zupa - 38908 przepisów (strona:854/2594)

Zupa koperkowa z pulpecikami i ryżem 63

Delikatna i aromatyczna zupa koperkowa powstała całkiem przypadkowo. Aaaa! włoszczyznę trzeba było zużyć :P Serio, tak właśnie było. Potrzeba nagła była na coś ciepłego i rozgrzewającego, padło na taki lekki "rosołek". Prosta, łatwa i szybka strawa pomoże wam odzyskać siły...no może nie aż tak, ale fajnie rozgrzewa. Przeziębienie poszło precz! A kysz! Więcej się do mnie nie zbliżaj(...)minut. Warzywa wyjmujemy, wsypujemy ryż i startą na dużych oczkach, marchewkę. Gotujemy przez kwadrans.   Mięso mielone do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy 2 cm kulki, dodajemy do zupy. Gotujemy przez kolejny kwadrans.   Na koniec dodajemy posiekany koperek.   Całość do smaku doprawiamy solą i pierzem

R'n'G Kitchen
Zupa chrzanowa 54

Kremowa zupa chrzanowa podana z białą kiełbasą i jajkiem. Pyszna propozycja pikantnej zupy na codzienny obiad, ale i na Wielkanoc. Składniki: 500 g ziemniaków, 2 pietruszki, 3 duże białe kiełbasy, ugotowane jajka, 3 ząbki czosnku, 100 - 120 g tartego chrzanu ze słoiczka, 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego, sól, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie: Do około 1200 ml wody

Lena Gotuje
Kapuścianka wielkopostna 42

mąki żytniej, owsianej lub otrąb, świeżą lub suszoną rzepą, pieczoną lub gotowana na gęsto, także gotowaną brukwią lub pasternakiem (jadano je na ogół bez żadnej omasty) Często jadano   zupę kapuściankę z kapusty słodkiej lub kwaszonej  albo kwasu kapuścianego (zwanego octem kapuścianym) zaprawianego mąką.   Kapuścianka wielkopostna (jadana w poście w wielu regionach Polski) - przepis: Kwas z kapusty zagotować(...)posiekaną drobno, sparzoną cebulą, dodatkiem listka laurowego (bobkowego) i pieprzu. Zaprawić mąką lub śmietaną. Jeść z wyłożonymi na miski, kartoflami, ugotowanymi w całości lub z ugotowanymi w zupie kluskami "skubanymi", "rwanymi" z mąki żytniej czy kluskami kartoflanymi. Dla odmiany smaku do kwasu kapuścianego można dodać ugotowane, pokrojone w plastry czerwone buraki ćwikłowe. Na Kaszubach gotowano kapuściankę na wywarze

Kulinarne przemyslenia
Jak rozgrzać się zimą? Przepisy na rozgrzewające dania, napoje i przyprawy 31

Warto wtedy sięgać po rozgrzewające potrawy, napoje i przyprawy, które rozgrzeją nas od środka i poprawią samopoczucie. Poznaj sprawdzone sposoby na walkę z zimowym chłodem! Rozgrzewające dania – termosy obiadowe Zupy, gulasze i potrawy jednogarnkowe Rozgrzej się od środka jedząc rozgrzewające zupy. Warto przygotować gęsty rosół z warzywami korzennymi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa curry z kurczakiem 28

curry z kurczakiem. Zupa jest bardzo aromatyczna, smaczna. SKŁADNIKI: 400 g piersi z kurczaka 2 l bulionu mała cebula ząbek czosnku kawałek imbiru 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 łyżczeka curry w proszku łyżeczka słodkiej papryki 2 lisćie kaffiru 1 trawa cytrynowa pół łyżeczki kurkumy 100 g ryżu 100 ml śmietanki kokosowej lub mleczka sól do smaku  olej(...)dwie części a końcówkę rozbij tłuczkiem. Marchewki i seler potnij w talarki. Pokrojone warzywa dodaj do smażonego kurczaka wraz z liśćmi kaffiru. Składniki zalej bulionem lub wodą. Gotuj zupę przez około 15 minut od zagotowania się. Gotuj pod przykryciem. W połowie czasu gotowanie dodaj wypłukany ryż. Na koniec wlej mleczko lub śmietankę. Wymieszaj i podawaj z natką kolendry

AZgotuj!
Krupnik 21

Krupnik, zupa polska gotowana na mięsie baraniem lub wołowem z krupami perłowemi - pisał w "Encyklopedii staropolskiej" Z. Gloger W książce "Tradycje Polskiego Stołu"czytamy: Krupnik jest to rzadko ugotowana kasza ze szperką i mięsiwem, a podczas niedostatku i postu z olejem lub bez niego. Pokarm ten jest powszednim; co Bóg dał - powiada Mazur zajadając swój krupnik - i dobrze robi(...)minutach wyciągnąć warzywa, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować kolejne 20 minut. W tym czasie marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w drobną kostkę i ponownie wrzucić do zupy. Uzupełnić gorącą wodą wywar, jeżeli nadmiernie odparował. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie kilkoma kroplami maggi. Na talerzu obficie posypać posiekaną natką pietruszki.   (function

Kulinarne przemyslenia
Krupnik na skrzydełkach 20

przed Państwem! Klasyka polskiego stołu. Pierwsza dama kuchni naszych babć! Duszę i ciało rozgrzewająca...Ta Dam! Zupa Krupnik! <tutaj oklaski>  tudzież  <piski i achy zachwytu> Reklama i polecanie zbędne Na rozgrzewkę róbcie Krupnik! Arek Gie Składniki:         700 g skrzydełek z kurczaka 100 g kaszy jęczmiennej 1 marchew 1 pietruszka(...)płuczemy, dodajemy do wywaru i gotujemy przez 25 minut, aż kasza stanie się miękka. Wrzucamy pokrojone warzywa i kawałki mięs. Chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdyby zupa okazała się za gęsta, dolewamy trochę wrzątku.   Podajemy z natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Marchewka czy trzeba blanszować przed mrożeniem 23

lubię pokroić ją w plastry, lub w zapałkę albo w kostkę. Lubię też taką startą na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowana marchew fajnie sprawdza mi się do zup, do rosołu ale też do warzyw np w stylu warzyw po grecku. Ok, mamy marchew obraną, umytą, pokrojoną i co dalej. Czy trzeba marchew blanszować przed mrożeniem? Nie trzeba. Można(...)zamrażarki. Na zdjęciu również pietruszka i papryka pomarańczowa, które zaczęły mi troszkę więdnąć i które pokrojone poszły razem z marchewką do mrożenia w oczekiwaniu na przyszłe zupy. Polecam. Artykuł Marchewka czy trzeba blanszować przed mrożeniem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Zupa z soczewicą. 23

soczewicę , pokrojone w kostkę warzywa ( marchewkę , pietruszkę , ziemniaki ), ugotuj do miękkości. Na patelni zeszklij na oleju posiekaną w kostkę cebulę , pod koniec dodaj posiekany czosnek. Dodaj pod koniec gotowania zupy. Dodaj także przyprawy, starty na tarce imbir, oraz pokrojoną w kostkę papryczkę , koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą , szczyptą cukru, wymieszaj.  Gotuj jeszcze około 10 minut. Przed podaniem zupy

Przepisy i porady kulinarne
Zupa soczewicowa z marchewką i dynią 26

Zupa soczewicowa to doskonały wybór na zimowe dni. Jest gęsta, sycąca, doskonale rozgrzewa organizm, a do tego jest bardzo zdrowa i dostarcza wielu cennych składników odżywczych wzmacniając naszą odporność o tej porze roku. Ta z marchewką, dynią i suszonymi pomidorami jest ostatnio moją ulubioną wersją tego posiłku. Składniki na 3-4 porcje: 1 cebula dymka 1 łyżka oleju (używam tego(...)marchewkę i dynię oraz passatę. Mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną po czym miksujemy całość na gładki krem. Podajemy z natką pietruszki i kleksem jogurtu. Smacznego :) Artykuł Zupa soczewicowa z marchewką i dynią pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Uszka grzybowe z wołowiną – kuchnia podkarpacka 24

Uszka grzybowe z wołowiną – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Zagórz, gmina Zagórz, powiat sanocki Używając bardzo dużego uogólnienia w naszym regionie na Boże Narodzenie jada się albo barszcz czerwony, albo zupę grzybową. Jednak pod tymi dwiema nazwami kryje się całe spektrum zup, różnorodność smaków, dodatków i technik przygotowania. A wszystko to wynika z rodzinnych tradycji i regionalnych obyczajów. I nawet jeśli

Trzeci talerz
ZUPA WIŚNIOWA + FILMIK 24

Bardzo smaczna zupa owocowa, idealna na lekki obiad.  SKŁADNIKI :  1 duży słoik kompotu z wiśni  600 - 700 ml wody  100 ml śmietany z kartonika 18 % sól i cukier do smaku  2 łyżki mąki wymieszanej z wodą  ugotowany makaron  PRZYGOTOWANIE :  Do garnka wlewam kompot, dolewam wodę, dodaję sól i cukier do smaku(...)chwili wlewam śmietanę.  Zagotowuję całość i zaklepuję rozmieszaną mąką z wodą.  Na koniec doprawiamy ponownie do smaku i zupa gotowa.  Podajemy ją z makaronem.  Smacznego.                                        Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi z karpiem na Wigilię 29

podczas świąt Bożego Narodzenia. W moim domu wigilijnego karpia przygotowuje się na na wiele sposobów. Pierogi z rybą w bulionie warzywnym doskonale mogą zastąpić barszcz czerwony z uszkami , czy zupę grzybową . Tym razem polecam wykorzystać mój prosty przepis na farsz z karpia, z podsmażoną cebulką i natką pietruszki, oraz na bardzo delikatne, elastyczne i miękkie ciasto na pierogi(...)znacznie ułatwia wałkowanie ciasta. Inne pomysły na pierogi znajdziecie TUTAJ. Pierogi z rybą , czyli sumem Składniki na farsz rybny: 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 dzwonka ugotowanego w zupie rybnej karpia bez skóry i ości sporo natki pietruszki 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól i pieprz do smaku Składniki na Ciasto na pierogi ok. 80 sztuk: 3 szklanki mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa brukselkowa 23

ziele angielskie. Smaż na średniej mocy palnika aż cebula zacznie się rumienić. Wlej wodę i zagotuj. Wrzuć do wody wszystkie warzywa oprócz brukselki. Przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę na małym ogniu przez 10 minut. Wrzuć brukselkę i dalej gotuj 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojony serek topiony i mieszaj aż się dokładnie rozpuści. Zupę dopraw solą

Delicious Place
Bezmięsne koko-pomidoro. Danie o bajecznym smaku, które powstało przypadkiem. 30

Kochani, ten przepis to kolejny dowód na to, że najlepsze dania powstają zupełnie przypadkiem. Bezmięsne koko-pomidoro to coś w rodzaju gęstej zupy albo risotto. W każdym razie smak jest bajeczny, szczególnie dla miłośników kokosa i klasycznej pomidorowej. Ja byłam zachwycona! Serdecznie polecam Wam wypróbować to proste i zaskakujące w smaku danie. Przyjazne także insulinoopornym Bezmięsne koko-pomidoro Składniki(...)porcja dania to: około 218 kcal Białko: 11,6g Węglowodany: 35,4g Tłuszcz: 4,2g Błonnik pokarmowy: 6,5g Ładunek glikemiczny: 9,7 (IG = 33,8) Spróbuj także: afrykańska zupa orzechowa , wege burgery z soczewicy . Jeśli macie ochotę wypróbować gotową dietę wykluczającą mięso, serdecznie zachęcam do odwiedzenia mojego internetowego sklepu . Czeka tam na Was gotowa dieta WEGE SMAKI Obłędnie pyszna

Natka Pietruszki