ziele angielskie. Gotujemy całość na niedużym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i kiedy lekko wystygną, to kroimy je w plasterki i ponownie wrzucamy do zupy. Porada : Chcecie, aby żurek jeszcze ładniej prezentował się na talerzu? Przygotujcie mini pulpeciki z białej kiełbasy. Wystarczy wycisnąć surowe mięso z wszystkich kiełbasek, delikatnie je ugnieść (można także jeszcze doprawić solą(...)pieprzem i majerankiem) i zwilżonymi dłońmi formować małe kuleczki, które wrzucamy do wrzącego bulionu razem z boczkiem. Na koniec do zupy wlewamy zakwas i czekamy, aż całość się zagotuje. Doprawiamy chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki uwolniły się i przegryzły. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i pieczywem. Smacznego! Artykuł Żurek pochodzi z serwisu
Analiza Smakubardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny od poprzednich, ma niewiele miąższu, dużo pestek. Dynia zielona (w środku jest żółta), najmniej aromatyczna, i z dużą ilością pestek, dobra na zupę dyniową lub jako uzupełnienie do zup przecierowych (wypełniacz). [:Listonic] Składniki: Dynia 3-4 kg Około 8 słoików po 300 ml, wyszorowanych i wyparzonych Przygotować słoiki. Najpierw dokładnie umyć = wyszorować, następnie(...)przykrywam kocem, odstawiam do całkowitego osuszenia, następnie przenoszę do spiżarni, na wszelki wypadek ustawiam słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa. *Aktualizacja
moj przepis napamięta zupy mleczne? Dla niektórych to ciepłe wspomnienie smaków dzieciństwa, dla niektórych śniadaniowy koszmar! Ciekawe, w której grupie jesteś? Ja w tej pierwszej, ale nie tak zdecydowanie. O zupach mlecznych, którymi karmiła mnie mama w latach 80-tych mogłabym napisać książkę. Miałam te, które lubiłam bardziej i te, które lubiłam zdecydowanie mniej. Na śniadanie często jadłam ryż na mleku(...)kaszę manną, kaszę jaglaną. Nie taką jak dzisiejsze jaglanki. To była rzadka kaszka, którą jadło się łyżką. Do dziwniejszych zup mlecznych na pewno zaliczam kaszę gryczaną gotowaną na mleku, lekko osłodzoną cukrem lub miodem. A druga to makaron nitki na mleku :) Matko, do dziś pamiętam ten smak! Słodkie mleko z makaronem! Uwielbiałam też bułkę porwaną na kawałki i zalaną gorącym
bistro mamamarchewka mały por mała cebula 700 ml bulionu (ja kiedy potrzebuję bulionu na szybko korzystam z mojej pasty bulionowej, którą możecie znaleźć kilkając w ten link ) śmietana do zup 1-2 łyżki bagietki mozzarella Do pesto pietruszkowego potrzebujemy: duży pęczek natki pietruszki 5 ząbków czosnku 1 łyżka startego parmezanu lub sera grana padano oliwa z oliwek
Kuchnia moimi oczamiAjntopf1 to je super zupa, gibko2 sie jōm robi, a wiela czasu sie naszporuje3– niy trza przeca wtedy warzić drugego dania 😉 Co potrza? 1 [...] Artykuł Ajntopf ze krupami (Zupa a’la krupnik) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnidomu, a jeśli boisz się, że będziesz jeść jedną rzecz przez kilka następnych dni to po prostu podziel to na porcje i schowaj do zamrażarki. Sos do makaronu, zupę, potrawkę, curry, kotlety spokojnie możesz zamrozić bez szkody na jakości. Po rozmrożeniu wszystkie te potrawy będą na pewno równie pyszne. Tutaj kilka przepisów na obiady, które możecie zamrozić: Curry z kalafiorem(...)orzechy. To naprawdę ułatwia życie! Spróbujcie. Polecam. Jedz prościej i kupuj produkty dobrej jakości Ambitni kucharze czasem wymyślają kilkunastoskładnikowe dania, których przygotowanie zajmuje sporo czasu. Postawcie na prostotę . Proste zupy kremy, kasze z duszonymi warzywa, warzywa pieczone, hummus z kromką domowego chleba i masą warzyw. Wybierajcie produkty dobrej jakości, które same w sobie są smaczne . Coś ekstra zaplanujcie na specjalną
wiecejwarzyw.plSoczewicę płuczemy na sitku i dodajemy do garnka. 7. Gotujemy całość ok. 15 minut - do miękkości wszystkich składników. 8. Blendujemy wszystko na gładko (gdyby zupa była za gęsta, można dolać wody). 9. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Jako dodatek do zupy idealnie nadadzą się prażone pestki słonecznika. Smacznego
