zupa - 39132 przepisów (strona:838/2609)

zupa na piątek- krem z żółtego grochu 113

grochu można zrobić nie tylko tradycyjną grochówkę, ale też lekka kremową zupę. Będzie idealna na piątek, bo nie zawiera mięsa a jest zrobiona na wywarze jarzynowym. Robi się ją ekspresowo, w smaku jest delikatna i kremowa. I jak każda zupa krem bardzo pożywna. Podałam ją z grzankami z domowego chlebka.  Składniki: 300 g grochu łuskanego połówki 1 duża marchew(...)liście laurowe. Gotować aż groch i warzywa będą miękkie a następnie całość zmiksować. Doprawić przyprawami i zabielić śmietaną. Chleb pokroić w kostki i na suchej patelni usmażyć grzanki. Zupę podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zupa z wątróbką 134

Pożywna zupa pełna warzyw z dodatkiem....wątróbki. Wpadłam na taki pomysł podczas przeglądania zawartości lodówki, a że uwielbiam wątróbkę to zupa z nią bardzo mi smakowała. Była tak syta, że wystarczyła za cały obiad.  Składniki: 1/2 kalafiora 3 duże ziemniaki cebula korzeń pietruszki korzeń selera duża marchew 4 łyżki zielonego groszku 400 g wątróbki drobiowej 3 łyżki śmietanki(...)maśle.  Zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować około pół godziny. Wątróbkę oczyścić, wypłukać pod zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy. Dodać przyprawy. Gotować około kwadransa. Przed podaniem zabielić śmietanką. Można posypać natką pietruszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zupa- krem z soczewicy 100

było moje pierwsze podejście do zupy z soczewicy. Udane, bo zupa bardzo nam smakowała i była bardzo pożywna.  A do tego zrobiłam ją ekspresowo, więc polecam na dni, kiedy mamy mało czasu na gotowanie.  Składniki: szklanka czerwonej soczewicy puszka pomidorów krojonych włoszczyzna suszone oregano sól, pieprz kilka kromek weka 2 ząbki czosnku łyżka masła koperek ziele angielskie liść(...)gotować jeszcze kwadrans. Wyłowić ziele i liście laurowe i całość zmiksować. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i natrzeć kromki. Pokroić na kostki i usmażyć na suchej patelni. Zupę przed podaniem można zabielić odrobiną śmietanki. Podawać z posiekanym koperkiem i grzankami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zupa z fasoli z puszki 136

moim rodzinnym domu zupę fasolową zawsze robiło się z suchej fasoli, z dużą ilością boczku, kiełbasy i zasmażką. Taka oczywiście jest smaczna, ale bardzo kaloryczna i ciężka.  Dlatego jeśli mamy ochotę na fasolówkę robię ją z fasoli z puszki, bo jest szybciej a zupa jest lżejsza. Najlepsza jest teraz, kiedy można do niej dodać młode warzywa. Ja odlewam zalewę(...)fasoli ale do wywaru możecie dodać całą zawartość puszki, wtedy zupa będzie miała bardziej fioletowy kolor. Składniki: kość od schabu 2 puszki czerwonej fasoli 2 młode marchewki kilka małych młodych ziemniaczków kawałek selera korzeń i natka pietruszki 1/2 cebuli 2 kiełbaski ziele angielskie, liść laurowy łyżeczka majeranku sól, pieprz śmietanka 12% z kartonika (ilość według gustu) łyżka oleju Kość zalać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i warzywami w francuskiej zupie cebulowej 121

mięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory Ser żółty 2 ząbki czosnku Olej Sól 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej ( w proszku ) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju. Po chwili dodajemy mięso mielone i przesmażamy razem. Lekko solimy. Dno naczynia do zapiekania smarujemy(...)cienkie plasterki ( około 3 mm ), układamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę

Smaki Ewy
ZUPA CUKINIOWA 191

Jedyną wadą tej zupy jest kolor. Nie każdemu odpowiada przygaszony odcień zieleni. Ale i na to jest rada. Podczas miksowania wystarczy dodać pasty ze zmiksowanej ze śmietaną natki pietruszki i nieco skórki… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Zalewajka z grzybami - Regionalne smaki. Październik 182

odporność. W innych regionach funkcjonuje jako żurek. Z braku dostępu do świeżych, leśnych grzybów moja zalewajka jest z dodatkiem ciemnych pieczarek, może choć trochę imitujących te leśne. Ponieważ wszystkie zupy przygotowuję na wywarze jarzynowym i tutaj jest on podstawą zupy. Zalewajkę podałam z tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą, także talerz pysznego żurku wystarczył za całe danie obiadowe. Składniki(...)żuru lub pozostawić na kanapki), następnie wlać wymieszany zakwas. Na początek 500 ml, jeśli jest nie dość kwaśny dolać resztę. Dodać roztarty w palcach majeranek i zaparzyć w zupie białe kiełbaski. Na koniec zabielić żurek śmietaną. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, przygotowanymi pieczarkami i plasterkami białej kiełbasy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dyniowa zupa z klopsikami 226

Mój syn nie przepada za kremowymi zupami. Spróbowałam zrobić wersję w połowie kremową z klopsikami. Bardzo mu smakowała. Składniki 1 szkl pure z dyni 1 szkl mrożonej marchewki z groszkiem … Czytaj dalej Dyniowa zupa z klopsikami

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
rozgrzewająca zupa krem z dyni 159

starty imbir oraz wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż dynia i marchewką będą miękkie. Po ugotowaniu całość blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji, przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy np. kleksem śmietany z grzankami lub pestkami dyni

Domowy Smak Jedzenia
Zupa z ciecierzycy 2 195

Przepyszna zupa z ciecierzycy. Ugotowana na wędzonce, pachnąca czosnkiem, majerankiem i imbirem.  Doskonałym dodatkiem są grzanki czosnkowe, bardzo dobre kupuję TUTAJ   50 dag ciecierzycy(dobrą kupisz w KLIK ) 50 dag wędzonki ( schab lub żeberka) 2 łyżki suszonej włoszczyzny  2 listki laurowe 3 ziela angielskie parę kulek pieprzu 4 ząbki czosnku majeranek chilli imbir pieprz czosnkowy magi(...)mięso jest już na tyle miękkie że da się oddzielić od kości, wyciągam i studzę.  Do wywaru przekładam namoczoną ciecierzycę. Mięso obieram i dodaję do zupy. Dodaję resztę przypraw. Gotuję całość do miękkości.  Podaję z grzankami czosnkowymi , posypuje posiekaną natką. Zostawiam nowe gazetki, warto przejrzeć

Takie tam pichcenie
Krem ze świeżych leśnych grzybów 128

mieszamy i zdejmujemy z ognia. 3. Do bulionu dodajemy podsmażone grzyby i 1 ugotowaną marchewkę. Gotujemy 15 minut. Wyciągamy kilka grzybków i odkładamy na później. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Dorzucamy odłożone grzybki i doprawiamy solą i pieprzem, jeżeli jest taka potrzeba.  4. Zupę przelewamy do miseczek, zabielamy śmietanką (opcjonalnie) i dekorujemy listkiem natki pietruszki. Smacznego

My Culinary Art
Zupa kalafiorowa 223

Ostatnio jem bardzo dużo zup. Przypomniałam sobie np. pyszną jarzynową z "gałkami", czyli mięsnymi kulkami. Najlepszą robi tato i nie wiem jak on to robi, ale mi wychodzi zupełnie inna :) A właściwie wiem jak to robi, ale z zupami już chyba tak jest, że każdemu wychodzą inaczej. Jakoś jednak zupa bez mięsa lub wywaru mięsnego dla mnie istnieć

Kraina Tysiąca Smaków
Krupnik z kaszą perłową 142

słodką śmietankę oraz pokrojoną cebulę. Doprawiamy pieprzem i solą wędzoną – zagotowujemy. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy posiekany koperek z natką pietruszki. Tajemnicą krupniku mojej Mamy jest dodatek, pod koniec gotowania zupy, bardzo drobno posiekanej cebuli. Nadaje zupie wspaniały, intensywny smak. Krupnik z kaszą perłową dokładnie go przypomina. Oczywiście każdy gotuje krupnik taki, jaki lubi. Ja również nie poprzestaję tylko na jednym

mojewypiekiinietylko
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym 145

Wlewamy 700 ml wody (jeżeli nie lubicie zbyt gęstych kremów, wlejcie jej trochę więcej), dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. 3. Zupę przecedzamy, wrzucamy do niej z powrotem 1 marchewkę i cebulę, resztę warzyw wyrzucamy. Dodajemy dynię, mleko kokosowe, przyprawę curry, cynamon, pieprz cayenne,  cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy(...)minut.  4. Przy pomocy blendera, miksujemy zupę na gładki krem. Stawiamy ponownie na palniku, wrzucamy krewetki (najlepiej bez ogonków, ja zostawiłam jedynie do zdjęć :)) i gotujemy ostatnie 4 minuty.  5. Krem przelewamy na talerze, tak aby w każdym znalazły się 2 krewetki. Posypujemy kiełkami i świeżą kolendrą. Smacznego

My Culinary Art