zupa - 39132 przepisów (strona:804/2609)

Zupa krem z selera i białej marchewki 119

Krem z selera i białej marchwi to sycąca zupa o lekko słodkim smaku, która – ku mojemu zaskoczeniu – została chętnie spałaszowana przez moje dzieci. To właśnie biała marchew stoi za sukcesem tego przepisu. Jakie warzywa Wasze dzieci lubią najbardziej? Mówi się, że dzieci lubią mniej więcej to samo: pomidory, ogórki.. i to by było […] Artykuł Zupa krem

Wiszniówka
Kokosowa zupa z krewetkami 130

Taką zupę robi się błyskawicznie i szybko znika, a potem rozgrzewa cały organizm. Polecam wszystkim zapracowanym i zmarzniętym. Pastę curry można kupić lub zrobić samemu. Tajska zupa z krewetkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Czerwony barszczyk z pieczonymi buraczkami 105

koprowych baldachów, zimą będą jak znalazł. W oryginalnym przepisie  Magdy Gessler , barszczyk nie jest dodatkowo zakwaszany kwasem buraczanym. Ja przepis nieco zmodyfikowałam, a na koniec doprawiłam jednak zupę sokiem z domowych, kiszonych buraczków. Bardzo polecam! składniki 800 g buraków kilka baldachów kopru ( miałam zamrożone) 1 cebula 1 łyżka octu 3 ząbki czosnku skórka obrana z 1 kwaśnego jabłka(...)zagotować. Dodać łyżkę octu, gotować na małym ogniu tak długo, aż buraczki będą miękkie.  Upieczone buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Do gotującej się zupy dołożyć starte buraki i wywar z gotowania grzybów. Zagotować, zdjąć z ognia.  Dodać 3 ząbki  czosnku i skórkę z 1 kwaśnego jabłka. Odstawić barszcz na noc w chłodne

Stare Gary
Jesienna zupa pieczarkowa z kurczakiem 120

Jest pyszna, bardzo treściwa, aromatyczna, pożywna. Ona jest doskonała, taki polski Ramen. Polecam do wypróbowania czy to grudzień czy to maj. I choć w nazwie zupa jesienna to jest lekka i można ją zajadać cały rok. Zupa pieczarkowa z kurczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupy 125

Szczawianka Chłodnik Zupa ze słodkimi ziemniakami Kapuśniak  Pomidorowa z ciecierzycą Krem z dyni Zupa meksykańska Zupa pieczarkowa

Na moim talerzu
Buraki pieczone 79

podaję posiekane w słupki czy talarki do obiadu, wykorzystuję jako bazę do buraczków tartych z dodatkiem jabłka i przypraw (na ciepło lub zimno), przygotowuję z nich pyszne i delikatne zupy, barszcze, zupy typu krem. Polecam także przepis na zupę krem z buraków , z dodatkiem innych warzyw i przypraw, jest rewelacyjna! Posiekane w kostkę są jedną z ulubionych, zdrowych przekąsek mojej

Zasmakuj Kuchni
Gałeczki serowe na rosole 96

Znudził się Wam makaron w rosole? Mi nie, ale czasem warto zrobić jakiś eksperyment, szczególnie jeśli okazuje się niezwykle udany! Wykorzystałam przepis z książki "zupy i sosy" wyd. Biblioteczka poradnika domowego. Z podanej ilości wyszło 20 sztuk małych kulek, ale i tak dzieliliśmy je na talerzach jeszcze na pół, więc mogłyby być takie całkiem malutkie. Jako zieleninę wykorzystałam pietruszkę, koperek(...)jajka z przyprawami. Dodać do sera i całość szybko zagnieść ciasto. Uformować małe kuleczki. Rosół doprowadzić do wrzenia. Wrzucić kulki. Gdy wypłyną na wierzch podgotować je jeszcze minutę. Zdjąć zupę z ognia. Ugotowane kulki wyłowić, podać razem z rosołem. Przechowywać na talerzyku - nie w zupie. marcelina

