zupa - 39132 przepisów (strona:832/2609)

Książęca fasolówka 165

jest naprawdę na bogato , gotowana na żeberkach , ze śmietanką ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zupy to chyba jedyna rzecz , która nigdy mi się nie znudzi . Dobra na każda porę roku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)wkładamy gałązki rozmarynu i zamykamy garnek pokrywką . Po około 5-10 minutach , podnosimy pokrywkę , mieszamy – możemy podawać , teraz w kuchni , nasza fasolówka ,powinna, roztaczać pyszny zapach rozmarynu i zupy . Smacznego Post Książęca fasolówka pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Krem z dyni i batatów 89

dyni połączyć z batatami. Wrzuciłam kilka ładnych dyń do koszyka i dorzuciłam bataty. W drodze powrotnej myślałam nad przepisem. Tak właśnie powstał przepis na tą jesienną, kremową i rozgrzewającą zupę. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Składniki(...)razem około 2-3 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy dynię i wszystkie przyprawy. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy na gładki krem. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku przyprawami. Pestki dyni rozdrabniamy przy pomocy blendera. Gorącą zupę nalewamy do miseczek. Posypujemy mielonymi

Wędrówki po kuchni
Sos pieczarkowy wg Aleex 144

taki… uniwersalny. Dlaczego? Bo świetnie pasuje nie tylko do typowych ziemniaków, ale także jako dodatek do mięsa czy placków ziemniaczanych. Polecam. Składniki: • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz • zupa borowikowa Knorr’a - opcjonalnie • olej Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać. 2. Grzyby pokroić na kawałki. 3. Cebulę pokroić w drobną kostkę. 4. Na patelni rozgrzać nieco oleju(...)łyżki), zeszklić cebulkę. 5. Dodać pokrojone pieczarki, poddusić. 6. Grzyby zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut. 7. Do sosu dodać zupę borowikową w proszku. Wymieszać. Można także zagęścić sos tradycyjnie, mąką, jeśli nie chcemy używać zupy w proszku. 8. Gotować jeszcze 10 minut, aż sos zgęstnieje. 9. Podawać gorący. Smacznego

W mojej kuchni
Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry 163

Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry 2016-04-06 23:08:01 Ilość porcji: 4 W poszukiwaniu najlepszych smaków zaglądamy do Azji, gdzie możemy spotkać mnóstwo orientalnych zapachów i smaków. Kuchnia azjatycka powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska i wiele innych. Zapraszam Was na danie dość(...)Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą. Smacznego! Notatki * można zastąpić bulionem warzywnym - pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak, że to kuchnia azjatycka i zupa ma być ostra - nie próbujcie zastąpić pasty curry przyprawą

Wędrówki po kuchni
Krem z marchwi z gruszką i imbirem 102

nasz organizm. Aromatyczny krem z marchewki to idealne danie na jesienno - zimowe chłody. Słodycz marchewki i gruszka, przełamana nutą imbiru i szczyptą chili. Połączenie składników idealne. Gęsta i sycąca zupa z pewnością Was rozgrzeje. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 40 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas(...)przez minutę, mieszając. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Do zupy dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki, jednolity krem. Doprawiamy do smaku pieprzem, cukrem i solą. Zupę podajemy z grzankami. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Kuskus z kalafiora. Danie sycące, zdrowe i bardzo aromatyczne, wegańskie. Post dr Dąbrowskiej 382

poszczą propozycja podania kuskusa z kalafiora z bardzo zdrową kaszą jaglaną.         Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów z serii POST DR DĄBROWSKIEJ:   Zupa warzywna - BAZA. Post dr Dąbrowskiej   Bigos postny z kiszonej kapusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej.   Orientalna zupa z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowy i aromatyczny wegański(...)krem. Post dr Dąbrowskiej.   Niezwykle aromatyczna toskańska zupa warzywna. Wersja wege. Post dr Dąbrowskiej

Naturalna Kuchnia
Surówka z czerwonej kapusty. 153

czasu w przygotowaniu:) Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad(...)www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kapusty-wlasciwosci-lecznicze_33947.html Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa krem z pasternakiem 93

ponieważ przez wiele lat przebywał w zapomnieniu. W dawnej Polsce jadano go bardzo często, dziś znowu pojawia się na naszych stołach. Jeśli jeszcze go nie jedliście, koniecznie wypróbujcie pasternak. Zupa krem z pasternakiem Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 3 korzenie pasternaku 2 korzenie pietruszki 1 mały seler 1,2 litra wody 3 udka z kurczaka 2 listki laurowe 4 ziarenka(...)garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.  Udka wyjmujemy, a zupę dokładnie blendujemy. Jajka kroimy na pół. Zupę wlewamy na talerz, wkładamy przekrojone jajko, ozdabiamy kiełkami

Kulinarne przygody Gatity
Bardzo prosta zupa dyniowa 207

Dziś przepis na zupę dyniową. Co w nim szczególnego? Otóż to, że jest bardzo prosty! Do przygotowania będziemy potrzebowali: Dynia Marchew Chili Zielone oliwki Słonecznik Kostka rosołowa Oliwa z oliwek Kurkuma Sól Pieprz Zapewne zauważyliście, że nie podałem konkretnych proporcji. Dlaczego? Dynia dyni nierówna, dlatego też przygotujcie jej tyle, ile akurat macie. Dynię obieramy i oddzielamy od pestek. Kroimy(...)garnka na gładki krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i chili (jeśli nie lubicie ostrych dań, możecie z tego zrezygnować, ja jednak dodaję, by przełamać dość mdły smak dyni). Do gotowej zupy dodajemy zielone oliwki, posypujemy ziarnami słonecznika i skrapiamy oliwą. Zamiast słonecznika można dodać pestki dyni (możecie ususzyć i wykorzystać te, które wykroicie przy oczyszczaniu dyni). Gotowe

MarcinChef
Świąteczny rosół z kaczki 189

Szponder wołowy lub bulionetka wołowa Włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, pęczek lubczyku, cebula, por, sałata. Liść laurowy Ziele angielskie Jałowiec Kurkuma Kmin rzymski Chili Sól Pieprz Do przygotowania zupy w pięciolitrowym garnku potrzebować będziemy ok. kilograma porcji rosołowej i 200-300g. mięsa wołowego (można zastąpić bulionetką). Jeżeli smak kaczki jest dla Was zbyt intensywny, można dodać także mięso(...)krok pominąć. Taki rosół gotuję na małym gazie 2-3 godziny. Ma powoli „pyrkać”, by każdy składnik oddał swój aromat. Gdy zbliżamy się do końca – czas spróbować naszą zupę. Jeśli jest zbyt wodnista, gotujmy jeszcze trochę bez przykrycia, by część odparowała. Jeśli wywar wydaje się zbyt intensywny, możemy rozcieńczyć i zagotować. Podajemy z makaronem lub kołdunami. Moja rodzina koniecznie

MarcinChef
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą 124

jedzenie szybko ze względu na ograniczoną ilość czasu. W końcu postanowiłam dłużej spędzić czasu w kuchni, więc przygotowałam zdrową i smaczną zapiekankę. :) Składniki: 300g makaronu pełnoziarnistego paczka zupa krem z białych warzyw Proste Historie paczka zupa krem z zielonych warzyw Proste Historie paczka zupa krem z żółtych warzyw Proste Historie  500g jogurtu naturalnego typu greckiego 30g koncentratu pomidorowego 200g

Truskawkowa Fiesta
ŻUREK STAROPOLSKI 215

pokroić na kostkę i podsmażyć, następnie dodać posiekaną cebulę i razem smażyć aż cebula się zarumieni, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Podsmażony boczek, cebulę oraz czosnek dodać do zupy. Zakwas na żurek w słoiku dokładnie wymieszać następnie przecedzić przez sitko, (lub wyłowić, z zakwasu, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie pieprz, chrzan, chleb) 500 ml zakwasu wlać do zupy(...)gotować około 20 minut. Śmietanę zahartować, paroma łyżkami żurku, wymieszać i dodać do zupy. Następnie dodać, chrzan majeranek, i podgotować jeszcze parę minut. Podawać z jajkami oraz kiełbasą całą lub pokrojoną w plastry. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Odkrywamy sekrety dyni 169

się do duszenia i smażenia. Tę dynię warto jeść, ze względu na wysoką zawartość witaminy A i karotenu. Jeśli chodzi o smak, jest lekko słodka. Warto zrobić z niej zupy i upiec.   Calabaza squash Jest to duża dynia zimowa. Pochodzi z ciepłych rejonów Ameryki. Spotkać ją można przede wszystkim na Karaibach, jak i na obu kontynentach amerykańskich. Kolor skórki(...)kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu kilogramów. Nie nadaje się do pieczenia, gdyż miąższ jest dosyć wilgotny (nie jest też więc najlepsza na puree). Za to idealna będzie do wszelakich zup czy np. do wyciskania z niej soku (jeśli jesteście zwolennikami świeżych, warzywnych soków, to jak najbardziej Wam tę dyniową opcję polecam! :)).     Dynia Piżmowa (butternut) To dynia o charakterystycznym gruszkowatym

Smiling Shrimp
Chleb do żurku. Chlebowe miski. 201

żurku i wyjaśnię, co zrobić aby kupiony w piekarni chleb do żurku nie przemókł podczas konsumpcji. Do jednego i drugiego wydrążonego bochenka nie można od razu wlewać gorącej zupy, gdyż szybko namoknie i jego zawartość może wypłynąć na świąteczny stół, a tego przecież nie chcemy, trzeba więc środki chlebów jakoś zabezpieczyć, a jak to napiszę poniżej! Jak samemu upiec wielkanocny(...)żurek. Smacznego A gdy nie mamy domowego chleba do żurku? Czy kupny chleb się nadaje? Jak przyrządzić kupny chleb do żurku? Na pewno nie możemy wlewać do niego gorącej zupy, gdyż szybko namoknie. Odcinamy wierzch wydrążamy jego środek (nie wyrzucajcie go można z niego przygotować na przykład panierkę lub zagęścić sos! Środek wydrążonego chleba smarujemy białkiem z jajek, a następnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię