łącząc upieczony filet z łososia z krewetkami koktajlowymi skropionymi sokiem z cytryny. Potem dodajemy tylko odrobinę majonezu, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Grzanka, odrobina kawioru i gotowe! Zupa krem z zielonego groszku niczym by się nie wyróżniała, gdyby nie konsystencja i dodatki – delikatne mascarpone, domowy groszek ptysiowy oraz… puder miętowy! Zupa była niezwykle delikatna, wręcz piankowa(...)nadała sałatce nie tylko fajny, zielony kolor, ale przede wszystkim charakterystyczny posmak. Razem ze słodkim puree i klasyczną rybą z cierpkim sosem danie było kompletne. Wszystko ze sobą grało. Zupa krem z zielonego groszku - do tego ptysie, mascarpone i... miętowy puder Przemek z którym gotowałam mimo młodego wieku ma bardzo dużą wiedzę - mogłam się od niego uczyć Deseru nie przygotowaliśmy
Poezja smakupotrzeby i braku czasu sięgnęłam po raz kolejny po Dania Babci Zosi. Tym razę nabrałam smaku na ...zupę z soczewicy. Uwielbiam soczewicę. Jej smak zaczerpnięty został z kulinarnych wypraw do Północnej Afryki. Mieszanka przypraw i ziarna czerwonej soczewicy sprawiają, że zupa nie tylko jest aromatyczna, ale również pożywana. Dania Babci Zosi to dania gotowe, ze składników naturalnych. Gorąca woda(...)łyżkę masła lub oleju i gotuj przez 20 minut na małym ogniu. 3. Proponuję podawać z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego (po łyżce na talerz). I moja zupa z soczewicy gotowa! Już niebawem wystartuje konkurs, w którym do wygrania będzie zestaw od FIRMY SYS -Dania Babci Zosi, obserwujcie ! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniMój narzeczony dostarczył mi sporą ilość papryki , więc postanowiłam przyrządzić z nich zupę a oto przepis: Składniki 700 ml bulionu ( ja zrobiłam warzywny, ale wiadomo że lepiej będzie smakował bulion drobiowy) 7 papryk czerwonych 2 cebule 4 duże ząbki czosnku 3 łyżki masła 12 ml śmietany pieprz, tymianek, sól. W garnku roztopić masło, chwilę podsmażyć cebulę i czosnek(...)następnie włożyć paprykę podsmażać do miękkości. Wlać bulion , zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Następnie zupę zblendować na gładko. Przelać zupę przez sito i wlać płyn z powrotem do garnka, a następnie gotować na średnim ogniu. Mieszając dodać śmietanę i przyprawy, pozostawić przez chwilę, by przeszła ciepłem. Dodatkowo można
Cukier&PuderNigdy wcześniej nie robiłam chłodników, nawet ich nie próbowałam, bo jak to "zupa na zimno" :) Jednak w upalne dni coś mnie ruszyło i zrobiłam :) Chłodnik jest pożywny, delikatny i kremowy. Jestem miło zaskoczona smakiem. Uwielbiam zupy różnego rodzaju, jednak wiadomo, że kiedy za oknem temperatura dochodzi do 30*C to nie ma się ochoty na nic ciepłego, a coś pożywnego(...)Marchewkę, pietruszkę, seler, por - obierz i pokrój według upodobań. Włóż do wody razem z buraczkami, przypraw i gotuj 40 min. Następnie dołóż pokrojoną botwinkę i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę ostudź, pozostawiając ją bez przykrycia. Następnie dodaj jogurt, starannie wymieszaj. Podawaj z natką pietruszki i pokuszonym habżykiem i/lub jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem :) Smacznego
Zdrowie na języku :PMyślę, że każdy z was, w chłodne jesienne dni, szuka pomysłów na rozgrzewające potrawy. Jedną z nich na pewno jest moja propozycja na zupę krem z dyni z imbirem. Składniki: Ćwiartka dyni Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 500g porcji rosołowej z kurczaka (można zrobić wywar bez mięsa) 3cm świeżego imbiru (można zastąpić… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisymoja jedna z ulubionych zup! Zupa bogata w grzyby.Aromaty.Wspomnienia. Składniki -dobrej jakości wędzonki- kiełbasa, schab, boczek itp. itd -cebula -4 ząbki czosnku 100 g suszonych grzybów a nawet i więcej -śmietana -sól, pieprz, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, lubczyk, gałka muszkatołowa, maggi Wsadzamy do garnkanaszą wędzonkę, dodajemy zioła. Zalewamy filtrowaną wodą, sparzamy nasze wyroby wędzone aby woda zabrała(...)zapach dymu, trochę tłuszczyku. Robimy wywar. Dzień wcześniej moczymy grzyby i gotujemy na drugi dzień do miękkości. Do gotującego się wywaru dodajemy grzyby, zabielamy śmietaną.Przyprawiamy jak lubimy ! Zupa gotowa ! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniAromatyczna, pachnąca, rozgrzewająca ... idealna na zimowe dni. Mowa o zupie-krem z selera . Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie. Składniki: * 300 g selera * 100 g pora, tylko biała część * 2 średniej wielkości ziemniaki * 800-900 ml jasnego bulionu drobiowego * 1 łyżka masła * 2 łyżki oliwi z oliwek * 1 łyżka śmietany 18% * sól * pieprz * mielona kolendra * ewentualnie szczypta curry dodatkowo: * ziarna(...)gorący tłuszcz wrzucić pora, zeszklić, dodać seler zacznie się lekko rumienić. Warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone ziemniaki - całość zalać bulionem drobiowym. Gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną. Zupę zmiksować na krem, doprawić do smaku śmietaną i przyprawami. Podawać z uprażonymi na patelni ziarnami. Smacznego
kolorowotorcikowoPolecam pyszne gołąbki według przepisu mojej mamy. W środku mięsko z ryżem. Gołąbeczki duszone po prostu w zupie pomidorowej. składniki: 1 średnia główka białej kapusty 1 kg mięsa mielonego z łopatki 300 g białego ryżu 3 łyżki majeranku sól 2,5-3 l bulionu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Z kapusty wyciąć(...)wrzenia i wyjmuje kapustę). Ryż ugotować al'dente i wystudzić. Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować. Zupę odstawić. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać majeranek oraz sól (ja daje niedużo bo majeranek mi wystarcza). Z mięsnej masy uformować kulki. Każdą kulkę zawinąć w liść
Monia miesza i gotujemleko do kawy (można użyć też kubka) wsypać mąkę, wbić jajko, dodać 1-2 łyżki wody (w zależności od wielkości jajka) i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie zwiększyć ogień pod zupą i wlewać po trochu ciasto z kubka, co jakiś czas mieszając łyżką (wlewać po całej powierzchni aby kluseczki się nie posklejały), następnie doprawić do smaku, zagotować, wrzucić natkę pietruszki(...)zestawić garnek z zupą z ognia
Mix smakuTyle pisałam o wykorzystaniu serwatki, więc po przepisie na twaróg domowy pora na żurek na serwatce. Nie potrzebujemy nastawiać zakwasu na żur, bo tu zastąpi go - serwatka. Jest to zupa z gatunku bardzo prostych, pożywnych i niewątpliwie smacznych. Składniki: - 2 litry serwatki - 1,5 litra wywaru warzywno-mięsnego (korpus kury i warzywa) - 400g boczku wędzonego - 6 kiełbasek - 3 cebule(...)garnka z gorącą serwatką. Na pozostały tłuszcz wsypałam 3 łyżki mąki, majeranek i zrobiłam jasną zasmażkę, którą następnie rozrobiłam gorącym wywarem warzywno mięsnym. Zasmażkę dodałam do garnka z zupą, razem z resztą wywaru. Doprawiłam solą, cukrem i pieprzem. Dodałam prażoną cebulkę, natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę marchewkę z wywaru, zagotowałam. Żurek wyszedł wyśmienity, podałam z jajkiem na twardo
mojewypiekiinietylkowykorzystujemy sok z buraków. Ogórki i rzodkiewki myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lub drobniutko kroimy w kosteczkę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Kefir mieszamy z zupą i z tartymi warzywami. Wstawiamy do lodówki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na pół. Wkładamy(...)zupy przed podaniem. Młode ziemniaki myjemy, gotujemy i podajemy z koperkiem jako dodatek do chłodnika. Chłodnik z botwinki
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis znalazłam na tej stronie. Bardzo dobra i sycąca zupa. A przy tym jaka ładna! składniki na 4 osoby 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki) 6 cienkich plasterków świeżego imbiru obranego 1/2 czerwonej chili, przekrojona wzdłuż na połowę (daję zdecydowanie mniej) 3 ząbki czosnku , posiekane 1 pęczek cebuli dymki(...)wysmażone. Przełożyć na deskę i dać im "odpocząć" przez 2 - 3 minuty, następnie pokroić w cienkie plasterki. Dalej można postępować na dwa sposoby: 1. (wygodny , kiedy nie podajemy zupy zaraz po zrobieniu) Naszykować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Zagotować w drugim garnku ok i l wody , można dodać kostkę rosołową . Przed nakładaniem zupy na talerze, wrzucić do gotującej
Stare GaryŻyda. Bardzo dobra pozycja na świąteczny stół - ryba inaczej. składniki 1 duża cebula 2 jajka ugotowane na twardo 180 g tuńczyka w oleju z puszki 2 łyżeczki zupy cebulowej instant 2 x 3/4 szklanki gotującej wody sok z 1 cytryny 14 g żelatyny 5-6 ząbków czosnku zmiażdżone przygotowanie Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju(...)się dobrze zeszklić. Zupę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, żelatynę też rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Do malaksera włożyć cebulę , tuńczyka (odsączonego), czosnek, dokładnie wszystko zmielić ,dodać sok z cytryny, rozpuszczoną zupę i żelatynę . Można masę rozdrobnić blenderem. Wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Przelać do foremek dobrze nasmarowanych oliwą lub olejem. Wstawić do lodówki . Trzymać do czasu aż masa się
Stare Garywizycie w ogrodzie i przerwaniu mojego buraczkowego zagonu,wrocilam z pieknym peczkiem botwinki.U mnie latem to zupa niemal obowiazkowa i jedna z ulubionych. Botwina,czyli mlode listki buraka cwiklowego zawiera duzo witamin: zelaza,wapnia i ogrom antyoksydantow.Zupa z botwinki pobudza apetyt,odkwasza i odtruwa organizm.Wedlug naukowcow liscie botwiny zawieraja substancje o dzialaniu podobnym do estrogenow,czyli hormonow mlodosci,piekna(...)botwinku mozna dodac 1-2 male buraczki przekrojone na pol. W miedzyczasie na malej patelni zeszklic mala cebule i czosnek.Na koniec dodac lyzeczke maki i polaczyc przygotowana zasmazke z zupa Jest to bardzo latwa i szybka zupa do przygotowania.Najtrudniejszy w botwince jest balans smaku,miedzy sola,cukrem a octem.Takze proporcje dla kazdego inne beda tymi najsmaczniejszymi.Moge podac swoje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupy sa pracochlonne,bo wymagaja czasu..Do tych zup nalezy przygotowanie czerwonego barszczu.Trud sie jednak oplaci,a przepis ten zadowoli i wegetarian i miesozercow.To kwestia dodania jednego skladnika wiecej.Czerwony barszcz wlasciwie powinno sie przygotowac dzien wczesniej, by poszczegolne skladniki mogly sie wtedy polaczyc w harmonijna calosc,a w harmonii wlasnie tkwi sekret naprawde dobrego barszczu.I to niezaleznie od tego(...)robimy go na rosole,czy wywarze z warzyw,bo podstawa zupy jest wlasnie wywar.Czasem mozna przygotowac wywar z samych warzyw i to wcale bez uszczerbku dla jego smaku,tak jak w przypadku dzisiejszego barszczu.Jest to moja ulubiona zupa.Uwielbiam ten barszczyk z porcja pysznego kremowego puree z ziemniakow,wlasnie o tej porze roku najbardziej. Tego smaku nie zastapi zaden barszcz gotowany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!