zupa - 39309 przepisów (strona:791/2621)

Prażucha ziemniaczana 1781

mąki. Te wyjątkowo smaczne kluchy podajemy zazwyczaj ze skwarkami ze słoniny lub wędzonego boczku. Prażuchę podaje się ze zsiadłym mlekiem lub maślanką. Jest również często dodatkiem do kwaśnych zup jak np. kapuśniak, zalewajka czy ogórkowa. Ta prosta potrawa znana jest praktycznie w całym kraju. Różnią ją tylko nazwy i rodzaj mąki dodanej do ziemniaków. Przepis na prażuchę ziemniaczaną wywodzi się(...)biednej. Chociaż jest daniem przygotowanym z pospolitych składników, w smaku nie jednego z pewnością zadziwi. Prażucha doskonale smakuje zarówno okraszona skwarkami i cebulką, oraz jako „wkładka” do zupy. Idealnie komponuje się właśnie z klasycznymi polskimi zupami. Prażucha ziemniaczana z pewnością spodoba się fanom klusek śląskich. Smak, konsystencja i składniki są identyczne w obu daniach. Natomiast wykonanie prażuchy jest

Kuchnia Na Wypasie
Obiady na tydzień: 5 przepisów z jarmużem 70

ugotować i pod niego następnie dobieramy składniki, albo wystarczy mieć składnik i poszukać dobrego przepisu. Przepisów na jarmuż jest mnóstwo, można przebierać i dobierać. My wykorzystaliśmy oczywiste pomysły, jak zupa toskańska, ale też pokombinowaliśmy ze znanymi przepisami tak żeby znalazło się w nich miejsce na jarmuż. Trudno nie było, ponieważ jarmuż pasuje do wszystkiego. Zobaczcie jak gotowaliśmy w minionym tygodniu(...)zwęglił na pył. Tak zrobiony jarmuż można wsypać do misy i zjadać jak chipsy, można też podać jako dodatek do sałatek. Zobacz przepis I wreszcie piątek i włoski klasyk Zupa toskańska z pulpetami Sycąca, mięsno- warzywna zupa, prosta i zdrowa. Jarmuż trafia do niej pod sam koniec. Bo trzeba pamiętać, żeby nie gotować go długo. Właściwie trzeba i można

Niedzielny kucharz
Turecka zupa z mielonym miesem 80

początku napiszę tak: jeśli jeszcze nie jedliście tego tureckiego przysmaku, koniecznie musicie spróbować. Zupa jest niesamowita smakowo, szybka w wykonaniu. Przepis pochodzi z bloga Turczynki Duygu, która obecnie mieszka w Polsce - Tureckie przepisy. Ja przepis znalazłam u Amber , dzięki za inspiracje. Kıymalı şehriye çorbasi - Turecka zupa z mielonym mięsem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa Tajska z kurczakiem 72

Zupa tajska zdobywa sobie coraz więcej zwolenników. Jest to niezwykle aromatyczna i pełna orientalnych smaków zupa. Nie jest trudna do przygotowania i robi się ją dość szybko a składniki do jej przygotowania znajdziemy w każdym większym markecie. 4 porcje 2 filety z kurczaka 1 podwójny ok 500 g 1 szalotka 2 małe marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 mała papryka

Andzia Pichci
Jak zrobić 5 obiadów na pracy zdalnej 68

zresztą dużo mówić – tego po prostu trzeba spróbować. Do przygotowania smażonego ryżu najlepiej nadaje się wczorajszy, dobrze wystudzony w lodówce ryż. Zobacz przepis No i wreszcie piątek Zupa grzybowa z boczniaków i pieczarek Do opisu: grzybowa z boczniaków i pieczarek trzeba dodać jeszcze pęczak. Odgrywa on w zupie niepoślednią rolę. Dodaje jej mocy i sytości, a także lekko kremowej(...)konsystencji. My do zrobienia zupy użyliśmy poniedziałkowej, rozmrożonej kaszy. Skróciło to czas przygotowana, ale grzybową bez problemów można zrobić od początku do końca ze świeżych składników. Zobacz przepis To tyle, jeśli chodzi o zestaw obiadów na 5 roboczych dni. Wszystkie dania spokojnie można spakować do lunch boxów i zabrać do pracy, albo przygotować w domu w ramach obiadowej przerwy

Niedzielny kucharz
Kuchnia polska dla obcokrajowców 74

uważa za bardzo egzotyczną potrawę i obrzydliwą potrawę podobnie, jak nie smakują im potrawy z podrobów, albo nawet galareta z nóżek. Zaskoczeniem dla wielu obcokrajowców są także nasze polskie zupy, które my uwielbiamy, a dla nich są co najmniej dziwne, jak na przykład zupa ogórkowa, czy zupa grzybowa, albo barszcz czerwony. Słynne, zdrowe i smaczne polskie produkty żywnościowe Jedno

ProstePesto.pl
Bataty. Ziemniaki zwane wilcem ziemniaczanym 69

naszego kraju zachwyca się smakiem tych warzyw. I większość mieszkańców Polski nie wyobraża sobie obiadu bez użycia ziemniaków. Stanowią one część drugiego dania, jak i są znaczącym dodatkiem do zupy, czyli pierwszego dania obiadowego. Czym są bataty i jak wyglądają? Bataty są to podłużne warzywa nieco przypominające zniekształcone ziemniaki. Można je gotować lub piec podobnie, jak kartofle. Z batatów(...)kawałkach lub jako frytki, grillować, smażyć, faszerować, stosować do deserów i słodkich wypieków oraz ciast, można je również dodawać do zapiekanek. Z batatów powstają także smaczne i zdrowe zupy oraz zupy krem. Bataty są podawane jako przekąski, jako dodatek do mięs i ryb oraz sałatek. Wiele osób uważa, że bataty, to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie, lecz często

ProstePesto.pl
Zupa cebulowo-pomidorowa 131

Jedna z naszych ulubionych zup. Najczęściej robię ją po tym jak zostanie mi niedzielny rosół, a nie mamy ochoty na klasyczną pomidorową. Wtedy do akcji wkracza cebulowa pomidorowa. Niby tak samo, niby wiele się nie zmienia ale klasyczna pomidorowa nabiera całkiem innego charakteru. Dodatek przypraw jak oregano czy kumin i słodycz cebuli zmienia tę zupę w inną pyszną i niecodzienną

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Koreański naleśnik z kimchi Kimchijeon 68

bulgogi z tofu i brokułów , koreańskie bulgogi z boczniaków , koreańskie sushi kimbap z grzybami portobello , koreańskie naleśniki pajeon , koreańska sałatka z glonów nori , słodko-pikantne chrupiące tofu po koreańsku , zupa ogórkowa na zimno , koreańska pikantna zupa z makaronem , koreański gulasz z cukinią i tofu (nie pikantny dla odmiany ), koreański pączek wytrawny , mizerię po koreańsku , wegańskie kimchi , kimchi bokumbap . Fanom kiszonek(...)polecam również warzywa kiszone po ormiańsku , kiszone buraki , zupę z kiszonych buraków . Polecam również kimchi z białej kapusty . Warto też wypróbować ogórki konserwowe po koreańsku , koreański dip do tofu i warzyw , koreański pikantny sos Ssamjang do BBQ . Składniki (na jeden większy naleśnik): 1 szklanka (240 ml) pokrojonego kimchi (z tego przepisu tutaj http://lamarida.pl/2017/06/04/weganskie-kimchi-bez-gotowania/) 3/4 szklanki (180 ml) mąki

