zupa - 38908 przepisów (strona:784/2594)

Solianka Andzi 117

nazwa jest poprawna tak naprawdę nie wiem ale gdy pierwszy raz spotkałam się z tym przepisem to wtedy mówiono właśnie solianka i tak u mnie zostało. Bardzo sycąca aromatyczna zupa z typu gulaszowych. U mnie najczęściej jest gotowana po świętach bo świetnie można w niej wykorzystać pozostałe  kawałki mięs, nadmiar kiełbas czy wędlin. około 500 gramów mięsa wieprzowego (wykorzystałam(...)pokrojone na połowę. W razie potrzeby uzupełniamy płyn. Gotujemy jeszcze około 10 -15 minut aby smaki się połączyły . Można lekko zaciągnąć mąką. Podajemy z plasterkiem cytryny i śmietaną. Uwaga zupę najlepiej posolić na koniec gotowania w zależności jakich wędlin użyjemy boczek i szynki wędzone czy ogórki kiszone są zazwyczaj dość słone. Zamiast ogórków kiszonych można użyć konserwowych. Smacznego

Andzia Pichci
Wielkanoc zero waste 58

dekoracji. Po chwili dodać na patelnię winogrona. Chleb posmarować hummusem, położyć na nim podsmażoną cebulę, kiełbasę i udekorować podsmażonymi winogronami. Posypać pestkami słonecznika i surową cebulą. Moja ulubiona zupa to PLS patato leek soup z przepisu Alison Roman. Jej sekret to mnóstwo koperku i innej zieleniny. Dlaczego by nie wykorzystać rzeżuchy, która została po świętach? Zupa z ziemniaków i pora(...)kawałki 2 pory (zielone części też), opłukane i posiekane w talarki 2 kostki rosołowe duży pęczek koperku łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli i pieprzu rzeżucha do dekoracji Przepis na zupę z ziemniaków i pora z rzeżuchą Na maśle podsmażyć cebulę, ziemniaki i pory. Zalać wodą, żeby przykryć warzywa, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz 2 kostki rosołowe. Kiedy ziemniaki będą

Ugotowane pozamiatane
3 sposoby na przechowanie czosnku niedźwiedziego 81

charakterny plasując się gdzieś między świeżością szczypiorku i klasycznym, nieco łagodniejszym, czosnkowym szczypnięciem. Jest przepyszny na surowo! Można dodawać go do surówek i sałatek, zajadać na kanapkach, dodawać do zup, sosów, past kanapkowych, czy przyrządzić z nim wiosenną jajecznicę lub omleta albo upiec z nim przepyszny Irlandzki Chleb, o którym niedawno pisałam :) Taki czosnek można też posiekać i zamrozić(...)przechowanie tych wspaniałych liści jest wpakowanie ich do słoików! Pesto? Czemu nie! Kiszone liście czosnku dodatkowo uzbrojone w probiotyki? Bardzo proszę! Pasta z solą idealna do sosów i zup? Oczywiście! :D Jeżeli jesteście miłośnikami niedźwiedziego czosnku i macie ochotę zachować go na dłużej lub szukacie na niego pomysłów, przybywam dziś, żeby podzielić się z Wami trzema słoiczkowymi sposobami

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Żurek w chlebie domowym 77

zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze około 20 minut.  Po wyjęciu z piekarnika spryskuję zimną wodą i przykrywam ściereczką chleby. Odcinam górę chlebków, wydrążam środek i podaję zupę w chlebie. Żurek: Boczek kroję w paski, przesmażam na oleju. Dodaję cebulę pokrojoną i dalej smażę. Wlewam około dwa litry wody, dodaję warzywa obrane, liść laurowy, ziele angielskie i gotuję(...)Następnie dodaję pokrojoną kiełbasę i gotuję kolejne 15 minut. Na końcu wlewam zakwas, zagotowuję. Odstawiam z ognia wlewam śmietanę, doprawiam majerankiem, przyprawą. Podaję z natką. Seler, por wyjmuję z zupy można ją zjeść. Resztę warzyw kroję i podaję z zupą

