zupa - 38908 przepisów (strona:884/2594)

Krem z groszku z wędzonym łososiem i kaparami 74

smażymy chwilę. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy dosłownie 5 minut, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem (z solą uważajcie, kapary są słone). Chleb opiekamy w tosterze, kroimy w kostkę. Zupę blendujemy, dodajemy sok z cytryny, przelewamy z powrotem do garnka, podgrzewamy. Jeżeli zupa wyszła za rzadka, redukujemy ją, jeżeli za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Gotowy krem przelewamy do misek, dodajemy

Kardamonovy
Bogracz 91

korniszone pokrojone w drobniutką kosteczkę 3-4 pomidory bez skóry pokrojone w kostkę (ja zastępuje pomidorami z puszki) Sól , papryka wędzona, mieszanka ostrych papryk(można pominąc jeśli chcemy aby zupa nie była ostra). Składniki na kluseczki 1 jajko Szczypta soli 10 dkg mąki Krok po Kroku 1 Mięso kroimy w kostkę około 2 cm i smażymy na złoty kolor

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zupa z czarnej fasoli, dobre źródło błonnika 123

rozgrzewająca zupa jest idealna na chłodniejsze wieczory. Dobrze przyprawiona na pewno cię rozgrzeje. Sycąca, dzięki fasoli zawiera duże ilości błonnika. Dodatkowo może być źródłem magnezu oraz żelaza. Zupa ta nie zawiera 14 głównych alergenów. Składniki: 2 szklanki czarnej fasoli 2 puszki pomidorów (800g) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki pół szklanki brązowego ryżu łyżka oleju rzepakowego litr wody

wysmienity
Krem ze szparagów z jajkiem sadzonym 144

Niezwykle prosta, zmiksowana na gładki krem zupa ze szparagów sprawdza się w każdej sytuacji. Jest wyśmienita zarówno na zimno jak i na gorąco. Dodatek sadzonego jajka wspaniale dopełnia całość. I jeszcze to rozlane żółtko. Niebo w gębie. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 45-60 minut Składniki: szparagi – 400g cebula – 1 sztuka por – 1 sztuka bulion warzywny(...)smażenia Przygotowania: Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki i zalej bulionem lub wodą. Gotuj do miękkości. Następnie zblenduj na gładki krem i dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem zupy na odrobinie oleju przygotuj jajka sadzone. S macznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro th, table.macro td { padding

wiecejwarzyw.pl
Zupa szczawiowa 72

Obowiązkowa zupa ze świeżego szczawiu, słoikowy już nie jest tak smaczny. Dlatego będąc na łące, troszkę nazbieraliśmy i powstało przepyszne danie, znane od wielu pokoleń. Do tego moc ugotowanych na twardo jajek i śmietany. Składniki: 5 dużych garści szczawiu 1 łyżka masła 4 marchewki 4 ziemniaki 1,5 litra rosołu drobiowego (u nas z kaczki) 4 łyżki śmietany 1 łyżka(...)mąki sól, pieprz Przygotowanie: Marchewki kroimy w ulubione kształty. Ziemniaki w kostkę. Warzywa zalewamy rosołem, gotujemy do ich miękkości. Szczaw płuczemy, osuszamy. Podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy, chwilę gotujemy i zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Podgrzewamy na małym ogniu przez kwadrans. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami

R'n'G Kitchen
Pikantna zupa z soczewicą i pulpecikami 128

taka zupa w stylu meksykańskim. Bardzo rozgrzewająca, sycąca a przede wszystkim smaczna. Idealna na chłodne dni Składniki: Pulpeciki 500 g mięsa mielonego z szynki 2 ząbki czosnku sól, pieprz,  papryka słodka w proszku pół czerstwej bułki namoczonej w mleku 2 łyżki oleju rzepakowego Mięso, posiekany czosnek, przyprawy oraz dobrze odciśniętą bułkę wymieszać do połączenia składników. Formować małe kuleczki(...)garnku rozgrzać olej, smażyć pulpeciki na złoty kolor. Następnie wyjąć z garnka, tłuszcz zostawić, będą się smażyć pozostałe składniki. Zupa 2 marchewki pół selera 1 mała cebula 1 duża papryka czerwona 2 łyżki przecieru pomidorowego 0,5 l passaty pomidorowej (mogą być 2 puszki pomidorów krojonych) 1 l wrzątku pół szklanki czerwonej soczewicy puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy  sól

Mój pomysł na
Zupa krem z zielonych szparagów (na szybko) 126

Kolejna odsłona szparagów. Dzisiaj w formie zupy. Dodatkowo z wykorzystaniem łykowatych, twardych części. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Polecam. Składniki: Twarde części z dwóch pęczków szparagów zielonych 3 ziemniaki 100 g fileta z kurczaka Woda ok. 1 ½ l Sól Pieprz biały Śmietana słodka/ opcjonalnie Wykonanie: Szparagi kroimy na kawałki i umieszczamy razem z filetem w garnku z wodą. Zagotowujemy(...)obieramy. Kroimy. Dodajemy do szparagów. Całość solimy i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Blendujemy/ miksujemy na gładko. Przelewamy przez sito ( niezbyt gęste ). W ten sposób pozbywamy się łyka. Zupę doprawiamy białym pieprzem i ewentualnie solą i dodajemy opcjonalnie śmietanę. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
zupa z młodej kapusty na maśle i śmietanie... 134

gotować z 15 minut. Wsypać pokrojoną młodą kapustę, wlać z puszki groszek z zalewą, dodać masło i gotować z 10 minut. Śmietanę słodką wymieszać z mąką i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wsypać posiekaną natkę pietruszki, pieprz zielony zmielony, paprykę chilli, curry, sól do smaku - zupa z młodej kapusty na śmietanie i maśle jest lekka, nie za kaloryczna, jednocześnie

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa potrawkowa 106

Zazwyczaj po niedzielnym rosole, poniedziałkowo następują dwa dania. Zupa pomidorowa lub potrawka z kurczaka. Tym razem z tego drugiego dania, postanowiliśmy zrobić zupę. A co! Składniki: 500 g mięsa drobiowego z rosołu 2 marchewki 1 łyżeczka masła 1 mała puszka groszku 1,5 litra rosołu drobiowego 3 łyżki ryżu 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane mięso

R'n'G Kitchen
Zupa fasolowa z cielęciną 79

momentu zawrzenia. W tym samym czasie, cielęcinę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, pod koniec dodajemy pokrojony w piórka por (do zeszklenia).  Dodajemy do zupy, chwilę gotujemy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z fasolą i zalewą, dodajemy do zupy razem z szałwią i papryką mieloną, dokładnie rozprowadzając. Gotujemy przez chwilę, do smaku doprawiając solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa krem z soczewicy z paprykowymi grzankami 83

Myślę, że macie podobną sytuację w Waszych lodówkach :). Dlatego należy wrócić do codziennej diety i gotowania. Jestem wielką zwolenniczką szybkich i prostych potraw, stąd chciałabym zaproponować Wam przepis na zupę krem z soczewicy z paprykowymi grzankami. Do dzieła! Składniki: – 1,25 l bulionu warzywnego – opakowanie włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora) – 150g czerwonej soczewicy(...)małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będą chrupkie. Po 20 minutach zawartość garnka blendujemy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!     Artykuł Zupa krem z soczewicy z paprykowymi grzankami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Zupa tajska z owocami morza – oryginalna, która chyba nigdy się nie znudzi 132

Taką zupę podała mi moja kochana przyjaciółka Marta, dodała mi do niej parę papryczek chilli bo wie jak bardzo lubię ostre jedzenie. Dzięki !!! Od tej pory robiłam tą zupę wielokrotnie. Można ją przygotować z owocami morza ale również z kurczakiem, rybą, tofu lub z samymi krewetkami. Ja użyłam mieszanki owoców morza – krewetki, kalmary oraz muszle. Całość to idealne połączenie pysznego

wysmienity
POMIDORÓWKA W ANANASIE 82

chłodnik pomidorowy może być aromatyczny? Oczywiście jeżeli koncentrat pomidorowy Pudliszki połączymy z anyżem, krewetkami i koprem włoskim. Pomidory i pomarańcza to idealne połączenie na niecodzienny smak. W zupie połączyłam passatę pomidorową Pudliszki, koncentrat Pudliszki oraz ananasa i pomarańczę. Wszystko wyszło idealne! Składniki: 1 ananas 1 szkl. passaty pomidorowej Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 suszonego chilli sól pieprz(...)Wymieszać sok z cytryny, w której marynowały się krewetki oraz sok pomarańczowy. Przyprawić solą, pieprzem, anyżem oraz pozostałą papryczką chilli. Koper włoski pokrojony wraz z pomarańczą wymieszać w dressingu. Zupę podawać z pomarańczami koprem włoskim i krewetkami

Kuchnia w oparach
Zupa z batata, cukinii i pietruszki 101

dzień robi się coraz bardziej wakacyjnie. Ostatnio podczas tak zwanego sprzątania lodówki znalazłam batata, cukinię oraz dorodny pęczek pietruszki. Postanowiłam, że z takich składników może wyjść całkiem smaczna zupa. I tak tez zrobiłam. Dzięki dodaniu do niej curry zyskała piękny słoneczny kolor. Składniki: 1 średni batat, pokrojony w kostkę 1 średnia cukinia, pokrojona w półplasterki pęczek pietruszki, drobno posiekany duża(...)dużego garnka wlewamy bulion i wrzucamy batata. Gotujemy aż będzie w pół miękki. Do garnka z batatem dodajemy cukinię, cebulkę oraz pietruszkę. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zupę doprawiamy przyprawami oraz zabielamy śmietanką. Smacznego

Życie ze smakiem