Zawsze jest czas, by zacząć coś nowego w w swojej kuchni. Taką nowością u mnie będzie zupa tajska. Rozsmakowaliśmy się w niej, więc na pewno zagości często na moim stole. Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie wypróbowali kuchni wschodniej. Zacznijcie od zupy tajskiej. SKŁADNIKI 1,5 litra bulionu ( u mnie mięsny) Pierś z kurczaka -duża Puszka mleka kokosowego Pomidory
W kuchennym oknie Ewyprzez ok. 30 minut. Po upieczeniu odkładamy kilka różyczek kalafiora do dekoracji, a resztę warzyw przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy pozostałe składniki. Gdy woda zacznie wrzeć zupa jest gotowa. Miksujemy na gładki krem. Dolewamy wody, jeśli jest zbyt gęsta. Jeśli używasz masła z kawałkami orzeszków, dodaje po zmiksowaniu zupy. Kawałki orzechów będą lekko chrupały w kremie
KucharzycaAromatyczny rosół wołowy to jedno z tych dań, które się gotuje dość długo. Jednak smak, aromat tej zupy potrafi nam wszystko wynagrodzić. Rosół wołowy jest dość tłusty, jednak dzięki temu niezwykle dobrze rozgrzewa i ma niepowtarzalny smak. Rosół ten podajemy zawsze z cieniutkim makaronem – niteczki. Zobacz także: Bulion warzywny Składniki 1kg pręgi wołowej 2-3 marchewki 2 pietruszki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wegetariańska zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów oraz szpinaku, przygotowana na wzór indyjskiego dania dahl. Jest to zupa niezwykle aromatyczna, a to za sprawą przypraw, takich jak: świeży imbir, kumin mielony oraz kurkuma. Do tego świetnie rozgrzewa od środka i jest gęsta, sycąca, pożywna, a przede wszystkim zdrowa. Poza tym, jej przygotowanie jest szybkie i bardzo proste - z ogólnodostępnych
Kuchnia MagdaLenyFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Zupa brokułowa składa się tylko z 3-4 składników i nie wymaga dużo wysiłku i czasu. Jest prosta i łatwa, jak większość naszych przepisów. The post Zupa brokułowa z fetą appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyZawsze kombinuję, jaka zupę podać gościom, dziś postawiłam na krem z pieczarek. Pierwszy raz robiłam ten krem, zazwyczaj, jeśli pieczarki- to po prostu zupa pieczarkowa. Muszę przyznać,że pozytywnie zaskoczył mnie efekt mojej pracy i goście też byli zadowoleni. SKŁADNIKI: 60-70 dag. pieczarek 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1/4 średniego selera 1 pietruszka 2 l. bulionu drobiowego( ja wykorzystałam
Kuchnia Beatyprzez ok. 30 minut. Po upieczeniu odkładamy kilka różyczek kalafiora do dekoracji, a resztę warzyw przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy pozostałe składniki. Gdy woda zacznie wrzeć zupa jest gotowa. Miksujemy na gładki krem. Dolewamy wody, jeśli jest zbyt gęsta. Jeśli używasz masła z kawałkami orzeszków, dodaje po zmiksowaniu zupy. Kawałki orzechów będą lekko chrupały w kremie
KucharzycaGrzybowy żurek przygotowany na esencjonalnym grzybowym wywarze i domowym zakwasie żurkowym to pyszna, super zdrowa i rogrzewająca zupa. Z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i białej kiełbasy syte danie jednogarnkowe. W niektórych regionach Polski postny żur grzybowy to danie wigilijne. Nie znam tej tradycji, ale z ogromnym apetytem mogę taką zupę jeść bardzo często przez cały okrągły rok. Przepis na domowy zakwas
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Grochówka to przepyszna treściwa i sycąca zupa z grochu łuskanego, ziemniaków z dodatkiem kiełbaski. Łatwa w przygotowaniu, rozgrzewająca, idealna na jesienno-zimową aurę. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 gram grochu łuskanego połówki żółtego 1 większa cebula czubata łyżka miękkiego masła 1 duża marchewka 3 większe ziemniaki ok 200 gram kiełbasy 1,5 litra bulionu warzywnego(...)cebula się zeszkli dodajemy marchewkę, mieszając smażymy przez 5 min, do marchewki dodajemy ziemniaki wraz z kiełbasą, chwilę razem podsmażamy, Całość zalewamy wodą, dodajemy kostki bulionowe, zagotowujemy, do zupy dodajemy ugotowany groch wraz z wodą, przykrywamy i gotujemy ok 15 min do miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy majeranek, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLUpał, żar leje się z nieba. Nie masz pomysłu co przygotować na obiad… Może chłodnik? Chłodnik t o zupa podawana na zimno. Największą popularnością cieszy się latem, zwłaszcza gdy dokuczają nam upały. Nie mamy wtedy ochoty na jedzenie, a taka lekka zupka ochłodzi i doda energii! Na dodatek przygotowanie potrawy nie wymaga wiele czasu, ani też specjalnych umiejętności kulinarnych. Chłodnik(...)dlaczego warto go spożywać? Przygotowana z warzyw potrawa to źródło witamin i minerałów i błonnika . Na dodatek na bazie napoju fermentowanego, np. kefiru dodatkowo wzbogaca zupę w białko i żywe kultury bakterii! Po co nam te bakterie? Otóż tworzą one specjalną mikroflorę jelit, usprawniają one trawienie i ułatwiają przyswajanie cennych składników odżywczych. Zmniejszają stany zapalne, wspierają odporność. Warto więc sięgać
Strefa Zdrowego ŻywieniaGotowałem na małym ogniu pod przykryciem, aż marchew była miękka. Jedną pomarańczę dokładnie umyłem, odkroiłem kawałek skórki, pokroiłem ją w cienkie paski. Z pomarańczy wycisnąłem sok, który dodałem do zupy. Połówkę pomarańczy obrałem, usunąłem z niej białej skórki. Ostrym nożem wyciąłem cząstki miąższu. Odłożonego pomidora pokroiłem w kostkę. Zupę rozlałem na talerze, posypałem kawałkami pomarańczy i pomidorów oraz pietruszką
R'n'G Kitchenzupę można ugotować bez mięsa wtedy będzie wegetariańska. Składniki: 1 kalafior 1 pęczek włoszczyzny 1 pieczony stek wieprzowy 1/2 szklanki śmietany 18 % 1 łyżka mąki 100 g makaronu trybiki 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie: Włoszczyznę umyłem, oczyściłem, pokroiłem. Nastawiłem wodę. Kalafior umyłem, rozebrałem na niewielkie różyczki, łodyżki drobno pokroiłem. Gdy woda zawrzała włożyłem pokrojoną(...)włoszczyznę, pieczony stek wieprzowy z kością, dodałem przyprawy. Gotowałem, aż warzywa zrobiły się miękkie, dodałem kalafior, gotowałem ok. 15 minut. Następnie wsypałem makaron. Gotowałem jeszcze ok. 8 minut. Zagęściłem zupę mąką wymieszaną ze śmietaną, zagotowałem. Już na talerzach wsypałem zieleninę
R'n'G KitchenDziwne połączenie? Może. Zupę pomidorową z wędzoną papryką miałam okazję kiedyś jeść w hiszpańskiej restauracji. I od razu wiedziałam, że kiedyś coś podobnego będę miała u siebie na blogu. Co do fasoli, dodałam ją dość spontanicznie. Jej termin ważności prawie się kończył i to tyle. Wyszło super. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 750 ml passaty pomidorowej 5 ziemniaków(...)paprykę, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem i passatą, dodajemy oregano, sól i pieprz. Gotujemy jakieś 10 minut. 2 minuty przed końcem wrzucamy odcedzoną fasolę. Ja przed podaniem skropiłam jeszcze zupę dodatkową porcją oliwy
Kardamonovyświąt kaczka i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić, jak przygotować. A że miałam ostatnio lenia i siostrzeńców pod opieką pomyślałam, że może zrobić na niej zupę, ale taką konkretną, by powstał jednogarnkowy obiad i się zbytnio nie narobić. A że lubimy azjatyckie smaki i dawno nic takiego nie gotowałam postanowiłam zrobić domowy ramen, czyli japoński bulion na pieczonej(...)kaczce. Zupa wyszła pyszna, do tego stopnia że dwa małe skrzaty zjadły ją bez mrugnięcia oka, oczywiście bez dodatków, za to zjadając całe mięso z kaczki jakie zostało mi po jej obraniu po ugotowaniu. Zjadły dosłownie wszystko. Polecam więc eksperymentować ze smakami nawet gdy ma się małe dzieci. One nie raz nas zaskoczą że smakuje im naprawdę wiele rzeczy. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikzużyję wszystkiego i pozostają mi pojedyncze składniki do wykorzystania. Wtedy staram się wymyślić takie danie, które będzie je wszystkie zawierać. Tym sposobem powstał CUDOWNY przepis na bogatą i pożywną zupę z mięsem mielonym. Spróbujcie! Składniki na 4-6 porcji: – 1l bulionu warzywnego (lub 1l wody + 1 czubata łyżka koncentratu bulionu warzywnego ) – 500g mielonej wołowiny – 400g pomidorów krojonych(...)soli. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, a następnie wkładamy podpieczone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z listkiem natki. Smacznego! Artykuł Zupa warzywna z mięsem mielonym na bogato pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strong