zupa - 38908 przepisów (strona:846/2594)

Zupa cebulowa na maśle z grzankami 313

Zupa cebulowa już była na blogu, o tam >klik!<  Wtedy robiłam ją pierwszy raz, zupełnie bez wyczucia jak powinna według mnie smakować :) Od tego czasu wyrobiłam sobie swój własny smak i robię ją troszkę inaczej. Jest szybka i łatwa do przygotowania, więc można ja gotować wtedy, gdy mamy mało czasu, a przy stole czekają już głodomory(...)Zupa cebulowa odpowiednio przyprawiona świetnie rozgrzeje nas, kiedy wracamy zziębnięci do domu. Polecam :) Składniki: 5 średnich cebul , 3 łyżki masła , 2 duże liście laurowe , 1 łyżeczka cukru , 1 łyżeczka suszonego tymianku , pół szklanki białego wina (półwytrawne lub wytrawne), około 1 i 1/2 litra wody , sos sojowy , ostra papryka . Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło stopić w garnku, dodać cebulę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kura, kura 169

Powodem przerwy w pisaniu bynajmniej  nie było przejście na dietę a raczej fakt, że na naszym zimowym stole pojawiała się często zupa brazylijska czy  zupa gulaszowa . Zakochaliśmy się w niej a na tą zimowo - jesienną pogodę nie ma nic lepszego. Przy okazji ulepszyliśmy nasze zupy dodając do nich ostrego sosu chilli.  Dzisiaj wracamy z nowym przepisem

Smaki Brazylii
Flaczki drobiowe z kurczaka 630

robiłam tej zupy chyba 10 lat, jakoś tak wyszło, bo myślałam że skro moja rodzina nie lubi prawdziwym flaków to myślałam ze tych także. Pomyliłam się. Ugotowałam wiec od razu cały sagan na kurczaku i jedliśmy ją przez 3 dni. Była pyszna, wystarczająco syta za cały obiad. Lubie polskie zupy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bezglutenowe kluseczki szpinakowe z dyniową zupą! 199

Pysznie i kolorowo! Do tego zdrowo !!! ;-))) Przepyszna propozycja: kokosowo- dyniowa zupa z dyni podana z jaglanymi kluseczkami ze szpinakiem. Odważne, aromatyczne i bardzo smaczne danie! Idealne na zimowy obiad.  Dla wszystkich miłośników szpinaków i dyni! ;-) SKŁADNIKI: - 4 garście świeżych liści szpinaku - posiekane - 3 łyżki serka o smaku czosnkowym - 2 żółtka - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 4 łyżki mąki ryżowej(...)formuj w dłoniach na podłużne kluseczki. Wrzucamy na wrzącą wodę, woda ma się delikatnie gotować, kluseczki gotujemy około 5-7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. SKŁADNIKI NA ZUPĘ DYNIOWĄ: - 500 g dyni startej na tarce - 1 ząbek czosnku - puszka mleka kokosowego - 1,5 łyżki pasty curry tajskiej - chili według uznania - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 szalotki cebulki

SMYKWKUCHNI
Suflet czekoladowy i warsztaty Śniadanie Mistrzów 143

łącząc upieczony filet z łososia z krewetkami koktajlowymi skropionymi sokiem z cytryny. Potem dodajemy tylko odrobinę majonezu, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Grzanka, odrobina kawioru i gotowe! Zupa krem z zielonego groszku niczym by się nie wyróżniała, gdyby nie konsystencja i dodatki – delikatne mascarpone, domowy groszek ptysiowy oraz… puder miętowy! Zupa była niezwykle delikatna, wręcz piankowa(...)nadała sałatce nie tylko fajny, zielony kolor, ale przede wszystkim charakterystyczny posmak. Razem ze słodkim puree i klasyczną rybą z cierpkim sosem danie było kompletne. Wszystko ze sobą grało. Zupa krem z zielonego groszku - do tego ptysie, mascarpone i... miętowy puder Przemek z którym gotowałam mimo młodego wieku ma bardzo dużą wiedzę - mogłam się od niego uczyć Deseru nie przygotowaliśmy

Poezja smaku
Moc posiłku- bez wysiłku....czyli zupa z soczewicy 182

potrzeby i braku czasu sięgnęłam po raz kolejny po Dania Babci Zosi. Tym razę nabrałam smaku na ...zupę z soczewicy. Uwielbiam soczewicę.  Jej smak zaczerpnięty został z kulinarnych wypraw do Północnej Afryki. Mieszanka przypraw i ziarna czerwonej soczewicy sprawiają, że zupa nie tylko jest aromatyczna, ale również pożywana. Dania Babci Zosi to dania gotowe, ze składników naturalnych. Gorąca woda(...)łyżkę masła lub oleju i gotuj przez 20 minut na małym ogniu. 3. Proponuję podawać z dodatkiem śmietany lub jogurtu naturalnego (po łyżce na talerz). I moja zupa z soczewicy gotowa! Już niebawem wystartuje konkurs, w którym do wygrania będzie zestaw od  FIRMY SYS  -Dania Babci Zosi, obserwujcie ! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa krem z papryki 140

Mój narzeczony dostarczył mi sporą ilość papryki , więc postanowiłam przyrządzić z nich zupę a oto przepis: Składniki 700 ml bulionu ( ja zrobiłam warzywny, ale wiadomo że lepiej będzie smakował bulion drobiowy) 7 papryk czerwonych 2 cebule 4 duże ząbki czosnku 3 łyżki masła 12 ml śmietany pieprz, tymianek, sól. W garnku roztopić masło, chwilę podsmażyć cebulę i czosnek(...)następnie  włożyć paprykę  podsmażać do miękkości.  Wlać bulion  , zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.  Następnie  zupę zblendować na gładko. Przelać zupę przez sito i wlać płyn z powrotem do garnka, a następnie gotować na średnim ogniu.  Mieszając dodać śmietanę i przyprawy, pozostawić przez chwilę, by przeszła ciepłem. Dodatkowo można

Cukier&Puder
Dietetyczny chłodnik z botwinki :) 111

Nigdy wcześniej nie robiłam chłodników, nawet ich nie próbowałam, bo jak to "zupa na zimno" :) Jednak w upalne dni coś mnie ruszyło i zrobiłam :) Chłodnik jest pożywny, delikatny i kremowy. Jestem miło zaskoczona smakiem. Uwielbiam zupy różnego rodzaju, jednak wiadomo, że kiedy za oknem temperatura dochodzi do 30*C to nie ma się ochoty na nic ciepłego, a coś pożywnego(...)Marchewkę, pietruszkę, seler, por - obierz i pokrój według upodobań. Włóż do wody razem z buraczkami, przypraw i gotuj 40 min. Następnie dołóż pokrojoną botwinkę i gotuj jeszcze 15 minut. Zupę ostudź, pozostawiając ją bez przykrycia. Następnie dodaj jogurt, starannie wymieszaj. Podawaj z natką pietruszki i pokuszonym habżykiem i/lub jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem :) Smacznego

Zdrowie na języku :P
Zupa krem z dyni z imbirem 192

Myślę, że każdy z was, w chłodne jesienne dni, szuka pomysłów na rozgrzewające potrawy. Jedną z nich na pewno jest moja propozycja na zupę krem z dyni z imbirem. Składniki: Ćwiartka dyni Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 500g porcji rosołowej z kurczaka (można zrobić wywar bez mięsa) 3cm świeżego imbiru (można zastąpić… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Zupa grzybowa na wędzonce 140

moja jedna z ulubionych zup! Zupa bogata w grzyby.Aromaty.Wspomnienia. Składniki -dobrej jakości wędzonki- kiełbasa, schab, boczek itp. itd -cebula -4 ząbki czosnku 100 g suszonych grzybów a nawet i więcej -śmietana -sól, pieprz, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, lubczyk, gałka muszkatołowa, maggi Wsadzamy do garnkanaszą wędzonkę, dodajemy zioła. Zalewamy filtrowaną wodą, sparzamy nasze wyroby wędzone aby woda zabrała(...)zapach dymu, trochę tłuszczyku. Robimy wywar. Dzień wcześniej moczymy grzyby i gotujemy na drugi dzień do miękkości. Do gotującego się wywaru dodajemy grzyby, zabielamy śmietaną.Przyprawiamy jak lubimy ! Zupa gotowa ! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa krem z selera 160

