sałatka z bobem i świeżymi ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa z żółtą fasolką szparagową Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem
Moja smaczna kuchnianiewielkim opóźnieniem dodaję przepis na pyszną zupę dyniową z chilli oraz z pomarańczą. Zupę robiłam na haloween, gdyż wówczas dynia była wszechobecna. Przepis banalny, a zupa rewelacyjna jeśli ktoś lubi pikanterie :) SKŁADNIKI : - 1 mała dynia - 2 pomarańcze - 3 plasterki świeżego imbiru - łyżeczka suszonych papryczek chilii - pieprz - sól - łyżka miodu - świeża natka pietruszki - do przyozdobienia - śmietana 18 % - szklanka
dlaSmaQgwiazdami wieczoru są : twaróg - chudy oraz szczaw. Szczawiową uwielbiam, mimo iż kolor ma dość smutny to uwielbiam słodko-kwaśne smaki i taka dla mnie właśnie jest ta zupa. Zawsze mam zamrożony bulion warzywny, więc z zupami problemu nie mam, oczywiście, to żaden trud zrobić bulion ale jednak łatwiej i szybciej wyjąć go po prostu z zatłoczonej zamrażarki(...)pokrojony w cienkie plastry. Na głęboki talerz, bądź miskę nakładamy ok. 120 g chudego twarożka - ja np użyłam ten z Pilosa z Lidla. Rozdrabniamy widelcem, zalewamy zupą szczawiową. Dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, posypujemy płatkami migdałowymi. P.S Ja zawsze dodaję troszkę mniej jogurtu - ze względu na uwielbiany przeze mnie smak szczawiu :) Smacznego
dlaSmaQponieważ za niedługo po prostu by przerósł :( Na szczęście nic się nie zmarnowało i całe 0,5 kg świeżych listków szpinaku wykorzystałam do przygotowania przepysznej, gęstej, kremowej, delikatnej, aksamitnej zupy szpinakowej! Jedna z lepszych zup jakie robiłam i jadłam ;) Składniki (3-4 porcje): 0,5 świeżych liści szpinaku 2 średnie cebule 5 ząbków czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka(...)kaszy jaglanej - 2 porcje wody na 1 porcje kaszy. Kiedy szpinak będzie już gotowy dodaj całość z patelni do garnka z wywarem, przypraw. Gotuj jeszcze parę minut. Wmieszaj do zupy ugotowaną kasze jaglaną. Kolejno całość zblenduj na gładki krem. Przed podaniem możesz dodać łyżkę jogurtu naturalnego
Zdrowie na języku :PZupa grochowa kojarzy mi się z dzieciństwa. Chciałam aby była bez zasmażki, śmietany i kostki rosołowej. Taką zupę właśnie chcę zaproponować. Smakuje wyśmienicie. Składniki: woda 2,5l 2 łodygi selera naciowego 1/3 pora seler mały pietruszka korzeń cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki szklanka grochu łuskanego szklanka soczewicy czerwonej 4 ziela angielskie 3 liście laurowe szczypta chili sól pieprz(...)groch, ziele, liście laurowe,rozmaryn i przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy tofu i ziemniaki, które kroimy w gruba kostkę . Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 20 min, aż warzywa będą miękkie, a soczewica czerwona zupełnie się rozpadać.Na koniec wyjmujemy z garnka włoszczyznę, oprócz marchewki, doprawiamy sola i pieprzem i posypujemy
Apetyt na Zielonenadzieję, że przekonałam choć kilka osób do codziennego zażywania nasion czarnuszki i skorzystania z jej dobroczynności zdrowotnych! Na moim blogu znajdziesz przepisy zawierające nasiona czarnuszki , zarówno na zupy jak i desery. Czarnuszka Przepisy Ponadto w Organic Farm przygotowałam specjalnie dla moich czytelników wyjątkowe zestawy dobroczynnych nasion i przypraw. Oferta jest oczywiście limitowana, wszystkie produkty są świeże i najwyższej jakości
IzaGotujeimbirem oraz świeżą, rześką kolendrą stanowią coś niesamowicie pysznego! Absolutnie nie rezygnujcie z masła migdałowego (ewentualnie można zastąpić masłem orzechowym) i kolendry, to te dwa składniki budują fantastyczny smak zupy. Dziękuję Pożeraczce za inspirację :) SKŁADNIKI (4 porcje) 4 średniej wielkości bataty 2 nieduże cebule 2 cm świeżego imbiru 2 liście laurowe 2 liście limonki kaffir (można pominąć) 2 ziela angielskie(...)się zeszkli, a przyprawy uwolnią aromat wrzucamy bataty i zalewamy całość 600ml wody. Gotujemy ok. 30 minut - do miękkości. Po tym czasie wyławiamy liście laurowe oraz kaffir i miksujemy zupę na krem. Dodajemy masło migdałowe oraz dolewamy mleka (użyłam migdałowego) aż do uzyskania pożądanej konsystencji, ja zużyłam ok. 250 ml. Doprawiamy do smaku solą. Podjemy z dużą ilością posiekanej kolendry
DefinicjaSmakuPani w okienku z kasą, przesympatyczna, czyli już dobrze rokuje. Idę dalej z bilecikiem po odbiór obiadu, tam z kolei wredota, że nie daj Boże. Wszystko z łaską podaje, zupę nalewa wielką chochlą i gdzieś tam po drodze jej kapie, może na podłogę, może na jej kapcie :-) No ale nic, grzecznie podziękowałam i zajęłam miejsce. Spojrzałam na bezdomnego, odechciało(...)się jeść. Nie dlatego, że brzydko pachniał ale, że to moja już druga zupa, a on siorpał tę swoją herbatę. Już byłam gotowa wstać, podejść i oddać mu ją ale mnie wyprzedził i wyszedł z lokalu. Krawaciarz zapatrzony w komputer, pewnie nawet nie spojrzał w jego smutne oczy.. No dobra, nie będę się rozczulała, taki los wybrał. Kontynuując
pieprzny smaczektaki typowy barek. Lodówka z napojami, cztery małe stoliki, jeden większy, taka tam cepelia. Za ladą dwie panie mówiące ze wschodnim akcentem. Karta też nie zachwyca: ze trzy zupy, ze trzy desery, ze trzy kanapki i pierogi. Znaczy się pielmieni, rosyjskie pierogi. Na początek zamówiłem ukraińskie piwo. Od razu do piwa dostałem paluszki, a chwilę później dwa kawałki ciemnego chleba(...)czosnkiem był tak pyszny, że od razu pochłonąłem. Dostałem więc kolejne dwa kawałki chleba. Wszystko w cenie jednego piwa. Jak popiłem to bym coś zjadł. A że zupy nigdy nie odmawiam (tak samo jak pacierza) to połakomiłem się na zupę dnia czyli barszcz ukraiński. Mniej bogaty niż ten, który znam, który robi się w Polsce. Ale niesamowicie esencjonalny, pyszny
Marder&Marder ManufactureBardzo lubię kluski lane wg przepisu mojej mamy. Zwykle dodajemy je do rosołu i innych zup. A sam przepis jest bajecznie prosty ! ! ! Wszystko uzależnione jest jak dużo kluseczek chcemy ugotować. Tym razem użyłam: 5 jajek 5 kopiastych łyżek mąki Jajka i mąkę utrzeć na gładką masę. Wlewać cienkim strumieniem na osolony wrzątek lub wrzącą zupę, cały czas mieszając(...)przypadku wlewałam je na zupę grzybową. Będą gotowe jak wypłyną na powierzchnię, po około 1-2 minutach. Prawda, że proste ? Zapomniałabym ! Dla ułatwienia ciasto można lać przez #durszlak
Jemy Pijemykilku dni po głowie chodziła mi myśl o zupie. Może to brak witamin a może średnia aura... Piękna czerwona zupa z pewnością poprawi wszystkim humor :) Powstał barszcz prawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki(...)zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć. Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Jak warzywa lekko zmiękną dodać ziemniaki, groszek cukrowy i kalafior. Doprawić
Jemy PijemyPolecam sezonową zupę! dziś przepis na botwinkę !!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Botwinka Na sam widok ślinka cieknie ! Składniki : 1 pęczek botwinki 4 łyżki śmietany do zup 4-5 dużych zmieniaków 4 skrzydełka na bulion 1 włoszczyzna Sól oraz pieprz Przygotowanie: W garnku(...)miękkie ( młode ziemniaki około 30 min). Pęczek botwinki płuczemy o kroimy w paski o szerokości około 1 cm. Gotujemy całość około 20-25 min. W trakcie gotowanie odlewamy trochę zupy do kubka i dodajemy nasze 4 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy. Próbujemy naszą zupkę doprawiamy sola i pieprzem wedle uznania. Następnie zawartość kubka przelewamy i gotujemy na wolnym ogniu około
Sprawdzone przepisy kulinarneminestrone to po prostu bardzo bogata wersja pomidorowej. Taką jadłam po raz pierwszy i taką najbardziej lubię. Nie dodaję do niej fasoli ani groszku, choć oryginalna, pełna wersja tej zupy powinna je zawierać. Ale w tej włoskiej zupie właśnie to jest genialne, że za każdym razem może być inna i każdy może ją robić na swój sposób. W mojej jest
Kuchnia PrezydentowejSztuka gotowania jajek w koszulce wymaga wprawy i odrobiny wiedzy, której musimy się konsekwentnie trzymać. Wystarczy zmiana gestu i zamiast zgrabnej kulki wyjdzie nam zupa z watą, bo kłaczki białka natychmiast rozlezą się po całym garnku i nie ma co marzyć, że dadzą się ponownie uformować w całość. Ja znam dwa sposoby. Pierwszy sposób praktykuję od lat w mojej(...)chorwackiej zupie ogórkowej , do której wbijam po jajku dla każdego biesiadnika - prosto do garnka z gorącą zupą (przy okazji - zupkę polecam!). Polega to na tym, że na wysmarowaną olejem lub masłem chochelkę wbijam jajko, następnie wkładam ją tuż pod powierzchnię wody (woda nie może się gotować!) i czekam chwilkę, aż jajko lekko się zetnie, wtedy powoli wylewam jajko z chochelki
Kuchnia PrezydentowejKolejnym moim przepisem związanym z dynią będzie zupa krem z dyni. Zupa wyszła bardzo smaczna i sycąca. A teraz przepis Składniki: - 1 średnia dynia - 4 duże ziemniaki - 2 średnie marchewki - 1 duża cebula czerwona - 2 kostki rosołowe Knorr - 1-2 łyżek masła - ½ łyżeczka papryki ostrej - sól i pieprz do smaku - zielona pietruszka - suszone pestki dyni Dynię obieramy i kroimy
Kuchenne Wariacje