Krem z selera i białej marchwi to sycąca zupa o lekko słodkim smaku, która – ku mojemu zaskoczeniu – została chętnie spałaszowana przez moje dzieci. To właśnie biała marchew stoi za sukcesem tego przepisu. Jakie warzywa Wasze dzieci lubią najbardziej? Mówi się, że dzieci lubią mniej więcej to samo: pomidory, ogórki.. i to by było […] Artykuł Zupa krem
WiszniówkaTaką zupę robi się błyskawicznie i szybko znika, a potem rozgrzewa cały organizm. Polecam wszystkim zapracowanym i zmarzniętym. Pastę curry można kupić lub zrobić samemu. Tajska zupa z krewetkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekoprowych baldachów, zimą będą jak znalazł. W oryginalnym przepisie Magdy Gessler , barszczyk nie jest dodatkowo zakwaszany kwasem buraczanym. Ja przepis nieco zmodyfikowałam, a na koniec doprawiłam jednak zupę sokiem z domowych, kiszonych buraczków. Bardzo polecam! składniki 800 g buraków kilka baldachów kopru ( miałam zamrożone) 1 cebula 1 łyżka octu 3 ząbki czosnku skórka obrana z 1 kwaśnego jabłka(...)zagotować. Dodać łyżkę octu, gotować na małym ogniu tak długo, aż buraczki będą miękkie. Upieczone buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do gotującej się zupy dołożyć starte buraki i wywar z gotowania grzybów. Zagotować, zdjąć z ognia. Dodać 3 ząbki czosnku i skórkę z 1 kwaśnego jabłka. Odstawić barszcz na noc w chłodne
Stare GaryJest pyszna, bardzo treściwa, aromatyczna, pożywna. Ona jest doskonała, taki polski Ramen. Polecam do wypróbowania czy to grudzień czy to maj. I choć w nazwie zupa jesienna to jest lekka i można ją zajadać cały rok. Zupa pieczarkowa z kurczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSzczawianka Chłodnik Zupa ze słodkimi ziemniakami Kapuśniak Pomidorowa z ciecierzycą Krem z dyni Zupa meksykańska Zupa pieczarkowa
Na moim talerzupodaję posiekane w słupki czy talarki do obiadu, wykorzystuję jako bazę do buraczków tartych z dodatkiem jabłka i przypraw (na ciepło lub zimno), przygotowuję z nich pyszne i delikatne zupy, barszcze, zupy typu krem. Polecam także przepis na zupę krem z buraków , z dodatkiem innych warzyw i przypraw, jest rewelacyjna! Posiekane w kostkę są jedną z ulubionych, zdrowych przekąsek mojej
Zasmakuj KuchniZnudził się Wam makaron w rosole? Mi nie, ale czasem warto zrobić jakiś eksperyment, szczególnie jeśli okazuje się niezwykle udany! Wykorzystałam przepis z książki "zupy i sosy" wyd. Biblioteczka poradnika domowego. Z podanej ilości wyszło 20 sztuk małych kulek, ale i tak dzieliliśmy je na talerzach jeszcze na pół, więc mogłyby być takie całkiem malutkie. Jako zieleninę wykorzystałam pietruszkę, koperek(...)jajka z przyprawami. Dodać do sera i całość szybko zagnieść ciasto. Uformować małe kuleczki. Rosół doprowadzić do wrzenia. Wrzucić kulki. Gdy wypłyną na wierzch podgotować je jeszcze minutę. Zdjąć zupę z ognia. Ugotowane kulki wyłowić, podać razem z rosołem. Przechowywać na talerzyku - nie w zupie. marcelina
Czerwony Gupikwytrawne babcine racuchy. Naprawę warto spróbować :) Zróbcie z całej porcji, a te które Wam zostaną, zapakujcie w poniedziałek do pracy. ➤Kliknij - Przepis na pulchne placuszki z marchewki Niedziela - Ziemniaczana zupa krem z pesto pietruszkowym Kremowa gęsta zupa ziemniaczana to rewelacyjne danie na zimę. Jej smak przełamany jest pietruszkowym pesto z orzechami włoskimi, dzięki czemu nie jest nudno. Polecam zrobić(...)porcji, które nie są duże, więc lepiej zrobić więcej, aby się najeść. A jeśli Wam coś zostanie, to będzie jak znalazł na poniedziałkową kolację. ➤Kliknij - Przepis na zupę ziemniaczaną z pesto pietruszkowym *** ODBIERZ BEZPŁATNY PLAN OBIADÓW I LISTĘ ZAKUPÓW W PDF Odbierz przepisy oraz listę zakupów w PDF do druku i dołącz do newslettera Chilli Czosnek i Oliwa. Co miesiąc
Chilli Czosnek i OliwaZupa-krem z czerwonej soczewicy i batatów to bardzo rozgrzewające i lekko pikantne danie, które świetnie sprawdzi się przy mroźnej pogodzie. Do tego ma piękny, pomarańczowy kolor, a dodatek mleczka kokosowego i świeżej kolendry sprawia, że zaczynam myśleć o egzotycznych krajach. Continue reading... Artykuł Zupa-krem z czerwonej soczewicy i batatów pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakujabłkiem, po prostu to było to. W drugim menu był – Krem z pietruszki i wanilii / puder z maku / piadina opalana słomą. Pierwsza łyżka bez pudru z maku, fajna zupa ale czegoś mi brak, po chwili kolejna łyżka z pudrem i tu zaczęła się między nami wojna. Wojna, kto zje więcej ta zupa to rewelacyjne połączenie ! Pyszna pachnąca zupa
Kuchnia na wzgórzuTroszeczkę inna wersja zupki pomidorowej. Polecam Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, grzybki suszone, pokrojone pieczarki, gałązki majeranku lub suszony majeranek
Kuchnia PokoleńZbliża się Wigilia i odwieczna „wojna” na zupy ;) Ma być barszcz czerwony czy grzybowa? Owszem inne zupy również się zdarzają, ale do pominięcia ;) Są zagorzali zwolennicy barszczu z buraków lub barszczu z grzybów . Niektórzy dla pogodzenia „zwaśnionych” stron, przygotowują obie zupy do wyboru :) To może do barszczu czerwonego kluski grzybowe? Kto przystaje na taki kompromis? ;) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki
królestwo garówbędąc w górach jedliście kiedyś kwaśnicę, tradycyjną góralską zupę z kapusty kiszonej, ktora wykręca twarz na drugą stronę? Pewnie tak. A wiecie że łatwo ją można przygotować w domu i nie trzeba specjalnie jechać w góry by ją zjeść. Zapraszam po przepis, bo w taki mrozik ta zupa jest idealna na rozgrzanie. Źródło Kwestia smaku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzyprawa Ognisty cydr czyli oxymel oprócz swoich właściwości leczniczych może być stosowany jako składnik sosów sałatkowych lub marynat do mięs. Dobrze sprawdza się jako dodatek do sosy pomidorowego i zupy pomidorowej. Link do artykułu dotyczącego miodów https://www.newsweek.pl/polski-miod-po-chinsku/4g8cj4t Ognisty cydr ziołowy syrop na przeziębienie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata