doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez około 2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy trochę wody w trakcie gotowania. 3. Zupę przecedzamy przez drobne sitko, marchewkę odkładamy na bok, resztę wyrzucamy. Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z ulubionym
My Culinary Artaromatycznych ziół oraz przypraw o wyrazistym lub pikantnym smaku, takich jak czarny pieprz, czosnek, imbir, chili, słodka papryka, kumin czy gałka muszkatołowa. Ziołem doskonale poprawiającym smak wywarów przeznaczonych na zupy i sosy jest lubczyk. Aby unikać nadmiaru sodu w spożywanych posiłkach powinniśmy zrezygnować z żywności przetworzonej, takiej jak dania w proszku (błyskawiczne zupy i sosy), słone przekąski (chipsy, paluszki, krakersy(...)tylko z soli, ale także z dodawanych do niej substancji dodatkowych, kryjących się pod tajemniczymi symbolami, takimi jak chociażby: E621 – glutaminian sodu (wzmacniacz smaku wchodzący w skład zup w proszku, sosów czy przypraw), E211 – benzoesan sodu (konserwant dodawany do przetworów owocowych i warzywnych, konserw rybnych, napojów gazowanych), E250 – azotyn sodu (konserwant stosowany w produkcji wędlin i wędzonych przetworów mięsnych
Smakowity Blog KulinarnyZapragnąłem zupy jesiennej, pełnej warzyw, treściwej i bogatej. W domu mawiano na takie zupy – śmietnik. Taki śmietnik potrafi bardzo poprawić mi humor i rozgrzać. Do dzieła więc – nie oszczędzajcie na… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcumogą pomóc pozbyć się pasożytów (owsików, tasiemca i innych niechcianych lokatorów...). Dynia jest uwielbiana przez kulinarnych blogerów. Ciągle znajduję w internecie rozmaite inspiracje z jej wykorzystaniem. Od rozgrzewających zup krem, placuszków, bułeczek po słodkości, jak np. ciasteczka czy ciasta. Niestety, w życiu próbowałam jedynie zupy krem z dyni i jakoś tak... nie posmakowała mi. Może to kwestia czasu? Mimo wszystko(...)zajadam kaszę jaglaną, gdy robi się zimniej - przestawiam się na grykę. W czasie jesienno-zimowym spożywam zdecydowanie więcej mięsa, głównie w postaci gulaszów, potrawek, czy jako dodatek do pożywnych zup. Uważam, że kasza gryczana najlepiej komponuje się w takich daniach. ;) Nie dość, że działa rozgrzewająco to na dodatek zawiera mnóstwo witamin i minerałów : kwas foliowy, witaminę E, witaminy z grupy
Kuchnia Elliedość kontrowersyjne warzywo, są tacy którzy jej nie cierpią, ja jednak zaliczam się do drugiej grupy - bardzo lubię te miniaturowe kapustki. Z czasów dzieciństwa pamiętam ją jedynie z zupy warzywnej z mrożonki. Mnie jednak te zupy smakowały, a brukselkę wyławiałam ze wszystkich talerzy, w przeciwieństwie do ziemniaków, które skrzętnie omijałam i zostawiałam na talerzu (do tej pory nie przepadam(...)ziemniakami gotowanymi w zupie). W związku z moją sympatią do tego warzywa w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z brukselką w roli głównej, a tymczasem zapraszam na pyszną sałatkę z pieczoną brukselką, dynią i żurawiną. Sałatka jest fantastyczna i polecam wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za brukselką, być może dzięki takiemu podaniu ją polubicie;) Składniki
Codzienne Gotowaniesmaczna i pełna witamin zupa to mój sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Idealna na poniedziałek, zwłaszcza, że jest gotowa w kilka minut. Składniki: 2 litry rosołu (najlepiej z marchewką) 200 g szpinaku mielonego (może być mrożony) 2 ząbki czosnku 3 łyżki kwaśnej śmietany pieprz makaron nitki Rosół zagotować, dodać szpinak. Gotować kilka minut. Do miseczki przełożyć śmietanę i wlać chochelkę(...)zupy, szybko wymieszać rózgą i wlać do garnka. Dodać starty drobno czosnek i doprawić do smaku. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem. Dobrze smakuje też z grzankami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZupa chrzanowa to bardzo pożywna zupa. W sam raz na jesień i zimę, kiedy potrzebujemy rozgrzewających dań. Zrobiłam ją na wywarze ze smażonego boczku. Podaję ją z jajkiem i ziemniakami. Składniki: 300 g wędzonego boczku 1 cebula 4-5 ziemniaków włoszczyzna ziele angielskie liście laurowe 2 łyżki chrzanu 2-3 łyżki śmietany ząbek czosnku sól pieprz natka pietruszki jajka(...)twardo Boczek pokroić na większe kawałki, cebulę posiekać i podsmażyć razem z boczkiem. Zalać taką ilością wody, ile potrzebujemy zupy. Wrzucić włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w ćwiartki, liście i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać chrzan, przyprawy i starty czosnek. Zabielić śmietaną. Podawać z jajkiem i posiekaną natką pietruszki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDelikatna zupa grzybowa to obowiązkowa wigilijna pozycja. Na świątecznym stole podaję ją z makaronem łazanki, ale w ciągu roku z ziemniakami lub innym makaronem. Lubimy zbierać grzyby, dlatego zupa z suszonych zimą bardzo często gości na moim stole. Składniki: 200 g pokrojonej włoszczyzny garść suszonych grzybów 2,5 litra wody 2 łyżki masła 3-4 łyżki śmietany szklanka makaronu łazanki(...)wrzucić listki i ziele i gotować około 20 minut. Grzyby suszone opłukać i wrzucić do bulionu, gotować około kwadransa. Doprawić i zabielić śmietaną. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Zupę podawać z łazankami i posiekaną natką pietruszki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNiedawno w lokalnej karczmie próbowałam pysznej zupy z startym żółtym serem. Starałam się odtworzyć jej smak i zrobiłam ją trochę po swojemu, dodając dużo podsmażonej cebuli. To zupa w sam raz na chłodne jesienne dni- jest rozgrzewająca, nieco ostra, bardzo pożywna. Męskiej części rodziny na pewno szczególnie posmakuje, w końcu oni lubią takie klimaty. Mój mąż był nią zachwycony(...)końcu dodać przeciśnięty czosnek. Wszystko to wrzucić do bulionu i powoli gotować. Doprawić przyprawami. Z chleba wyciąć wykrawaczką do ciastek grzanki o różnych kształtach. Usmażyć je na maśle. Kiedy zupa będzie już gotowa, zdjąć z ognia i zetrzeć do niej żółty ser na tarce o drobnych oczkach. Podawać gorącą, posypaną natką pietruszki i grzankami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagrochu można zrobić nie tylko tradycyjną grochówkę, ale też lekka kremową zupę. Będzie idealna na piątek, bo nie zawiera mięsa a jest zrobiona na wywarze jarzynowym. Robi się ją ekspresowo, w smaku jest delikatna i kremowa. I jak każda zupa krem bardzo pożywna. Podałam ją z grzankami z domowego chlebka. Składniki: 300 g grochu łuskanego połówki 1 duża marchew(...)liście laurowe. Gotować aż groch i warzywa będą miękkie a następnie całość zmiksować. Doprawić przyprawami i zabielić śmietaną. Chleb pokroić w kostki i na suchej patelni usmażyć grzanki. Zupę podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPożywna zupa pełna warzyw z dodatkiem....wątróbki. Wpadłam na taki pomysł podczas przeglądania zawartości lodówki, a że uwielbiam wątróbkę to zupa z nią bardzo mi smakowała. Była tak syta, że wystarczyła za cały obiad. Składniki: 1/2 kalafiora 3 duże ziemniaki cebula korzeń pietruszki korzeń selera duża marchew 4 łyżki zielonego groszku 400 g wątróbki drobiowej 3 łyżki śmietanki(...)maśle. Zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować około pół godziny. Wątróbkę oczyścić, wypłukać pod zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do zupy. Dodać przyprawy. Gotować około kwadransa. Przed podaniem zabielić śmietanką. Można posypać natką pietruszki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabyło moje pierwsze podejście do zupy z soczewicy. Udane, bo zupa bardzo nam smakowała i była bardzo pożywna. A do tego zrobiłam ją ekspresowo, więc polecam na dni, kiedy mamy mało czasu na gotowanie. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy puszka pomidorów krojonych włoszczyzna suszone oregano sól, pieprz kilka kromek weka 2 ząbki czosnku łyżka masła koperek ziele angielskie liść(...)gotować jeszcze kwadrans. Wyłowić ziele i liście laurowe i całość zmiksować. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i natrzeć kromki. Pokroić na kostki i usmażyć na suchej patelni. Zupę przed podaniem można zabielić odrobiną śmietanki. Podawać z posiekanym koperkiem i grzankami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamoim rodzinnym domu zupę fasolową zawsze robiło się z suchej fasoli, z dużą ilością boczku, kiełbasy i zasmażką. Taka oczywiście jest smaczna, ale bardzo kaloryczna i ciężka. Dlatego jeśli mamy ochotę na fasolówkę robię ją z fasoli z puszki, bo jest szybciej a zupa jest lżejsza. Najlepsza jest teraz, kiedy można do niej dodać młode warzywa. Ja odlewam zalewę(...)fasoli ale do wywaru możecie dodać całą zawartość puszki, wtedy zupa będzie miała bardziej fioletowy kolor. Składniki: kość od schabu 2 puszki czerwonej fasoli 2 młode marchewki kilka małych młodych ziemniaczków kawałek selera korzeń i natka pietruszki 1/2 cebuli 2 kiełbaski ziele angielskie, liść laurowy łyżeczka majeranku sól, pieprz śmietanka 12% z kartonika (ilość według gustu) łyżka oleju Kość zalać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamięsa mielonego ( z łopatki ) 2 cebule 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Kawałek korzenia selera 2 marchewki ( spore ) 2 pomidory Ser żółty 2 ząbki czosnku Olej Sól 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej ( w proszku ) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką oleju. Po chwili dodajemy mięso mielone i przesmażamy razem. Lekko solimy. Dno naczynia do zapiekania smarujemy(...)cienkie plasterki ( około 3 mm ), układamy w naczyniu i lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy podsmażone mięso, następnie podobnie cienko pokrojony selera i marchewki. W dalszej kolejności wykładamy fasolkę szparagową. Zupę cebulową rozpuszczamy w 1 kubku gorącej wody. Wymieszaną zupą zalewamy zapiekankę. Następnie wykładamy ser i pokrojone w plastry pomidory. Pomidory przyprawiamy 2 ząbkami. Zapiekamy w piekarniku przez 1 godzinę
Smaki EwyJedyną wadą tej zupy jest kolor. Nie każdemu odpowiada przygaszony odcień zieleni. Ale i na to jest rada. Podczas miksowania wystarczy dodać pasty ze zmiksowanej ze śmietaną natki pietruszki i nieco skórki… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcu