zupa - 38908 przepisów (strona:791/2594)

Jak zmielić kawę 89

młynka z tzw. niższej półki cenowej i póki co, nie narzekam. I na koniec mała uwaga - tak jak w najlepszym nawet młynku do kawy, nie da się ugotować zupy, tak w robotach termomiksujących czy blenderach kiepsko mieli się kawę. Serdecznie to odradzam i zapraszam na doskonałe espresso romano . To najlepszy specyfik, jeśli po przeczytaniu tego artykułu rozbolała Cię głowa

Cztery Fajery
Żur ze śląskiego domu. Tak zrobiony podaje się na co dzień. PRZEPIS 97

Żur śląski to zupa znana od pokoleń. Prosta, pożywna, bardzo smaczna i lubiana przez wszystkich. Dziś ugotowaliśmy my go tak, jak na co dzień robiła to nasza babcia. Przepis na żur śląski Składniki: 200 gramów boczku lub podgardla wieprzowego, około 400 gramów kiełbasy (może być w różnych gatunkach, tym razem wykorzystaliśmy śląską pół na pół z białą), duża cebula(...)trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut. Podawaj z kawałkami ugotowanych jajek i chlebem. Rada: niektóre gospodynie zaprawiają żur śmietaną, ale w tej wersji zdecydowanie bardziej lubimy go bez. Zupę można też ugotować na wędzonej kości. Spróbujcie też żurku wegetariańskiego według naszego przepisu: Żurek wegetariański. Co najmniej tak dobry jak tradycyjny. Nasz autorski przepis Artykuł Żur ze śląskiego domu. Tak zrobiony

Kulinarna Polska
Zupa rybna 89

Zaleca się, by spożywać ryby częściej niż jedynie raz w tygodniu, jednak jak odmienić klasycznego fileta w panierce? Sposób jest prosty- można przygotować z niego pyszną zupę rybną! Continue reading Zupa rybna at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Kuchnia Austrii i Niemiec. Taka bliska a tak nieznana 96

sznycle, knedle, pierogi z mięsem, risotto, ziemniaki, kapustę białą i modrą, groch, szparagi, pstrągi, węgorze, okonie, karpie, śledzie, dynię, cebulę, pory, seler, suszone owoce. Niemcy ogólnie nie przepadają za zupami. Lecz są wyjątki i chętnie konsumują zupę piwną, zupę z knedlami i krupnik z suszonymi śliwkami. A także gulasz stanowiący danie jednogarnkowe popularne ostatnio w tym kraju i nie tylko

ProstePesto.pl
Menu na tydzień: 5 prostych i szybkich dań 81

tacce do pieczenia, wstawiasz do piekarnika i pieczesz. Na koniec mieszasz ze sobą składniki i danie gotowe. Możesz je zjeść na ciepło, albo na zimno. Z kolei włoska zupa to super sposób na inne wykorzystanie mielonego mięsa, jak nieśmiertelne mielone. Przy okazji jest to też prawdziwa bomba energetyczna, gdyż danie jest bardzo sycące. Jeśli nie znasz smaku pieczonej brukselki(...)jarmużu, pieczonymi ziemniakami i buraczkami Wystarczy pokroić składniki, doprawić, upiec i wymieszać. Super proste, zdrowe danie z jarmużem w dość niekonwencjonalnej formie, bo pieczonej. Zobacz przepis Wtorek: Toskańska zupa z mielonego indyka, fasoli i soczewicy Pyszna, bardzo sycąca zupa, przy tym prosta, jak tylko włoska kuchnia być potrafi. Klasyczne, jednogarnkowe danie. Zobacz przepis Środa: Pieczona brukselka z orkiszem Jeśli ktoś

Niedzielny kucharz
Ajntopf ze krupami (Zupa a’la krupnik) 80

Ajntopf1 to je super zupa, gibko2 sie jōm robi, a wiela czasu sie naszporuje3– niy trza przeca wtedy warzić drugego dania 😉 Co potrza? 1 [...] Artykuł Ajntopf ze krupami (Zupa a’la krupnik) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Krem chrzanowy z czipsami z buraka 79

Krem chrzanowy to zupa o wyrazistym smaku, treściwa i pięknie się prezentuje na talerzu. Czipsy z buraka doskonale uzupełniają walory smakowe. Czipsy to również doskonały pomysł na samodzielną zdrową przekąskę:) Zachęcam do skorzystania z przepisu , zupa krem chrzanowy jest pyszna. Składniki po 1 marchewce i pietruszce 2-3 ziemniaki 2 jabłka 1/2 pora biała cebula burak 3-4 ząbki czosnku(...)przeciśniętym czosnkiem, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Blaszkę przykryć papierem do pieczenia i rozłożyć plastry buraka. Piec około 20 minut, w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę. Zupę przelej do miseczek, udekoruj czipsami, suszoną papryką. Smacznego:) Artykuł Krem chrzanowy z czipsami z buraka pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Zupa Rycerska 103

Zupa Rycerska Bardzo lubię robić takie zupy, bo mam danie jednogarnkowe, bez potrzeby robienia drugiego dania. Mięso kurczaka z warzywami w sosie z dodatkiem kurkumy, która ze względu na właściwości nadaje potrawą barwę żółtą oraz intensywny smak. Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        ½ fileta z kurczaka(...)oraz pieprzem 4.   Gdy ziemniaki są już prawie dobre wlewamy wywar, dodajemy mięso oraz pieczarki z papryka 5.   Wlewamy przecier pomidorowy, wsypujemy kurkumę 6.   Na koniec zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w nie wielkiej ilości wody, chwilkę gotujemy 7.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Zupa serowa z klopsikami 73

Bardzo pożywna, gęsta i treściwa zupa o intensywnym serowym smaku z delikatnymi mięsnymi pulpecikami. Serki topione nadają […] Artykuł Zupa serowa z klopsikami pochodzi z serwisu PanGotuje

PanGotuje
Botwinka 70

Botwinka to sezonowa potrawa. Sezon na nowalijki w pełni. Czymże jest w takim razie taki sezon bez botwinki? Jest to jedna z najbardziej lubianych przeze mnie zup wiosennych. Nie robię jej w formie chłodnika a jako gotowaną potrawę. Nie robię jej też na kościach ani maśle. W mojej zupie jest dużo botwinki w botwince. Podaję … Czytaj dalej Botwinka Artykuł

Pieprzyć z Fantazją
Żurek 111

ziele angielskie. Gotujemy całość na niedużym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i kiedy lekko wystygną, to kroimy je w plasterki i ponownie wrzucamy do zupy. Porada : Chcecie, aby żurek jeszcze ładniej prezentował się na talerzu? Przygotujcie mini pulpeciki z białej kiełbasy. Wystarczy wycisnąć surowe mięso z wszystkich kiełbasek, delikatnie je ugnieść (można także jeszcze doprawić solą(...)pieprzem i majerankiem) i zwilżonymi dłońmi formować małe kuleczki, które wrzucamy do wrzącego bulionu razem z boczkiem. Na koniec do zupy wlewamy zakwas i czekamy, aż całość się zagotuje. Doprawiamy chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki uwolniły się i przegryzły. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i pieczywem. Smacznego! Artykuł Żurek pochodzi z serwisu

Analiza Smaku
Dynia na zimę wraz z poradami 96

bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny od poprzednich, ma niewiele miąższu, dużo pestek. Dynia zielona (w środku jest żółta), najmniej aromatyczna, i z dużą ilością pestek, dobra na zupę dyniową lub jako uzupełnienie do zup przecierowych (wypełniacz). [:Listonic] Składniki: Dynia 3-4 kg Około 8 słoików po 300 ml, wyszorowanych i wyparzonych Przygotować słoiki. Najpierw dokładnie umyć = wyszorować, następnie(...)przykrywam kocem, odstawiam do całkowitego osuszenia, następnie przenoszę do spiżarni, na wszelki wypadek ustawiam słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa. *Aktualizacja

moj przepis na
Zacierka na mleku 73

pamięta zupy mleczne? Dla niektórych to ciepłe wspomnienie smaków dzieciństwa, dla niektórych śniadaniowy koszmar! Ciekawe, w której grupie jesteś? Ja w tej pierwszej, ale nie tak zdecydowanie. O zupach mlecznych, którymi karmiła mnie mama w latach 80-tych mogłabym napisać książkę.  Miałam te, które lubiłam bardziej i te, które lubiłam zdecydowanie mniej. Na śniadanie często jadłam ryż na mleku(...)kaszę manną, kaszę jaglaną. Nie taką jak dzisiejsze jaglanki. To była rzadka kaszka, którą jadło się łyżką. Do dziwniejszych zup mlecznych na pewno zaliczam kaszę gryczaną gotowaną na mleku, lekko osłodzoną cukrem lub miodem. A druga to makaron nitki na mleku :) Matko, do dziś pamiętam ten smak! Słodkie mleko z makaronem! Uwielbiałam też bułkę porwaną na kawałki i zalaną gorącym

bistro mama
Niecodzienny krem pieczarkowy z dodatkiem 117

marchewka mały por mała cebula 700 ml bulionu (ja kiedy potrzebuję bulionu na szybko korzystam z mojej pasty bulionowej, którą możecie znaleźć kilkając w ten link  ) śmietana do zup 1-2 łyżki bagietki mozzarella Do pesto pietruszkowego potrzebujemy: duży pęczek natki pietruszki 5 ząbków czosnku 1 łyżka startego parmezanu lub sera grana padano oliwa z oliwek

Kuchnia moimi oczami
Ajntopf ze krupami (Zupa a’la krupnik) 82

Ajntopf1 to je super zupa, gibko2 sie jōm robi, a wiela czasu sie naszporuje3– niy trza przeca wtedy warzić drugego dania 😉 Co potrza? 1 [...] Artykuł Ajntopf ze krupami (Zupa a’la krupnik) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni