Dziś kolejna pyszna zupa, a jeśli napiszę że znika z talerzy szybko to chyba będzie najlepsza rekomendacja. Botwinka ma tyle dobroci w sobie że żal jej nie zajadać w sezonie, zimą jej nie będzie. Polecam zatem pyszny obiad. Jest pożywna i aromatyczna, przepyszna. Zupa z botwinki. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieniektórym dość mocno daje się we znaki. Jestem jedną z osób, które nie lubią skrajnych temperatur - zarówno wysokich, jak i niskich. O ile jednak przy niskich marzę o ciepłej zupie, o tyle przy wysokich ciepła zupa jest ostatnią rzeczą, na jaką mam ochotę. Co więc powiecie na coś dokładnie odwrotnego? Skoro temperatura za oknem wysoka, to temperaturę na talerzu możemy
Z notatnika dietetykaLokalizacja: Haczów, gmina Haczów, powiat brzozowski Bób w tradycyjnej podkarpackiej kuchni często dopełniał potrawy w taki sposób, w jaki współcześnie robią to ziemniaki. Między innymi dodawano go do zup, by były bardziej treściwe i syte. Z czerwonym barszczem bób komponuje się doskonale, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu z Haczowa. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Haczowa został opublikowany w wyjątkowym(...)wody, wkładamy kości kulinarne i warzywa. Solimy całość i na małym ogniu gotujemy wywar. Przecedzamy go kiedy marchewka i pietruszka zmiękną. Warzywa można zatrzeć na tarce i dodać do zupy pod koniec gotowania. Osobno gotujemy czerwone buraczki. Kiedy są miękkie wyciągamy je z wody, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do wywaru i całość zagotowujemy. Buraczki można odcedzić
Trzeci talerzbardzo lubi, albo omija go z daleka. Nam w takie upały jam teraz, kiedy w warzywniakach można kupić wreszcie świeżą botwinkę trudno wyobrazić sobie tydzień bez tej przyjemnej, zawiesistej zupy. Chłodnik z botwinki jest bardzo prosty do zrobienia: szatkujesz składniki i mieszasz z kwaśnym mlekiem, albo maślanką lub jogurtem. My poszliśmy na skróty i po prostu całość zmiksowaliśmy w blenderze(...)mocno, żeby nie powstało smoothie – chłodnik z botwinki musi zwierać w sobie wyraźnie wyczuwalne kawałeczki warzyw. Miksowanie znakomicie przyspiesza pracę nad zupą. Kluczową sprawą jeśli chodzi o smak jest znalezienie równowagi między smakiem kwaśnym i słodkim. Botwinka jest z natury słodka, ale ma też mocno ziemisty posmak, dlatego trzeba ją wzmocnić dodatkiem czegoś słodkiego i kwaśnego. W roli słodzika
Niedzielny kucharzZmiksowane truskawki, arbuz, miód, woda z kwiatów pomarańczy, limona, imbir, mięta, kardamon… koktajl czy zupa? To bardzo uniwersalny przepis. Na bazie podanych składników możemy przygotować orzeźwiające napoje lub pyszny letni chłodnik. Zmiksowane truskawki z arbuzem i dodatkami, kilka kostek lodu i otrzymujemy wspaniały i orzeźwiający koktajl. Odrobina alkoholu i koktajl zamieniamy w drinka. W bardzo upalne dni na bazie(...)koktajlu możemy przygotować chłodnik, czyli orzeźwiającą zupę owocową. Do owocowego chłodnika pasuje makaron ryżowy, pokruszony ser feta, jogurt naturalny, bazylia lub tymianek, szczypta chili lub pieprzu. Możemy całość zmiksować również z jogurtem naturalnym, uzyskamy pyszny pitny koktajl jogurtowy. Truskawki i arbuz, kilka dodatków i cztery różne propozycje, którą wybierasz? U mnie dzisiaj orzeźwiający koktajl z dużą ilością lodu! Składniki
Tajemnice SmakuProsta i szybka zupa, jeśli mamy wcześniej przygotowany zbędny bulion lub wywar. Mocno warzywna i pomidorowa. Właściwie ta zupa to kolejne “zero waste” czyli wszystko to co było w lodówce i mogło sie zmarnować, a tak wylądowało w jednym garnku i stworzyło pyszne danie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksię na rynku zaraz zajadamy ją w dużej ilości na wszelaki sposób. A jakby tak dodać do botwinki równie zdrowej i pysznej, młodej kapusty? Wiem już że wyjdzie pyszna zupa, spróbujecie? Zupa kapuścinano - botwinkowa. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBotwinka to pierwsza majowa nowalijka, z której przygotujesz pyszną sezonową zupę. W maju botwinka jest najsmaczniejsza, a liście i młode buraczki miękkie, delikatne i szybko się gotują. Zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem to prawdziwa pychota. Nawet się nie zastanawiaj, tylko do dzieła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Futomaki z cukinią , placki z cukinii z mozzarellą , gryczane brownie z cukinii , tarta cukiniowa , makaron w śmietanowym sosie z cukinią, tymiankowe placki cukiniowe , placki cukiniowe z parmezanem … czas na zupę krem! Przyrządzam ją od dawna, lecz nigdy nie doczekała się publikacji – aż do dzisiaj. Moja propozycja śmiało może stanowić główne danie obiadowe, gdyż jest niezwykle sycąca. Wszystko dzięki dodatkom, które(...)stopniowo zwiększając obroty. Doprawiamy do smaku, podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkami. DODATKI: Chorizo podsmażamy na suchej patelni, aż będzie chrupiące, szczypiorek siekamy, a fetę rozkruszamy. Smacznego! Artykuł Zupa krem z cukinii z fetą i chorizo FIT pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongZupa krem z czosnkiem niedźwiedzim , zupa ziemniaczana z dodatkiem liści czosnku niedźwiedziego. 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 500 g obranych ziemniaków, 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 80 g czosnku niedźwiedziego, sól, szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki masła lub oleju Cebulę pokroić w półplasterki wrzucić do garnka. Poddusić na tłuszczu, nie rumienić. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Chwilę razem
królestwo garówSycąca i rozgrzewająca zupa gulaszowa z mięsa wieprzowego z małą ilością dodatków, czyli można powiedzieć, że taka łatwiejsza i na pewno tańsza wersja niż z mięsa wołowego. Ja osobiście bardzo lubię wszelkiego rodzaju gulaszowe i strogonowy. Składniki: 1 kg mięso wieprzowe bez kości 1 cebula 1 marchew 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 4-5 ziemniaki papryka słodka(...)pieprz i pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Papryki umyć i oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek lub tymianek. Całość doprawić solidnie przyprawami. Na koniec można zrobić zasmażkę z 1 łyżki mąki
talerz przyjemnościtwórczość kulinarną śmiało można opisać znanym powiedzonkiem: "niby nic a cieszy"! Ja dodam jeszcze od siebie: "i świetnie smakuje"! Skąd takie określenie? Ano dlatego, że główny produkt mojej dzisiejszej zupy krem ląduje zazwyczaj w nieprzydatnych resztkach! Tak, tak... przy wykorzystywaniu kulinarnym kalafiora, głąb, oraz listki spod jego róży wyrzucamy. Tymczasem, przy właściwym wykorzystaniu, otrzymujemy z nich fantastyczną zupę krem! Dobrze
R'n'G KitchenPysznych zup w naszym garnku nigdy dość. Ta dzisiejsza jest treściwa, pożywna, pachnąca i delikatna zarazem. Uwielbiam takie nieoczywiste połączenia aby potem zajadać pyszne dania. Zupa soczewicowa. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieantyoksydantem, obniża poziom cukru we krwi. W 100 g znajduje się zaledwie 16 kcal! Dzisiaj postanowiłem zrobić tzw. kapuśniak z młodej kapusty. Do tej pory zawsze wkrajałem ziemniaki do zupy, jednak nadszedł czas na zmiany. Troszkę kapuśniaczek „odchudziłem”, przy okazji nadając mu lekko pikantnego charakteru. Fani lekkich, wiosennych zup będą zachwyceni
R'n'G KitchenZupa grochowa to jedno z dań podawane w moim domu na wigilijnym stole. Nie dodaje się do niej żadnego mięsa, ani wędzonki do smaku. Nie trzymamy się wigilijnej tradycji, że powinno być 12 dań wigilijnych, a stół powinien być wypełniony po brzegi jedzeniem. Dania są postne i w umiarkowanej ilości. Czas wykonania: 1 godzinę 15 min (12 h oczekiwania) Ilość(...)durszlak, przesypać do dużego garnka i zalać 1 l wody. Gotować na niewielkim ogniu około 1 godziny, do czasu aż groch zacznie się rozpadać, a pod koniec gotowania doprawić. Zupę wystudzić i za pomocą blendera zmiksować na jednolity krem. Podawać z łazankami. Krok po kroku: 1. Namoczyć groch 2. Wypłukać groch i zalać wodą 3. Gotować do miękkości 4. Całość
KuchniaWeDwoje.pl