naszym domu najmilej widziane na stole są zupy w postaci kremu, najlepiej z dodatkiem groszku ptysiowego. Takie kremy bardzo dobrym „materiałem” do pracy z dzieckiem – niejadkiem. Można w nich przemycać te warzywa, które podane w innej formie dziecku nie... Artykuł Zupa krem z pieczarek pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkasmak jest delikatny i subtelny. Musimy pamiętać o tym skąd kupujemy warzywa, często lepiej wyszukać targowe stoisko gdzie oferują warzywa od małych dostawców, często prywatnych. Prostota tej zupy to jej największa zaleta, możemy ją podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Zapraszam do wypróbowania! Dla 4 osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 młody seler (z liśćmi
Kuchnia PROzdrowotnabardzo korzystnej cenie. Lubię je za delikatny smak i aromat, który od zawsze kojarzy mi się z latem. Zielone szparagi dodaję do makaronu jak w przepisie tutaj , do zupy jednak zdecydowanie wolę białe. Przygotowaną w ten sposób zupę proponuję podać z groszkiem ptysiowym. Najlepszy oczywiście z firmy Brześć . Składniki: 2 pęczki białych szparagów 2 duże pory 4-5 ziemniaków
Pobite gary Barbarypozostały nam ostatnie chwile aby się nimi nacieszyć. Większość najbardziej przepada za tymi zielonymi. Warto jednak poznać również walory smakowe białej ich wersji. Moim ulubionym sposobem podania szparagów jest zupa krem na delikatnej słodkiej śmietance z nutką bazylii. Zapraszam na zupę w 20 minut :) Uwaga! Można krem ugotować na rosole pozostałym np z poprzedniego obiadu :) Spróbujcie :) Składniki: 2 pęczki
ChilliJemyWiosenna zupa z botwinka o orientalnym smaku tak? Wystarczy do zwykłej botwinki dodać mleczko kokosowe, by zyskać niepowtarzalny smak zupy. Inny niż zawsze. Bo botwinka to wdzięczny temat i warto z nią trochę poeksperymentować. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikUwielbiam zupę z pęczakiem. Między innymi dlatego, że bardzo szybko i łatwo ją przygotować. Jeśli zostaje mi bulion na przykład po rosole, to tylko dosypuję kaszę i dodaję ziemniaki zupa gotowa w 20 minut. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawełek selera 1 cebula 5 ziemniaków 4 łyżki kaszy pęczak 1 ząbek czosnku(...)obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj pęczak i gotuj do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekaną pietruszką. Smacznego
Kukuleczkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kiedyś, jak tylko zaczynał się sezon na truskawki - moja mama obowiązkowo gotowała taką zupę. Do dziś pamiętam ten smak... Owoce, kluseczki i śmietana... Pycha! 500g truskawek 1,5 litra wody cukier (do smaku; w zależności jak słodkie są truskawki) Zacierka: 250g mąki pszennej szczypta soli kilka łyżek wody (w zależności jak chłonna jest(...)stopniowo wodę - tyle, aby powstało dość twarde, zwarte i elastyczne ciasto. Truskawki zagotować z cukrem. Za pomocą palców urywać niewielkie kawałki ciasta (kluseczki) i wrzucać do gotującej się zupy. Całość zamieszać i podgotować 2-3 minuty. Na końcu dodać śmietanę, którą można też wymieszać osobno - w miseczkach
Di gotujepowstaje poprzez zmielenie suszonych nasion tego strączka. Jest naturalnie bezglutenowa. Odznacza się puszystością, nie posiada żadnych grudek. Charakteryzuje się dużą zawartością białka. Znajduje zastosowanie jako zagęstnik do różnych potraw, zup, do pieczenia ciasteczek, naleśników, muffinek. MĄKA Z ŻÓŁTEGO GROCHU Mąka z żółtego grochu powstaje poprzez zmielenie nasion grochu. Jest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest(...)Powyższa mąka ryżowa powstała poprzez zmielenie ziaren ryżu brązowego, dzięki czemu charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych
Zdrowie na języku :PPyszną, pożywną zupę mam dla wszystkich, dla małych i dużych. Ja zajadałam ze smakiem i gorąco ją polecam. Zupa jest bardzo treściwa i aromatyczna, w sam raz na obiad. Jak przystało na Romów i tabory cygańskie musiało być pożywnie i treściwie. Zachęcam do spróbowania. Zupa cygańska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKsiążka zawiera 130 przepisów, które pogrupowane są według głównych składników, takich jak kurczak, ryby czy makaron. Autor jest mistrzem nowoczesnej kuchni włoskiej. Ja akurat ta kuchnię uwielbiam :) Podział : zupy i przystawki, kurczaki, mięso, ryby i owoce morza, dania makaronowe, warzywa, desery. Pierwszy działa zupy zaczyna jedna z moich ulubionych: zupa pomidorowa z pieczoną papryką :)).Oprócz tego w książce możemy
kruche babeczkiOstatnio moje dziecko chce tylko albo zupę pomidorową, albo coś w sosie pomidorowym. Nie wiem czemu, ale jakąś fazę ma. Przyjdzie z przedszkola, gdzie albo zupa, albo danie było z udziałem pomidorów i już woła mamo zrób coś z sosem pomidorowym ;)). Już nawet kupiłam kilka butelek przetartych pomidorów, żeby mieć :)). Nie powiem ja też uwielbiam i zupę i pomidory
kruche babeczkiwegańskiej. Sam w sobie jest świetną przekąską dla dzieci, ale i dla dorosłych (np. do piwa). Gotowany można dodać do sałatek, a także dań obiadowych (np. ziemniaczanego puree) oraz zup (najlepiej sprawdza się w zupach typu krem), świetnie też smakuje w paście typu hummus. Jak ugotować bób : 1. Sprawdź, czy bób jest młody, czy stary, od tego będzie zależał czas(...)cukrzyków! Do czego wykorzystać bób : 1. Przekąska: ugotowany bób podany sam lub z parmezanem, a czasami polany masełkiem 2. Śniadanie: pasty (np. hummus , jajeczna, ziemniaczana) 3. Obiad: kotleciki, zupy, gulasze, puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem
Ale Prosteżcie 2 minuty na średnim ogniu , stale mieszając.Dodajcie pomidory ,upieczoną paprykę bez skórki , posiekany w plasterki czosnek oraz daktyle.Wlać gorącą wodę ,doprawić solą i skórką cytrynową.Gotujcie zupę pod przykryciem przez około 15 minut.Dodajcie ugotowana kaszę jaglaną.Spróbujcie i w razie potrzeby doprawcie solą.Dodajcie kilka listków bazylii i zmiksujcie zupę blenderem na gładki krem.Jeśli jest(...)Teraz zabieramy się za pesto- do naczynia lub dużego słoika wrzućcie wszystkie składniki pesto.Zmiksujcie i spróbujcie.W razie potrzeby doprawcie, a jeśli pesto jest za gęste ,dodajcie odrobinę wody. Zupę podajcie z listkami bazylii,domowym pesto oraz posiekanymi orzechami włoskimi.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisamych zależy to, jaki on będzie. Oprócz krokietów z grzybami można przygotować bigos, zarówno z kapusty słodkiej, jak i kwaśnej. Grzyby są także podstawowym elementem wielu zup oraz sosów, charakterystycznych (tak jak wcześniej wymienione dania) dla polskiej kuchni. Dawniej stanowiły one podstawowy składnik diety ubogich mieszkańców naszych ziem – stąd tak głęboko zakorzeniły się w naszej kulturze. Grzyby można zdobyć(...)rynku lub na bazarku. Także w tym wypadku trzeba dokładnie sprawdzić, czy są one jadalne, ponieważ nawet doświadczony grzybiarz mógł się pomylić, a skutki jego pomyłki wtedy my odczujemy. Zupa grzybowa jest znana potrawą, której przygotowanie nie powinno nam zająć zbyt dużo czasu. Równie znany jest sos grzybowy, który świetnie się nadaje do mięs i warzyw obiadowych. Jest bardzo smaczny
Codogaragłówki odkładamy na później. Szparagi gotujemy we wrzątku, a gdy będą już miękkie przy pomocy blendera miksujemy na gładko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy główki i gotujemy w zupie aż trochę zmiękną. Dodajemy sok z pomarańczy. Zupę można podać jako przystawkę, z dodatkiem kurczaka lub szynki parmeńskiej
Kucharzyca