Lamarida.pl
Bezglutenowe pierozki wonton z miesem 129

Ostatnia nasza zachcianka to była azjatycka zupa jak z Tajlandii. Lubię przypominać sobie smaki z tamtej podróży, szczególnie zupę tom yum i jej różne odmiany. Dlatego postanowiłam ją zrobić na niedzielny obiad. Ale żeby nie było tak prosto postanowiłam jako dodatek zrobić wontony, które bardzo lubimy ale do tej pory sama nie odważyłam się ich zrobić. Żeby było trudniej(...)Okazało się że wcale nie są trudne, gorzej było z samym ich sklejeniem, bo daleko mi było do perfekcji. Ważne, że się ugotowały, nie rozpadły i smakowały wyśmienicie. Poza zupą zresztą też. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Boeuf Strogonow 123

Boeuf Strogonow przepis na rosyjski gulasz z wołowiny. Boeuf Strogonow, przepis na ten tradycyjny rosyjski gulasz z wołowiny z kiszonymi ogórkami należy do naszych ulubionych. Strogonow lub węgierska zupa gulaszowa to niemal obowiązkowe dania na każde ważne spotkanie rodzinne lub towarzyskie. W oryginalnej wersji Boeuf Stroganow przygotowuje się z polędwicy wołowej, jednak jej wadą jest to, że twardnieje podczas podgrzewania

Cztery Fajery
RECENZJA KSIĄŻKI FRANCUSKIEGO MISTRZA KUCHNI JOËLA ROBUCHON „TOUT ROBUCHON” 105

także słownik terminów kulinarnych. Joël Robuchon zaprasza do stosowania prostych, odpowiednio wybranych produktów i odkrycia ich smaków w licznych przepisach na sosy i wywary, przekąski, sałatki i przystawki, zupy, kremy, rillettes i terriny, ryby i owoce morza, podroby, mięso, drób, dziczyznę. Kusząco brzmią przegrzebki z cykorią, jajka w sosie z czerwonym winem, purée z bakłażana z pomidorami, makrela w białym(...)winie, dorada w majonezie, seler w remuladzie oraz dania regionalne: aligot z Masywu Centralnego ,  gulasz z żabnicy z Sète (Bourride à la sétoise), Cassoulet, Bouillabaisse, zupa z pistou. A wśród deserów   zachęcają do wypróbowania   przepisy na magadalenki, w wersji klasycznej ale również pistacjowej i czekoladowej, jak również na suflet mirabelkowy czy ciasto Charlotte. Książka ta jest prawdziwym

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka z Makaronem, Szynką i Papryką 77

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron to jeden z głównych składników wielu zup, dań obiadowych, a także sałatek. Z jego dodatkiem można wyczarować naprawdę smaczne i szybkie sałatki , które świetnie sprawdzą się na śniadanie do pracy, kolację, a także jako poczęstunek w przypadku wizyty przyjaciół. Sałatkę z makaronem możemy przygotować wcześniej i sparzyć na drugi dzień, nie martwiąc się

Przepiski.pl
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 70

Jesteście wigilijny team barsz czerwony, czy też team zupa grzybowa? U nas w zależności od gości, zmieniamy front W tym roku będzie barszcz czerwony. A może jednak grzybowa? Tak czy siak, paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami są już gotowe. I nie zmarnują się, nawet jeśli na wigilijnym stole, stanie zupa grzybowa. Kiedy nadchodzi późna jesień i zima, w naszym(...)dużej cebuli sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie 2 łyżki masła Artykuł Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pomysły na prezenty na Święta 73

potraw, a nie jedynie wysuszyć warzywa czy owoce. W dehydratorze (korzystam z modelu Ronic Zyle, który opisałam w artykule Co to jest dehydrator ) przygotowuję m.in. batoniki, domowe sosy i zupy, które nie wymagają później gotowania, wystarczy je przed podaniem zalać wrzątkiem. Dla osob narzekających na brak czasu, ale też miłośników pieszych wędrówek i kierowców sprzęt idealny. Wysuszone produkty nie wymagające

Cztery Fajery