Aromatyczna, pachnąca, rozgrzewająca ... idealna na zimowe dni. Mowa o zupie-krem z selera . Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie. Składniki: * 300 g selera * 100 g pora, tylko biała część * 2 średniej wielkości ziemniaki * 800-900 ml jasnego  bulionu drobiowego * 1 łyżka masła * 2 łyżki oliwi z oliwek * 1 łyżka śmietany 18% * sól * pieprz * mielona kolendra * ewentualnie szczypta curry dodatkowo: * ziarna(...)gorący tłuszcz wrzucić pora, zeszklić, dodać seler zacznie się lekko rumienić. Warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone ziemniaki - całość zalać bulionem drobiowym. Gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną.  Zupę zmiksować na krem, doprawić do smaku śmietaną i przyprawami. Podawać z uprażonymi na patelni ziarnami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Gołąbki według przepisu mojej mamy 10473

Polecam pyszne gołąbki według przepisu mojej mamy. W środku mięsko z ryżem. Gołąbeczki duszone po prostu w zupie pomidorowej. składniki: 1 średnia główka białej kapusty 1 kg mięsa mielonego z łopatki 300 g białego ryżu 3 łyżki majeranku sól 2,5-3 l bulionu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Z kapusty wyciąć(...)wrzenia i wyjmuje kapustę). Ryż ugotować al'dente i wystudzić. Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować. Zupę odstawić. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać majeranek oraz sól (ja daje niedużo bo majeranek mi wystarcza). Z mięsnej masy uformować kulki. Każdą kulkę zawinąć w liść

Monia miesza i gotuje
Fitka po mojemu 159

mleko do kawy (można użyć też kubka) wsypać mąkę, wbić jajko, dodać 1-2 łyżki wody (w zależności od wielkości jajka) i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie zwiększyć ogień pod zupą i wlewać po trochu ciasto z kubka, co jakiś czas mieszając łyżką (wlewać po całej powierzchni aby kluseczki się nie posklejały), następnie doprawić do smaku, zagotować, wrzucić natkę pietruszki(...)zestawić garnek z zupą z ognia

Mix smaku
Żurek na serwatce 143

Tyle pisałam o wykorzystaniu serwatki, więc po przepisie na twaróg domowy pora na żurek na serwatce. Nie potrzebujemy nastawiać zakwasu na żur, bo tu zastąpi go - serwatka. Jest to zupa z gatunku bardzo prostych, pożywnych i niewątpliwie smacznych. Składniki: - 2 litry serwatki - 1,5 litra wywaru warzywno-mięsnego (korpus kury i warzywa) - 400g boczku wędzonego - 6 kiełbasek - 3 cebule(...)garnka z gorącą serwatką. Na pozostały tłuszcz wsypałam 3 łyżki mąki, majeranek i zrobiłam jasną zasmażkę, którą następnie rozrobiłam gorącym wywarem warzywno mięsnym. Zasmażkę dodałam do garnka z zupą, razem z resztą wywaru. Doprawiłam solą, cukrem i pieprzem. Dodałam prażoną cebulkę, natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę marchewkę z wywaru, zagotowałam.   Żurek wyszedł wyśmienity, podałam z jajkiem na twardo

mojewypiekiinietylko
chłodnik z botwinki z młodymi ziemniakami i jajkiem 197

wykorzystujemy sok z buraków.  Ogórki i rzodkiewki myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lub drobniutko kroimy w kosteczkę. Koperek i szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Kefir mieszamy z zupą i z tartymi warzywami. Wstawiamy do lodówki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na pół. Wkładamy(...)zupy przed podaniem. Młode ziemniaki myjemy, gotujemy i podajemy z koperkiem jako dodatek do chłodnika. Chłodnik z botwinki

Bon Appetit Małgorzaty