zupa - 39132 przepisów (strona:818/2609)

Genialne kotlety gryczane z mięsem z zupy 220

Genialne kotlety gryczane z mięsem z zupy: 500 g ugotowanej kaszy gryczanej 300 g gotowanego mięsa bez kości 200 g zesmażonych pieczarek 200 g starego żółtego sera Sól Pieprz 2 łyżeczki majeranku 1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej 1 rozgnieciony ząbek czosnku Zmielone siemię lniane do panierowania około 3 łyżki Olej do smażenia Wykonanie: Mięso zrgubnie pokroić, dodać kaszę wszystko(...)dwóch stron, na 6 mocy palnika (6/9), na złoty kolor, uwaga, mogą się delikatnie kruszyć, więc delikatnie obracać szpatułką. Smacznego! Genialne kotlety gryczane z mięsem z zupy Genialne kotlety gryczane z mięsem z zupy

moj przepis na
Chroń jedzenie i oszczędzaj 186

sypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy. Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy. Poniższe tabele obrazują

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wytrawne muffinki do zupy alla pizzerki. 131

Czasami nie mamy czasu na przygotowanie dwóch dań, a sama zupa nie wystarczy:) Mam dzisiaj propozycję pysznych wytrawnych muffinek które podałam z zupą pomidorową :) Zapraszam do wypróbowania :) 80 g roztopionego masła 173 g mąki typ 550  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/4 szklanki mleka 3 jajka(...)około 20 minut.Pod koniec pieczenia wyciągamy blaszkę i posypujemy muffinki startym żółtym serem, zapiekamy jaszcze kilka minut tak aby ser się roztopił. Takie muffinki wyśmienicie smakują jako dodatek do zup. Smacznego :) Asia

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa kalafiorowa z fasolką szparagową 253

Szukaliśmy czegoś lekkiego na gorące, letnie dni i nasz wybór padł na zupę kalafiorową, w nieco odświeżonej za sprawą fasolki szparagowej, wiosennej wersji. Poddajemy ją Waszej ocenie 1,5 h + 5-6 l. 1 kalafior 3 garści fasolki szparagowej 5 podudzi kurczaka 4 średnie ziemniaki 3 duże marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera por sól pieprz kolorowy ziele angielskie liść(...)pietruszkę), fasolkę szparagową (kroimy na 2-3 części). Gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości tj. ok 30-35 min. Mięso obieramy i nakładamy na talerz lub wrzucamy z powrotem do zupy. Kalafiorową zabielamy śmietaną 12%. NASZA WIOSENNO-LETNIA KOMPOZYCJA JEST GOTOWA PO OK. 1,5 GODZINIE. SMACZNEGO

Ania i Marcin gotują
Zupa szparagowa z zieloną fasolką szparagową i ryżem 156

Niestety sezon na szparagi dobiega końca a tak bardzo je lubimy. Dziś mamy dla Was pyszną zupę szparagową z zieloną fasolką szparagową i ryżem :)   Składniki na zupę szparagową: – 200 g zielonych szparagów – 150 g zielonej fasolki szparagowej – 2 łodygi selera naciowego – 1 marchewka

Kuchenne Wariacje
Zupa krem z cukinii 123

się kupić piękne, młode cukinie. Błyszczące, bez żadnej skazy, idealne do wszystkiego! Oczywiście najlepsze na surowo. Z jednej zrobiłam już placuszki cukiniowe , z kolejnej postanowiłam przygotować bardzo szybki obiad zupę - krem, wyszła tak dobrze, że dzisiaj dzielę się z Wami jakże prostym i skutecznym przepisem! Warunek jest jeden - kupujecie naprawdę smaczne, malutkie cukinie. Tylko takie mają mało pestek, można(...)jeść na surowo i są słodkie w smaku. Jak się okazało, taka zupa krem świetnie smakuje na ciepło i na zimno, czyli to doskonałe rozwiązanie na upalne dni, które mam nadzieję, jeszcze do Polski powrócą! Smakuje dobrze solo, ale z grzankami będzie jeszcze lepsza! Zupa krem z cukinii / 1 porcja Składniki: 150 - 200 ml bulionu warzywnego 1 cukinia

