przypomina zapach kapusty lub kalafiora i ma również specyficzny smak. Częścią jadalna jarmużu są liście, które można jeść w stanie surowym lub po ugotowaniu, czy też jako dodatek do zup. Można go również zamrozić i konserwować. Liście jarmużu mnoga być spożywane w postaci rozmaitych dań: zup, surówek, zapiekanek, makaronów, czy naleśników. Dobrze łączy się z owocami morza, rybami, stekami, orzechami(...)oraz innymi warzywami takimi jak: pomidory, cieciorka, boczniaki, dynia, seler, czy marchewką. Dobra jest zupa z jarmużu zasmażana ze zrumienioną cebulką i podprawiona mlekiem. Z jarmużu można również przygotować smaczne koktajle. Jednym z najpopularniejszych dań z jarmużu są chipsy. To świetny pomysł na lekkostrawną i zdrową przekąskę. Przepis na chipsy z jarmużu. Liście jarmużu umyj i osusz. Następnie liście porwij
Ciastka - domowe słodkościpełni sezon na dynie! W tym roku tak jak w poprzednim tez zasiałam je u siebie w ogródku i wypełniły mi na pomarańczowo każdy kąt! Uwielbiam robić z nich zupy, racuchy, kotlety, a nawet ciasta . Dziś mam dla was przepis na pyszną zupę / krem z dodatkiem orzechów włoskich, kwaśnej śmietanki, parmezanu i świeżych ziół. Dodatek chili sprawia, że jest niezwykle
Ostra na SłodkoŚniadanie 10:30 Domowe kulki czekoladowe nesquik to hit tego tygodnia! Przepis znajdziesz tutaj>>> . Na drugie śniadanie Lila zjadła jogurt naturalny z bananem, chia i kulkami. Zupa 13:00 Zupę szpinakową najczęściej robię z rybą i całość miksuję na krem. Tym razem było trochę inaczej - poniosło mnie w kuchni, hahaha! W garnku na maśle klarowanym zeszkliłam cebulkę(...)dodałam ząbek czosnku, później pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie warzywa zalałam wodą, a gdy się trochę podgotowały wrzuciłam kilka kulek mrożonego szpinaku. Całość przyprawiłam. Gotowe! Akurat tę zupę gotowałam we wtorek, więc w środę wystarczyło tylko podgrzać. II Danie 13:00 Pierogi z zieloną soczewicą. To jest odkrycie roku. Kiedy to przestały nam smakować (i nie służyły naszym
lady-och-mistrzyni.blogspot.comWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszną aromatyczną zupę gulaszową. Do zupy użyłam wyśmienitych przypraw firmy PLENUS.Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową https://www.galeriaherbat.pl/przyprawa-wegierska.html . Składniki: 1 kg szynki 5 dużych ziemniaków 1 duża czerwona papryka 3 małe marchewki 7 pieczarek 1/2 papryczki chili około 2 do 2 i 1/2 l wody 1 łyżka przyprawy węgierskiej Plenus(...)gotowania przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem lub chili.Proporcje oczywiście możecie zmniejszyć, ja akurat gotowałam na więcej osób. Gęstość również zależy od Was , jeśli lubicie rzadsze dodajcie więcej wody. Zupę można podać z bułką. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidiecie może być smacznie. Dowodem na to jest zupa pomidorowa z owocami morza i dorszem. Szybka w przygotowaniu, sycąca i do tego zdrowa. Można ją wzbogacić o pikantny, egzotyczny dodatek np. marynowanego kaktusa, którego ja akurat miałam w lodowce dzięki uprzejmości znajomego kucharza. To fajny dodatek do zup. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpodsypywania 30 g świeżych drożdży 100 g cukru 100 g masła 250 ml mleka 4-5 żółtek nasionka z 1 laski wanilii Nadzienie: 200 g wiśni 4 opakowania zupy Profi wiśniowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 2 – 3 łyżki brązowego cukru Kruszonka: 50 g miękkiego masła 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru najlepiej grubszego 1 łyżka domowego cukru waniliowego(...)półtorej godziny. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło z mąką, cukrem i cukrem waniliowym rozrabiamy koniuszkami palców, aż powstaną grudki. Odstawiamy. Zabieramy się za nadzienie Odcedzamy nasze wiśnie z zupy Profi (zostawiamy trochę około szklanki zupy) wybieramy makaron i gotujemy na małym ogniu dodając pół szklanki cukru i świeżych wiśni. Redukujemy aż woda wyparuje i blendujemy nie za mocno
Viola cooks with passiongodzin i iść do pracy lub na zakupy, a po powrocie mamy gotowy, pachnący posiłek. Na blogu pojawi się więcej przepisów z wykorzystaniem wolnowaru, ale dziś chciałam zaproponować zupę z soczewicy, która jest bardzo prosta i smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam! Składniki: pół szklanki czerwonej soczewicy 200g cienkiej kiełbasy wędzonej 4 ziemniaki 1 większa marchewka kawałek selera kawałek pora 4 ząbki
kuchnia doskizachwycająco i niezwykle, że okrzyk 'wow' u biesiadników gwarantowany! :) 4 porcje Panna Cotta: * śmietanka 30%- 400 ml * cukier puder- 2 lekko czubate łyżeczki * żelatyna- 2 płaskie łyżeczki 'Kawior': * "Zupa z owocami leśnymi i makaronem" Profi- 1 opakowanie * sok z cytryny- 2 łyżeczki * agar- 1 łyżeczka * olej- 1 i 1/2 szklanki * mała strzykawka Panna Cotta: Śmietankę przelać do rondelka, wsypać cukier(...)Olej przelać do plastikowego/silikonowego naczynia i wstawić na 30 minut do zamrażalnika (ewentualnie do lodówki na minimum 2 godziny, olej musi być bardzo zimny- inaczej kuleczki się pozlepiają!). Z zupy odcedzić makaron i owoce, płyn przelać do garnuszka, dodać sok z cytryny oraz agar, wymieszać i zagotować. Gotować około 3-4 minuty i odstawić z ognia. Wyjąć olej z zamrażalnika
Kraina Miodem Płynącawieczorna kąpiel, a po niej kaszka, bajka i idziemy spać. Będzie jednak chciało na to wszystko wpływać, np. którymi zabawkami się dziś w kąpieli pobawi, czy jaką zje zupę na obiad. Oczywiście wybór powinien być prosty. Wiadomo, że jeśli zapytam, jaką chce zupę, dziecko mi nie odpowie. Ale jak pokażę dwie miseczki z różnymi zupami, z całą pewnością będzie zachwycona
Anioszek w kuchniZapraszam na kolejne zestawienie. Jaka była ostatnia środa? Jednym słowem napisze "ogórkowa". Ogórki kiszone w zupie, a świeże w mizerii i na drugie śniadanie do pochrupania. U nas wielka rewolucja, bo pakujemy się i niedługo wyjeżdżamy na wakacje! Nie mogę się doczekać, strasznie potrzebuję zmiany otoczenia. Tak więc Ty łap inspiracje, a ja lecę upychać walizki. Już niedługo będziemy(...)cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Owsianka gotowana na wodzie. Po ugotowaniu dorzuciłam siemię lniane, nasiona chia, odrobinę jogurtu naturalnego i śliwki. II Śniadanie 10:00 Ogórek zielony. Zupa 13:00 Ogórkowa. Zupa (jak 99% u mnie) ugotowana na wywarze warzywnym. Swojskie ogórki kiszone, mnóstwo warzyw i troszkę jogurtu naturalnego. Pycha! II Danie 16:00 Ziemniaki, mięso z indyka
lady-och-mistrzyni.blogspot.comPyszna sycąca zupa z wołowiną, papryką, fasolą i kukurydzą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 łyżki oleju 1 czerwona cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drono posiekane 2 czerwone papryki, pokrojone w paski 1 żółta papryka, pokrojona w paski 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżki ostrej mielonej papryki (opcjonalnie) 500 ml bulionu wołowego (może być z kostki(...)minut. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 20 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju i przesmażamy mięso aż się zarumieni. Wrzucamy do zupy, dodajemy fasolę, kukurydzę, tymianek, rozmaryn i koncentrat pomidorowy. Gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze śmietaną i podpieczoną na patelni tortillą. Smacznego
My Culinary Artwarzyw. Nie bójmy się zatem łączyć ciekawe smaki z naszych ogródków. Warzywa i owoce to idealny duet na naszych talerzach :) Poznajmy nowe odsłony letnich smaków w niebanalnych formach. Zupa krem nie musi być nudna, a wręcz przeciwnie. Może zaskakiwać nas z każdą łyżką coraz bardziej. Spróbujcie :) Składniki: duży seler duża pietruszka lub 2 małe (korzeń) 3 młode ziemniaki biała(...)czosnek również obieramy i siekamy, delikatnie soląc. Wszystkie warzywa Mieszamy w garnku i gotujemy do momentu kiedy seler oraz ziemniaki będą na wpół miękkie. W tym momencie do zupy dokładamy pokrojoną gruszkę, bazylię oraz ser camembert. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie miksujemy je, oprawiamy do smaku przyprawami oraz słodką śmietanką. Idealnie smakuje z mini grzankami posmarowanymi oliwą. Smacznego
ChilliJemywłożyłam do gotującego się wywaru. Pozostawiłam do gotowania jeszcze na 20-30 minut. Wyjęłam kość i warzywa. Pozostałą m archewkę pokroiłam w talarki i włożyłam z powrotem do zupy. Resztę warzyw wyrzuciłam. Zupę przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Na koniec wsypałam posiekany koperek. Smaczna zupa, którą lubią moi domownicy. Znika szybko i zaraz
Kuchnia u KrysiBotwinka to ulubiona zupa mojego A. Ja po raz pierwszy jadłam dopiero w ubiegłym roku...od tamtej chwili przygotowałam już kilka jej wersji Dziś proponuję zupę z dodatkiem wędzonki, co wzbogaciło jej smak i nadało niesamowitego aromatu. składniki: ok 200 g wędzonki pęczek botwinki cebula 4 duże ziemniaki marchew nieduża pietruszka łyżka masła ząbek czosnku liść laurowy po kilka ziarenek(...)dodać ziele, liść laurowy, zioła. Korzenie marchwi, pietruszki a także buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Liście botwinki drobno pokroić. Do wywaru, dodać marchew, pietruszkę i buraczki. Kiedy zupa zacznie wrzeć dorzucić liście botwinki i sok z cytryny. Gotować aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku na krótko przed końcem gotowania. Podawać z jajkiem na twardo i zieleniną
6nieboLatem uwielbiamy kremowe zupy z warzyw z naszego ogródka. Jedna z naszych ulubionych to krem z młodej żółtej cukinii, wzbogacony dodatkiem świeżego groszku. Taką zupę najczęściej podaję z grzankami ale tym razem zastąpiłam je groszkiem ptysiowym firmy Brześć. To szybki i smaczny pomysł na letni obiad. Składniki: 2 średnie żółte cukinie szklanka młodego groszku 2 marchewki korzeń pietruszki korzeń(...)wsypać kaszę mannę. Gotować około 40 minut. Następnie wyłowić cebulę, liście laurowe i ziele angielskie a całość zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym, natką i ewentualnie kleksem śmietany
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia