Ostatnio we wszystkich miejscach gdzie się pojawiam serwują przeróżne zupy krem, które bardzo lubię. Tym razem i ja postanowiłam zrobić krem z brokułów. Składniki: - 2 brokuły – mogą być też mrożone - 1 kostka mrożonego szpinaku w liściach - 2 ząbki czosnku - 1 kostka rosołowa Knorr + 1/2 l wody - 2 łyżki masła - sól, pieprz i kminek mielony do smaku - garść migdałów Najpierw(...)gęsty można dolać wodę a gdy za rzadki można zrobić zasmażkę. Migdały wrzucamy na rozgrzaną patelkę i lekko podsmażamy aż lekko zbrązowieją, dzięki temu będą chrupiące i nadadzą zupie dodatkowego smaku. Gotowy krem dekorujemy pozostawionymi różyczkami brokuła oraz prażonymi migdałami. Smacznego
Kuchenne WariacjeSezon dyniowy mamy jeszcze w pełni więc zachęcamy Was do zrobienia zupy krem z pieczonej dyni która jest dobra na rozgrzanie w te chłodne dni. Składniki: - dynia hokkaido ok 1 kg - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 duży ziemniak - pieprz, sól, imbir, czerwona ostra papryka - 0,5 l wody - zielona natka pietruszki(...)Gotową, upieczoną dynię miksujemy i łączymy z warzywami oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki i serek topiony. Jeżeli jest taka potrzeba to jeszcze przyprawiamy i nalewamy do miseczek. Na wierzch zupy sypiemy pestki dyni i kładziemy po kilka kawałków fety. Smacznego
Kuchenne Wariacjeocet, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu. W między czasie na patelni rozpuszczamy masło i dusimy do miękkości cebulę, pora i czosnek i dorzucamy do zupy. Na koniec zupę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień jak przejdzie wszystkimi przyprawami. Kiedy barszcz nam się gotuje robimy farsz do uszek. W rondelku rozpuszczamy
Kuchenne Wariacjedalszym ciągu wykorzystujemy sezon na szparagi dlatego dzisiaj propozycja zupy krem z zielonych szparagów z czipsem z boczku Składniki: - 1 pęczek zielonych szparag - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - pieprz, sól - 500 ml bulionu - 1 żółtko - 2 plasterki wędzonego boczku Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula(...)główki. Jak szparagi mamy gotowe to wyciągamy kilka główek i zostawiamy do dekoracji. Szparagi blendujemy na gładki krem. Na koniec żółtko mieszamy z małą ilością kremu i wlewamy do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy. Gotowy krem dekorujemy główkami szparagów oraz chipsem z boczku (cienki plasterek boczku podsmażamy na gorącej patelni). Smacznego
Kuchenne Wariacjenaturalne przeciwutleniacze (sezamon i sezamolinę). Chałwa sezamowa bez cukru, ok. 2,7 zł/ 25 g Składniki: sezam, malitol, olej palmowy, aromat waniliowy, przyprawa naturalna - mydlnica lekarska. 7. Gotowa zupa krem. Takie produkty często nie odbiegają jakością od tych domowych. Nie trzeba nosić ze sobą łyżeczki, w sumie można je pić prosto z kubeczka. Smakują dobrze nawet na zimno(...)mogą mieć naprawdę dobry skład. Marwit, Zupa krem z pomidorów z bazylią, ok 6 zł/500 ml Składniki pulpa pomidorowa 46%, marchew 25%, cebula 12%, woda 12%, bazylia, czosnek, sól, cukier 38 kcal/100 ml Eat me, Zupa krem z marchewki z nutą imbiru, ok.9 zł/430 ml Składniki: marchew, ziemniaki, sok pomarańczowy, śmietana, cebula, czosnek, imbir świeży, papryczka chilli
Powiedz dietom nieLatem preferuję zazwyczaj lekkie posiłki z dużą ilością świeżych warzyw. Dotyczy to także zup. Gotuję ich co prawda w tym okresie niewiele, ale jak już przyjdzie mi ochota na zupę wybieram chłodnik lub krem. Czytaj więcej
Wiem co jemobiadu jest jednocześnie zgłoszeniem konkursowym w akcji „Kuchnia 24/7” . W moim domu obiad zazwyczaj wypada między 13 a 14 kiedy chłopcy wracają mocno wygłodniali ze szkoły. Musi być więc zupa, danie główne i deser. Na dzisiejszy przygotowałam zupę pomidorowa z jabłkami, pieczonego mintaja z fasolką szparagową i salsą pomidorową oraz deser brzoskwiniowy. Przepis na zupę i deser był już prezentowany
Wiem co jemprzetestuję i dowiecie się, czy miałem rację. A po drugie primo: to naczynie jest naprawdę ładne i wpadłem na taki pomysł, że może po prostu służyć jako waza na zupę. Wlewamy zupę do środka, stawiamy na środek stołu i każdy sam się obsługuje. I od razu obiad wygląda zupełnie inaczej :) A że wspominałem wiele razy, że zupy lubię
Marder&Marder ManufactureDzisiaj chciałam przedstawić Wam propozycję na szybki obiad, który można zrobić z mięsa (kurczaka), który pozostał po wcześniej przygotowanej zupie (u mnie była to ogórkowa ):) Łatwo, szybko i przyjemnie :) Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Składniki: 1-2 udka z kurczaka (wcześniej ugotowane w zupie) 2 szklanki bulionu z zupy, bądź zwykła woda duża cebula 2 łyżki suszonej
ChilliJemyWielkanocy jeszcze chwila, ale biały barszcz można jeść nie tylko w trakcie świąt. Ta gęsta i sycąca zupa kojarzy mi się jednak przede wszystkim z pachnącymi świętami i wiosną :) Zapraszam Was dzisiaj na biały barszcz z jajkiem na twardo i białą kiełbasą. Składniki: ok 20dag łopatki wieprzowej 2 duże marchewki biała kiełbasa (surowa, ilość wg uznania) pietruszka 5 dużych ziemniaków(...)oraz surową kiełbasę. Dodaję pietruszkę liść laurowy oraz ziele angielskie i maggi. W międzyczasie obieram i drobno siekam cebulę. Podsmażam ją z odrobiną soli i dodaję do garnka z zupą. Gotuję na wolnym ogniu. Po ok 25 minutach gotowania wyciskam czosnek. Śmietanę rozrabiam z odrobiną soli i dodaje delikatnie do zupy. Doprawiam do smaku sola i świeżo zmielonym pieprzem oraz
ChilliJemyDzisiaj prosto, smacznie i na temat. Zupa, którą zrobimy w 20 minut, a jej walory smakowe zdecydowanie nie odstają od wszystkich zup, które lubimy. Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych z puszki 3 całe pomidory 2 szklanki bulionu duża cebula ząbek czosnku liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego pieprz, sól, papryka ostra+słodka cukier łyżeczka koncentratu pomidorowego makaron wg upodobania jogurt(...)kroimy w kostkę drobną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy na patelni i dodajemy do pomidorów. Całość mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz papryki do smaku oraz odrobinę cukry, gdyby zupa była zbyt kwaśna. Odstawiamy z kuchenki, wyławiamy ziele angielskie oraz liść laurowy i blendujemy. Na talerz wykładamy makaron, zalewamy kremem z pomidorów, wlewamy łyżeczkę jogurtu naturalnego i posypujemy kiełkami
ChilliJemyplastry marchewką i pietruszką. Po tym czasie do ryżu, dodaję kurczaka z cebulą, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuję ok ok 10 minut. W ostatniej fazie gotowania do zupy dodaję umyty i oczyszczony z głównych grubych żyłek jarmuż. Wsypuję do smaku sól, pieprz oraz bazylię. Śmietanę rozrabiam w kubeczku razem z łyżką wywaru. Dolewam do zupy, mieszając(...)minutach zupa jest gotowa. Pyszna
ChilliJemyCebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Szklimy je na maśle, po czym przekładamy do garnka wywarem. Mieszamy, a następnie gotujemy około 5 minut. Za pomocą blendera miksujemy zupę na gładką masę. Przyprawiamy kurkumą, pieprzem oraz delikatnie solą, jeśli potrzeba. Żółty ser ścieramy na tarce i dorzucamy do zupy. Dobrze mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Podajemy posypaną tartym serem
Kuchenna Kontrrewolucyaostatni wpis z nią w roli głównej w tym sezobie dyniowym. Dla zainteresowanych, poniżej podaję spis przepisów z wykorzystaniem dyni, które do tej pory pojawiły się na blogu. Zupa waniliowo-dyniowa Koktajl dyniowo-bananowy z cynamonem Ciasto dyniowe ze skorupką Słoneczne smoothie dynia-jabłko-pigwa Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą Ciasto(...)jesienną chandrę Dyniowe tosty francuskie Syrop dyniowy i Pumpkin Spice Coffee Masło dyniowe Prosta zupa dyniowa Ciastka owsiane z masłem dyniowym Pierogi z dynią i orzechami Smoothie dyniowo-piernikowe Rolada dyniowa Pikantna zupa z dyni Przyprawa Pumpkin Pie Spice
My simple kitchennajważniejsze pokrzywa jest nie tylko zdrowa ale odpowiednio przygotowana, jest również bardzo smaczna! Najbardziej znane są soki i herbatki z pokrzyw, lecz ja chciałabym dzisiaj zaproponować wam pokrzywową zupę. Pamiętajcie aby przy zbieraniu pokrzywy użyć rękawiczek, inaczej będziecie się musieli przygotować na niezbyt przyjemne, swędzące bąble ;) W tym momencie muszę podziękować mojej mamie - która dostarczyła mi cały kosz pokrzywy(...)czasu aż wszystkie jarzyny będą miękkie. Następnie wszystko miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli, sokiem z limonki, łyżeczką mielonego imbiru oraz łyżeczką kolorowego czosnku. Tak przygotowaną zupę podajemy z jajkiem na twardo oraz kleksem śmietany. Smacznego!:) makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód; witaminy: A, K, B2, C; związki aminowe, garbnikowe
Taste Therapy