zupa - 39132 przepisów (strona:878/2609)

Zupa tajska 114

Zawsze jest czas, by zacząć coś nowego w  w swojej kuchni. Taką nowością u mnie będzie zupa tajska. Rozsmakowaliśmy się w niej, więc na pewno zagości często  na moim stole. Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie wypróbowali kuchni wschodniej. Zacznijcie od zupy tajskiej. SKŁADNIKI 1,5 litra bulionu ( u mnie mięsny) Pierś z kurczaka -duża Puszka mleka kokosowego Pomidory

W kuchennym oknie Ewy
Krem z pieczonego kalafiora i marchewki 80

przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odkładamy kilka różyczek kalafiora do dekoracji, a resztę warzyw przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy pozostałe składniki. Gdy woda zacznie wrzeć zupa jest gotowa. Miksujemy na gładki krem. Dolewamy wody, jeśli jest zbyt gęsta. Jeśli używasz masła z kawałkami orzeszków, dodaje po zmiksowaniu zupy. Kawałki orzechów będą lekko chrupały w kremie

Kucharzyca
Aromatyczny rosół wołowy 140

Aromatyczny rosół wołowy to jedno z tych dań, które się gotuje dość długo. Jednak smak, aromat tej zupy potrafi nam wszystko wynagrodzić. Rosół wołowy jest dość tłusty, jednak dzięki temu niezwykle dobrze rozgrzewa i ma niepowtarzalny smak. Rosół ten podajemy zawsze z cieniutkim makaronem – niteczki. Zobacz także: Bulion warzywny Składniki 1kg pręgi wołowej 2-3 marchewki 2 pietruszki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa z soczewicy ze szpinakiem 113

Wegetariańska zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów oraz szpinaku, przygotowana na wzór indyjskiego dania dahl. Jest to zupa niezwykle aromatyczna, a to za sprawą przypraw, takich jak: świeży imbir, kumin mielony oraz kurkuma. Do tego świetnie rozgrzewa od środka i jest gęsta, sycąca, pożywna, a przede wszystkim zdrowa. Poza tym, jej przygotowanie jest szybkie i bardzo proste - z ogólnodostępnych

Kuchnia MagdaLeny
Zupa brokułowa z fetą 79

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Zupa brokułowa składa się tylko z 3-4 składników i nie wymaga dużo wysiłku i czasu. Jest prosta i łatwa, jak większość naszych przepisów. The post Zupa brokułowa z fetą appeared first on CRAVEmonkey

CRAVEmonkey
Krem z pieczarek 73

Zawsze kombinuję, jaka zupę podać gościom, dziś postawiłam na krem z pieczarek. Pierwszy raz robiłam ten krem, zazwyczaj, jeśli pieczarki- to po prostu zupa pieczarkowa. Muszę przyznać,że pozytywnie zaskoczył mnie efekt mojej pracy i goście też byli zadowoleni. SKŁADNIKI: 60-70 dag. pieczarek 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1/4 średniego selera 1 pietruszka 2 l. bulionu drobiowego( ja wykorzystałam

Kuchnia Beaty
Krem z pieczonego kalafiora i marchewki 113

przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odkładamy kilka różyczek kalafiora do dekoracji, a resztę warzyw przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy pozostałe składniki. Gdy woda zacznie wrzeć zupa jest gotowa. Miksujemy na gładki krem. Dolewamy wody, jeśli jest zbyt gęsta. Jeśli używasz masła z kawałkami orzeszków, dodaje po zmiksowaniu zupy. Kawałki orzechów będą lekko chrupały w kremie

Kucharzyca
Grzybowy żurek na domowym zakwasie 116

Grzybowy żurek przygotowany na esencjonalnym grzybowym wywarze i domowym zakwasie żurkowym to pyszna, super zdrowa i rogrzewająca zupa. Z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i białej kiełbasy syte danie jednogarnkowe. W niektórych regionach Polski postny żur grzybowy to danie wigilijne. Nie znam tej tradycji, ale z ogromnym apetytem mogę taką zupę jeść bardzo często przez cały okrągły rok. Przepis na domowy zakwas

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grochówka 113

Grochówka to przepyszna treściwa i sycąca zupa z grochu łuskanego, ziemniaków z dodatkiem kiełbaski. Łatwa w przygotowaniu, rozgrzewająca, idealna na jesienno-zimową aurę. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 gram grochu łuskanego połówki żółtego 1 większa cebula czubata łyżka miękkiego masła 1 duża marchewka 3 większe ziemniaki ok 200 gram kiełbasy 1,5 litra bulionu warzywnego(...)cebula się zeszkli dodajemy marchewkę, mieszając smażymy przez 5 min, do marchewki dodajemy ziemniaki wraz z kiełbasą, chwilę razem podsmażamy, Całość zalewamy wodą, dodajemy kostki bulionowe, zagotowujemy, do zupy dodajemy ugotowany groch wraz z wodą, przykrywamy i gotujemy ok 15 min do miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy majeranek, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Chłodnik z ogórkiem i jakiem 80

Upał, żar leje się z nieba. Nie masz pomysłu co przygotować na obiad… Może chłodnik? Chłodnik t o zupa podawana na zimno. Największą popularnością cieszy się latem, zwłaszcza gdy dokuczają nam upały. Nie mamy wtedy ochoty na jedzenie, a taka lekka zupka ochłodzi i doda energii! Na dodatek przygotowanie potrawy nie wymaga wiele czasu, ani też specjalnych umiejętności kulinarnych. Chłodnik(...)dlaczego warto go spożywać? Przygotowana z warzyw potrawa to źródło witamin i minerałów i błonnika . Na dodatek na bazie napoju fermentowanego, np. kefiru dodatkowo wzbogaca zupę w białko i żywe kultury bakterii! Po co nam te bakterie? Otóż tworzą one specjalną mikroflorę jelit, usprawniają one trawienie i ułatwiają przyswajanie cennych składników odżywczych. Zmniejszają stany zapalne, wspierają odporność. Warto więc sięgać

Strefa Zdrowego Żywienia
Zupa z pomidorów i pomarańczy 66

Gotowałem na małym ogniu pod przykryciem, aż marchew była miękka. Jedną pomarańczę dokładnie umyłem, odkroiłem kawałek skórki, pokroiłem ją w cienkie paski. Z pomarańczy wycisnąłem sok, który dodałem do zupy. Połówkę pomarańczy obrałem, usunąłem z niej białej skórki. Ostrym nożem wyciąłem cząstki miąższu. Odłożonego pomidora pokroiłem w kostkę. Zupę rozlałem na talerze, posypałem kawałkami pomarańczy i pomidorów oraz pietruszką

R'n'G Kitchen
Zupa kalafiorowa 90

zupę można ugotować bez mięsa wtedy będzie wegetariańska.  Składniki: 1 kalafior 1 pęczek włoszczyzny 1 pieczony stek wieprzowy 1/2 szklanki śmietany 18 % 1 łyżka mąki 100 g makaronu trybiki 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie: Włoszczyznę umyłem, oczyściłem, pokroiłem. Nastawiłem wodę. Kalafior umyłem, rozebrałem na niewielkie różyczki, łodyżki drobno pokroiłem. Gdy woda zawrzała włożyłem pokrojoną(...)włoszczyznę, pieczony stek wieprzowy z kością, dodałem przyprawy. Gotowałem, aż warzywa zrobiły się miękkie, dodałem kalafior, gotowałem ok. 15 minut. Następnie wsypałem makaron. Gotowałem jeszcze ok. 8 minut. Zagęściłem zupę mąką wymieszaną ze śmietaną, zagotowałem. Już na talerzach wsypałem zieleninę

R'n'G Kitchen
Pomidorowa z wędzoną papryką, fasolą i ziemniakami 67

Dziwne połączenie? Może. Zupę pomidorową z wędzoną papryką miałam okazję kiedyś jeść w hiszpańskiej restauracji. I od razu wiedziałam, że kiedyś coś podobnego będę miała u siebie na blogu. Co do fasoli, dodałam ją dość spontanicznie. Jej termin ważności prawie się kończył i to tyle. Wyszło super. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 750 ml passaty pomidorowej 5 ziemniaków(...)paprykę, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem i passatą, dodajemy oregano, sól i pieprz. Gotujemy jakieś 10 minut. 2 minuty przed końcem wrzucamy odcedzoną fasolę. Ja przed podaniem skropiłam jeszcze zupę dodatkową porcją oliwy

Kardamonovy
Ramen na pieczonej kaczce 131

świąt kaczka i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić, jak przygotować. A że miałam ostatnio lenia i siostrzeńców pod opieką pomyślałam, że może zrobić na niej zupę, ale taką konkretną, by powstał jednogarnkowy obiad i się zbytnio nie narobić. A że lubimy azjatyckie smaki i dawno nic takiego nie gotowałam postanowiłam zrobić domowy ramen, czyli japoński bulion na pieczonej(...)kaczce. Zupa wyszła pyszna, do tego stopnia że dwa małe skrzaty zjadły ją bez mrugnięcia oka, oczywiście bez dodatków, za to zjadając całe mięso z kaczki jakie zostało mi po jej obraniu po ugotowaniu. Zjadły dosłownie wszystko. Polecam więc eksperymentować ze smakami nawet gdy ma się małe dzieci. One nie raz nas zaskoczą że smakuje im naprawdę wiele rzeczy. Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa warzywna z mięsem mielonym na bogato 82

zużyję wszystkiego i pozostają mi pojedyncze składniki do wykorzystania. Wtedy staram się wymyślić takie danie, które będzie je wszystkie zawierać. Tym sposobem powstał CUDOWNY przepis na bogatą i pożywną zupę z mięsem mielonym. Spróbujcie! Składniki na 4-6 porcji: – 1l bulionu warzywnego (lub 1l wody + 1 czubata łyżka koncentratu bulionu warzywnego ) – 500g mielonej wołowiny – 400g pomidorów krojonych(...)soli. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, a następnie wkładamy podpieczone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Podajemy z listkiem natki. Smacznego! Artykuł Zupa warzywna z mięsem mielonym na bogato pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong