zupa - 38908 przepisów (strona:822/2594)

Pieczona dynia - baza nie tylko do zupy 199

zrobić dyniowe puree pokazywałam 2 lata temu. Dzisiaj chcę Wam pokazać sposób troszkę inny. Tym razem upieczemy ją w piekarniku. Taka dynia przyda się nie tylko do zupy, ciast czy syropów. To doskonała baza pod dobry dżem czy konfitury. Dynię należy umyć i osuszyć . Pokroić na mniejsze kawałki i łyżką  wydrążyć środek. Pestki można oczyścić, podsuszyć lekko i uprażyć(...)suchej patelni. Będzie pyszna i zdrowa przekąska, a także smaczny dodatek do zup-kremów. Kawałki dyni obrać ze skóry. Najłatwiej zrobić to kładąc dynię na desce i dużym, ostrym nożem odkrawając twarda skórę po kawałku. Obkrojoną ze skóry dynię pokroić w niewielką kostkę . Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
dynianka z kluskami 136

składniki na zupę: 1000 dyni, obranej 500 ml mleka 500 ml wody sól wykonanie: Dynię kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy, aż będzie miękka. Miksujemy blenderem na krem i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wlewamy mleko, doprawiamy solą i mieszamy do połączenia się z dynią. Podajemy z kluskami. składniki na kluski: 250 g ziemniaków ugotowanych 250 g ziemniaków surowych(...)jajko i wyrabiały gładkie ciasto. Formujemy małe kuleczki i gotujemy w solonej wodzie przez ok. 2-3 min. od wypłynięcia w wierzch. Ugotowane odcedzamy i podajemy z wcześniej przygotowaną zupą

Domowy Smak Jedzenia
ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI 111

rano nie masz czasu i brak Ci pomysłu co by tu jeść. Oto pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie... zupa jaglana na mleku, słodzona bananem, z dodatkiem granatu i płatków migdałowych. Przepyszna! Doda Ci energii na cały poranek :-) Składniki: 1 szklanka dowolnego mleka ( u mnie jest sojowe) 3 łyżki płatków jaglanych 1 banan 1/4 granatu garść płatków migdałowych Wykonanie(...)gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 min. Banana obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do mleka. Za pomocą blendera miksujemy wszystko na gładki krem. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Gotową zupę wylewamy na talerz, posypujemy ziarenkami granatu i płatkami migdałowymi

Kuchnia MagdaLeny
Sól - jaką wybrać i do czego stosować 175

dowódców legionów rzymskich. Charakteryzuje się płaskimi kryształkami soli. Ma krystalicznie czysty morki smak, bez efektu goryczki, dzięki czemu idealnie podkreśla smak drobiu, czerwonego mięsa, sosów i dipów oraz zup. Należy ją stosować na krótko przed serwowaniem potrawy. W sklepie Kuchnie Świata znalazłam Maldon Sea   Salt także w postaci  wędzonej - Maldon Smoked Sea Salt .  Fleur

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ZUPA KREM Z DYNI, POMARAŃCZY I IMBIRU 112

moja kolejna propozycja na wykorzystanie dyni,tym razem zrobiłam aromatyczny krem dyniowy z dodatkiem imbiru i soku z pomarańczy. Do zupy można dodać ser mozzarella lub śmietankę, a całość posypać prażonymi pestkami ,które zostaną nam po oczyszczeniu dyni.  Składniki: 500 g dyni  1 pomarańcza  2 łyżeczki startego imbiru  1 l bulionu warzywnego  2 ząbki czosnku(...)kostkę. Do garnka dodaj 1 łyżkę masła wrzuć dynię, imbir, ząbki czosnku i smaż przez 3 minuty.  Następnie wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj wraz z bulionem. Zupę dopraw solą i pieprzem.  Gotuj, aż dynia będzie miękka, zupę zmiksuj na gładki krem. Podaj z prażonymi pestkami dyni lub grzankami

Kukuleczki
"Polski przewodnik Paleo teoria, praktyka, przepisy". Iwona Wierzbicka, Katarzyna Kraus - Wysocka - recenzja 180

paleo. Możemy je wykorzystać solo, takie, które są bazą do innych przepisów lub eksperymentów własnych :-). Znajdziemy tutaj przepisy na domowy bulion, naleśniki kokosowe, kasztanowe bez jaj i wiele innych. zupy - znajdziemy tutaj zupy ze wszystkich pór roku z warzyw sezonowych np. zupa z jarmużu, jarzynowa, czy żurek kasztanowy - mniam :-))) dania bezmięsne - znajdziemy tutaj przepis na chleb paleo bez zbóż, jarmuż

kruche babeczki
KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z MAKARONEM I PARMEZANEM 114

lubi zupę pomidorową , co?! Na to pytanie chyba większość odpowie JA! I ja te z ją uwielbiam! Z czasów dzieciństwa pamiętam taką robioną na żeberkach, z lanym ciastem albo makaronem. Taka domowa, gęsta i sycąca. Dziś mam dla Was przepis na bardziej nowoczesne wydanie, ale równie pyszne! Zrobiłam zupę krem z pieczonych pomidorów. Wyszła obłędna! Dodatek czosnku nadaje jej niezwykłego

Ostra na Słodko
LECZO 136

Składniki: 1 kabaczek 70 dkg papryki 4 duże cebule 4 całe pomidory mały koncentrat pomidorowy 2 kiełbasy zwyczajne pieprz sól vegeta olej mąka 2,5 l

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Zupa ziemniaczano-cebulowa z pieczarkowym”bekonem” 241

Jesień robi się coraz chłodniejsza,dziś nawet padał zmarznięty deszcz. Nie ma nic lepszego w takie dni niż koc, książka, kot i kubek… kubek z herbatą, kawą lub zupą. Koty mruczą, stosik z nowymi, nieprzeczytanymi książkami rośnie. Do tego zrobimy sobie pyszną zupę ziemniaczano-cebulową. Doprawimy na ostro mieszanką Cajun i podamy z „bekonem” pieczarkowym. Do ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Bulion z pieczarkami, brokułami, marchewką i kaszą jaglaną 104

Zamiast padającego śniegu jest deszcz. Jest mi zimno i rozgrzewam się zupą. Aromatyczną, lekką. Przepyszną. Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 500 – 600 ml bulionu warzywny – 1 marchewkę – różyczki 1 brokuła – 1 opakowanie pieczarek (500g) – 1 garść kaszy jaglanej Do ugotowanego bulionu dodajemy pokrojone marchewki, pieczarki i różyczki brokułów. Dodać kaszę jaglaną (zamiast kaszy jaglanej można

Szybko Tanio Smacznie
Pomidorowa z dynią i cukinią 130

Jeśli Wasze dzieci nie lubią warzyw takich jak dynia i cukinia a lubią zupę pomidorową to taka zjedzą z apetytem. Dzięki zmiksowaniu warzyw zupa nabiera fajnej konsystencji. Taką zupę podajemy z makaronem. Pisałam Wam o zaletach garnka Fissler więc teraz słów kilka o pojemniczkach Glasslock . Świetnie nadają się do przechowywania małych porcji żywności idealnych szczególnie dla małych dzieci. Pojemniki

Ewa w kuchni
JESIENNA ZUPA KREM Z KASZTANÓW JADALNYCH 114

jestem osobą ciut może romantyczną , widziałam i czułam smak pieczonych kasztanów , tamtą epokę i kominek z dymiącymi , pieczonymi kasztanami.Mogłam je upiec , ale zamażyła mi się z nich pyszna zupa kasztanowa, która jak najbardziej skojarzyła mi się z pogodą w Anglii ,ich deszczem i rwącym wiatrem jak w książce Wichrowe Wzgórza, z dziką ,bezkresną przyrodą i starymi , zimnymi murami zamków(...)których hulal wiatr .Tak więc na cześć tych moich marzeń i smaków starej Anglii przygotowałam przepyszną zupę z blogu Cookitlean.p l  .Zupa smakuje jak orzechy laskowe ,tylko jest odrobinę słodsza ,ale od razu po jej spróbowaniu  wiedziałam , że jem naprawdę wykwintne i eleganckie danie.Jest lekka i zdrowa ,ja jej tak dokładnie nie zmiksowalam na krem ,bo chciałam czuć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wegańskie kotlety z ugotowanych warzyw na zupę 146

Kotlety warzywne Ostatnio robiłam  Zupę szczawiową  i zostało mi trochę warzyw, a że nie lubię wyrzucać jedzenia postanowiłam, że wykorzystam te warzywa na zrobienie smacznych kotletów. Oczywiście jeśli macie ochotę na takie warzywne kotlety a nie macie w planie gotowania zupy, to można warzywa specjalnie ugotować.  Przepis jest bardzo prosty, ja do warzyw dodałam parę dodatków(...)prawdę można kombinować ze smakami i dodatkami. A uwierzcie kotleciki na pewno wam zasmakują. Dzisiaj w wersji wegańskiej.  Zobaczcie koniecznie przepis.  Przepis: Składniki: (15 kotletów) warzywa z zupy - w moim przypadku były to: połowa selera 4 białe części pora 2 nacie pietruszki dodatkowo: 2 łyżeczki chrzanu pół szklanki słoneczniku pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki bułki tartej sól

Mój pomysł na
ZUPA PO KURPIOWSKU 166

jesienne dni najlepsze są zupy pełne jesiennych warzyw jak kapusta i marchewka, Rozgrzewające do szpiku kości .Lubię jesień mimo ,że zawsze jestem chora  i dlatego wpisy teraz są nieregularne.Mam nadzieję , że mi to wybaczycie :).Z nosa leci , gardlo boli  , a kości tańczą rockendrolla :) tak to bywa jesienią.Dllatego zapraszam na smaczne , domowe zupy , które mam nadzieję przegonią jesienne(...)marchewki)obieramy i zalewamy wodą ok.1litra.Dodajemy 2łyżeczki soli,gotujemy.Po 40min. dodajemy poszatkowaną kapustę.Przesmażamy na 1 łyżce masła startą na tarce marchew i posiekana cebulę.Gdy kapusta zmięknie,z zupy wyciągamy mięsko i włoszczyznę,a dodajemy marchew z cebula oraz koncentrat pomidorowy.Z reszty masła i maki robimy zasmażkę,którą rozprowadzamy odrobiną wywaru i wlewamy do zupy.Zagotować.Doprawiamy do smaku

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Roladki drobiowe 149

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}       Składniki: 1 szt. podwójny filet z kurczaka 2 szt. zupa francuska cebulowa Knorr 250 ml. śmietany 30%   1 szt. serek (bloczek ) topiony z ziołami Hochland olej do smażenia pieprz mielony, natka pietruszki Sos sojowo-grzybowy TaoTao średnio(...)delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek oprószamy pieprzem ( nie solimy!!! )od wewnętrznej strony posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na każdym układamy po kawałku serka i zawijamy w zgrabne roladki, lekko dociskając. Zupę cebulową wysypujemy na tackę, zrolowane roladki obtaczamy w sproszkowanej zupie. Układamy roladki na rozgrzanym oleju, smażymy na złoty kolor w między czasie każdą roladkę skrapiamy sosem sojowo-grzybowym( tylko

W garach u Gosi