zupa - 38908 przepisów (strona:866/2594)

Botwinka 68

Botwinka to pierwsza majowa nowalijka, z której przygotujesz pyszną sezonową zupę. W maju botwinka jest najsmaczniejsza, a liście i młode buraczki miękkie, delikatne i szybko się gotują. Zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem to prawdziwa pychota. Nawet się nie zastanawiaj, tylko do dzieła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z cukinii z fetą i chorizo FIT 50

Futomaki z cukinią , placki z cukinii z mozzarellą , gryczane brownie z cukinii , tarta cukiniowa , makaron w śmietanowym sosie z cukinią, tymiankowe placki cukiniowe , placki cukiniowe z parmezanem … czas na zupę krem! Przyrządzam ją od dawna, lecz nigdy nie doczekała się publikacji – aż do dzisiaj. Moja propozycja śmiało może stanowić główne danie obiadowe, gdyż jest niezwykle sycąca. Wszystko dzięki dodatkom, które(...)stopniowo zwiększając obroty. Doprawiamy do smaku, podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkami. DODATKI: Chorizo podsmażamy na suchej patelni, aż będzie chrupiące, szczypiorek siekamy, a fetę rozkruszamy. Smacznego! Artykuł Zupa krem z cukinii z fetą i chorizo FIT pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim 62

Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim , zupa ziemniaczana z dodatkiem liści czosnku niedźwiedziego. 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 500 g obranych ziemniaków, 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 80 g czosnku niedźwiedziego, sól, szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki masła lub oleju Cebulę pokroić w półplasterki wrzucić do garnka. Poddusić na tłuszczu, nie rumienić. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Chwilę razem

królestwo garów
Zupa gulaszowa 107

Sycąca i rozgrzewająca zupa gulaszowa z mięsa wieprzowego z małą ilością dodatków, czyli można powiedzieć, że taka łatwiejsza i na pewno tańsza wersja niż z mięsa wołowego. Ja osobiście bardzo lubię wszelkiego rodzaju gulaszowe i strogonowy.  Składniki:   1 kg mięso wieprzowe bez kości 1 cebula 1 marchew 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4-5 ziemniaki papryka słodka(...)pieprz i pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Papryki umyć i oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek lub tymianek. Całość doprawić solidnie przyprawami. Na koniec można zrobić zasmażkę z 1 łyżki mąki

talerz przyjemności
Zupa krem z liści kalafiora 80

twórczość kulinarną śmiało można opisać znanym powiedzonkiem: "niby nic a cieszy"! Ja dodam jeszcze od siebie: "i świetnie smakuje"! Skąd takie określenie? Ano dlatego, że główny produkt mojej dzisiejszej zupy krem ląduje zazwyczaj w nieprzydatnych resztkach! Tak, tak... przy wykorzystywaniu kulinarnym kalafiora, głąb, oraz listki spod jego róży wyrzucamy. Tymczasem, przy właściwym wykorzystaniu, otrzymujemy z nich fantastyczną zupę krem! Dobrze

R'n'G Kitchen
Zupa z soczewicy, z batatem i jarmużem 68

Pysznych zup w naszym garnku nigdy dość. Ta dzisiejsza jest treściwa, pożywna, pachnąca i delikatna zarazem. Uwielbiam takie nieoczywiste połączenia aby potem zajadać pyszne dania. Zupa soczewicowa. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa z białej rzodkwi i kapusty 63

antyoksydantem, obniża poziom cukru we krwi. W 100 g znajduje się zaledwie 16 kcal! Dzisiaj postanowiłem zrobić tzw. kapuśniak z młodej kapusty. Do tej pory zawsze wkrajałem ziemniaki do zupy, jednak nadszedł czas na zmiany. Troszkę kapuśniaczek „odchudziłem”, przy okazji nadając mu lekko pikantnego charakteru. Fani lekkich, wiosennych zup będą zachwyceni

R'n'G Kitchen
Postna grochówka 47

Zupa grochowa to jedno z dań podawane w moim domu na wigilijnym stole. Nie dodaje się do niej żadnego mięsa, ani wędzonki do smaku. Nie trzymamy się wigilijnej tradycji, że powinno być 12 dań wigilijnych, a stół powinien być wypełniony po brzegi jedzeniem. Dania są postne i w umiarkowanej ilości. Czas wykonania: 1 godzinę 15 min (12 h oczekiwania) Ilość(...)durszlak, przesypać do dużego garnka i zalać 1 l wody. Gotować na niewielkim ogniu około 1 godziny, do czasu aż groch zacznie się rozpadać, a pod koniec gotowania doprawić. Zupę wystudzić i za pomocą blendera zmiksować na jednolity krem. Podawać z łazankami. Krok po kroku: 1. Namoczyć groch 2. Wypłukać groch i zalać wodą 3. Gotować do miękkości 4. Całość

