urosłam i wyprowadziłam się z domu, na początku na studia, co oznaczało samodzielne gotowanie i pierwsze przygody w kuchni, zaczęłam sięgać po groszek konserwowy znacznie częściej, dodawałam go do zupy, szybkich sałatek, do dań z kurczakiem, potem do dań z makaronem. I tak moja miłość do zielonego groszku rosła, rosła z każdym posiłkiem. Bo groszek to też świetne źródło białka(...)tych co nie muszą jeść mięsa, zdecydowanie wolę zieleninę na talerzu. Potem gdy zaczęłam chodzić do pracy, zaczęłam robić moją ukochaną zupę krem z zielonego groszku, robiło się ją dosłownie w kilka chwil, potem raz ciach do blendera i obiad gotowy, ile ja się tej zupy w pracy objadłam! Ale chyba największą miłością zapałam do groszku
SMYKWKUCHNIjedzenie, kojarzyłam raczej tylko z sushi. Japończycy oprócz ryb uwielbiają również mięso, przecież najdroższa wołowina pochodzi z japońskich krów rasy Wagyu, a popularną potrawą z tej kuchni jest zupa ramen, przygotowywana na wywarze z kości i właśnie z dodatkiem mięsa. Zobaczcie mały wycinek tego, co można zjeść z mięsa, podróżując po Japonii. Do tej pory Japonia była raczej krajem(...)Fuji. Kioto – Shoyu ramen: rosół z dodatkiem sosu sojowego, z jajkiem na miękko i dużą porcją boczku. Idealny posiłek po całym dniu zwiedzania Kioto. Tokio – Tonkotsu ramen: zupa gotowana na wieprzowych kościach z dodatkiem warzyw, ma gęstą i dość tłustą konsystencję. Ramen podawany jest z mięsem. Restauracja Ichiran Osaka – Tonkotsu ramen: zupa gotowana na wieprzowych kościach z dodatkiem
Kuchcik gotujeTegoroczny sezon słoikowy rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Już w pierwszych dniach czerwca przygotowaliśmy niewielkie ilości bazy pomidorowej do sosów i zup oraz konfitury morelowe z amaretto ( klik po przepis ) Nie bylibyśmy jednak Saudyjskimi Wielbłądami, gdybyśmy nie zapragnęli (zresztą, jak co roku) wypróbować nowych nieznanych nam dotychczas smakołyków ze słoików. Tym razem inspiracje czerpaliśmy z rewelacyjnej książki Jennifer MacKenzie " Wielka księga słoików
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakanapek czy sałatek. Coś więcej o produktach , które mam przyjemność testować: KUKURYDZA KONSERWOWA JAMAR Kukurydza jest bardzo dobra jest krucha i odpowiednio słodka. Moje zastosowanie: ☛ sałatki ☛zupa kukurydziana ☛zapiekanki, tarty,pizze ☛farsze do pierogów, pasztecików ☛dodatek do makaronów , ☛dania jednogarnkowe KETCHUP ŁAGODNY MILD Jeden z moich ulubionych ketchupów. Jest gęsty , odpowiedni smak pomidorów . Z czystym(...)sumieniem polecam. Moje zastosowanie: ☛do kanapek, fast foodów ☛jako dodatek do zup ☛jako dip , sos ☛jako baza do marynat SOS BOLOŃSKI JAMAR Sos jest gęsty. Nie posiada zbędnych dodatków. Wyczuwalny smak pomidorów. Moje zastosowanie: ☛ Do Makaronów ☛Do Zapiekanek ☛Do zup ☛Do dań jednogarnkowych MARMOLADA TWARDA JAMAR Pyszna owocowa marmolada. Twarda ale dobrze się rozsmarowuje np. na kanapkach
Gotowanie Patkizrobiłam go po raz pierwszy tak jak trzeba - na prawdziwym zakwasie, z pyszną podsmażoną kiełbaską, sporą ilością czosnku oraz jajkiem. Jest pyszny - gwarantuję! Dominik jest dużym fanem moich zup, upodobał sobie zwłaszcza te, w których jest sporo mięsa. Jedną z ulubionych jest żurek. Po Wielkanocy postanowiłam, że trzeba przyrządzić go tak jak trzeba. Kupiłam prawdziwy staropolski zakwas, sporo dobrej jakości(...)kiełbasy białej, na koniec dodałam pyszne wiejskie jajka i wyszła jedna z najlepszych zup, jakie jadłam - polecam bardzo! :) Żurek staropolski: 700 g białej kiełbasy surowej 500 g ziemniaków 2 ząbki czosnku 0,5 l zakwasu na żur 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 liść laurowy 2-3 ugotowane na twardo jaja wiejskie (opcjonalnie) Białą kiełbasę
Cooking MonsterŁatwe Przystępne Przepis na barszcz czerwony zabielany z soku z buraków, z dodatkiem ziemniaków puree. Składniki Zupa: 0,75l bulionu 0,5l soku z buraków włoszczyzna (2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por) 2 małe ziemniaki do zupy 1 średnia cebulka i 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu 1/3 szklanki śmietany 18% pęczek świeżej […] Artykuł Barszcz czerwony zabielany
