Klasyczny przepis na zupę dyniową, której nie może zabraknąć późnym latem, ani jesienią w moim domu. Niezwykle prosta i szybka w wykonaniu. Artykuł Zupa dyniowo pomidorowa pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plZupa ze świeżych pomidorów to coś, czego nie możesz odpuścić tego lata. Idealny, intensywny smak. Po prostu pyszna :) mąka pszenna [/foodiepress] Artykuł Zupa ze świeżych pomidorów pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plSzybka jesienna zupa krem z dyni z dodatkami. Czytaj więcej
Ana Mari's worldSzybka jesienna zupa krem z dyni z dodatkami. Czytaj więcej
Ana Mari's worldIdealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewająca i syta. Uwielbiam takie dania jednogarnkowe, niby zupa ale pełno w niej mięsa i warzyw. Jest gęsta i pyszna. Spróbujcie koniecznie....Polecam Zobacz przepis
Swojskie jedzonkoostre, u mnie delikatnie więc dałam tylko 1/3 niedużego strączka. Gotować aż pomidory zaczną się rozpadać. Potem wlać mleczko kokosowe i całość zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą. Jeśli zupa jest za gęsta można dolać więcej bulionu. Zupę podałam z makaronem ryżowym nitki
Monia miesza i gotujecebule, 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka papryki, 2 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, 2-3 łyżki domowej przyprawy do zup, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 litry wody, sól i pieprz do smaku. 1. Oczyszczone grzyby pokrój w paski. 2. Cebulę, czosnek i pora posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc(...)pora, dodaj grzyby i resztę warzyw. 5. Całość dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, papryką, imbirem i gałką muszkatołową, po czym zalej dwoma litrami wody, dodaj domową przyprawę do zup i gotuj 30 minut. 6. Pod koniec gotowania dopraw majerankiem roztartym w dłoniach, a przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki
Z notatnika dietetykaKremowa, delikatna zupa dyniowa z dodatkiem marchewki i pomidora! To kolejna jesienna propozycja na tę sezonową zupę. Składniki: 1,7 kg dyni Hokkaido (waga przed wydrążeniem), duża marchewka, 2 średnie pomidory, ok 1 l bulionu, sól, pieprz Przygotowanie: Dynię myjemy, wydrążamy środek. Kroimy na kawałki (nie obieramy ze skóry) Układamy na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Marchew obieramy
Lena GotujeJesień zbliża się małymi krokami. U mnie dzisiaj zimno, buro, ponuro i deszczowo. Dlatego ugotowałam pyszny żurek. Pewnie każdy zna przepis na tę zupę, ale każdy pewnie gotuje ją po swojemu. Moja wersja jest kwaśna, sycąca i rozgrzewająca. Z dużą ilością boczku, kiełbasy i ziemniaków. Pachnie obłędnie. Obowiązkowo ze świeżą natką pietruszki. Podałam z jajkiem ugotowanym na twardo i chlebem(...)kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. 3. Do bulionu wlewamy zakwas, dodajemy kiełbasę z boczkiem, śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego bulionu i wlewamy do zupy, zagotowujemy mieszając rózgą, żeby nie zrobiły się grudki. Przyprawiamy i dodajmy ziemniaki. 4. Żurek rozlewany na talerze, dajemy po jajku przekrojowym na pół i posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki. Podajemy
IzabelawkuchniDodajemy przecier, przyprawę warzywną, ziele angielski, pieprz i liść laurowy. Chwilę podsmażamy i zalewamy ok 3 szklankami wody. Gotujemy ok 20 -30 minut do miękkości warzyw. Następni zupę blendujemy (wyciągamy liścia i kulki pieprzu i ziela) Następnie jeszcze raz podgrzewamy, podbijamy śmietaną lub jogurtem zmieszaną z mąką oraz doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem. Na końcu posypujemy(...)świeżym koperkiem. Podajemy z grzankami. Smacznego :) * Do zupy można również dodać świeżych pomidorów
Pani na deserLato powoli zbliża się ku końcowi, temperatury nie dają jednak człowiekowi odpocząć. Dlatego w ramach walki z upałem na obiad przygotowałam chłodnik. To prosta do przygotowania zupa, która świetnie sprawdza się w gorące dni. Najbardziej popularny jest chłodnik litewski na bazie botwiny i buraków, taką zupę przygotować możemy jednak także z innych składników - zarówno warzyw, jak i owoców. Na blogu
Z notatnika dietetykaRamen to zupa wywodząca się z kuchni japońskiej, można powiedzieć że to ich rodzimy przepis na rosół – wywar z mięsa i warzyw. Ostatnio stał się bardzo popularny w Polsce, dlatego też zachęcam was do przygotowania go w domu. Mam też dla was ciekawy cytat dotyczący rosołu w diecie z książki, która właśnie czytam „Pokonaj swoje lęki i odzyskaj(...)rosołu na 3 minuty by się sparzyła. Ramen podawać z makaronem, mięsem i warzywami, jajkiem. Ja podałam też z miksem sałat bo bardzo lubię (sałaty dodaję na talerz do zupy). Artykuł Ramen pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota Smakujeciasto, sałatka i wiele innych.. Co ugotować na święta wielkanocne? Zacznijmy od śniadania! Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych punktów Wielkanocy. Śniadanie wielkanocne Żurek wielkanocny to pyszna zupa, którą u nas jada się na śniadanie. Oczywiście żurek robię na własnym zakwasie. Uważam, że taki zakwas na żurek to banalnie prosta rzecz, którą przygotować może każdy, a żurek staropolski(...)zyskuje wtedy na smaku razy milion! Taka sycąca zupa w zestawieniu z koszyczkiem wielkanocnym, myślę, nasyci każdego. Przejdźmy teraz do obiadu i kilku propozycji jego przyrządzenia. Obiad wielkanocny - Ciasto marchewkowe na słono, jajka faszerowane i sałatka z kurczakiem Pyszne ciasto marchewkowe w wersji na słono z kiełbasą i serkiem. To bardzo zaskakujące danie, które możecie przygotować na święta wielkanocne
MamaOskarkaGrzybobranie to piękny zwyczaj, obcowanie z naturą i smakowanie jej darów. Zupa krem z grzybów leśnych w pysznym wykonaniu. Artykuł Zupa grzybowa krem pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąPyszna syta zupa z sezonowymi warzywami. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 mała czerwona papryka 1 marchewka 1 cebula 1/3 niedużego kalafiora 20 dag fasolki szparagowej sól, pieprz słodka i ostra papryka do smaku siekaną natka lubczyku Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokroić w kostkę, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej(...)zagotować. Dodać podzielony na różyczki kalafior oraz pokrojoną fasolkę szparagową. Gotować jeszcze 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawić słodką i ostrą mieloną papryką, solą, pieprzem i ziołami. 3. Zupę można lekko zagęścić zasmażką. Na koniec dodać niewielką ilość natki lubczyku. Smacznego
Kuchnia domowa Ani