zupa - 38908 przepisów (strona:819/2594)

Zupa w tajskim stylu i "Ulisses z Bagdadu" 136

Alarmy związane ze smogiem odstraszają od spacerów i cieszenia się słoneczną pogodą. Postanowiłam zatem przygotować kolorową zupę kojarzącą się ze słońcem. W wielu sklepach mijający tydzień upływał pod znakiem kuchni azjatyckiej. A mnie natchnęło na wykorzystanie tych smaków u siebie. Składniki (na 4 porcje): garść grzybów mun cebula pół czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 4 liście kaffiru (limonki(...)imbir. Grzyby odcedzić, oczyścić i pokroić w paseczki. Do garnka wlać mleko kokosowe i wodę do objętości 1,5 litra. Ryż dobrze wypłukać i dodać do garnka. Do zupy dodać jeszcze liście kaffiru, suszone chili, ćwierć łyżeczki świeżo zmielonej kolendry i sos ostrygowy. Po zawrzeniu zupy, zmniejszyć moc palnika i gotować, aż ryż będzie miękki. Doprawić do smaku solą

Weekendy w domu i ogrodzie
Kulisy fotografii kulinarnej: Jakie naczynia wybierać do zdjęć jedzenia? + Linkowe Party 123

wtedy całe jedzenie jest w nich "schowane" i nie widać go na zdjęciu. Wybieram miski płytkie i szerokie, raczej o niedużej średnicy: 10 cm do sosów, 15 cm do zupy krem i past kanapkowych, 20-24 cm do zup i sałatek. Mam też całą kolekcję bardzo małych miseczek ok. 5 cm na sól, pieprz i inne przybrania. Zależnie jaki będzie(...)wzorem, postawcie na naczynie jednobarwne, najlepiej z błękitnym lub szarym zdobieniem. ➤ Na jakich zdjęciach sprawdzą się wzorzyste naczynia? Zawsze, gdy fotografujesz jednolite, gładkie lub o nudnym wyglądzie potrawy, np. zupę krem (wtedy nie przesadź z jej przybraniem), wypieki (chleby, bułeczki, flatbready, ucierane ciasta), gulasze, naleśniki, pasty do chleba. Wzór doda daniu finezji, a widz będzie miał na czym zawiesić

Chilli Czosnek i Oliwa
rozgrzewająca zupa imbirowa 143

Przepis na zupę imbirową znalazłam na opakowaniu mrożonej mieszanki warzywnej. Dopasowałam go do swoich gustów i potrzeb; i ugotowałam zupę, która okazała się świetna! Rewelacyjnie syci i rozgrzewa. Idealna na chłodne, zimowe dni! składniki: udko kurczaka ok 1 szkl drobnego makaronu (moje cienkie niteczki) cebula 2 ząbki czosnku ok 400 g warzyw świeżych lub mrożonych (marchew, pietruszka, brukselka, por, seler(...)ognia. Zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem. doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać makaron. Gotować aż warzywa i makaron będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę z cząstkami mięsa, posypaną natką pietruszki

6niebo
Pomidorowa z duszoną soczewicą 131

Prawie tradycyjne pomidorowa z dodatkiem duszonej soczewicy i cebuli w kurkumie. Modyfikacja klasycznej polskiej zupy z makaronem. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 1 por (około 150 g) 5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 1 ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka(...)maśle 3. Dodać pomidory 4. Zalać pomidory bulionem 5. Podsmażyć cebulkę 6. Dodać przyprawy oraz soczewicę i ugotować 7. Doprawić do smaku 8. Zmiksować zupę Pobierz wersję do druku: Pobierz Pomidorowa z duszoną soczewicą Artykuł Pomidorowa z duszoną soczewicą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Dynia pieczona. 142

