zupa - 38908 przepisów (strona:869/2594)

Zupa kalafiorowa na mleku kokosowym 61

Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Na pochmurną aurę za oknem proponuję "słoneczną" z wyglądu, pożywną i przede wszystkim bardzo zdrową zupę kalafiorową. Tym słońcem jest mleko kokosowe. Nie będę reklamował firmy, jak coś to na priv.               Składniki:     1 mały kalafior 2 ziemniaki(...)kostkę- i starte marchewki-na dużych oczkach- zalewamy bulionem, gotujemy wraz z dodatkiem liści kaffiru przez 15 minut.   Kalafior dzielimy na różyczki. Wraz z mlekiem kokosowym dodajemy do zupy, podgrzewamy do miękkości różyczek.   Całość doprawiamy mieloną kolendrą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.     Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
zupa z kapusty na maśle... 90

ziołowy, kucharka, paprykę ostrą i gotować na średnim ogniu z 12 minut. Na koniec wsypać liście selera (mam zamrożone od młodych selerów) lub natki pietruszki - pyszna, aromatyczna, lekko strawna zupa z ze słodkiej kapusty białej z warzywami, zupa jest bardzo sycąca.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Jak ugotować dobry rosół? 56

mrugał, z dobrych składników, dopieszczony dobrym mięsem, z gałązką lubczyku lub natki smakuje wyjątkowo. Każda gospodyni wie najlepiej jak przygotować rosół swoim domownikom, z czym podawać, kiedy smakuje najlepiej. Zupa ta, choć przygotowywana z tradycyjnych składników, podobnie jak sałatka jarzynowa z każdej ręki smakuje inaczej, ot! cała magia kuchni. Rosół kojarzy mi się z domem rodzinnym, imprezami okolicznościowymi, ciepłem domu(...)jest wspomnieniem Babci. Smak w zupie to “kości i tłuszcz” tak mawiała Babcia, zgadzam się, stosuję tę zasadę do rosołu szczególnie, także do sosów czy potrawek mięsnych. Ważne, by nie przesadzić z ilością tłuszczu, rosół, sos czy danie będzie mdłe, zwyczajnie za ciężkie i niesmaczne. Kilka zasad przy gotowaniu rosołu: świeża – w sezonie młoda włoszczyzna, dodatek pęczka

Zasmakuj Kuchni
Krupnik ze szczypiorkiem 54

chciało nam się biegać po sklepach, więc My zaopatrzył nas w szczypior. Powiem tylko tyle: koniec z krupnikiem z natką pietruszki. No i udało mi się przekonać Antykaszarza do zupy z pęczakiem. Zjadł ze smakiem. A może to zasługa właśnie dodatku szczypiorku? Kto go tam wie. A nasi szczypiorniści zdobyli brązowy medal mistrzostw świata. Ach!! I głowa już nie boli(...)minutach gotowania, do garnka dorzucamy pokrojone w plasterki ugotowane marchewki i pietruszkę, gotujemy wszystko do miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem. Jeżeli macie ochotę, możecie do zupy dodać mięso z ugotowanego kurczaka.  Artykuł Krupnik ze szczypiorkiem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Żur 48

pierwszym razem wyszedł mi za rzadki, później za mało kwaśny, innym razem też coś nie grało. Proporcje w przepisie na zakwas zmieniłam, powinno być już ok. Podstawą tej zupy jest dodatek wędzonki. Może być to boczek, żeberka, może być sama kiełbasa. Ja pojechałam po bandzie i żur zrobiłam na żeberkach i wiejskiej pysznej kiełbasie. I tak jak dzisiaj dobrze zauważył(...)majerankiem, solą, pieprzem i dorzucamy rozdrobniony czosnek. W międzyczasie gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy pokrojoną w kostkę, cebulę. Wszystko dorzucamy do żuru i gotujemy 5 min. Zupę można podać z ugotowanym na twardo, jajkiem. Artykuł Żur pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa krem z batatów z masłem orzechowym 58

minuty, po tym czasie wszystko zalewamy bulionem, dodajemy masło orzechowe i gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w plasterki chili i sok z 1 limonki. Zupę studzimy i miksujemy w blenderze na gęsty krem. Wrzucamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą, zagotowujemy. Jeżeli jest za gęsta, dolewamy odrobinę wody, jeżeli wyszła za rzadka, redukujemy ją poprzez gotowanie(...)pokrywki. Krem podajemy z rozdrobnionymi podprażonymi kawałkami orzechów, z plasterkami chili i kolendrą. Polecam ją jeszcze na sam koniec skropić sokiem z limonki.  Artykuł Zupa krem z batatów z masłem orzechowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa pomidorowo-fasolowa 42

Mamy chyba rekord. Zupę, którą Wam dziś przedstawiam, robiłam jakieś 20 minut. Ten przepis pochodzi z bloga  rngkitchen . Sama przyjemność robić takie cuda, tu się pokroi, tam się podsmaży, doleje, doprawi, zagotuje, je. Nie chciałam jednak kopiować przepisu w 100%, więc zmieniłam go nieznacznie.  Składniki: 1 l wody 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 czerwona papryka biała część(...)solą, pieprzem i wędzoną papryką, gotujemy do miękkości papryki (trwa to dosłownie 2-3 minuty). Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, szczyptą wędzonej papryki i skrapiamy ewentualnie oliwą.  Artykuł Zupa pomidorowo-fasolowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Krupnik z ogórkami kiszonymi 47

Zima, zupy, te sprawy. Pierwszy raz zrobiłam krupnik z kaszą jęczmienną perłową, zawsze ładowałam do niego pęczak. Obie opcje są super. Najlepszym jednak pomysłem jest dodanie ogórków kiszonych. Jest ich na tyle niewiele, że nie dominują, czuć je umiarkowanie, dokładnie tak jak chciałam. W innym wypadku wyszłaby ogórkowa z kaszą, co w sumie też nie jest głupim pomysłem (już sobie(...)dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy parę minut. Na koniec wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, możecie dolać trochę wody. Artykuł Krupnik z ogórkami kiszonymi pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa ogórkowa 50

starte na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i ogórki kiszone, a także zalewę z ogórków, wszystko gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy poszatkowany koperek i świeżo mielony pieprz. Jeżeli zupa jest mało słona, doprawcie ją. Przed podaniem wlewamy śmietanę.  Artykuł Zupa ogórkowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Wegetariańska zupa fasolowa 41

niej jakiś makaron i sypnęła parmezanem można by ją tak nazwać. W tym czasie w lodówce mieliśmy fasolową od babci. Smaki tak różne, jak różne mogą być pokolenia. Obie zupy jednak były w dechę. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego pół szklanki fasoli  2 małe marchewki 1 mały korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)cebulę, rozdrobniony czosnek i wędzoną paprykę, smażymy dodatkowe 2 minuty. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy pomidory, fasolę, liście laurowe, ziele, majeranek, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut.  Artykuł Wegetariańska zupa fasolowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa jarzynowa z ryżem 44

wszystko wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie wodę, gotujemy pod przykryciem 10 minut (do miękkości warzyw). W międzyczasie gotujemy ryż al dente. Zupę zabielamy śmietaną, dodajemy ryż i natkę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Artykuł Zupa jarzynowa z ryżem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Zupa gołąbkowa 46

Miałam dziś opublikować zupełnie inny post, ale jak patrzę na pogodę, to jedyne co jest dziś odpowiednie to zupa. Na dodatek nie byle jaka, bo gołąbkowa. Nie byłam na początku jakoś bardzo entuzjastycznie do niej nastawiona… a potem ją spróbowałam. Pyszna (myślę, że nawet i bez mięsa byłaby spoko ;)). I chyba nie jest jakimś dużym zaskoczeniem, że naprawdę smakuje(...)zalewamy bulionem, dorzucamy liście, ziele, majeranek, pokrojoną w paski kapustę, gotujemy do miękkości kapusty. Następnie dorzucamy ryż, całość gotujemy do jego miękkości. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Zupa gołąbkowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Krem z groszku z wędzonym łososiem i kaparami 49

smażymy chwilę. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy dosłownie 5 minut, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem (z solą uważajcie, kapary są słone). Chleb opiekamy w tosterze, kroimy w kostkę. Zupę blendujemy, dodajemy sok z cytryny, przelewamy z powrotem do garnka, podgrzewamy. Jeżeli zupa wyszła za rzadka, redukujemy ją, jeżeli za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Gotowy krem przelewamy do misek, dodajemy

Kardamonovy
Barszcz czerwony z ziemniakami 49

Rzadko robię barszcze bez zakwasu. Mimo, że w domu miałam schowaną butelkę z zakwasem, postanowiłam go nie dodawać do tej zupy. I też wyszła ok. Ma po prostu mniejszego kopa. Jednak co zakwas to zakwas. I nie piszę tutaj o tych syfiastych koncentratach z buraków, które można kupić. Fu. Róbcie swój zakwas. Zawsze.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego(...)czosnku, gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę znowu gotujemy. Podajemy ze śmietaną. Od czasu do czasu do tego typu zupy dodaję jeszcze puszkę czerwonej fasoli. Artykuł Barszcz czerwony z ziemniakami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Wigilijna zupa grzybowa 62

zimną wodą, odstawiamy. Namoczone grzyby wyjmujemy z garnka, kroimy w mniejsze kawałki, z powrotem wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy do niej śmietanę, mieszamy. Podajemy ją z łazankami i poszatkowaną natką pietruszki. Artykuł Wigilijna zupa grzybowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy