zupa - 39132 przepisów (strona:829/2609)

Kluski łyżką kładzione 134

mięsny, z tłuszczykiem, z przysmażonym boczkiem i kapustką do tego. Ja uwielbiam otulone masełkiem i z solą, Można je jeść na słodko z cukrem lub też dodawać do zupy. Pełna dowolność, a jak szybko je się przygotowuje. Składniki: (dla trzech osób, jedzone osobno, nie do zupy) 400g mąki pszennej  szklanka letniej wody 1,5 łyżeczki soli 1 duże jajko(...)stopniowo dodaję mąkę, mieszam, a później ubijam widelcem około 2 minuty. Zagotowuję wodę i odrobinę ją solę. A teraz wkładamy do wody ciasto na kluski. Najpierw zanurzam łyżkę do zupy w wodzie, potem nabieram kluska wielkości około 1/3 łyżki i wkładam do wody i tak aż do zużycia ciasta. Delikatnie mieszam kluski i czekam około 3 minuty od zagotowania. Podaję

Wołowina od rekina
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 195

paryskim Stade de France spotkają się reprezentacje Francji i Portugalii. Z tej okazji przygotowałam menu dla kibiców - smaczne i znane Wam już dania, które uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór. Francuska zupa cebulowa 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml  bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego(...)tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy, żeby ser się

My Chcemy Jeść
Co Lila jadła w środę? 10 189

Już od dawna zajadamy się swoimi warzywkami. Nie jest ich jeszcze wiele, ale rzodkiewka, sałata, rukola, szczypior i pietrucha się znajdzie. Oprócz tego mamy wiele aromatycznych ziół do zup. Pomidory i papryka też sobie rosną.  II Śniadanie 10:00 Truskawki z jogurtem naturalnym.  Zupa 13:00 Zupa jarzynowa (seler, pietruszka, por, marchewka) z ryżem. Do tego koperek

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
RYŻÓWKA - SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 110

zupa była moim koszmarem przez cały pobyt w przedszkolu, często ją wtedy gotowali.Na sam jej zapach mam " zwrot"....Jednak chciałam się z tą moją słabocią zmierzyć więc ugotowałam ją by móc uznać się pokonana przez przeszłość :( wszystko" zwróciłam"... Jednak kochani Was zapraszam ,byście ją wypróbowali i ocenili.Może to będzie Wasza ulubiona zupa  ,bo dla mnie ona nadal jest(...)minut.Aby uniknąć przywieraniu pulpetów do dna garnka ,najlepiej zrobimy jak ugotujemy je w dużej ilości wody.Poniewaz większość mieszanek przyprawowych zawiera sól, można nie solić wodę.Podajemy pulpety zalane  zupą ryżową.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa krem z pomidorów z mlekiem kokosowym 77

Lato to idealny sezon na pyszne zupy ze świeżych pomidorów. Jeżeli znudziła się już Wam klasyczna pomidorówka, warto poeksperymentować. Przepis na krem z pomidorów z mlekiem kokosowym znalazłam w Jadłonomii Marty Dymek. Początkowo do pomysłu podeszłam sceptycznie ale ciekawość zwyciężyła. I dobrze bo zupa okazała się pyszna - delikatna i kremowa a mleko kokosowe dodawało naprawdę przyjemnego posmaku. Jeżeli chodzi(...)dodatki - na co dzień nie używam białego ryżu, wybierając ten brązowy czy czarny, aczkolwiek dla tej zupy zrobiłam wyjątkiem. W tym przepisie nie polecam zamieniać białego ryżu na jego zdrowsze zamienniki bo według mnie po prostu nie będą pasowały

Milion Smaków
LETNIA ZUPA Z BOBEM I FASOLKĄ 164

kuchni warto „grać w zielone”, wiadomo nie od... Artykuł LETNIA ZUPA Z BOBEM I FASOLKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Zupa krem z młodej kapusty 152

Jedliście już zupę z młodej kapusty? Jeśli nie to warto ją zrobić. Młoda kapusta jest pełna witamin, lekka, zdrowa i niskokaloryczna. Jej słodki smak w połączeniu z koperkiem i czosnkiem da idealny efekt i ciekawe danie. Polecam jako alternatywę dla tradycyjnych zup. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ZUPA BROKUŁOWA Z JARMUŻEM I RICOTTĄ 132

drobno pokrojonymi łodyżkami. Wlewamy gorący bulion lub wodę i gotujemy, przez około 10 minut, aż brokuły i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy liście jarmużu i gotujemy kolejne 5 minut. Zupę miksujemy na gładki krem i ewentualnie dolewamy mleczko kokosowe lub mleko. Zagotowujemy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Porcje zupy nalewamy do miseczek, na wierzch nakładamy

cool and minty
Degustacyjna kolacja w restauracji BelEtage w Lublinie 171

smaków się nie spodziewałam. Polecam każdemu - naprawdę warto tego dania spróbować, choć do lekkich ( przez ową zasmażkę ) ono nie należy. W bardzo elegancki sposób zostało podane kolejne danie - rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami oraz marynowanymi warzywami ( cukinią, marchewką i ogórkiem ).  Zupa wyśmienita i tu znowu mogę nie być obiektywna - po prostu uwielbiam kuchnię azjatycką ! Ale, ale ... pochwały nad danie(...)posypały się od każdej z dziewczyn, więc danie musiało należeć do bardzo udanych. Rozgrzewająca zupa tajska w karcie restauracji jest pozycją raczej jesienno-zimową, ale na specjalne życzenie szef kuchni przygotuje ją też latem. Tak więc, jeżeli lubicie ryzyko i nieco adrenaliny - polecam przy 35-stopniowym upale. Ja bym się skusiła :D Danie główne, czyli pierś z kaczki z pure

