zupy owocowej z suszu najlepsze są domowej roboty kluseczki. W zeszłym roku robiłam z całych jajek i mąki. W tym roku za radą babci zrobiłam z żółtek, mąki i.... i miała być kwaśna śmietana, ale że w domu było brak kwaśnej śmietany wzięłam jogurt (typu greckiego) o smaku marcepanowym z makiem. Ojjj był warto, ponieważ kluseczki wyszły przepysznie mięciutkie. Moje(...)dzieciaki zajadały się nimi z apetytem. Pierwszą porcję ugotowałam na wodzie a drugą już na zupie owocowej z suszu. Składniki: 2 żółtka 3 łyżki mąki 3 łyżki gęstego jogurtu o smaku marcepanowym z makiem (może być inny smak) Przygotowanie: Żółtka, mąkę i jogurt połączyć ze sobą. Masa jest dość
Amatorka kuchennagotowania rosołu? Nie wierze że za każdym razem robicie sałatkę jarzynową. Pewnie zdarz się że Wam się niestety marnują. A przecież można je fajnie wykorzystać do przygotowania innej zupy mianowicie kremu z warzyw. Wystarczy dodać kilka orientalnych przypraw i np fetę aby uzyskać nietypowy smak zupy i przy okazji nic nie zmarnować. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBarszcz czerwony na zakwasie to podstawowa potrawa wigilijna w większości domów, czasami też obok zupy grzybowej. Podawany z uszkami, czy krokietami sprawdza się nie tylko w święta Bożego Narodzenia, ale i w ciągu roku na obiad, czy ot tak, do wypicia prosto z kubka Przepis nie jest trudny, bo jedyne co musimy zrobić to ugotować bulion warzywny i połączyć(...)odkąd przygotowałam własny, domowy zakwas ( a okazało się, że jego zrobienie jest na poziomie przygotowania kanapki z serem ), nie wyobrażam sobie, że mogłabym podać swojej rodzinie tę zupę ugotowaną w inny sposób. Składniki na barszcz: 1kg buraków 1 litr zakwasu 3 marchewki 2 pietruszki 2 cebule pół selera pół pora 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych i ziela angielskiego opcjonalnie
NiePieprz.plopcjonalnie 4 wędzone frankfurterki lub kabanosy (ok. 20 dag) ** 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 kminku mielonego sól pieprz * u nas zupa robiona na wodzie, dodaliśmy mieszankę suszonych warzyw, które można kupić za ok. 2 zł w sklepach ze zdrową żywnością. W smaku przypomina Vegetę, ale jest bez chemii, ** można zastąpić(...)pokrojoną marchew i pietruszkę. Dodajemy przyprawy i zaczynamy gotować pod przykryciem. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Ważne, aby ich nie płukać po pokrojeniu, powstała skrobia nieco zagęści zupę. Dodajemy do gotującej się zupy ziemniaki. Kroimy frankfurterki i natkę pietruszki i również dorzucamy do garnka. Po ok. 30 min próbujemy i doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. Kapuśniak wychodzi bardzo
Kuchnia od dwojgaCzasem muszę zrezygnować. Pomysł był do bani. I wiecie, co jest w tym najlepsze? Zawsze można zacząć od nowa. Dzięki podobnym działaniom powstała kremowa zupa pieczarkowa, jaką chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Pieczarkowa może być alternatywą zup grzybowej nawet na stole wigilijnym. My do naszej lubimy ciasteczka z francuskiego ciasta posypane kminkiem(...)gruba solą lub makiem. Zaleta podstawowa: zupa jest szybka! Potrzeba: - ok. 20szt. średnich pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 łyżka masła klarowanego - 1l wody - 0,5l mleka - 1 szklanka śmietanki 30 lub 36% - 3 łyżki maki ryżowej - sól, pieprz - pęczek ŚWIEŻEJ natki pietruszki Pieczarki obieram i kroję, podobnie cebulę i marchewkę. Rozgrzewam masło i szklę na nim wszystko. Solę, pieprzę
I tu będę miała takie tewyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki itp. 10. Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie zbyt dużo farszu? Nie wyrzucaj! Możesz np. zrobić z nim pyszne kruche paszteciki(...)polecam mrozić bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić (w odpowiednim momencie, gdy są jeszcze świeże). 12. Zamrażamy zupy i sosy Zostało zbyt dużo zupy grzybowej, grochówki czy sosów? Śmiało możemy je zamrozić w mniejszych pojemniczkach i wykorzystać na obiad w inne dni :) 13. Na ratunek rybce Karp, pstrąg
Tradycyjna KuchniaJaką zupę jadacie w czasie świąt? W niektórych domach jest to zupa grzybowa , w innych pojawia się zupa migdałowa . Ja nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez cudownego barszczu czerwonego z uszkami . Oczywiście, taki najprawdziwszy wigilijny barszcz musi być przygotowany na zakwasie . Obecnie raczej nie ma problemu z jego zakupem, ale kiedyś poświęciłam chwilę na przestudiowanie ich etykiet i włosy stanęły
