zupa - 39805 przepisów (strona:813/2654)

Galaretka z Lebiodki pospolitej –czyli oregano 191

pozostawić do ostygnięcia:)) Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne,  które głównie złożone są z tymolu, gorycze oraz garbniki(...)Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne,  które głównie złożone są z tymolu, gorycze

w mojej kuchni
Zupa krem paprykowo-pomidorowa 125

Podczas gotowania tej zupy pachnie wspaniale w całym domu. Spróbujcie – jest pyszna. Składniki: 4 pomidory 2 papryki czerwone 1 marchewka 1 pietruszka korzeń 1 kostka rosołowa 1/2 łyżeczki soli pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka serka mascarpone 1/2 cebuli 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek Do garnka z wodą wrzucam kostkę rosołową, pokrojoną marchewkę(...)Dodaję pokrojone pomidory sparzone, bez skórki, bez gniazd nasiennych. Dodaję sól, pieprz, wszystko blenduję. Dodaję śmietanę i mascarpone, znów blenduję. Podaję z grzankami i kleksem śmietany 18%.   Artykuł Zupa krem paprykowo-pomidorowa pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Zupa pieczarkowa 538

Ostatnio przez przypadek nakupiłam za dużo pieczarek. Tak to jest jak się w kilku marketach robi zakupy. I tak myślałam co by tu z nimi zrobić. Znalazłam przepis na zupę pieczarkową z serem camembert, jako, że uwielbiam ten rodzaj sera to musiałam spróbować tego przepisu.  Składniki 700 g pieczarek  1czerwona cebula 2 szklanki bulionu 150 g sera camembert(...)dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy kolejne 3 minuty. Zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem. Z sera odkrajamy skórkę, chyba że nie przeszkadza nam że jej cząstki będą pływały w zupie. Dodajemy do zupy, dodajemy śmietanę. Gotujemy do momentu aż ser się rozpuści. Na koniec dodajemy pietruszkę

Delusional Trine
Sos kurkowy z makaronem, prosty sos z kurek 182

danie zajmie Wam jakieś 15 minut. Dużo? Mało? Mało raczej I najwięcej roboty, jak to w życiu bywa, będzie z myciem grzybów. Ja lubię do różnych sosów czy niekiedy zup, takich typu krem, dorzucić ser. Zmienia się wtedy ich konsystencja a i zyskują na smaku. Warto poeksperymentować, z różnymi rodzajami dodawanych serów i zobaczyć, jak rodzaj sera wpłynie na smak(...)zwykle w daniach z grzybami natka. Ale koperek się też świetnie sprawdzi. A ja dzisiaj kultywuję ciąg dalszy sezonu kurkowego i na kolację głodne misie dzisiaj zjedzą zupę krem z kurek {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/08\/sos-kurkowy2.jpg","recipeIngredient":["250 g kurek\r","1 du\u017ca cebula\r","gar\u015b\u0107\u00a0sera \u017c\u00f3

Mieszam w Garnku
Groszek ptysiowy 163

Groszek ptysiowy, to bardzo smaczny dodatek do zup, zwłaszcza zup - kremów. Wbrew pozorom zrobienie go samemu nie jest ani trudne, ani pracochłonne. W dodatku taka produkcja będzie bardziej opłacalna, bo składniki są tanie i zawsze ( lub prawie zawsze ) mamy je w domu. No i jak to w przypadku każdego domowego wypieku - wiemy co jemy :). Dodatkową zaletą jest to, że możemy(...)przygotować wcześniej i w szczelnie zamykanym pojemniku przechowywać nawet do około 1 tygodnia. Taki groszek, to fajna alternatywa dla grzanek, które to zwykle dodajemy do zup. Polecam :). Składniki na około 2 duże blachy groszku ( płaskie blachy z wyposażenia piekarnika ): 100 g mąki pszennej 50 g masła 125 ml wody ( pół szklanki ) 3 nieduże jajka duża szczypta soli Wykonanie: Do niedużego

Opowieści z piekarnika
Restauracja Kulacs Csárda Panzió w Egerze (Szépasszony, Węgry) 207

numeru warto też wskazać na pozycję w menu). Trunki są w dosyć wysokich cenach także lepiej udać się do pobliskiej winnicy :) Ja raczyłam się tu lemoniadą na rozgrzewkę :) Zamówiliśmy: zupę gulaszową i zupę krem z grzybów z grzanką serową. Zupy były aromatyczne i bardzo pożywne, a przede wszystkim smaczne. Z dań głównych zamówiliśmy: gulasz z jelenia, polędwiczki zapiekane w musztardzie

Karola gotuje
Chłodnik pomidorowo-paprykowy z kiełkami 165

dostarczają cennych mikroelementów, które wypłukują się z organizmu, kiedy się pocimy w takim tempie. Pomidory są idealnym źródłem soli mineralnych, a przede wszystkim drogocennego potasu, witaminy C czy likopenów. Zupy pomidorowe goszczą w mojej kuchni bardzo często. Zimą można ją zrobić, aby rozgrzewała, a latem, żeby chłodziła. Dzisiaj zapraszam na chłodnik pomidorowo-paprykowy z naturalnym jogurtem i kiełkami. To naprawdę(...)idealna zupa na upalne lato. Wiem, że lato dobiega końca, ale upalne dni jeszcze nas czekają. Ten chłodnik nadaje się także do grilla, bo tworzy idealny duet z grillowanym mięsem. Wtedy wystarczy nalać go do niewielkich kubeczków i podać mocno schłodzony. Składniki na 2-3 porcje: 5 większych pomidorów 1 średnia czerwona papryka 1 mała papryczka chilli (opcjonalnie) 2 średnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Słowacka zupa z kapusty włoskiej 287

mnie w mieście niemal świętem było kiedy otwierali pierwszy ogromny hipermarket. Wszystko w nim było. Absolutnie wszystko. Człowiek stał w kolejce jak to ciele... Artykuł Słowacka zupa z kapusty włoskiej pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Dżem z cukinii, dżem cukiniowy 291

jest odkrywana jako źródło wielu kulinarnych inspiracji od jakiś 3 lat. Wcześniej jakoś nie przepadałam za cukinią a teraz jawi się ona jako swoiste odkrycie kulinarne. Świetna do sałatek, zup czy na placki. Ale po raz pierwszy w tym roku spojrzałam na cukinię jako produkt cukierniczy Tak, tak. Ten przepis nie oddaje pełnej „cukierniczności” cukinii, ale niebawem zaproszę(...)wydrążenie łyżeczką. Jeśli wydrążycie cukinie niedokładnie, to jedyną karą będą pestki w dżemie. Jeśli Wam to nie przeszkadza, nie musicie się tym zbytnio przejmować. Ja środek cukinii wykorzystałam na zupę a pozostałą część dodałam do leczo. Kombinujcie tak, żeby niczego nie wyrzucać w każdym razie. I fajną odmianą jest miły kolorek tego dżemu. Zazwyczaj dżemy jakie robię mają barwę ciemną

Mieszam w Garnku
Zupa krem z cukinii z serkiem topionym 139

Chyba uwielbiam wszystkie zupy o konsystencji kremu. Tym razem polecam Wam pyszny krem z cukinii - z dodatkiem serka topionego. Smakuje rewelacyjnie, jest lekki, a jednocześnie syty i bardzo tani, gdyż mamy jeszcze sezon na cukinię. Koniecznie spróbujcie! 2 cukinie (średnie) 2 ziemniaki (średnie) 1 cebula (duża) 1-2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego (1 szklanka(...)ziemniaki. Warzywa delikatnie posolić, chwilkę podsmażyć - aż odrobinę zmiękną i połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz cukinią. Wszystko razem wymieszać, poddusić 1-2 minuty i zalać bulionem. Zupę gotować pod przykryciem przez około 10-15 minut. Na końcu wmieszać kawałki serka topionego (powinien być dokładnie rozpuszczony). Całość zblendować na jednolity krem i doprawić do smaku (solą, pieprzem oraz odrobiną

Di gotuje
Fasola mung z rybnym twistem 159

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju fasole w naszym menu. Tym razem proponuję zupę z super zdrowej fasoli mung z lekkim “rybnym” twistem . P odana na gorąco w spaniale syci i rozgrzewa w zimne dni. Świetnie smakuje także na zimno, bo nie ma w sobie oleju, a podana z lodówki super schładza od środka, a jednocześnie skutecznie poskramia głód. Polecam Fasola mung(...)pieprz do smaku Wykonanie: Fasolę dokładnie płuczemy na sitku, wrzucamy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i ostawiamy na kilka godzin (ja zwykle namaczam rano przy śniadaniu, a zupę gotuję po południu). Ziemniaki i marchewkę obieramy i myjemy, selera myjemy pod bieżącą wodą. Marchewkę i selera kroimy w plastry, a ziemniaki w grubszą kostkę. Do garnka z wodą wsypujemy przepłukaną

Lamarida.pl
Zupa grzybowa krem 241

Łatwe Tanie Przepis na przepyszną i sycącą zupę grzybową krem. Składniki 1l bulionu warzywnego 3 garście suszonych grzybów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 6 średnich ziemniaków 1/4 szklanki śmietany 18% 2 szklanki wrzątku ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia 1 Grzyby opłukać, przełożyć do małego garnuszka […] Artykuł Zupa grzybowa krem pochodzi z serwisu

PysiaGotuje.pl
Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon 161

Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon 2017-08-04 16:06:42 Porcje 4 Ta potrawa jest dużym wyzwaniem nawet dla osób lubiących na prawdę ostre klimaty. Do przygotowania tej zupy użyłam bardzo ostrej papryczki Komodo Dragon. Papryczki te są hodowane przez Salvatore Genovese, plantatora z Bedfordshire. W skali Scovilla, służącej do oznaczania ostrości potraw osiąga wynik(...)papryka bardzo wyjątkowa - ma opóźnione działanie, co usypia czujność i daje złudne ''poczucie bezpieczeństwa''. Na początku wyczuwamy cudowny, ostry smak. Jednak po 10 sekundach budzi się demon ostrości. Zupa, aż tak ostra nie jest. Ten wyjątkowo smak diabelskiej papryki świetnie łagodzi mleko kokosowe, słodkie mango i makaron ryżowy. Całość tworzy na prawdę wyjątkowo fantastyczny smak. Drukuj Czas przygotowania

Wędrówki po kuchni
Kalafior smażony w panierce 429

Prosty i szybki sposób na przygotowanie pysznego kalafiora. Spokojnie można wykorzystać kalafiora, którego gotujemy na zupę kalafiorową, tylko trzba pilnować żeby się za bardzo nie rozgotował i w odpowiedniej chwili go wyjąć. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni tym smakiem :) Składniki: 1 średni kalafior 2 jajka roztrzepane 1 łyżeczka masła tarta bułka olej sól pieprz Kalafior podzielić na różyczki i dokładnie umyć

kuchnia doski
KREM KURKOWY 131

Trwa sezon na kurki to trzeba korzystać 😉 Tym razem postawiłam na zupę krem z kurek. Jest ona kremowa i aromatyczna, a do tego składa się z niewielu składników i szybką się ją przygotowuje. Jestem pewna, że przypadnie do gustu wszystkim amatorom tych grzybów 🍄 Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 ziemniaki 200 g kurek 1-1,5 l bulionu(...)będą miękkie. Kilka kurek wyciągamy do dekoracji. Zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę oraz sok z cytryny i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Zupę możemy podać z grzankami i posiekaną natką pietruszki oraz odłożonymi kurkami

Kuchnia MagdaLeny