Wrzuciłem świeży listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, doprawiłem solą. Jak warzywa zmiękły, dodałem ziemniaki i buraczki. Kapustę pokroiłem w dość szerokie paski. Pomidory sparzyłem, obrałem, pokroiłem. Dodałem do zupy wraz z koncentratem pomidorowym i porem. Gotowałem do miękkości wszystkich składników warzywnych. Doprawiłem solą i pieprzem. Zupę podałem z kwaśna śmietaną i dużą ilością posiekanego koperku
R'n'G KitchenZostało nam sporo rosołu, więc trzeba było coś wymyślić by wszystkie produkty zagospodarować. Do tego rjażenka (tzw. pieczone mleko) i wyszła mega zupa. Składniki: 1 duża kalarepa 1 duży seler 3 marchewki 1,5 litra rosołu drobiowego 1 mała puszka groszku konserwowego 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 2 łyżki masła ghee 2 łyżki mąki 500 ml rjażenki sól, pieprz(...)dodajemy groszek wraz z zalewą, posiekany szczypior i koperek. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy, powoli dodajemy rjażenki. Podgrzewamy, cały czas mieszając, dolewamy bulionu. Całość dodajemy do zupy, dokładnie łączymy i podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenKrem z groszku i sera to pożywna i smaczna zupa, smakuje zawsze i wszędzie. Podałam ja z grzankami, jest super pyszna, polecam. Krem przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 500 g mrożonego groszku 1 l wody 1 łyżka masła 1 łyżka naturalnej jarzynki 1 mała marchew, kawałek selera 3 ząbki czosnku kawałek pora 100 g serka(...)dzbana i podpiekamy 5 minut/temp. 100 % C. Dodajemy teraz groszek, wlewamy wodę i doprawiamy solą, pieprzem i jarzynką naturalną. Gotujemy 20 minut temp 90 - 100 % C. Następnie do zupy dodajemy serek topiony i miksujemy na gładki krem około 2 min/o 10 . Krem doprawiamy do smaku i podajemy z grzankami, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolioknem prawdziwe lato. Gotować się nie chce, ale jeść trzeba. Przygotowałam więc szybką i sycącą zupę letnia. 1 udko z kurczaka 200 g ravioli Arc Pol z mięsem 3 łodygi selera naciowego 1 marchewka kilka liści pora 1 cebula 1 puszka kukurydzy papryczka chilli sól pierz śmietana (opcjonalnie) W 3 l wody gotować 40 minut pokrojoną pierś z kurczaka, pokrojoną(...)chilli. Po tym czasie dodać ravioli Arc Pol oraz kukurydzę odsączoną z zalewy oraz selera naciowego. Przyprawić solą i pieprzem Gotować ok 10 minut po przykryciem. Opcjonalnie można doprawić zupę śmietaną
Kuchnia w oparachnazwać również kapustą młodości. Dlaczego? To właśnie czerwone barwniki zawarte w czerwonej kapuście chronią organizm przed wolnymi rodnikami.Te zaś w znacznym stopniu odpowiadają za starzenie się … Czytaj dalej Zupa na czerwonej kapuście Artykuł Zupa na czerwonej kapuście pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog
gotuj ze mnąTego dnia termometr pokazywał grubo ponad 40 stopni w słońcu! Nie zamierzałam się dosmażać przy patelni, o nie! Ryba wylądowała w lodówce, a ja doszłam do wniosku, że lekka zupa rybna to będzie znacznie lepszy pomysł. I tak następnego dnia na naszym stole pojawiła się ona! Wyszła tak pyszna, że szybciutko robiłam zdjęcia, żeby i Was na nią namówić. Składniki(...)dodać cebul e i czosnek - zeszklić mieszając. Dodać marchew i seler, mieszając podsmażać na średnim ogniu przez około 4-6 minut. Przełożyć do garnka, wlać wodę - ilość podałam orientacyjnie, zupa powinna być tak gęsta jak lubimy. Dodać sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez kilka minut. Warzywa powinny być al dente. Przyprawić słodką i ostrą papryką. Dodać pokrojoną rybę
Codzienna kuchnia niecodziennaCzas Przygotowania : 30 min Gotowe w : 2,5 h Liczba porcji : 4 osoby Sałatka kalafiorowa jest jedną z moich ulubionych. Wystarczy kilka składników i mamy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyChłodniki, zimne zupy serwowane prosto z lodówki to idealny, orzeźwiający obiad na upalne dni. Chłodnik z botwinki to klasyk kuchni polskiej, każdej wiosny wyczekiwany i smakuje wszystkim bez wyjątku. Botwinkę przygotowałam z ogórkiem i chrupiącą rzodkiewką, a jajko dodatkowo syci. Zdrowa zupa pełna witamin i mikroelementów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kiedy pojawia się młoda kapusta wpadam w trans. Pierwsza jest młoda kapusta na gęsto a zaraz poźniej ta zupa. Pachmie i smakuje wiosną. Potrzebujemy: 3 skrzydełka z kurczaka 1/4 główki młodej kapusty 4 młode marchewki 1mały młody por 1 mały młody seler z natką 2 gałązki natki pietruszki 1 mkoda c ebulka 1 ziemniak (stary) 1/2 pęczka koperku mały(...)drobno pokroiłam. Selera opłukałam..Do garnka ze skrzydełkami włożyłam marchewkę, pora, selera i pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowaną kapustę.Gotowałam 30 min. Wyjęłam gałązkę selera a zupę zaprawiłam śmietanką, posypałam obficie posiekanym koperkiem
Co w garnkach piszczyLubicie kosztować dań z różnych stron świata? U nas jest o tyle problem, że mąż mógłby jeść tylko bardzo ostre dania a jak łagodniejsze. Przygotowałam więc tą zupę bardziej pod niego ponieważ jest ostrzejsza w smaku i ma w sobie nutę tajską. Podałam ja jednak nie z makaronem ryżowym ale zwykłym klasycznym jajecznym Arc Pol Składniki: 3 posiekane ząbki czosnku(...)Podsmaż masę aż zapach stanie się intensywny. Bulion, mleko kokosowe oraz podsmażoną pastę z warzyw doprowadzamy do wrzenia, zmniejszyć ogień gotować 10 minut. Makaron Arc Pol ugotować al dente. Zupę przyprawić z sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem brązowym oraz makaronem. Wierzch posypać koprem oraz posiekanym chilli
Kuchnia w oparachPonownie wracam do młodej kapusty tym razem w zupie. Pisałam wcześniej o jej właściwościach jak jest pożyteczna dla naszego zdrowia. Więc korzystajmy w dużej ilości, bo jest kopalnią wielu witamin. Zupa bardzo pożywna smakuje dużym i małym:) Składniki główka białej kapusty cebula marchew pietruszka ,korzeń i natka jajko pomidory krojone w puszce 2 ząbki … Czytaj dalej Kapuśniak z pulpetami
gotuj ze mnąPrzepis zaczerpnięty z Jaśminowej Kuchni. Zupa wyszła bardzo smaczna. Składniki: 350 g karkówki wieprzowej 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 100 g pieczarek 50 g grzybów shimeji 20 g przyprawy gyros 4 ząbki czosnku 1 mała puszka kukurydzy 1,2 litra bulionu warzywnego 100 g kaszy bulgur 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki Przygotowanie: Mięso(...)przyprawą. Następnie dodajemy pozostałe składniki, smażymy przez chwilę by aromaty się przegryzły. Całość dodajemy do bulionu. Gotujemy przez 20 min razem z kaszą. Mąkę łączymy ze śmietaną, dodajemy do zupy, podgrzewamy
R'n'G KitchenSzukacie nietypowego pomysłu na zupę pomidorową? Może spróbujecie tego, kremu pomidorowego z dodatkiem masła orzechowego, z grzankami i pesto? Połączenie niecodzienne, ale uwierzcie mi bardzo dobre. Zupa ma delikatny orzechowy posmak i świetnie się komponuje z bazyliowym pesto. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksmażymy chwilę. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy dosłownie 5 minut, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem (z solą uważajcie, kapary są słone). Chleb opiekamy w tosterze, kroimy w kostkę. Zupę blendujemy, dodajemy sok z cytryny, przelewamy z powrotem do garnka, podgrzewamy. Jeżeli zupa wyszła za rzadka, redukujemy ją, jeżeli za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Gotowy krem przelewamy do misek, dodajemy
Kardamonovy