ZUPA MEKSYKAŃSKA Z WOŁOWINĄ SKŁADNIKI 1,5 litra niezbyt tłustego domowego bulionu drobiowego; 500 gramów chudej wołowiny; 300 ml przecieru pomidorowego; 1 duża cebula; 1-2 łodygi selera naciowego; 1 marchewka; kawałek cukinii; mała bulwa fenkuła; 1 czerwona papryka; 2-3 duże ząbki czosnku; puszka czarnej fasoli; puszka ciecierzycy lub bobu; 2 cytryny lub limonki; duży pęczek świeżej... Artykuł Zupa
Kuchnia TomkaZUPA KALAFIOROWA PO INDYJSKU SKŁADNIKI 1 litr domowego wywaru drobiowego lub warzywnego; 1 kalafior; 1-2 bataty; puszka mleczka kokosowego; grzyby shimeji; kawałek świeżego imbiru; 1 czerwona papryczka chilli; pęczek świeżej kolendry; 1-2 limonki; mielona kurkuma; 1 porządna łyżka kolendry w ziarnach; jedna duża łyżka kminu rzymskiego w ziarnach; pieprz w ziarnach do smaku; sól; przepis... Artykuł Zupa kalafiorowa
Kuchnia TomkaZUPA TAJSKA NA OSTRO SKŁADNIKI 300 gramów piersi z kurczaka; 1 puszka mleczka kokosowego; 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry; pół łyżeczki mielonej kurkumy; 600 ml domowego bulionu drobiowego; 2 łyżki sosu sojowego; 2 łyżki sosu rybnego; 1 limonka; 250 gramów pszennego makaronu MIE; pęczek świeżej kolendry; pędy bambusa w puszce; papryczka chilli; dymka; 1 -2... Artykuł Zupa tajska
Kuchnia TomkaŻUR NA MAŚLANCE Z CHRZANEM Żur na maślance to zupełnie inna zupa od tradycyjnego żuru, a tym bardziej żurku, czy też barszczu białego. To bardzo sycąca i kwaśna polewka, którą doceni prawdziwy amator zakwasu i żurku. To zupa konkretna, ale bardzo pyszna, którą najlepiej serwować z jajkiem gotowanym. Żur na maślance będzie zdecydowanie lepszy, gdy Wasza maślanka... Artykuł Żur
Kuchnia Tomkatylko gotowanie sprawia mi wielką przyjemność, ale również dzielenie się z Wami moim doświadczeniem, a za każdym przepisem kryje się jakaś historia. Dziś w mojej kuchni przygotowałem ekspresową zupę pomidorową. Uwielbiam ją, jest przepyszna i szybka w przygotowaniu 😋 Przy okazji testowałem nową linię garnków Petera Cooka Stainless Steel, które właśnie pojawiły się w sieciach sklepów PEPCO Te garnki(...)kostkę warzywa i przesmażyć na złoty kolor. Całość zalać 1,5 l wody i gotować, aż warzywa zmiękną. Następnie dość przecier pomidorowy, gotować 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zagotować. Podawać z ryżem lub makaronem i kwaśną śmietaną. Smacznego
kulinarnyJaapuśniak kojarzy mi się ze... szkołą. To na stołówce szkolnej pachniało dobrą zupą. Kiedy ugotowałam tą zupę już po zapachu wiedziałam, że jest dobra. Składniki: 350 g kiszonej kapusty z marchewką 2 marchewki pietruszka korzeń ¼ selera kapelusz prawdziwka 1 szt.( wcześniej namoczony) cebula 2 ząbki czosnku olej rzepakowy 3 ziemniaki ½ szklanki zielonej soczewicy lub czerwonej sól do smaku pieprz
AZgotuj!Nadszedł czas na rozgrzewające i pożywne zupy. Ta, swoją konsystencją, aromatem i smakiem, przypomina grochówkę. Różnica polega na tym, że soczewicę w tym przypadku łatwiej i szybciej rozgotujemy, niż groch. Do godziny spokojnie się zmieścicie. Zapraszam na zaznajomienie się z przepisem, byście mogli ją we własnych domostwach przygotować. Składniki: 200 g czerwonej soczewicy 200 g boczku(...)puścił aromat. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym, wsypujemy suszoną włoszczyznę, opłukaną soczewicę, gotujemy do momentu, kiedy zacznie się rozpadać. Ziemniaki kroimy w kostkę, razem z majerankiem dodajemy do zupy i gotujemy przez 15-20 minut. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenJest taka zupa, którą według powtarzanego sloganu lubią wszyscy... No to z czym tu poszaleć w kulinarnych fantazjach, jeżeli wszyscy to znają i przynajmniej konsumowali, nawet jeżeli sami nie gotują! A jednak dzięki udało mi się uzyskać nieco inny wariant tej klasyki kulinarnej, dzięki dodatkowi żółtej pasty curry, której może zbyt pikantny smak przełamałem dodając natkę kolendry. Wierzcie(...)zupa porządnie rozgrzewa! Ci, którzy nie wierzą, niech sami spróbują ją przyrządzić. Pomysł na nią powstał w listopadzie, miesiącu o krótkich dniach i ponurej pogodzie! Ja życzę smacznego! <WJ> Składniki: 1 kg pomidorów 100 g żółtej pasty curry 4 łyżki posiekanej natki kolendry 2 łyżki oleju sezamowego sól Przygotowanie
R'n'G KitchenJakie zupy skutecznie nas rozgrzeją w długie, zimne jesienne wieczory? Proponuję rozgrzewającą, niezwykle aromatyczną aksamitną zupę czosnkową. Idealna w okresie jesienno-zimowym, na zimniejsze, deszczowe wieczory. Składniki: 3 główki czosnku 4 ziemniaki 100 g serka topionego śmietankowego 1 l bulionu drobiowego 300 g śmietany 30% 2 łyżki masła sól, biały pieprz grzanki Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulkę
Podróż w kulinariaekonomiczne, muszą oznaczać zaraz coś złego? Moim zdaniem nie! Z potrzeby zagospodarowania czerstwego chleba, solidnego kawałka skóry od wędzonego boczku i paru innych składników, dostępnych w każdej kuchni powstała zupa chlebowa! Jest pożywna i nadaje się nie tylko na listopadowe chłody, choć powstała właśnie w tym późno jesiennym okresie. Zainteresowanych odsyłam do szczegółowego przepisu, życząc smacznego! <WJ> Składniki(...)czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę (u mnie w półtalarki). Gotujemy do miękkości warzyw. Na rozgrzanym smalcu, smażymy pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę. Całość przekładamy do zupy, dodając kminek oraz posiekaną zieleninę. Całość doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenMinestrone - włoska zupa warzywna jest dowodem na to, że z warzyw można wydobyć smak doskonały bez zbędnych starań. Artykuł Minestrone – włoska zupa warzywna pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąJaką zupę najlepiej podać na rodzinny obiad 11 listopada, czyli w Święto Niepodległości? Na Świętego Marcina najlepsza jest gęsina, więc dziś będzie krupnik na gęsinie, czernina i potrawka z gęsich żołądków w sosie pieprzowym! A więcej przepisów z gęsiną znajdziesz tutaj! Gęsina na Świętego Marcina – najlepsze przepisy CZERNINA Składniki włoszczyzna sól, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie pół kilo(...)Pietruszki i marchewki pokrojone w paski obsmażyć na maśle, dodać pokrojony zielony pieprz i dusić ok 5-10 minut razem z żołądkami. Na koniec zalać śmietaną i zagotować. Artykuł Zupa z gęsi na Świętego Marcina pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiataneJesień jest idealną porą roku, aby spożywać ciepłe, sycące oraz rozgrzewające zupy krem. Mam idealną propozycję na wykorzystanie mnóstwa warzyw! Mianowicie cukinii, brukselki oraz mieszanki warzywnej. Składniki: 100 g piersi kurczaka 500 g cukinii 200 g brukselki 225 g mieszanki warzywnej przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek, czosnek granulowany, zioła prowansalskie 1,5 l wody Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie(...)Warzywa wrzucić do garnka, dodać pierś kurczaka i zalać zimną wodą. Gotować ok. 15-20 minut, a następnie wrzucić przyprawy. Całość gotować jeszcze ok. 5 minut. Ugotowaną i ostudzoną zupę zblendować na gęsty i gładki krem. Smacznego
Truskawkowa Fiestatylko gotowanie sprawia mi wielką przyjemność, ale również dzielenie się z Wami moim doświadczeniem, a za każdym przepisem kryje się jakaś historia. Dziś w mojej kuchni przygotowałem ekspresową zupę pomidorową. Uwielbiam ją, jest przepyszna i szybka w przygotowaniu 😋 Przy okazji testowałem nową linię garnków Petera Cooka Stainless Steel, które właśnie pojawiły się w sieciach sklepów PEPCO Te garnki(...)kostkę warzywa i przesmażyć na złoty kolor. Całość zalać 1,5 l wody i gotować, aż warzywa zmiękną. Następnie dość przecier pomidorowy, gotować 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zagotować. Podawać z ryżem lub makaronem i kwaśną śmietaną. Smacznego
kulinarnyJa