możesz wykorzystać jako bazę do innych potraw. Postaw na wekowanie Wiele wigilijnych potraw możesz zawekować i przechować w spiżarni nawet do kilku miesięcy. W ten sposób dłużej zachowasz świeżość zup, bigosu, bulionów, a nawet niektórych mięs. Z kolei panierowane ryby smażone możesz przełożyć do słoików, zalać gorącą marynatą octową i zapasteryzować, a w takiej formie przetrwają nawet do pół roku(...)Nowe potrawy z resztek Wielu pozostałościom po świątecznej uczcie możesz nadać drugie życie, przygotowując z nich zupełnie nowe potrawy. Wszelkie buliony są znakomitą bazą do innych zup, a np. ze zmiksowanej pomidorówki czy grzybowej zrobisz gęsty sos do pulpetów, dodając śmietanę i odrobinę przypraw. Dobrze się sprawdzi Przyprawa w płynie MAGGI. Wykorzystaj pozostałe po Wigilii grzyby i ciasto Zostało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mega zupa dziś na moim talerzu. Piękny kolor, mnóstwo witamin, makro i mikroelementów, mega zdrowa i pożywna. Zasmakuje każdemu, zapewniam. Zupa z dyni z burakami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZupa czosnkowa to niezwykle aromatyczna zupa. Do tego robi się ją dosyć szybko i jest z podstawowych składników, które znajdziemy w każdej kuchni. Grzanki można zamienić na groszek ptysiowy, który świetnie się tu również sprawdzi. Idealna propozycja na chłodne dni. Składniki: 2 główki czosnku 5 ziemniaków 1,2 L bulionu 1 cebula 1 cm imbiru
magiczna kuchnia KasiKwaśnica to tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, w mojej wersji przygotowywana z kiszonej kapusty i żeberek. Jest to zupa, która wyśmienicie smakuje podana z ziemniakami lub pieczywem, doskonale syci i rozgrzewa. składniki na 4-5 porcji 500 g żeberek wieprzowych surowych 500 g żeberek wieprzowych wędzonych 2,5 litra wody 500 g kapusty kiszonej z sokiem 1 duża(...)zalewamy wodą, Po tym czasie do wywaru dodajemy wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby, kminek, czarny pieprz oraz suszony majeranek, całość gotujemy około 30 minut. Następnie do zupy dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, opieczoną cebulę, czosnek oraz kapustę kiszoną razem z sokiem i gotujemy około 20-30 minut do momentu aż kapusta i mięso będą miękkie. Tak przygotowaną
Smakowite Daniaokoło 2-3 minut. Następnie dodajemy ciepły bulion warzywny, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy całość pod przykryciem 20 minut (do momentu aż marchew i soczewica będą miękkie). Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy ręcznym blenderem na krem. Zupę przed podaniem posypujemy pieczoną ciecierzycą
Qchnia po prostuTaka zupa to świetny pomysł na obiad, gdy mamy niewiele czasu. Bardzo mi smakowała i z pewnością jeszcze do niej powrócę. Będzie również świetna na ciepłą kolację. Składniki: 1 mały kalafior lub połowa dużego 2 nieduże ziemniaki por - tylko biała część 2 ząbki czosnku 1/2 niedużej pietruszki sól, pieprz cukier gałka muszkatołowa bulion (np. warzywny(...)ziemniaki, pietruszkę oraz kalafior, zalać bulionem tyle, by ilość płynu była równa warzywom w garnku. Gotować całość przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. 4. Dodać do zupy śmietanę (wcześniej ją zahartować). Następnie dodać ok 1/2 łyżeczki cukru, trochę soli, pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Całość zmiksować, ewentualnie doprawić do smaku. 5. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie
Kuchnia domowa AniDziś przepis na pyszną zupę dyniową z ciecierzycą, która jest idealną propozycją na chłodne jesienne dni. Do tego zupa jest bardzo sycąca, smaczna i aromatyczna. Składniki: 1,5 L bulionu 1 mała dynia hokkaido 1 puszka ciecierzycy 3 ziemniaki 2 średnie marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypioru 1/2 szklanki śmietanki 30% masło/oliwa
magiczna kuchnia Kasipodziału na kategorie. Warto wspomnieć o dodatkowym oznaczeniu literą „V” przepisów wegetariańskich lub takich, które łatwo zamienić na wegetariańskie. Dania z ryżu i podawane z ryżem Buliony, zupy i potrawki Przystawki, przekąski, dodatki Dania główne do podziału Kociołki Makarony Kanapki i bajgle Dodatki Pociąga cię japońska kuchnia, ale wydaje się zbyt skomplikowana i nie wiesz od czego zacząć(...)jednego z odcinków jest Ivan Orkin, jeden z najlepszych kucharzy na świecie przygotowujących ramen. Film przedstawia jego historię i drogę do tego, jak został mistrzem w przyrządzaniu zupy ramen i jak do perfekcji opanował tajniki smaku umami. Kuchnia Japońska – Ivan Orkin, Chris Ying – Gaijin gotuje Dziękuję Wydawnictwu Słowne za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego. Jeżeli lubicie kuchnię
Tajemnice Smakupodziału na kategorie. Warto wspomnieć o dodatkowym oznaczeniu literą „V” przepisów wegetariańskich lub takich, które łatwo zamienić na wegetariańskie. Dania z ryżu i podawane z ryżem Buliony, zupy i potrawki Przystawki, przekąski, dodatki Dania główne do podziału Kociołki Makarony Kanapki i bajgle Dodatki Pociąga cię japońska kuchnia, ale wydaje się zbyt skomplikowana i nie wiesz od czego zacząć(...)świata. Bohaterem jednego z odcinków jest Ivan Orkin, jeden z najlepszych kucharzy na świecie przygotowujących ramen. Film przedstawia jego historię i drogę do tego, jak został mistrzem w przyrządzaniu zupy ramen i jak do perfekcji opanował tajniki smaku umami. Kuchnia Japońska – Ivan Orkin, Chris Ying – Gaijin gotuje Dziękuję Wydawnictwu Słowne za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego. Jeżeli lubicie kuchnię
Tajemnice SmakuBłyskawiczna zupa- podsmażamy pory z warzywami, gotujemy kilka minut w rosole, doprawiamy i gotowe! Mimo niewielkiego nakładu pracy i małej ilości składników zupa jest naprawdę przepyszna i aromatyczna, do tego gęsta i sycąca. A jako dodatek polecam chrupiącą, prażoną cebulkę. około 6 porcji: 1 kg ziemniaków 2 duże pory 1,4 litra rosołu/bulionu włoszczyzna (1 mała marchewka
Kraina Miodem Płynącaposzatkowany drobno czosnek, pokrojonego w paski pora oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Smażymy do miękkości, następnie podlewamy szklanką gotującego się bulionu. Mieszamy i przelewamy z powrotem do gotującej się zupy. Garnek zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę oraz gałkę muszkatołową i miksujemy ręcznym blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypujemy startym serem grana padano
Qchnia po prostutych mało popularnych. Wodnicha późna to bardzo smaczny grzyb, który pojawia się pod koniec października, na początku listopada i dlatego w niektórych rejonach grzyb nazywają "listopadówką". Zupa z udziałem wodnichy jest smakowita i aromatyczna, popróbujcie koniecznie. Jeśli nie znacie tego grzyba to lepiej go nie zrywać, ktoś inny skorzysta, albo zwierzęta zjedzą ze smakiem. Zupa a "listopadówek
Moje Małe Czarowanie