Moja smaczna kuchnia
Wegańska czekolada z nasionkami chia 175

Nasionka szałwii hiszpańskiej, czyli nasionka chia wykorzystuję do zdrowych deserów z dużą ilością zmiksowanych owoców. Czasami posypuję sobie nimi kanapki z pomidorami, lub dodaję do zupy. Dzisiaj mam dla Was ciekawy przepis na wegańską czekoladę, lub raczej dwuwarstwowe batoniki. Przepis znalazłam na instagramie u apursuitofhealthiness i zachwyciłam się zdjęciem. Przyznam się

dolcevitainmykitchen
Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem 204

poszczególne jej odmiany w kuchni.  Najpopularniejsza to soczewica czerwona , która jest tak naprawdę soczewicą brązową tyle, że pozbawioną łupinki. Czerwona soczewica łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namaczania. Wspomniana już soczewica brązowa  charakteryzuje się wyrazistym smakiem, często jest składnikiem wegetariańskich pasztetów, pieczywa, kotletów. Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem(...)krokietów.  Soczewica żółta, podobnie jak zielona, ma delikatny smak. Z kolei z czerwoną soczewicą łączy ją to, że łatwo rozpada się po ugotowaniu, dlatego również nadaje się na zupy. Istnieje jeszcze soczewica czarna, tzw. beluga która z wyglądu przypomina kawior. Nadaje się do zup oraz pikantnych przekąsek. W sklepach można dostać także soczewicę koralową, która ma różowy kolor

Słodki Kompromis
RAVIOLI Z NADZIENIEM Z GROSZKU I JARMUŻU O SMAKU MIĘTOWO -KOLĘDROWYM 172

urosłam i wyprowadziłam się z domu, na początku na studia, co oznaczało samodzielne gotowanie i pierwsze przygody w kuchni, zaczęłam sięgać po groszek konserwowy znacznie częściej, dodawałam go do zupy, szybkich sałatek, do dań z kurczakiem, potem do dań z makaronem. I tak moja miłość do zielonego groszku rosła, rosła z każdym posiłkiem. Bo groszek to też świetne źródło białka(...)tych co nie muszą jeść mięsa, zdecydowanie wolę zieleninę na talerzu. Potem gdy zaczęłam chodzić do pracy, zaczęłam robić moją ukochaną zupę krem z zielonego groszku, robiło się ją dosłownie w kilka chwil, potem raz ciach do blendera i obiad gotowy, ile ja się tej zupy w pracy objadłam! Ale chyba największą miłością zapałam do groszku

SMYKWKUCHNI
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2 144

jedzenie, kojarzyłam raczej tylko z sushi.  Japończycy oprócz ryb uwielbiają również mięso, przecież najdroższa wołowina pochodzi z japońskich krów rasy Wagyu, a popularną potrawą z tej kuchni jest zupa ramen, przygotowywana na wywarze z kości i właśnie z dodatkiem mięsa. Zobaczcie mały wycinek tego, co można zjeść z mięsa, podróżując po Japonii. Do tej pory Japonia była raczej krajem(...)Fuji. Kioto   – Shoyu ramen: rosół z dodatkiem sosu sojowego, z jajkiem na miękko i dużą porcją boczku. Idealny posiłek po całym dniu zwiedzania Kioto. Tokio   – Tonkotsu ramen: zupa gotowana na wieprzowych kościach z dodatkiem warzyw, ma gęstą i dość tłustą konsystencję. Ramen podawany jest z mięsem. Restauracja Ichiran Osaka – Tonkotsu ramen: zupa gotowana na wieprzowych kościach z dodatkiem

Kuchcik gotuje
Kalafior marynowany w curry 171

Tegoroczny sezon słoikowy rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Już w pierwszych dniach czerwca przygotowaliśmy niewielkie ilości bazy pomidorowej do sosów i zup oraz konfitury morelowe z amaretto ( klik po przepis ) Nie bylibyśmy jednak Saudyjskimi Wielbłądami, gdybyśmy nie zapragnęli (zresztą, jak co roku) wypróbować nowych nieznanych nam dotychczas smakołyków ze słoików. Tym razem inspiracje czerpaliśmy z rewelacyjnej książki Jennifer MacKenzie " Wielka księga słoików

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
JAMAR - pyszne produkty na każdą okazję 155

kanapek czy sałatek. Coś więcej o produktach , które mam przyjemność testować: KUKURYDZA KONSERWOWA JAMAR   Kukurydza jest bardzo dobra jest krucha i odpowiednio słodka.  Moje zastosowanie: ☛ sałatki ☛zupa kukurydziana ☛zapiekanki, tarty,pizze ☛farsze do pierogów, pasztecików ☛dodatek do makaronów , ☛dania jednogarnkowe KETCHUP  ŁAGODNY MILD  Jeden z moich ulubionych ketchupów. Jest gęsty , odpowiedni smak pomidorów . Z czystym(...)sumieniem polecam.  Moje zastosowanie: ☛do kanapek, fast foodów ☛jako dodatek do zup ☛jako dip , sos ☛jako baza do marynat  SOS BOLOŃSKI JAMAR Sos jest gęsty. Nie posiada zbędnych dodatków. Wyczuwalny smak pomidorów.  Moje zastosowanie: ☛ Do Makaronów ☛Do Zapiekanek ☛Do zup ☛Do dań jednogarnkowych MARMOLADA TWARDA JAMAR Pyszna owocowa marmolada. Twarda ale dobrze się rozsmarowuje np. na kanapkach

Gotowanie Patki
Żurek staropolski 123

zrobiłam go po raz pierwszy tak jak trzeba - na prawdziwym zakwasie, z pyszną podsmażoną kiełbaską, sporą ilością czosnku oraz jajkiem. Jest pyszny - gwarantuję! Dominik jest dużym fanem moich zup, upodobał sobie zwłaszcza te, w których jest sporo mięsa. Jedną z ulubionych jest żurek. Po Wielkanocy postanowiłam, że trzeba przyrządzić go tak jak trzeba. Kupiłam prawdziwy staropolski zakwas, sporo dobrej jakości(...)kiełbasy białej, na koniec dodałam pyszne wiejskie jajka i wyszła jedna z najlepszych zup, jakie jadłam - polecam bardzo! :)      Żurek staropolski: 700 g białej kiełbasy surowej 500 g ziemniaków 2 ząbki czosnku 0,5 l zakwasu na żur 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 liść laurowy 2-3 ugotowane na twardo jaja wiejskie (opcjonalnie) Białą kiełbasę

Cooking Monster
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami puree 506

Łatwe Przystępne Przepis na barszcz czerwony zabielany z soku z buraków, z dodatkiem ziemniaków puree. Składniki Zupa: 0,75l bulionu 0,5l soku z buraków włoszczyzna (2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por) 2 małe ziemniaki do zupy 1 średnia cebulka i 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu 1/3 szklanki śmietany 18% pęczek świeżej […] Artykuł Barszcz czerwony zabielany

PysiaGotuje.pl
Koperkowy rosół z zielonymi szparagami 168

rosół, ale ten dzięki dodatkom idealnie wpisuje się w wiosenną porę. Ogromna ilość koperku, koperkowe lane kluseczki i zielone szparagi to jest smak dzisiejszego rosołku. Nie jest to jednak zupa koperkowa, bo i bez zasmażki i dodatku śmietany. Rosół ugotowałam na indyczych kościach plus skóra, pozostałości po naszych ulubionych mielonych z indyczego udźca. Zawsze taki żelany zapas czeka w zamrażarce(...)odpowiednią porę. Dawno nie było u nas zupy, także zajadaliśmy się ze smakiem zielonym rosołem! Polecam! Pycha! Składniki: 1,5 l rosołu z indyka 2-3 pęczki koperku 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka 4 łyżki mąki orkiszowej sól, pieprz Wykonanie: przygotować rosół na indyczych kościach z dodatkiem włoszczyzny, listka laurowego i kilku kulek ziela angielskiego. Marchewkę pokroiłam w krążki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!