Czerwony Gupik
Proste obiady na 7 dni # 8 - Odbierz PDF z przepisami i listą zakupów! 127

wytrawne babcine racuchy. Naprawę warto spróbować :) Zróbcie z całej porcji, a te które Wam zostaną, zapakujcie w poniedziałek do pracy. ➤Kliknij - Przepis na pulchne placuszki z marchewki Niedziela - Ziemniaczana zupa krem z pesto pietruszkowym Kremowa gęsta zupa ziemniaczana to rewelacyjne danie na zimę. Jej smak przełamany jest pietruszkowym pesto z orzechami włoskimi, dzięki czemu nie jest nudno. Polecam zrobić(...)porcji, które nie są duże, więc lepiej zrobić więcej, aby się najeść. A jeśli Wam coś zostanie, to będzie jak znalazł na poniedziałkową kolację. ➤Kliknij - Przepis na zupę ziemniaczaną z pesto pietruszkowym *** ODBIERZ BEZPŁATNY PLAN OBIADÓW I LISTĘ ZAKUPÓW W PDF Odbierz przepisy oraz listę zakupów w PDF do druku i dołącz do newslettera Chilli Czosnek i Oliwa. Co miesiąc

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa-krem z czerwonej soczewicy i batatów 99

Zupa-krem z czerwonej soczewicy i batatów to bardzo rozgrzewające i lekko pikantne danie, które świetnie sprawdzi się przy mroźnej pogodzie. Do tego ma piękny, pomarańczowy kolor, a dodatek mleczka kokosowego i świeżej kolendry sprawia, że zaczynam myśleć o egzotycznych krajach. Continue reading... Artykuł Zupa-krem z czerwonej soczewicy i batatów pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Il Piatto – Restaurant Week edycja jesień 2018 94

jabłkiem, po prostu to było to. W drugim menu był – Krem z pietruszki i wanilii / puder z maku / piadina opalana słomą. Pierwsza łyżka bez pudru z maku, fajna zupa ale czegoś mi brak, po chwili kolejna łyżka z pudrem i tu zaczęła się między nami wojna. Wojna, kto zje więcej ta zupa to rewelacyjne połączenie ! Pyszna pachnąca zupa

Kuchnia na wzgórzu
Zupa pomidorowa a la spaghetti 118

Troszeczkę inna wersja zupki pomidorowej. Polecam Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, grzybki suszone, pokrojone pieczarki, gałązki majeranku lub suszony majeranek

Kuchnia Pokoleń
Kluski grzybowe 86

Zbliża się Wigilia i odwieczna „wojna” na zupy ;) Ma być barszcz czerwony czy grzybowa? Owszem inne zupy również się zdarzają, ale do pominięcia ;) Są zagorzali zwolennicy barszczu z buraków lub barszczu z grzybów . Niektórzy dla pogodzenia „zwaśnionych” stron, przygotowują obie zupy do wyboru :) To może do barszczu czerwonego kluski grzybowe? Kto przystaje na taki kompromis? ;) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki

królestwo garów
Kwaśnica 111

będąc w górach jedliście kiedyś kwaśnicę, tradycyjną góralską zupę z kapusty kiszonej, ktora wykręca twarz na drugą stronę? Pewnie tak. A wiecie że łatwo ją można przygotować w domu i nie trzeba specjalnie jechać w góry by ją zjeść. Zapraszam po przepis, bo w taki mrozik ta zupa jest idealna na rozgrzanie. Źródło Kwestia smaku. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ognisty cydr ziołowy syrop na przeziębienie 90

przyprawa Ognisty cydr czyli oxymel oprócz swoich właściwości leczniczych może być stosowany jako składnik sosów sałatkowych lub marynat do mięs. Dobrze sprawdza się jako dodatek do sosy pomidorowego i zupy pomidorowej. Link do artykułu dotyczącego miodów https://www.newsweek.pl/polski-miod-po-chinsku/4g8cj4t Ognisty cydr ziołowy syrop na przeziębienie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata