Cebulkę pokrojoną w kostce przesmażamy na oleju 6. Robimy zasmażkę : do zeszklonej cebuli dodajemy mąkę krupczatkę , rozprowadzamy w tłuszczu i dolewamy po trochę wody ( może też być z zupy) i mieszamy,( żeby nie było grudek ,) do uzyskania średnio gęstej masy . 7. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy i razem zagotowujemy. Podajemy na gorąco ! Smacznego
Pysznosci Babci Basizupa jest tak szybka i prosta w przygotowaniu, że można uznać ją za koło ratunkowe. Wystarczy kilka składników i przygotujecie tę jesienno – zimową potrawę. Do przygotowania zupy potrzebujemy (2 sporych porcji):... Źródło
Szybko Tanio SmacznieJesień to taki czas, kiedy z wielka przyjemnością sięgam po rozgrzewające zupy, kremy , dania jednogarnkowe czy też gulasze. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę-krem z pieczonej papryki i pomidorów z serem mascarpone. Niesamowicie aromatyczna i sycąca a dodatek serka mascarpone i świeżych ziół sprawia, że oprócz podniebienia zachwyca też oczy. Jest idealnym pomysłem na jesienny obiad! Koniecznie
Ostra na SłodkoPewnie się powtórzę, ale muszę napisać to znowu - uwielbiam dynię! Smakuje mi przygotowana na różne sposoby, na słodko i na słono, sama, z dodatkiem innych warzyw czy właśnie w zupie. Dzisiejszy przepis na zupę krem z dyni jest moim ulubionym! Najlepszy krem jak jadłam! Cudowny smak, aromatyczny zapach i ta konsystencja - gęsta i kremowa. Pyszności! Dodatek imbiru i mleczka kokosowego(...)Teraz dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut. Wlej mleczko kokosowe i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Całość pozostaw do ostygnięcia. Całkowicie ostudzoną zupę miksuj partiami w NutriBullet na gładki krem. Następnie przed spożyciem całość lub porcję ponownie podgrzej
Zdrowie na języku :PZupa krem brokułowo-szpinakowa Składniki – 4 porcje: Brokuły – 1 sztuka Szpinak – 250g Ziemniaki – 200g Marchew – 2 sztuki Woda lub wywar jarzynowy – 250-300ml Serek mascarpone – 1 łyżka Ser feta – 2-3 łyżki Ryż dziki Risana – 200g Sól, pieprz, czosnek Wykonanie: Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do nich różyczki brokułów i umyty szpinak. Całość zalać(...)wodą lub bulionem i gotować do miękkości. Następnie wszystko zmiksować i w razie potrzeby uzupełnić wodą lub wywarem. Zupę zabielić serkiem mascarpone i doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Zupę podawać z pokruszonym serem feta i dzikim ryżem
Kuchnia Bon Appetitlubczykiem. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, wyjmujemy listki i ziele, a warzywa miksujemy. Rozpuszczamy na patelni 1/2 łyżeczki masła i dosypujemy do niego papryki. Całość po połączeniu dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku i łączymy krem z jogurtem naturalnym. W czasie gotowania zupy w oddzielnym garnuszku gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Krem podajemy z kaszą. Smacznego
ChilliJemyPachnąca jesienią smakowita zupa z kapusty , którą sama zakisiłam i zawekowałam.Nic nie ma smakowitszego niż pyrkający KAPUŚNIAK na kuchence i zapachu boczku wędzonego dla smaku.Tak zapamiętałam Zupę z mojego dzieciństwa.Zapraszam. 2 kości schabowe 30 dag.kapusty kiszonej 50 dag.ziemniaków 2 litry wody 3 plastry boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżka podprażonej mąki pszennej na suchej patelni(...)beczki,,obsmażyc na niewielkiej ilości oleju,dodac do wywaru,gotowac 30 minut.Boczek i obraną cebulę drobno posiekać w kostkę,podsmażyć,dodać do zupy.Przyządzić zasmażkę z mąki.Zaprawić zupę i zagotować.Gotowe.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiAromatyczna, lekka, ciekawa w smaku o kremowej konsystencji zupa cukiniowa :) Składniki: - 2 litry wody - 1 ćwiartka z kurczaka - 1 średnia młoda cukinia - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki oleju rzepakowego - sól - pieprz - szczypta przyprawy prowansalskiej - śmietana - groszek ptysiowy Przygotowanie: Ćwiartkę z kurczaka zalewamy wodą i gotujemy do uzyskania aromatycznego bulionu. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną(...)czosnek. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Całość podsmażamy około 10 minut i wrzucamy do przygotowanego bulionu i gotujemy do miękkości cukinii. Ćwiartkę z kurczaka wyciągamy z zupy i blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy groszki ptysiowe i kleks śmietany