Okolice Palnikadiecie przy WZJG. Pochodzi on z książki "Jaglany detoks.Kolejny krok" Marka Zaremby. W oryginale jest rukola, ja zastąpiłam ją szpinakiem, ponieważ osoba z WZJG niestety nie toleruje rukoli. Zupa jest odżywcza, lekka i niesamowicie smaczna. Doskonała przystawka na każde przyjęcie. Składniki 2 cukinie pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 szklanki szpinaku, może być więcej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku(...)Dwie minuty przed końcem gotowania dodajemy szpinak. Ściągamy z palnika i miksujemy na gładki krem. Dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. Dekorujemy nasionami chia. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego bardzo lubi zupy-kremy. Nieskomplikowane i proste w trawieniu. Cała dieta właściwie od początku oparta jest na produktach płynnych. Jeśli możesz zjeść coś w postaci stałej, jak moja mama, to bardzo dobrze. Wszystkie
Z Kuchni Do Kuchniprzeczytać recenzję). Książki niezwykłej, pełnej dawnych receptur, polskich, zapomnianych już często, smaków i bezcennych porad, które nadają potrawom, to " coś ", czego nie znajdziemy w rosole " z kostki " czy w zupie " z kartonika ". Przepis, który widzicie poniżej jest autorstwa Ilony Kilian z plebanii w Kołczygłowach na Kaszubach. W nawiasach kwadratowych podałam użyte przeze mnie ilości poszczególnych składników. Składniki - na mięso
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczyli o tym, gdy usmażysz ich zbyt dużo i zostaną Ci z obiadu dwa (na przykład). Za mało na obiad dla rodziny lecz w sam raz jako dodatek do zupy. Sprawdziłam! Moja zupa dyniowa smakowała z takim makaronem wyśmienicie. Makaron naleśnikowy z ziarnami 2 naleśniki 2 łyżki dowolnych ziaren 1 łyżka masła wiejskiego (lub sklarowanego - wersja zdrowsza) Naleśniki zwiń(...)rulonik po czym ścinaj raz z jednej, raz z drugiej strony rulonu. Tak pokrojony makaron przesmaż na patelni razem z ziarnami tak, by był chrupiący. Podawaj jako dodatek do zupy kremowej na przykład z dyni. Makaron naleśnikowy możesz podać również jako dodatek do rosołu
Gotuj Sam!gorącą patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, lekko przesmażyć. Jak już boczek lekko się stopi, dodać posiekaną drobno cebulkę. Smażyć aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać wszystko do zupy. Teraz już czas na resztę składników tj. suszone grzyby, pokrojoną kiełbasę w plasterki, marchew i pietruszka pokrojona w kostkę, pieprz, vegetę, majeranek. Dodać jeszcze wędzoną skórę, którą po ugotowaniu wyrzucamy. Wędzonka(...)potrzebne to je wyciągam. W razie potrzeby dolać wodę i doprawić. Gotować do momentu, aż groch będzie prawie ugotowany. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do zupy. Gotować aż ziemniaki będą miękkie, a groch lekko rozgotowany. Ja lubię jak groch nie jest całkowicie rozgotowany. Rozlać grochówkę do talerzy, na górę nałożyć po łyżce kapusty kiszonej. Smacznego
Kuchnia PokoleńSmaczny pasztet z warzyw z zupy z kaszą gryczną Dzisiaj mam dla was kolejny przepis z serii : Aby nic się w kuchni nie zmarnowało. :) Miały być kotleciki, ale jednak zdecydowałam się, żeby zrobić pasztet i nie musieć stać przy patelni. :) Dzisiaj zjadłam na śniadanko i muszę stwierdzić, że jest pyszny do tego dogryzałam sobie ogórka kiszonego. - Pyszności. Użyłam keksówkę(...)wyszedł troszkę niski, ale nic nie szkodzi. :) Jeśli akurat masz w planie robić zupkę, zostaw warzywa a będziesz zachwycać się pysznym pasztetem. :) Zapraszam... Przepis: Składniki: warzywa z zupy, w moim przypadku był to: 1 mały seler, pęczek natki pietruszki, 1 cebula, 1 marchewka 1 woreczek kaszy gryczanej lub 100 g 4 łyżeczki chrzanu 2 surowe marchewki 1/2 szklanki
Mój pomysł nakuchni, w kolorze i smaku z nutą żelaza – w kołobrzeskiej solance jest dużo żelaza. Maślanka – produkt uboczny ubijania masła, z solą z solanki oczywiście i popiołem z pora. 5. zupa: raki, koper, kwaśna śmietana, pieprznik i Weiser Burunder trocken 2015 Zupa rakowa z szyjkami raków i pieprznikiem jadalnym, czyli kurką. Weissburgunder trocken 2015, winnica Rappenhof Oleiste pinot blanc. W bukiecie(...)języku delikatnie orzechowe nuty. Stonowana kwasowość nadaje winu aksamitność i delikatność. Na finiszu delikatna pikantność. Jedno z lepszych połączeń wieczoru. Wyrazista, klasyczna zupa rakowa z koprem i kwaśną śmietaną podkreślona pięknie zbudowanym, oleistym pinot blanc. Pełna harmonia smaków i aromatów. C.D.N
królestwo garówpieczonymi burakami 2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii 7. Kruche marchewki 8. Pasztet(...)soczewicy 9. Faszerowana bagietka 10. Pomidorowa zupa rybna 11. Zupa krem z pieczarek 12. Tortilla szpinakowa 13. Roladki pomidorowe z ziołowym serkiem 14. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Czerwona Porzeczkaobieramy, kroimy w kostkę. Do wrzącej, osolonej wody wkładamy warzywa, gdy są półmiękkie dodajemy ziemniaki, gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy uduszone podgrzybki, ugotowana fasolę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę zagęszczamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze przez chwile gotujemy. Przed podaniem posypujemy koperkiem
Domowy Smak Jedzenia