Prosto z KotłaJeszcze nie tak dawno kisiliśmy buraki na wigilijny barszcz czerwony, a tu już pora przygotować zakwas na żurek . Ugotowana na nim tradycyjna świąteczna zupa jest o wiele smaczniejsza od tej z torebki lub butelki. Jeżeli użyjemy mąki żytniej, możemy ugotować wyrazisty żurek, a jeśli mąki pszennej – można przygotować łagodniejszy w smaku barszcz biały. Zakwas na wielkanocny żur najlepiej nastawić(...)kilka dni przed gotowaniem zupy, wtedy mamy pewność, że odpowiednio się zakisi i smak będzie idealny. Korzystając z tego przepisu na wielkanocne śniadanie, ugotowaliśmy żurek według tego przepisu ( klik ). Udostępnij Składniki na zakwas na żurek 5 czubatych łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej 600 ml wody 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie
niecodziennikparygrudniu opublikowaliśmy przepis na wigilijny barszcz czerwony na domowym zakwasie. Ponieważ tę zupę można także ugotować ze świeżych buraków, a do zakwaszenia użyć soku z cytryny, uzupełniamy nasz katalog przepisów o taką wersję. Jest ona wygodna, bo w ciągu kilku godzin można ugotować pyszny barszcz czerwony , który ma swój charakter i wyrazisty smak, a nie trzeba czekać tygodnia na główny(...)kawałki. Do garnka wlać 2-2,5 litra wody, wrzucić buraki (jeden odłożyć), marchewki, pietruszkę, seler, czosnek oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny. Wyłączyć kuchenkę, zupę lekko przestudzić i do środka zetrzeć na tarce o małych oczkach odłożony wcześniej burak – w ten sposób otrzyma się barszcz o intensywnym, ciemnym kolorze. Ugotowany barszcz czerwony przecedzić przez
niecodziennikparyJedna z moich ulubionych zup w sezonie jesienno-zimowym. Pełna warzyw, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na przeziębienie, gdy nie mamy ochoty jeść nic ciężkiego, a potrzebujemy wzmocnienia i regeneracji. Taki barszczyk przygotujecie w mniej niż 40 minut. Nie jest zabielany śmietaną, więc można przygotować większą porcję i część zupki zawekować. Jeśli nie macie ugotowanego wcześniej bulionu/rosołu, możecie użyć gorącej(...)oczkach. Dodajemy do garnka z warzywami i zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego . Gotujemy 15 minut (zupa powinna tylko lekko "pyrkać"). Dodajemy pomidory z puszki, starty na tarce czosnek i suszony majeranek. Ponownie przykrywamy i gotujemy 10 minut. Na koniec dolewamy sok z cytryny
cool and mintyKrem brokułowo-marchewkowy to pomysł na lekką, tanią i szybką do przygotowania zupę-krem. Aby zupa była jeszcze bardziej pożywna podałam ją z jajkiem w koszulce i groszkiem ptysiowym. Warzywa ugotowałam na parze, aby nie straciły zbyt dużej ilości witamin czy też składników odżywczych. Groszek ptysiowy możecie zastąpić makaronem. Składniki na 3-4 porcje: 0,5 l rosołu lub wywaru(...)łodygi oraz głąb). Pod koniec parowania, do warzyw dodać różyczki brokuła. Gotować do ich lekkiej miękkości. Warzywa przełożyć do rosołu. Całość zblendować (ewentualnie kilka różyczek brokuła zostawić do dekoracji) . Zupę-krem zagotować i przyprawić solą oraz pieprzem. Podawać z jajkiem w koszulce posypanym przyprawą do jajek ( kliknij TUTAJ ,a dowiesz się jak przygotować jajko w koszulce) i posypać groszkiem ptysiowym
UgotowaćZmiękczone orzechy nerkowca blendujemy, dodajemy na koniec sól himalajską, olej kokosowy, sok z cytryny i miód. Na moim blogu znajdziesz przepisy zawierające nasiona czarnuszki klik , zarówno na zupy jak i fit desery. Truskawkowe smoothie z nasionami czarnuszki ;-) Ja kupuję świeże nasiona czarnuszki tutaj przy okazji zamawiania świeżego oleju. Klik. OLEJOWANIE WŁOSÓW To chyba teraz najciekawsze - olejowanie włosów
IzaGotujeZamiast padającego śniegu jest deszcz. Jest mi zimno i rozgrzewam się zupą. Aromatyczną, lekką. Przepyszną. Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 500 – 600 ml bulionu warzywny – 1 marchewkę – różyczki 1 brokuła – 1 opakowanie pieczarek (500g) – 1 garść kaszy jaglanej Do ugotowanego bulionu dodajemy pokrojone marchewki, pieczarki i różyczki brokułów. Dodać kaszę jaglaną (zamiast kaszy jaglanej można
Szybko Tanio Smacznie