Witajcie, jestem w cudownym humorze. Wróciłam z jesiennego targu i udało mi się zdobyć przepiękne dynie hokkaido. Zupa już była, ciasto również, więc dzisiaj coś innego-dynia hokkaido pieczona z ziołami i serem. Podaję przepis: 2 dynie hokkaido 2 ząbki czosnku parę gałązek pietruszki tymianek, dowolne swieże zioła 30 g sera ( parmezan, gouda) sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek

dolcevitainmykitchen
Cebulak, czyli Zwiebelkuchen 180

kaloryczny i to wlaśnie kminek ma sprawić, żeby był lepiej trawiony. W Nadrenii-Palatynacie podaje się go z młodym winem Federweißer. Można go również podać do piwa, barszczu lub zupy grzybowej

dolcevitainmykitchen
Sałatka z burakiem i orzechami 158

Sałatka z czerwonych buraków. Edyta Guhl. Czerwony burak jest moim kulinarnym faworytem wśród warzyw zimowych. Smakuje mi w każdej postaci. Jako zupa, smarowidło na chleb, w czekoladowych brownies, których dotad jeszcze nie podawałam Wam na blogu, no i oczywiście jako główny składnik sałatek. Dzisiejsza sałatka jest dość szybka do zrobienia, pod warunkiem, że mamy buraki. Moga być pieczone

dolcevitainmykitchen
Kulinarna wyprawa do Wólki Kosowskiej 137

podwarszawskiej Wólce Kosowskiej w bardzo miłym towarzystwie próbując jak smakuje prawdziwa kuchnię wietnamska. Zapraszam na relację o tym co pysznego jedliśmy i kto wprowadzał nas w meandry tejże kuchni. Zupa pho Kulinarna wyprawa do Wólki Kosowskiej  O kulinarnych wyprawach  Pyzy made in Poland  do centrum handlowego, które mieści się pod Warszawą słyszałam już jakiś czas temu(...)Pyza, czyli Wiktoria porusza się po Wólce, jak po własnym domu i bez problemu dogaduje się z kucharzami, jest więc niezastąpionym przewodnikiem. Dzięki niej spróbowaliśmy najlepszej zupy pho i innych typowych wietnamskich dań. Wiktoria i jej mąż są ogromną skarbnicą wiedzy na temat kuchni wietnamskiej, więc wycieczka z nimi była nie tylko wielką przyjemnością

Kulinarne przygody Gatity
Kolorowa gęsta zupa warzywna 120

Dziś przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę warzywną. W sam raz na obiad w zimny dzień. Składniki: 2 szkl bulionu 3 średnie marchewki 1 średnia cebula 2 łodygi selera naciowego 4 średnie ziemniaki 3 łyżki zielonego mrożonego groszku 3 łyżki kukurydzy z puszki sól, pieprz 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Myjemy i osuszamy marchewkę(...)czasie obieramy warzywa i kroimy marchewkę w talarki, seler w plasterki a cebulę w drobną kosteczkę.Dodajemy do gotującego się bulionu. Następnie kroimy ziemniaki w kosteczkę i dorzucamy do zupy razem z mrożonym groszkiem. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Przy końcu gotowania dodajemy kukurydzę i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu. Trochę gorącego płynu

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Krokiety z mięsem. Taaakie pyszne! 272

Dzień dobry! KROKIETY Z MIĘSEM Zimno za oknem to trzeba się rozgrzać! A nic lepiej nie rozgrzewa jak kubek ciepłej zupy, albo lepiej, gorącego barszczyku czerwonego z krokietem! Ja uwielbiam buraki w każdej formie, a barszczyk czerwony to jedna z moich ulubionych zup, lubię jak jest dość pikantny i słodko-kwaśny. Krokiety chodziły za mną już dość długo, a podczas(...)gorącym barszczykiem czerwonym. Kluczem do dobrych krokietów jest prawidłowe ciasto naleśnikowe, nie może pękać, powinno być elastyczne i bardzo smaczne. Mięso warto wykorzystać mięso np. z rosołu, bądź innej zupy. Krokiety powinniśmy smażyć w dość głębokim tłuszczu, aby krokiety dosmażyły się w środku. SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki wody gazowanej - 1 płaska łyżeczka proszku

SMYKWKUCHNI
Indyjska zupa dahl z soczewicy 153

Dzisiaj mamy dla Was przepis na aromatyczną i pikantną indyjską zupę dahl z soczewicy z książki „ABC gotowania 2”. Zupka w sam raz na mroźny dzień :)   Składniki na zupę: – szklanka zielonej soczewicy (ok. 160g) – 1/2 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy (ok. 90g) – 1 cebula – 1 marchewka – 1 pietruszka

Kuchenne Wariacje
Buraki 110

Kiedy byłam mała słowo burak kojarzyło mi się tylko z: „bleh, nie cierpię zupy buraczkowej!”… tak było. Teraz doceniłam buraczki (co nie znaczy, że polubiłam zupę buraczkową). Lubię bardzo korzenny smak jaki nadają potrawom i oczywiście kolor. Niezbyt przepadam za czyszczeniem rąk po ich krojeniu, ale czego się nie robi dla nieba w gębie. Wydaje mi się(...)obecnie buraczki wracają do łask i coraz więcej osób po nie sięga. Pamiętam, że kiedy wzbraniałam się przed jedzeniem zupy buraczkowej to babcia mówiła mi, że jak będę ją jeść to będę mieć więcej krwi… Okazało się, że babcia miała po części rację, co prawa nie chodziło o zwiększenie ilości krwi, ale prawdą jest że buraczki pomagają w zapobieganiu

rabarbarowo
Kryzysowa wigilia 172

stycznia, świętowaliśmy nastanie nowego roku wtedy kiedy „rodzi się słońce” czy też „jasność pokonuje mrok” czy po prostu dzień staje się coraz dłuższy. Efektem panowania ziaren jest śląska zupa gotowana z bardzo osobliwego składnika jakim jest ziarno konopi. Składniki: - nasiona konopi - cebula - ocet (opcjonalnie) - kasza gryczana Wykonanie: Nasiona konopi  płuczemy, a następnie gotujemy tak długo aż pękną. Zlewamy płyn(...)dolewamy wody i powtarzamy czynność. Tak kilka razy aż nam powstanie nam garnek lekko gęstego wywaru. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy i możemy dodać małej ilości octu. Smak będzie ciekawy. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Buraczane pierogi z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny

Kryzysowa Książka Kucharska
Moje warsztaty kulinarne - gotowanie z resztek - babka, kompot, zupa i surówka 114

problemy w tej kwestii.   Cel był taki. Gotujemy, ograniczając to co nam zostanie do minimum.   Plan był taki, aby zrobić babkę ziemniaczaną z obierkami z marchewki, zupę z obierek, surówkę z marchewki i jabłka oraz kompot ze skórek po jabłkach.  Cel został zrealizowany, a do tego uczestników poniosła fantazja, co mnie bardzo ucieszyło. Surówka z marchewki(...)ziemniaczana. Na koniec dodajemy mąki w takiej ilości, aby masa nam nie pływała. Całość wkładamy do foremki, a ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na jakieś dwie godziny. Zupa wojskowa Może już nie w tych czasach kiedy wojsko ma swoje jedzenie z firm cateringowych, ale swego czasu takie zupy były bardzo modne wśród zarówno tych żołnierzy, którzy byli

Kryzysowa Książka Kucharska
Co jedli powstańcy warszawscy - makaron z koncentratem 140

Powstańcy zdobyli magazyn przecieru pomidorowego. Tak w jedna z uczestniczek przedstawia tą sytuację. Mieliśmy kucharza, Jasia, który miał pseudonim „Kundys”. Żeby urozmaicić nam menu, gotował więc na zmianę: albo zupę pomidorową z makaronem, albo makaron z sosem pomidorowym(...)Anna Cherbich "Dziewczyny z powstania" To taki mały, przyjemny epizod, bo pomidory się skończyły i nadszedł głód. Mogłem zamieścić przepis na słynną zupę "plujkę", ale ta historia mnie urzekła. Tym bardziej, że wiele osób przygotowuje taki właśnie obiad, nie domyślając się jak wielką rolę odegrał w historii. Do tego jest to bardzo funkcjonalne dania, gdzie po dodaniu wody zamienia się

Kryzysowa Książka Kucharska