KuchniaWeDwoje.pl
Pomidorowa z duszoną soczewicą 34

Prawie tradycyjne pomidorowa z dodatkiem duszonej soczewicy i cebuli w kurkumie. Modyfikacja klasycznej polskiej zupy z makaronem. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 1 por (około 150 g) 5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 1 ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii szczypta gałki muszkatołowej(...)Podsmażyć pora i czosnek na maśle 3. Dodać pomidory 4. Zalać pomidory bulionem 5. Podsmażyć cebulkę 6. Dodać przyprawy oraz soczewicę i ugotować 7. Doprawić do smaku 8. Zmiksować zupę Pobierz wersję do druku: Pobierz Pomidorowa z duszoną soczewicą Artykuł Pomidorowa z duszoną soczewicą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Szybki barszcz z gotowanych buraków 71

Prosta zupa z gotowanych buraczków a'la barszcz ukraiński, przygotujesz ją w niecałe 30 minut. To zupa którą gotuję z ogromną przyjemnością i nigdy mi się nie znudzi, bo uwielbiam wszystkie czerwone barszczyki. Dzisiejsza jest bez wkładki mięsnej, a pomimo tego syta i pożywna, dzięki dużej ilości warzyw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pożywna zupa z mięsem mielonym i pomidorami 89

tego co było pod ręką. Do mięsa dodałam warzywa, ryż oraz pomidorowe przetwory. Doprawiłam solidnie wędzoną papryką oraz niewielką ilością oregano. I tak powstał mi gar gęstej i pożywnej zupy. Jak zupa ma być rzadsza można dodać więcej bulionu, to już wedle uznania.  skladniki: 600 g mięsa mielonego, u mnie łopatka ok 2 l bulionu 1 duża cebula

Monia miesza i gotuje
Zupa rybna z mlekiem kokosowym 85

jest jedna z moich ulubionych zup, delikatna, lekka, bardzo smaczna.  Co potrzeba: 400 g świeżych filetów z dorsza, 1 puszka mleczka kokosowego, 1 czerwona mięsista papryka, 6 szt. suszonych pomidorów w oleju, 50 g masła, 1 por (ok. 300 g), Sok z 1/2 limonki 1 płaska łyżeczka soli, Pieprz Wykonanie: Rybę płuczemy, kroimy w kawałki, paprykę kroimy w mniejsze(...)dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy, aż całe się rozpuści. Dodajemy sok z limonki, sól, szczyptę pieprzu, mieszamy, gotujemy pod przykryciem 10 minut na mniejszym płomieniu. Początkowo, po dodaniu mleczka kokosowego, zupa będzie gładka, ale po dodaniu soku z limonki mleczko kokosowe delikatnie się zetnie. Nie przeszkadza to jednak w niczym. Smacznego :)) dorsz, ryby, papryka czerwona, suszone pomidory, mleko kokosowe, mleczko kokosowe

Bułka z Chlebem
Ekspresowa zupa pomidorowa i recenzja garnków Peter Cook 80

tylko gotowanie sprawia mi wielką przyjemność, ale również dzielenie się z Wami moim doświadczeniem, a za każdym przepisem kryje się jakaś historia. Dziś w mojej kuchni przygotowałem ekspresową zupę pomidorową. Uwielbiam ją, jest przepyszna i szybka w przygotowaniu 😋 Przy okazji testowałem nową linię garnków Petera Cooka Stainless Steel, które właśnie pojawiły się w sieciach sklepów  PEPCO Te garnki(...)kostkę warzywa i przesmażyć na złoty kolor. Całość zalać 1,5 l wody i gotować, aż warzywa zmiękną. Następnie dość przecier pomidorowy, gotować 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zagotować. Podawać z ryżem lub makaronem i kwaśną śmietaną. Smacznego

kulinarnyJa
Żurek wielkanocny 67

Żurek to bardzo popularna w Polsce zupa, którą robi się na wywarze z mięsa (żeberka, wędzonka), warzyw i zakwasu chlebowego. Zakwas na żurek należy przygotować na kilka dni przed ugotowaniem żurku, gdyż jego baza czyli mąka żytnia i woda, muszą chwilę postać aby mogły sfermentować. Przepis na domowy zakwas na żurek znajdziecie TUTAJ . W okresie wielkanocnym większość z nas robi(...)żurku kilka świeżych warzyw. Polecam sięgnąć po selera, pietruszkę, marchew oraz pora. A dla tych, którzy chcą zrobić domowy bulion warzywny przepis jest TUTAJ . Niektórzy żurek doprawiają śmietanką do zup lub go wcale nie doprawiają żadną śmietaną. Ja zawsze doprawiam mój żurek kwaśną śmietaną, gdyż jak dla mnie żur musi mieć kwaśny smak. Kwaśna śmietana ma to do siebie

MeCooks
Solidna grochówka wojskowa z kiełbasą i boczkiem. PRZEPIS 65

plasterki. Do gotującego się grochu dodaj przesmażony boczek z cebulą, warzywa oraz pokrojoną w większe kawałki kiełbasę. Gotuj wszystko jeszcze 15-20 minut, aż groch zacznie się rozpadać. Jeśli zupa wyszła bardzo gęsta, dodaj wodę i ponownie zagotuj. Rada: aby grochówka była jeszcze bardziej treściwa, można ugotować ją też na wywarze z wędzonych kości. Wypróbuj też nasz przepis na lżejszą

Kulinarna Polska