kolorowotorcikowo
Chłodnik z botwinki + film 131

Idealny na upały, orzeźwiający chłodnik z botwinki z warzywami i dużą ilością zieleniny to pyszna, zdrowa, pełna witamin i łatwa w przygotowaniu zupa. Jest doskonałą propozycją na szybki i lekki obiad, najlepiej smakuje z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek lub z ziemniakami. Składniki na 4 porcje : pęczek botwinki z buraczkami sok z 1/2 cytryny 2 szklanki bulionu 1 litr kefiru(...)się schłodziła. Rzodkiewki, ogórki , szczypior oraz koperek drobno siekamy. Schłodzoną botwinkę łączymy z kefirem, dodajemy posiekane rzodkiewki, ogórki oraz zieleninę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Zupę podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.   Artykuł Chłodnik z botwinki + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Zupa z cukinii 156

Uwielbiam cukinię. Za jej wspaniały delikatny smak i wielorakość zastosowania. Można robić z niej zapiekankę  , podać z pysznym farszem , czy zrobić z niej potrawkę . Teraz przyszła kolej na zupę z cukinii. Wyszła przepyszna. Jest delikatna w smaku a jednocześnie syta. Polecam. Składniki:  3 młode cukinie 4 pomidory 2 cebule 25 dag boczku 2 litry bulionu 30 dag makaronu(...)cebula się zeszkli. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i boczek dodajemy do bulionu. Gotujemy ok. 20 minut.  Zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem. Zupę podajemy z makaronem, posypaną świeżym tymiankiem. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1 h Koszt przygotowania: ok. 25 zł źródło: przepis własny

Pobite gary Barbary
Bigos z młodej kapusty 165

dużą ilością przypraw, idealny z chrupiącym świeżym chlebkiem lub ziemniaczkami. Składniki: 1 kapusta biała 2 łyżki smalcu cebula 0,5 kg mięsa mielonego trochę kiełbasy wędzonej trochę mięsa z zupy 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki wegety 1 łyżeczka przyprawy do bigosu 0,5 opakowania zupy ogonowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki(...)podsmażyć cebulę, mięso i kiełbasę. Do garnka wlać trochę wody (około 0,5 szklanki), dodać liście laurowe, ziele angielskie, wegetę, przyprawę do bigosu, stopniowo dodać rozrobioną w zimnej wodzie zupę ogonową, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku. Wymieszać wszystko.  Do sosu dodać mięso z cebulą. Znów wymieszać. Zrobić zasmażkę z łyżki smalcu i mąki. Dodać do sosu i wymieszać. Ewentualnie

Cukiernia Pychotki
krem z białych szparagów 129

Jeśli lubicie szparagi, ta zupa będzie dla Was idealna! Gęsta, kremowa i pyszna. W mojej wersji naprawdę wyjątkowa, dzięki delikatnym kluseczkom z twarogu. Bardzo polecam. składniki: pęczek białych szparagów 1,5 l bulionu (polecam drobiowy) 2 ziemniaki cebula kawałek korzenia selera 2 łyżki oliwy natka pietruszki po szczypcie soli i białego pieprzu kluseczki: 200 g twarogu włoskiego jajko(...)zeszklić, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Szparagi obrać, odłamać twarde, zdrewniałe końcówki, pokroić na ok 2 cm kawałki. Dodać do zupy, gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku. Ser rozkruszyć, dodać jajko i bułkę tartą. Zwilżonymi dłońmi nabierać odrobinkę ciasta

6niebo
Zupa-krem brokułowa z białymi szparagami 154

Brokuły oczywiście dominują smakiem, bo są bardziej aromatyczne, ale dzięki szparagom krem stał się delikatniejszy w smaku. Podawałam z odrobiną śmietany 30%, ale można ją też dodać bezpośrednio do zupy lub pominąć całkowicie. Składniki: 1 brokuł 1 pęczek białych szparagów 1 łyżeczka majeranku kilka listków świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego) sól i świeżo mielony pieprz do smaku śmietana(...)polania na talerzach lub dodania do zupy Sposób przygotowania: Szparagi myjemy i obieramy zaczynając tuż pod główką aż do spodu,. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby przykryła je o 1cm nad poziom. Gotujemy do miękkości, wtedy dodajemy brokuł podzielony na różyczki, gotujemy razem około 5 minut, doprawiamy i miksujemy na gładki krem

Kolorowy Przepisownik
ZUPA RYBNA Z CURRY I BANANEM 166

dorsza możemy przyrządzać dosłownie wszystko.Do niedawna ta ryba miała niezasłużenie złą opinię.Tymczasem ich mięso jest delikatne , chude ,dobre na zupę, kotlety ,do smażenia i zapiekania.Jednak przyrządzamy je krótko,bo szybko się rozpadają.Zupa jest delikatna i ładnie pachnie.Myślę ,że to z powodu dodanego banana.Danie dla smakoszy ryb i dań orientalnych.Danie ma tylko 230 kcal. 30 dag.dorsza 1 l.bulionu(...)bulion.Wrzucić do bulionu pokrojoną rybę ,gotować 10 minut.Zestawić z ognia,przyprawić,rozlać do bulionówek i do każdej włożyć kilka plasterków banana.Cebulę drobno posiekać,wsypac trochę do zupy,ozdobic koperkiem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki