Rosół z wolnowaru jest tak aromatyczny, że nie dorówna mu żadna inna metoda gotowania. Pokochałam ten sprzęt od pierwszego użycia i nie wyobrażam sobie przygotowywania takich potraw jak zupy, bigos, gulasze mięsne i warzywne czy golonka bez użycia wolnowaru. Korzystając z wolnowaru nie muszę się obawiać, że coś wykipi albo się przypali. Nie muszę mieszać, podlewać wodą czy pamiętać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZbliża się Wigilia i odwieczna „wojna” na zupy ;) Ma być barszcz czerwony czy grzybowa? Owszem inne zupy również się zdarzają, ale do pominięcia ;) Są zagorzali zwolennicy barszczu z buraków lub barszczu z grzybów . Niektórzy dla pogodzenia „zwaśnionych” stron, przygotowują obie zupy do wyboru :) To może do barszczu czerwonego kluski grzybowe? Kto przystaje na taki kompromis? ;) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki
królestwo garówprosty trik pozwoli ci zachować wszystkie witaminy oraz mikroelementy w warzywach. Twoje posiłki będą na pewno o wiele zdrowsze i smaczniejsze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak ugotować idealną zupę rybną? Głowa ryby jest najlepszą częścią do przygotowania zupy rybnej, pamiętaj o wyjęciu uczu. Możesz też dodać inne podroby takie jak płetwy czy ogon. Do zupy rybnej najlepiej nadaje się karp
To Musisz Wiedziećprzepis na paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu, najlepszą przekąskę na zimno i na ciepło. Paszteciki pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Paszteciki są bardzo łatwe do zrobienia, musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza pod tytułem Ciasto drożdżowe słodkie i wytrawne Przepis na paszteciki drożdżowe
Cztery Fajerytanie jak barszcz – bo powstały z resztek jedzenia w domowej kuchni. Poznajcie i zacznijcie gotować – pięć dań z resztek, których nie powstydziłby się żaden szef kuchni. 1. Zupa z pierożkami won ton Niezwykle smakowite pierożki won ton z nadzieniem z posiekanego gotowanego kurczaka i krewetek. Wszystko w otulinie z bardzo delikatnego ciasta, podane w aromatycznym chińskim sosie(...)Wykwintny sposób na resztki jedzenia – a konkretnie mięso z gotowanego kurczaka, które normalnie je się za karę, albo wcale. Zobacz przepis. 2. Zupa pho z… Ta zupa pho to dowód na to, że z pieczonego kurczaka nic nie powinno się marnować. Wierzcie lub nie, ale powstała na… bulionie z kości pieczonej kury. Klucz do sukcesu to powolne
Niedzielny kucharzdziękuję za udział i podzielenie się swoimi przepisami 😊 Wszystkich zapraszam do zapoznania się ze zgłoszonymi przepisami. GRZYBY MARYNOWANE W ZALEWIE OCTOWEJ, IDEALNE autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA GRZYBOWA Z MAKARONEM autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com Risotto z borowikami - Mushroom Risotto Recipe - Risotto ai finghi porcini autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela(...)Ziemniaki faszerowane grzybami autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Piwne krokiety z grzybami autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zupa ze świeżych grzybów z makaronem autorka: Di bloguje | blog: Di bloguje Maślaki smażone z cebulą i czosnkiem autorka: Di bloguje | blog: Di bloguje Knedle
Weekendy w domu i ogrodziemapie Warszawy. U Rysia można je kupić w całkiem przyzwoitej cenie również "na wynos", choćby na zbliżające się Święta. Oprócz wędzonych ryb będziecie mieli okazję delektować się absolutnie genialną zupą rybaka, stekiem z dorsza atlantyckiego, sieją w oleju z cebulką, którą Wam gorąco polecam, pysznym sandaczem i tatarem w różnych wariantach. To oczywiście tylko kilka propozycji, które miałam okazję
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupy krem z warzyw to danie, które uwielbiam, ale tylko pod warunkiem z przygotuje je samodzielnie. Choć zdarzyło mi się zjeść naprawdę pyszną zupę krem w restauracji. W sezonie letnim bardzo często przygotowuje też dla nas chłodniki. Zdecydowanie moim ulubionym jest chłodnik z botwiny – moje dzieci jednak za nim nie przepadają, ja nie pogardzę… Artykuł Duńska zupa krem
Jaśkowe KlimatyKiedy spróbowałam tej zupy po raz pierwszy, wiedziałam że będzie gościć na naszym stole w jesienne popołudnia. Jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Wszyscy domownicy zachwycają się jej smakiem! SKŁADNIKI: 1kg dyni (waga po obraniu) 1 marchewka (u mnie mrożona, może być również świeża) 4 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 kosta
Prosty przepis natrzeba. Prosto i naprawdę smacznie Miłego dnia moi drodzy. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka bulion warzywny (przygotowany wcześniej) lub woda + włoszczyzna + przyprawy (jak na rosół lub inną zupę) około 3/4 łyżki przyprawy do kurczaka lub indyka (ja dziś przygotowałam kurczaka w tej i sprawdziła się idealnie) 3 łyżki oleju – użyłam ryżowego z Kuchnie Świata Na zestaw surówek: Fasolka(...)tłuczone lub pieczone ziemniaki z rozmarynem Przygotowanie: Piersi z kurczaka gotujemy około 20 minut we wcześniej przygotowanym warzywnym bulionie warzywnym lub w wodzie z włoszczyzną i przyprawami (jakbyśmy przygotowywali zupę. Ale wówczas piersi gotujemy ciut dłużej, a na powstałym wywarze można zrobić jakaś zupę. Po tym czasie wyciągamy piersi z kurczaka na głęboki talerz lub do miski. Studzimy, grubsze piersi
Słodkie okruszkimajeranek, jałowiec i liście laurowe nadają smaku klasycznym polskim daniom, więc jeśli umiejętnie przyprawimy warzywa, będą one smakować jak mięsne wersje polskich klasyków. Wiele smaków jak grzyby, kiszonki, zupy czy pasty do chleba jest przecież uniwersalnych. Świętujemy! To kuchnia polska widziana z nowej, wegańskiej strony. Jest pełna warzyw, comfort foodów, dań regionalnych i jest dobrze doprawiona. Ma też długą tradycję(...)przepisy na uroczystości i święta? Dobrze wygląda fasola i kapusta z jabłkami, pasta do chleba z ziemniaków i pasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem oraz caponata. Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego
Ugotowane pozamiatanedynię, korzystajmy zatem z jej wartości odżywczych i wykorzystujmy w kuchni różne jej odmiany. Dynia hokkaido jest nieco słodsza od tradycyjnej dużej dyni. Ja wykorzystałam ją do przygotowania zupy z makaronem tagliatelle i chrupiącymi smażonymi listkami szałwi. Czas przygotowania: 10 min. Czas gotowania: 20 min. Porcja dla 4 osób: Składniki: ● 250 g tagliatelle ● 400 g dyni hokkaido ● 1 cebula(...)minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie podgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż liście szałwii przez 1-2 minuty, aż będą chrupiące. Wyłóż na ręcznik papierowy, przed podaniem zupy, ułóż na wierzchu listki szałwii
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawędliną lub serem? A może chcecie spróbować jakiegoś wyjątkowego dodatku do tradycyjnej kanapki? Ta pasta z dyni sprawdzi się doskonale. Dostałam od sąsiadki dwie dość okazałe dynie. Na zupy dyniowe patrzeć już nie możemy. Dyniowe ciasto też już było w tym sezonie. Trzeba było wymyśleć coś nowego i bardzo dyniowego. Padło zatem na pastę z pieczonej dyni z samymi smacznymi(...)fazę na pieczony czosnek. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie trzeba to nadrobić. Pieczony czosnek smakuje zupełnie inaczej niż zwykły i może być doskonałym dodatkiem do past, sosów czy zup. Od początku było wiadomo, że musi również zawitać w tej paście dyniowej. Smak pasty zależy od dodatków i w dużej mierze od rodzaju użytej dyni i wodnistości pure. Jeśli
Mieszam w Garnkucoraz większą popularność i bardzo dobrze bo to bardzo zdrowe pełne witamin warzywo. Można ją przygotowywać na wiele smacznych sposobów. Ja dziś zapraszam na pyszną i prostą w przygotowaniu zupę krem. no ok 4/5 porcji ok. 300/400 gramów miąższu z dyni 120 gramów marchewki 1 średnia cebula 1 średni ziemniak 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki masła sól szczypta chili(...)nieco zmiękną. Mieszamy co jakiś czas. Następnie przekładamy do garnka wraz z ziemniakami i ząbkiem czosnku, zalewamy ok. 3 szklankami wody. Tyle aby tylko przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości. Zupę zmiksować na jednolity krem. Doprawiamy solą, imbirem, gałką muszkatołową curry i chili. Wlać śmietankę i całość wymieszać. (Śmietankę można zastąpić np. mlekiem kokosowym). Podawać z prażonymi pestkami dyni, grzankami
Andzia Pichci