie i pokroić na drobniejsze kawałki. Ogórki pokroić w półplasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Do miski wrzucić pokrojone ziemniaki, jajka, podsmażone pieczarki, posiekany seler, pokrojone ogórki i połowę posiekanego szczypiorku. Dodać majonez i wymieszać. Przyprawić przyprawą do ziemniaków, solą

Gospodyni Miejska
Krem z pieczonych pomidorów z sosem śmietankowo-cydrowym 175

Pyszna, kremowa zupa pomidorowa. Pieczenie wydobywa z pomidorów naturalną słodycz, i to nie jest już zwykła pomidorowa. Dodatkowy smaczek to sos cydro-bazyliowy, udane połączenie. Oczywiście można ją podawać z innymi ulubionymi dodatkami (grzankami, paluszkami grissini, serowymi chipsami),  lub bez dodatków. Polecam ją (jak i inne zupy warzywne) także na śniadanie. Można ją przygotować wieczorem i rano tylko odgrzać

SzczyptaSmaQ
Zupa migdałowa z żurawiną 159

Jest już jakiś czas po świętach, ale warto jeszcze stworzyć sobie coś przypominającego nam święta. Zupa migdałowa jest jednym z dań wigilijnych, jednak nie zyskała takiej popularności jak barszcz czy rybna, grzybowa. A szkoda bo jest przepyszna i szybka w zrobieniu.  SKŁADNIKI: - 1 litr mleka - 100 g płatków migdała - laska wanilii - 3 łyżki cukru - szczyptę soli  - garść żurawiny(...)nich skórkę, posiekać i zmielić w blenderze (ja mieliłam w młynku do kawy) - do mleka wsypać cukier, szczyptę soli wrzucić migdały i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i zagotować zupę - można ją podawać na ciepło jak i na zimno - szybka, pyszna i coś innego, ja ją też często robię na niedzielny obiad jako pierwsze danie. Smacznego

Basia w kuchni