Zwykła-niezwykła zupa pomidorowa z dodatkiem ciecierzycy, makaronem soba i majerankowymi klopsikami. 4 porcje: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki soli 700 g przecieru pomidorowego 1 marchewka 240 g konserwowej ciecierzycy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka majeranku 150 g makaronu gryczanego (soba) Mięso doprawiamy solą i majerankiem. Mieszamy dokładnie. Formujemy małe(...)wody dodajemy marchewkę i kolendrę, gotujemy. Gdy marchewka zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy i klopsy. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy ciecierzycę i majeranek, gotujemy kolejne 5 minut. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem
Kucharzycamuffins' , '1 mix, 50 cakes' , oraz '1 dough, 50 cookies' . I oczywiście nie mogłam się oprzeć kolejnej propozycji: '1 stock, 50 suops', czyli '1 wywar, 50 zup'. Tak naprawdę, jeśli ktoś chciałby bardzo, ale to bardzo bawić się w techniczne szczegóły, to każda zupa zaczyna się od jednego wywaru. Problem polega tylko na dodatkowej inspiracji od czasu do czasu. Dlatego(...)pełna apetycznych zdjęć, niewielka ksiażeczka na pewno się przyda. Na pierwszy rzut idzie oczywiście tytułowy 'stock', czyli wywar warzywny. A następnie 50 przepisów na zupy: hearty, tasty, stylish, cool i world classics. I trzeba przyznać, że wszystkie wygladaja bardzo zachęcajaco i apetycznie. Pomidorowa z biała fasolka na pewno się u nas pojawi, podobnie, jak dyniowa z soczewica, marchewkowo-pietruszkowa, pomidorowo
Lejdi of the houseKrem z selera i białej marchwi to sycąca zupa o lekko słodkim smaku, która – ku mojemu zaskoczeniu – została chętnie spałaszowana przez moje dzieci. To właśnie biała marchew stoi za sukcesem tego przepisu. Jakie warzywa Wasze dzieci lubią najbardziej? Mówi się, że dzieci lubią mniej więcej to samo: pomidory, ogórki.. i to by było […] Artykuł Zupa krem
WiszniówkaTaką zupę robi się błyskawicznie i szybko znika, a potem rozgrzewa cały organizm. Polecam wszystkim zapracowanym i zmarzniętym. Pastę curry można kupić lub zrobić samemu. Tajska zupa z krewetkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekoprowych baldachów, zimą będą jak znalazł. W oryginalnym przepisie Magdy Gessler , barszczyk nie jest dodatkowo zakwaszany kwasem buraczanym. Ja przepis nieco zmodyfikowałam, a na koniec doprawiłam jednak zupę sokiem z domowych, kiszonych buraczków. Bardzo polecam! składniki 800 g buraków kilka baldachów kopru ( miałam zamrożone) 1 cebula 1 łyżka octu 3 ząbki czosnku skórka obrana z 1 kwaśnego jabłka(...)zagotować. Dodać łyżkę octu, gotować na małym ogniu tak długo, aż buraczki będą miękkie. Upieczone buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do gotującej się zupy dołożyć starte buraki i wywar z gotowania grzybów. Zagotować, zdjąć z ognia. Dodać 3 ząbki czosnku i skórkę z 1 kwaśnego jabłka. Odstawić barszcz na noc w chłodne
Stare GaryJest pyszna, bardzo treściwa, aromatyczna, pożywna. Ona jest doskonała, taki polski Ramen. Polecam do wypróbowania czy to grudzień czy to maj. I choć w nazwie zupa jesienna to jest lekka i można ją zajadać cały rok. Zupa pieczarkowa z kurczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSzczawianka Chłodnik Zupa ze słodkimi ziemniakami Kapuśniak Pomidorowa z ciecierzycą Krem z dyni Zupa meksykańska Zupa pieczarkowa
Na moim talerzupodaję posiekane w słupki czy talarki do obiadu, wykorzystuję jako bazę do buraczków tartych z dodatkiem jabłka i przypraw (na ciepło lub zimno), przygotowuję z nich pyszne i delikatne zupy, barszcze, zupy typu krem. Polecam także przepis na zupę krem z buraków , z dodatkiem innych warzyw i przypraw, jest rewelacyjna! Posiekane w kostkę są jedną z ulubionych, zdrowych przekąsek mojej
Zasmakuj KuchniZnudził się Wam makaron w rosole? Mi nie, ale czasem warto zrobić jakiś eksperyment, szczególnie jeśli okazuje się niezwykle udany! Wykorzystałam przepis z książki "zupy i sosy" wyd. Biblioteczka poradnika domowego. Z podanej ilości wyszło 20 sztuk małych kulek, ale i tak dzieliliśmy je na talerzach jeszcze na pół, więc mogłyby być takie całkiem malutkie. Jako zieleninę wykorzystałam pietruszkę, koperek(...)jajka z przyprawami. Dodać do sera i całość szybko zagnieść ciasto. Uformować małe kuleczki. Rosół doprowadzić do wrzenia. Wrzucić kulki. Gdy wypłyną na wierzch podgotować je jeszcze minutę. Zdjąć zupę z ognia. Ugotowane kulki wyłowić, podać razem z rosołem. Przechowywać na talerzyku - nie w zupie. marcelina
Czerwony Gupikwytrawne babcine racuchy. Naprawę warto spróbować :) Zróbcie z całej porcji, a te które Wam zostaną, zapakujcie w poniedziałek do pracy. ➤Kliknij - Przepis na pulchne placuszki z marchewki Niedziela - Ziemniaczana zupa krem z pesto pietruszkowym Kremowa gęsta zupa ziemniaczana to rewelacyjne danie na zimę. Jej smak przełamany jest pietruszkowym pesto z orzechami włoskimi, dzięki czemu nie jest nudno. Polecam zrobić(...)porcji, które nie są duże, więc lepiej zrobić więcej, aby się najeść. A jeśli Wam coś zostanie, to będzie jak znalazł na poniedziałkową kolację. ➤Kliknij - Przepis na zupę ziemniaczaną z pesto pietruszkowym *** ODBIERZ BEZPŁATNY PLAN OBIADÓW I LISTĘ ZAKUPÓW W PDF Odbierz przepisy oraz listę zakupów w PDF do druku i dołącz do newslettera Chilli Czosnek i Oliwa. Co miesiąc
Chilli Czosnek i OliwaZupa-krem z czerwonej soczewicy i batatów to bardzo rozgrzewające i lekko pikantne danie, które świetnie sprawdzi się przy mroźnej pogodzie. Do tego ma piękny, pomarańczowy kolor, a dodatek mleczka kokosowego i świeżej kolendry sprawia, że zaczynam myśleć o egzotycznych krajach. Continue reading... Artykuł Zupa-krem z czerwonej soczewicy i batatów pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakujabłkiem, po prostu to było to. W drugim menu był – Krem z pietruszki i wanilii / puder z maku / piadina opalana słomą. Pierwsza łyżka bez pudru z maku, fajna zupa ale czegoś mi brak, po chwili kolejna łyżka z pudrem i tu zaczęła się między nami wojna. Wojna, kto zje więcej ta zupa to rewelacyjne połączenie ! Pyszna pachnąca zupa
Kuchnia na wzgórzuTroszeczkę inna wersja zupki pomidorowej. Polecam Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, grzybki suszone, pokrojone pieczarki, gałązki majeranku lub suszony majeranek
Kuchnia Pokoleń