PysiaGotuje.plrosół, ale ten dzięki dodatkom idealnie wpisuje się w wiosenną porę. Ogromna ilość koperku, koperkowe lane kluseczki i zielone szparagi to jest smak dzisiejszego rosołku. Nie jest to jednak zupa koperkowa, bo i bez zasmażki i dodatku śmietany. Rosół ugotowałam na indyczych kościach plus skóra, pozostałości po naszych ulubionych mielonych z indyczego udźca. Zawsze taki żelany zapas czeka w zamrażarce(...)odpowiednią porę. Dawno nie było u nas zupy, także zajadaliśmy się ze smakiem zielonym rosołem! Polecam! Pycha! Składniki: 1,5 l rosołu z indyka 2-3 pęczki koperku 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka 4 łyżki mąki orkiszowej sól, pieprz Wykonanie: przygotować rosół na indyczych kościach z dodatkiem włoszczyzny, listka laurowego i kilku kulek ziela angielskiego. Marchewkę pokroiłam w krążki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa z warzyw powinna jak najczęściej gościć na naszym stole - to mnóstwo witamin w jednej misce! Zupka jest łatwa w przygotowaniu, zdrowa i pyszna ... a do tego, te wiosenne kolory ;) Składniki: 1,5 kostki rosołowej (u mnie drobiowa) 1 szklanka mleka 1,5% 4 ziemniaki 3 marchewki pęczek szczypiorku pieprz Przygotowanie: W garnku gotujemy wodę - ok. 1 litr(...)drobno kroimy. Na wrzątek wrzucamy kostkę rosołową i mieszamy do rozpuszczenia. Do garnka wrzucamy marchewkę, wlewamy mleko i gotujemy 10 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę - dodajemy do zupy. Całość gotujemy ok. 20-30 minut - do miękkości warzyw. Szczypiorek siekamy i dodajemy na koniec do zupy, doprawiamy pieprzem, mieszamy i gotowe
Alutka-GotujeDelikatna, kremowa, a zarazem sycąca zupa z białych warzyw z dodatkiem niebieskiego sera. Pyszna kombinacja smaków, obok której ciężko przejść obojętnie. Koniecznie spróbujcie. Składniki (ok. 1,5 l gotowej zupy): 1 (110 g) cebula kawałek (50 g) pora 1,5 (130 g) pietruszki 1/4 (80 g) selera 1 (100 g) ziemniak 0,5 (300 g) kalafiora 3 szklanki
Fitsweet.mecieknie pss..zróbcie odrazu potrójną porcje! 2. Magiczne Risotto ze szparagami, cykorią i winem musującym - czy może być lepsza zapowiedź? Przepis od Tomka Magiczny Składnik 3. Wielbiciele Zup dla Was też znalazłam wspaniały przepis... Zupa ze szparagami i winem Przepis od Edyty MadamEdith 4. Jeszcze jedna zupa! W zestawieniu nie mogło zabraknąć wspaniałej Małgorzaty Minty
Wylizany RondelTAJSKA ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI, pomidorkami i mnóstwem kolendry... Artykuł TAJSKA ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEkońcówki jeżeli są to wyrzucić. Ja mam taki lniany woreczek do którego wrzucam wszystko co potem ma być wyrzucone – np stwardniałe końcówki szparag. Smak z końcówek zostanie w zupie, więc nic nie będzie zmarnowane. Szparagi pokroić w dwu cm kawałki. Marchew obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, oskrobać. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w kostkę
Kuchnia Pokoleńdelikatne. Zagotować i wymieszać. Do garnka włożyć warzywa i mięso. Jeśli woda trochę się wygotuje to dolać wody i ponownie zagotować. Wlać śmietanę, dodać posiekany koperek, wymieszać. Gotowe smacznego. Zupa jest pyszna
Kuchnia Pokoleńzielonym ogórkiem Sałatka z ogórków małosolonych Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Sałatka z kaszą pęczak i zielonym ogórkiem Woda ogórkowo - miętowa Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Koktajl bananowo(...)Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Surówka z kapusty z pomidorem w jogurcie Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Koktajl owocowo - warzywny Koktajl warzywny na maślance Surówka z młodej kapusty z truskawkami
Moja smaczna kuchniaOgłaszam, że właśnie zjadłam pierwszą zupę z botwinki w tym sezonie. Jak smakowała? Delikatna, młode buraczki moje ulubione, miękkie i smakują wiosną. Zachęcam Was do zrobienia tej zupy w najbliższych dniach. Już z pewnością będzie gościć od teraz w u mnie przynajmniej raz w tygodniu. Czekam oczywiście na truskawki, aż ceny spadną i wybieram się z koszykami po te moje(...)ukochane owoce. Zupa z botwinki z ziemniakami Składniki: pęczek botwinki z dużymi buraczkami 3 skrzydełka z kurczaka kilka ząbków czosnku 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki 6-8 dużych ziemniaków najlepiej młodych 2 listki laurowe sól i pieprz kilka łyżek octu do smaku Przygotowanie: Gotujemy wywar z kurczaka. Do gotowego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę: marchewkę
Moja smaczna kuchnia