zupa - 38908 przepisów (strona:856/2594)

Ramen 36

Ramen to zupa wywodząca się z kuchni japońskiej, można powiedzieć że to ich rodzimy przepis na rosół – wywar z mięsa i warzyw. Ostatnio stał się bardzo popularny w Polsce, dlatego też zachęcam was do przygotowania go w domu. Mam też dla was ciekawy cytat dotyczący rosołu w diecie z książki, która właśnie czytam „Pokonaj swoje lęki i odzyskaj(...)rosołu na 3 minuty by się sparzyła. Ramen podawać z makaronem, mięsem i warzywami, jajkiem. Ja podałam też z miksem sałat bo bardzo lubię (sałaty dodaję na talerz do zupy). Artykuł Ramen pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie

Dorota Smakuje
Potrawy wielkanocne 35

ciasto, sałatka i wiele innych.. Co ugotować na święta wielkanocne?  Zacznijmy od śniadania! Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych punktów Wielkanocy. Śniadanie wielkanocne Żurek wielkanocny to pyszna zupa, którą u nas jada się na śniadanie. Oczywiście żurek robię na własnym zakwasie. Uważam, że taki zakwas na żurek to banalnie prosta rzecz, którą przygotować może każdy, a żurek staropolski(...)zyskuje wtedy na smaku razy milion! Taka sycąca zupa w zestawieniu z koszyczkiem wielkanocnym, myślę, nasyci każdego. Przejdźmy teraz do obiadu i kilku propozycji jego przyrządzenia. Obiad wielkanocny - Ciasto marchewkowe na słono, jajka faszerowane i sałatka z kurczakiem Pyszne ciasto marchewkowe w wersji na słono z kiełbasą i serkiem. To bardzo zaskakujące danie, które możecie przygotować na święta wielkanocne

MamaOskarka
Zupa grzybowa krem 34

Grzybobranie to piękny zwyczaj, obcowanie z naturą i smakowanie jej darów. Zupa krem z grzybów leśnych w pysznym wykonaniu. Artykuł Zupa grzybowa krem pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Zupa gulaszowa z kalafiorem i fasolką szparagową 28

Pyszna syta zupa z sezonowymi warzywami. Składniki:  2 piersi z kurczaka 1 mała czerwona papryka 1 marchewka 1 cebula  1/3 niedużego kalafiora 20 dag fasolki szparagowej sól, pieprz słodka i ostra papryka do smaku siekaną natka lubczyku Sposób przygotowania:  1. Cebulę pokroić w kostkę, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej(...)zagotować. Dodać podzielony na różyczki kalafior oraz pokrojoną fasolkę szparagową. Gotować jeszcze 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawić słodką i ostrą mieloną papryką, solą, pieprzem i ziołami. 3. Zupę można lekko zagęścić zasmażką. Na koniec dodać niewielką ilość natki lubczyku.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa pomidorowo-fasolowa 18

Mamy chyba rekord. Zupę, którą Wam dziś przedstawiam, robiłam jakieś 20 minut. Ten przepis pochodzi z bloga  rngkitchen . Sama przyjemność robić takie cuda, tu się pokroi, tam się podsmaży, doleje, doprawi, zagotuje, je. Nie chciałam jednak kopiować przepisu w 100%, więc zmieniłam go nieznacznie.  Składniki: 1 l wody 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 czerwona papryka biała część(...)solą, pieprzem i wędzoną papryką, gotujemy do miękkości papryki (trwa to dosłownie 2-3 minuty). Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, szczyptą wędzonej papryki i skrapiamy ewentualnie oliwą.  Artykuł Zupa pomidorowo-fasolowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Krupnik z ogórkami kiszonymi 18

Zima, zupy, te sprawy. Pierwszy raz zrobiłam krupnik z kaszą jęczmienną perłową, zawsze ładowałam do niego pęczak. Obie opcje są super. Najlepszym jednak pomysłem jest dodanie ogórków kiszonych. Jest ich na tyle niewiele, że nie dominują, czuć je umiarkowanie, dokładnie tak jak chciałam. W innym wypadku wyszłaby ogórkowa z kaszą, co w sumie też nie jest głupim pomysłem (już sobie(...)dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy parę minut. Na koniec wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, możecie dolać trochę wody. Podobne przepisy: Krupnik z kaszą jęczmienną Krupnik ze szczypiorkiem Artykuł Krupnik z ogórkami kiszonymi pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Barszcz czerwony z uszkami 18

momentu aż wypłyną.  Podobne przepisy: Barszcz ukraiński Barszcz czerwony z ziemniakami i ciecierzycą Barszcz czerwony z ziemniakami Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkami Zupa z burakami i czerwoną fasolą Zupa jarzynowa z burakami Artykuł Barszcz czerwony z uszkami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa ogórkowa 20

starte na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i ogórki kiszone, a także zalewę z ogórków, wszystko gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy poszatkowany koperek i świeżo mielony pieprz. Jeżeli zupa jest mało słona, doprawcie ją. Przed podaniem wlewamy śmietanę.  Artykuł Zupa ogórkowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa gołąbkowa 20

Miałam dziś opublikować zupełnie inny post, ale jak patrzę na pogodę, to jedyne co jest dziś odpowiednie to zupa. Na dodatek nie byle jaka, bo gołąbkowa. Nie byłam na początku jakoś bardzo entuzjastycznie do niej nastawiona… a potem ją spróbowałam. Pyszna (myślę, że nawet i bez mięsa byłaby spoko ;)). I chyba nie jest jakimś dużym zaskoczeniem, że naprawdę smakuje(...)Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym Gołąbki z mięsem i czarnym ryżem z sosem pomidorowym Pieczone gołąbki z młodej kapusty Artykuł Zupa gołąbkowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Grochówka wegetariańska 21

rozdrobnione ząbki czosnku i paprykę, chwilę smażymy. Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele i majeranek, gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Grochówka z białą kiełbasą Wegetariańska grochówka z włoską kapustą Grochówka Wegetariańska zupa grochowa

Kardamonovy
Grochówka z białą kiełbasą 21

dorzucamy do tego rozdrobnione ząbki czosnku. . Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele, paprykę i majeranek, gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Wegetariańska grochówka z włoską kapustą Grochówka wegetariańska Grochówka Wegetariańska zupa grochowa z pomidorami Artykuł

Kardamonovy
Wigilijna zupa grzybowa 20

zimną wodą, odstawiamy. Namoczone grzyby wyjmujemy z garnka, kroimy w mniejsze kawałki, z powrotem wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy do niej śmietanę, mieszamy. Podajemy ją z łazankami i poszatkowaną natką pietruszki. Artykuł Wigilijna zupa grzybowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kostki z kaszy manny do zup 22

masa wyjdzie bardzo gęsta, uprzedzam. Kaszę wykładamy do prostokątnej lub kwadratowej foremki, ja użyłam keksówki. Kaszę porządnie studzimy i kroimy w kostkę. Pamiętajcie żeby przed podaniem podgrzać ją w zupie.  Artykuł Kostki z kaszy manny do zup pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa krem z warzyw z rukolą 34

Prosta propozycja pełna witamin. Zupa jest pożywna i pyszna! Co nam trzeba? duża żółta cebula łyżka masła czubata 4 marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera różyczki z jednego brokuła rukola- 2 garście przyprawy, po pół łyżeczki: sól, pieprz czarny młotkowany z kolendrą, papryka słodka, papryka ostra 2 łyżki śmietany 12% opcjonalnie: groszki ptysiowe do posypania Robimy! Szykujemy garnek(...)gładki krem. Podajemy z kleksem śmietanki, z posiekanymi listkami świeżej rukoli lub z groszkami ptysiowymi Każda opcja pyszna. Smacznego Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Zupa krem z warzyw z rukolą first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Barszczyk z botwinki 34

buraka ćwikłowego to samo zdrowie. Można je jeść na surowo, np.  w sałatkach, na ciepło, jako dodatek do obiadu - krótko duszone na podsmażonej cebulce na maśle lub w zupie. Dziś proponuję szybki barszczyk z tego cennego warzywa, polecam :)    Składniki:  - 1 marchewka (nieduża ) - korzeń pietruszki  -kawałek bulwy selera -dwa pęczki świeżej botwinki  -cebula dymka wraz(...)Dolać sok z buraków lub dokwasić sokiem z cytryny dozując stopniowo do uzyskania odpowiedniej kwasowości. Doprawić łyżeczką cukru, solą i pieprzem. Roztrzepać śmietanę, zahartować gorącym wywarem i wlać do zupy. Barszcz podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, z młodymi ziemniakami ugotowanymi osobno, omaszczonymi podsmażoną cebulką, obficie posypać koperkiem i pozostawioną wcześniej botwinką.      (function

Kulinarne przemyslenia