Zainspirowana w kuchniPyszna i orzeźwiająca zupa, stworzona na upalne lato. Świeża, optymistycznie zielona. Pachnąca i sycąca, pełna błonnika i białka. Taki ogórkowy chłodnik spotkacie na Bałkanach –najbardziej popularny jest w Bułgarii, Serbii, Macedonii (tutaj właśnie pod nazwą ‘tarator’), ale i w Jordanii, Syrii, Libanie, Albanii, Turcji, Izraelu czy Grecji (tzatziki). Tylko 20 minut pracy – a później już sama przyjemność jedzenia! Ogórki dokładnie(...)czosnku. Wrzucamy do blendera zioła – kilak łodyżek i listków zostawiamy do dekoracji. Zawartość blendera zamykamy i dokładnie miksujemy. Przelewamy gotowy chłodnik do garnka i schładzamy mocno w lodówce. Jako zupę, przed drugim daniem, podajemy tarator w głębokich talerzach – z kleksem jogurtu, posypany pokrojonym ogórkiem, siekanymi orzechami włoskimi i ziołami, skropiony oliwą. Możecie też podać tarator na letniej imprezie, jako
Karo in the Kitchenrozmowę: „A dziś u mnie na obiad tom yum z kukurydzą” „Brzmi yum yum :)” „I jest hot hot”. Doskonałe podsumowanie, że się tak pochwalę. Jeśli nie znacie zupy tom yum, to czas najwyższy spróbować. Ostrzegam – to bardzo ostra zupa. W sklepach dostępne ... [Read more
Gotuj z Blue RavenWywar na żeberkach wołowych - niezastąpiona baza wielu wspaniałych zup kuchni polskiej. Wywar wzbogaciłam kostkami ogonowymi oraz wędzonymi żeberkami wieprzowymi. Ty oczywiście możesz zrobić wywar tylko na żeberkach wołowych. Do dzieła! Inne, aromatyczne wywary na blogu: wywar warzywny wywar drobiowy szybki wywar drobiowy wywar na żeberkach wieprzowych wywar wołowy Wywar na żeberkach wołowych. Składniki (Porcji(...)Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 20 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . Uwaga: Jeśli zamierzasz wykorzystać warzywa z wywaru, np. do zupy, koniecznie zobacz uwagi pod przepisem. umieść żeberka, kostki oraz wędzonkę w szybkowarze i zalej zimną wodą zagotuj wodę bez zamykania garnka kiedy zaczną zbierać się szumowiny, zbierz je łyżką
Szybko Szybkowarchwilkę dusimy, od czasu do czasu mieszamy. Do uduszonych warzyw dodajemy ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane ziemniaki. Śmietanę mieszamy z ok.100 ml wywaru z warzyw, wlewamy do zupy i mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniapalnika. Wlać niewielką ilość śmietany i posiekaną natkę pietruszki. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z ziemniakami puree lub makaronem. W taki sam sposób możemy przygotować grzyby do zupy grzybowej . Jeśli natomiast uda Wam się jeszcze zdobyć kurki, polecam świetną kostkę rosołową z kurek . Bazę do zup i sosów. Grzyby pasteryzowane na zimę grzyby leśne sól do smaku woda(...)oczyścić i przepłukać wodą. Pokroić na mniejsze części. Włożyć do garnka, zalać małą ilością wody (tyle, żeby grzyby trochę wystawały ponad powierzchnię wody) i posolić do smaku (jakbyśmy solili zupę) i dusić na małym ogniu 10-15 minut, aby były prawie miękkie. Nie za długo. Tak przygotowane grzyby przełożyć do wyparzonych słoików do 3/4 wysokości i pasteryzować 40 minut. Następnego
Posadzone i zjedzoneblender odszedł w zapomnienie, bo nic nie było już go w stanie uratować. Kupiłam nowy blender z rozdrabniaczem i zaczęłam szaleć w kuchni - w końcu mogłam zrobić swoje ukochane zupy kremy, lody, koktajle i wszystkie inne pyszności :) Po raz pierwszy mieliśmy okazję spróbować z Dominikiem prażonej ciecierzycy - była przepyszna, choć Dominikowi nie przypadła do gustu tak jak mi ;) Wszyscy mówią(...)kwestii muszę się jeszcze podszkolić ;) W lipcu udało mi się opublikować 11 przepisów: Dania obiadowe: Ekspresowe zielone curry z kurczaka Gulasz piwny Grillowany kurczak z frytkami z batatów Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem Aromatyczne kotlety mielone Słodkości: Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami Placek drożdżowy z serową
Cooking Monster