wesoła kuchnia
Wielkanocne inspiracje – sprawdź propozycje dań które wszyscy pokochają 68

smakuje, lecz także, dzięki kolorowym dodatkom, świetnie prezentuje się na stole.  Biały barszcz świąteczny  Menu wielkanocne nie może obyć się bez barszczu białego. Przygotowanie tej tradycyjnej świątecznej zupy nie musi być czasochłonne, aby uzyskać znakomity efekt. Barszcz można przyrządzić na wywarze z białej kiełbasy, wzbogacając Barszczem białym Nasza Specjalność WINIARY. Zawiera idealną kompozycję dodatków, dzięki którym danie nabierze

Cztery Fajery
AZJATYCKI BUDDHA BOWL 113

ryżowego dla zrównoważenia wrażeń. INNE PYSZNE DANIA Z RYBĄ I OWOCAMI MORZA:   KOTLETY SIEKANE Z ŁOSOSIA Z SEZAMEM     ŁOSOŚ TERIYAKI Z SALSĄ Z MANGO     ZUPA RYBNA Z DORSZA Z KREWETKAMI     ŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI     PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK     ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ(...)WARZYWAMI     TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI     SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI     NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE     ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ I RYŻEM     DORSZ STIR-FRY Z MAKARONEM RAMEN     KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU     SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM ZIEMNIAKAMI I BRZOSKWINIĄ

globuskulinarny
Krem z porów 64

Idzie wiosna, choć za oknami na razie tego nie widać, więc i za mną coraz częściej chodzą zupy. Ostatnio zamarzył mi się krem z porów, oczywiście jak to u mnie w kuchni najczęściej bywa, na winie. Wahałam się, czy zrobić do niego chips z boczku, czy też chipsem serowo-ziołowym, ale stanęło na chrupiącym boczusiu. CZYTAJ TAKŻE: [KUCHNIA]: Krem grzybowy(...)pieczonej dyni z pudrem orzechowym Na suchej patelni przygotowujemy chipsy z boczku: cienko pokrojony boczek wytapiamy z tłuszczu. Świetnie nadaje się do tego celu boczek wędzony Morliny (surowy). Zupę przelewamy na talerze lub do miseczek, dodajemy dość drobno pokrojone żeberka z wywaru oraz chips z boczku. Bon appetit! The post Krem z porów first appeared on Kate's Wine&Cuisine

Kate's Kitchen
Sałatka Brokulanka 517

zdrowe warzywa, które można wykorzystać do wielu smacznych przepisów. Ich ogromną zaletą jest to, że są one dostępne w sklepach przez cały rok. Z brokułów można przygotować różnego rodzaju zupy, a także sałatki. Sałatka Brokulanka to jedna z lepszych sałatek, jakie miałam okazję jeść. Sałatka z brokułem zawiera w swoim składzie oczywiście brokuła, kurczaka, pomidory, kukurydze, ser feta i podprażone

Przepiski.pl
Meal prep weekendowy 66

się udało, może kogoś z was zainspiruję PRZEPIS NA MEAL PREP WEEKENDOWY CZ 1 wywar warzywny – ugotowałam cały gar ok 4 litry wywaru warzywnego z przeznaczeniem na zupę pomidorową (wystarczy dodać do niego 400g koncentratu pomidorowego lub litr przecieru i doprawić do smaku). Taki wywar gotuję w ten sposób, że podsmażam na ghee lub oliwie 2-3 duże cebule(...)potem dodaję włoszczyznę, ziele angielskie w dużej ilości, liście laurowe, sól, pieprz i gotuję na wolnym ogniu ok 40 min). Taki wywar może być gotową bazą do każdej zupy. Można go też zawekować w słoikach lub zamrozić na później. gofry – zrobiłam od razu całą górę z dwóch porcji ciasta. Gofry świetnie się mrożą. Dlatego część zjedliśmy od razu

Dorota Smakuje
Wspaniała pasta z pietruszki z rozmarynem 93

Pamiętam, jak kiedyś podczas jedzenia zupy bardzo często wybierałam z zupy jasnokremowe słupki albo krążki. Trochę białokremowe, trochę przeźroczyste, średnio smakujące... I może właśnie dlatego pietruszka jest mało docenionym warzywem w polskiej kuchni i chyba w ogóle w kulinariach, a przecież, to właśnie ona nadaje zupom i sosom głębszego smaku, to bez niej rosół ma nieco płytszy aromat

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Dynia na zimę wraz z poradami 63

bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny od poprzednich, ma niewiele miąższu, dużo pestek. Dynia zielona (w środku jest żółta), najmniej aromatyczna, i z dużą ilością pestek, dobra na zupę dyniową lub jako uzupełnienie do zup przecierowych (wypełniacz). [:Listonic] Składniki: Dynia 3-4 kg Około 8 słoików po 300 ml, wyszorowanych i wyparzonych Przygotować słoiki. Najpierw dokładnie umyć = wyszorować, następnie(...)przykrywam kocem, odstawiam do całkowitego osuszenia, następnie przenoszę do spiżarni, na wszelki wypadek ustawiam słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa. *Aktualizacja

moj przepis na
Prażucha ziemniaczana z sosem pieczarkowym 1384

grzybowy, podsmażona na tłuszczu cebula. Dodatki do prażuchy zależą od regionu w jakim jest podawana. W jednym podaje się prażuchę z zsiadłym mlekiem, kefirem, maślanką lub kiszoną kapustą. Kwaśna zupa jak kapuśniak, ogórkowa, zalewajka, kwaśnica i prażucha to także doskonałe połączenie. W moim rodzinnym domu podawało się prażuchę, a raczej prażuchy z zalewajką i skwarkami. Osobiście wolę prażuchę ze skwarkami(...)koniecznie ze słoniny) i  zupą ogórkową.   Prażucha ziemniaczana Dziś polecam prażuchę ziemniaczaną z sosem grzybowym. To bardzo prosta, a zarazem postna potrawa z dwóch składników ziemniaki i mąka. I tu znów nad prażuchą pochyla się region, w każdym zazwyczaj używa się innej mąki. Przygotowywano i nadal przygotowuje prażuchy z mąki pszennej, mąki żytniej, pełnoziarnistej a także ziemniaczanej

Dieta moja pasja
Dynia na zimę wraz z poradami 61

bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny od poprzednich, ma niewiele miąższu, dużo pestek. Dynia zielona (w środku jest żółta), najmniej aromatyczna, i z dużą ilością pestek, dobra na zupę dyniową lub jako uzupełnienie do zup przecierowych (wypełniacz). [:Listonic] Składniki: Dynia 3-4 kg Około 8 słoików po 300 ml, wyszorowanych i wyparzonych Przygotować słoiki. Najpierw dokładnie umyć = wyszorować, następnie(...)przykrywam kocem, odstawiam do całkowitego osuszenia, następnie przenoszę do spiżarni, na wszelki wypadek ustawiam słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa. *Aktualizacja

moj przepis na
Keto pasta drobiowo – pomidorowa (Paleo, LowCarb) 78

się bowiem nie marnuje. Do tego dorzucam oczywiście standardowe rosołowe warzywa i wychodzi pyszny bulion, który może stanowić świetną awaryjną przekąskę lub stać się bazą do jakiejś zupy . W tym celu używam szybkowaru, dzięki któremu po ok. 30 minutach mogę cieszyć się esencjonalnym bulionem zamiast 3 – 4 godzin tradycyjnego gotowania na małym ogniu. Po inspiracje co zrobić z bulionem, zapraszam(...)kategorii zupy , gdzie znajdziecie kilka propozycji. Gotowanie w stylu zerowaste ma głębszy sens Tematem naszych dzisiejszych dywagacji jest natomiast kwestia tego, co zrobić z mięsa z rosołu. Okazuje się, że nawet z samego korpusu da się go trochę uzyskać. Wiele osób uznaje taki wygotowany korpus za bezużyteczny i wyrzuca go do śmietnika. Ja jednak w ramach szacunku wobec zwierzęcia, które

Modern Cave Girl