false false false MicrosoftInternetExplorer4 O tej porze roku bywa częstym gościem na moim stole, botwinka. Podawana w różnych wersjach, z różnymi dodatkami. To chyba jedna z najpopularniejszych zup sezonowych. Nie wymaga ona mistrzowskich umiejętności kulinarnych, wyjdzie w każdych warunkach. Wg mnie, najpyszniejszą wersją jest ta, na żeberkach z okraszonymi ziemniakami. Po prostu poezja smaku(...)Mięso, cebulę i przyprawy wyjmujemy, usuwamy szumowiny. Włoszczyznę oczyszczamy, marchewki, pietruszkę i seler obieramy. Dodajemy do wywaru mięsnego, gotujemy do miękkości. Warzywa usuwamy, marchewki kroimy w talarki. Do zupy wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki buraczki, gotujemy do miękkości. Pod koniec wrzucamy grubo siekane liście botwinki. Gotujemy do jej miękkości. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem
R'n'G KitchenLubię lato, bo oferuje nam mnóstwo sezonowych owoców i warzyw. Np. kalafiory🙂 Ostatnio zrobiłam zupę, a zamiast zabielić ją śmietaną, użyłam do tego serka topionego. Wyszło naprawdę pysznie. Składniki: 1 kalafior 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego (u mnie na skrzydełkach) 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej(...)dusić przez około 5 minut często mieszając. Całość zalać gorącym bulionem, dorzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować przez kwadrans. 2. W międzyczasie podzielić kalafior na różyczki. Dorzucić do zupy. Gotować, aż kalafior zmięknie, ale nie rozgotuje się. Dodać serek topiony podzielony na mniejsze kawałki, mieszać, aż się rozpuści. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, trochę soli i pieprzu oraz siekaną natkę
Kuchnia domowa AniTaka letnia zupa ugotowana na cielęcinie z dodatkiem młodych pędów czosnku i kapustą młodą. Bardzo aromatyczna, lekka i syta zupa. 50 dkg cielęciny z kością 1 mała główka kapusty młodej 1 marchewka 1 kawałek selera korzeń 1 por biała część 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
wesoła kuchniarazem. Nie ma lepszego przepisu niż gotowanie z miłością i dla miłości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Żurek gotowany na żeberkach 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 2 godz. Kalorie 370 kcal Żurek gotowany na surowych i wędzonych żeberkach wieprzowych. Najlepszy żurek z ziemniakami, jajkiem, białą(...)u0142\u0105 kie\u0142bas\u0105"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2021-07-24T08:50:32+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT2H","totalTime":"PT2H30M","recipeCategory":["Zupa"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"370 cal"},"recipeIngredient":["1 p\u0142at surowych \u017ceberek wieprzowych","1 p\u0142at \u017ceberek w\u0119dzonych","2 marchewki","1 pietruszka korze\u0144
ProstePesto.plCzym prędzej kupujcie pęczek botwinki i ugotujcie ten przysmak. Zupa bardzo pożywna i pyszna, trochę jak barszcz ukraiński ale z botwiną. Polecam gorąco. Zupa z fasolą. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kiedyś zmora dzieciństwa, wręcz trauma. Przez lata znienawidzona, zupa owocowa. Dziś jest troszkę inaczej. Z niecierpliwością oczekuję sezonowych owoców, by móc przyrządzić to cudo. Najlepiej smakuje na ciepło, jednak schłodzona też daje radę. W upalne dni przynosi ukojenie. Amatorom owocowych smaków i obiadów na słodko, gorąco polecam ten przepis(...)łyżki cukru. Gotujemy około 30 minut. Całość przecieramy przez drobne sito, przekładamy do garnka, ponownie podgrzewamy, doprawiając do smaku cukrem (wg upodobań). Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy do zupy, ciągle mieszając zagotowujemy. Podajemy z makaronem lub ryżem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G KitchenMłode ziemniaki z kefirem to bardzo prosta i szybka do zrobienia zupa idealna na upalne, letnie dni. Jest kwaskowa, lekko słona i pożywna. Czas : 15 minut Poziom trudności : Mega łatwe Liczba porcji: 2 Liczba kalorii w porcji: Około 200 Jest taki mocno sucharowy kawał, który pamiętam z dzieciństwa. Turysta pyta gazdę jaka jest tajemnica jego długowieczności, co je, że żyje(...)ekspresowe, do zrobienia w 15 minut. Wystarczy po prostu ugotować ziemniaki, przesmażyć z szynką i zalać kefirem. Danie będzie jeszcze lepsze, jeśli młode ziemniaki upieczesz. Jeśli szukasz pomysłów na zupy na upalne dni polecamy nasz zestaw przepisów na chłodniki . Składniki: 0,5 kg młodych ziemniaków 1 litr kwaśnego mleka lub kefiru 4 plastry suszonej szynki Siekana natka pietruszki, rukola, szczypior
Niedzielny kucharzDziś kolejna pyszna zupa, a jeśli napiszę że znika z talerzy szybko to chyba będzie najlepsza rekomendacja. Botwinka ma tyle dobroci w sobie że żal jej nie zajadać w sezonie, zimą jej nie będzie. Polecam zatem pyszny obiad. Jest pożywna i aromatyczna, przepyszna. Zupa z botwinki. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieniektórym dość mocno daje się we znaki. Jestem jedną z osób, które nie lubią skrajnych temperatur - zarówno wysokich, jak i niskich. O ile jednak przy niskich marzę o ciepłej zupie, o tyle przy wysokich ciepła zupa jest ostatnią rzeczą, na jaką mam ochotę. Co więc powiecie na coś dokładnie odwrotnego? Skoro temperatura za oknem wysoka, to temperaturę na talerzu możemy
Z notatnika dietetykaLokalizacja: Haczów, gmina Haczów, powiat brzozowski Bób w tradycyjnej podkarpackiej kuchni często dopełniał potrawy w taki sposób, w jaki współcześnie robią to ziemniaki. Między innymi dodawano go do zup, by były bardziej treściwe i syte. Z czerwonym barszczem bób komponuje się doskonale, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu z Haczowa. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Haczowa został opublikowany w wyjątkowym(...)wody, wkładamy kości kulinarne i warzywa. Solimy całość i na małym ogniu gotujemy wywar. Przecedzamy go kiedy marchewka i pietruszka zmiękną. Warzywa można zatrzeć na tarce i dodać do zupy pod koniec gotowania. Osobno gotujemy czerwone buraczki. Kiedy są miękkie wyciągamy je z wody, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do wywaru i całość zagotowujemy. Buraczki można odcedzić
Trzeci talerzbardzo lubi, albo omija go z daleka. Nam w takie upały jam teraz, kiedy w warzywniakach można kupić wreszcie świeżą botwinkę trudno wyobrazić sobie tydzień bez tej przyjemnej, zawiesistej zupy. Chłodnik z botwinki jest bardzo prosty do zrobienia: szatkujesz składniki i mieszasz z kwaśnym mlekiem, albo maślanką lub jogurtem. My poszliśmy na skróty i po prostu całość zmiksowaliśmy w blenderze(...)mocno, żeby nie powstało smoothie – chłodnik z botwinki musi zwierać w sobie wyraźnie wyczuwalne kawałeczki warzyw. Miksowanie znakomicie przyspiesza pracę nad zupą. Kluczową sprawą jeśli chodzi o smak jest znalezienie równowagi między smakiem kwaśnym i słodkim. Botwinka jest z natury słodka, ale ma też mocno ziemisty posmak, dlatego trzeba ją wzmocnić dodatkiem czegoś słodkiego i kwaśnego. W roli słodzika
Niedzielny kucharzZmiksowane truskawki, arbuz, miód, woda z kwiatów pomarańczy, limona, imbir, mięta, kardamon… koktajl czy zupa? To bardzo uniwersalny przepis. Na bazie podanych składników możemy przygotować orzeźwiające napoje lub pyszny letni chłodnik. Zmiksowane truskawki z arbuzem i dodatkami, kilka kostek lodu i otrzymujemy wspaniały i orzeźwiający koktajl. Odrobina alkoholu i koktajl zamieniamy w drinka. W bardzo upalne dni na bazie(...)koktajlu możemy przygotować chłodnik, czyli orzeźwiającą zupę owocową. Do owocowego chłodnika pasuje makaron ryżowy, pokruszony ser feta, jogurt naturalny, bazylia lub tymianek, szczypta chili lub pieprzu. Możemy całość zmiksować również z jogurtem naturalnym, uzyskamy pyszny pitny koktajl jogurtowy. Truskawki i arbuz, kilka dodatków i cztery różne propozycje, którą wybierasz? U mnie dzisiaj orzeźwiający koktajl z dużą ilością lodu! Składniki
Tajemnice SmakuProsta i szybka zupa, jeśli mamy wcześniej przygotowany zbędny bulion lub wywar. Mocno warzywna i pomidorowa. Właściwie ta zupa to kolejne “zero waste” czyli wszystko to co było w lodówce i mogło sie zmarnować, a tak wylądowało w jednym garnku i stworzyło pyszne danie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksię na rynku zaraz zajadamy ją w dużej ilości na wszelaki sposób. A jakby tak dodać do botwinki równie zdrowej i pysznej, młodej kapusty? Wiem już że wyjdzie pyszna zupa, spróbujecie? Zupa kapuścinano - botwinkowa. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBotwinka to pierwsza majowa nowalijka, z której przygotujesz pyszną sezonową zupę. W maju botwinka jest najsmaczniejsza, a liście i młode buraczki miękkie, delikatne i szybko się gotują. Zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem to prawdziwa pychota. Nawet się nie zastanawiaj, tylko do dzieła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!