zupa - 39805 przepisów (strona:882/2654)

Zupa krem z zielonych szparagów (na szybko) 150

Kolejna odsłona szparagów. Dzisiaj w formie zupy. Dodatkowo z wykorzystaniem łykowatych, twardych części. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Polecam. Składniki: Twarde części z dwóch pęczków szparagów zielonych 3 ziemniaki 100 g fileta z kurczaka Woda ok. 1 ½ l Sól Pieprz biały Śmietana słodka/ opcjonalnie Wykonanie: Szparagi kroimy na kawałki i umieszczamy razem z filetem w garnku z wodą. Zagotowujemy(...)obieramy. Kroimy. Dodajemy do szparagów. Całość solimy i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Blendujemy/ miksujemy na gładko. Przelewamy przez sito ( niezbyt gęste ). W ten sposób pozbywamy się łyka. Zupę doprawiamy białym pieprzem i ewentualnie solą i dodajemy opcjonalnie śmietanę. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
zupa z młodej kapusty na maśle i śmietanie... 166

gotować z 15 minut. Wsypać pokrojoną młodą kapustę, wlać z puszki groszek z zalewą, dodać masło i gotować z 10 minut. Śmietanę słodką wymieszać z mąką i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wsypać posiekaną natkę pietruszki, pieprz zielony zmielony, paprykę chilli, curry, sól do smaku - zupa z młodej kapusty na śmietanie i maśle jest lekka, nie za kaloryczna, jednocześnie

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa potrawkowa 142

Zazwyczaj po niedzielnym rosole, poniedziałkowo następują dwa dania. Zupa pomidorowa lub potrawka z kurczaka. Tym razem z tego drugiego dania, postanowiliśmy zrobić zupę. A co! Składniki: 500 g mięsa drobiowego z rosołu 2 marchewki 1 łyżeczka masła 1 mała puszka groszku 1,5 litra rosołu drobiowego 3 łyżki ryżu 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Ugotowane mięso

R'n'G Kitchen
Zupa fasolowa z cielęciną 117

momentu zawrzenia. W tym samym czasie, cielęcinę kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, pod koniec dodajemy pokrojony w piórka por (do zeszklenia).  Dodajemy do zupy, chwilę gotujemy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z fasolą i zalewą, dodajemy do zupy razem z szałwią i papryką mieloną, dokładnie rozprowadzając. Gotujemy przez chwilę, do smaku doprawiając solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa krem z soczewicy z paprykowymi grzankami 120

Myślę, że macie podobną sytuację w Waszych lodówkach :). Dlatego należy wrócić do codziennej diety i gotowania. Jestem wielką zwolenniczką szybkich i prostych potraw, stąd chciałabym zaproponować Wam przepis na zupę krem z soczewicy z paprykowymi grzankami. Do dzieła! Składniki: – 1,25 l bulionu warzywnego – opakowanie włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora) – 150g czerwonej soczewicy(...)małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będą chrupkie. Po 20 minutach zawartość garnka blendujemy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!     Artykuł Zupa krem z soczewicy z paprykowymi grzankami pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Zupa tajska z owocami morza – oryginalna, która chyba nigdy się nie znudzi 166

Taką zupę podała mi moja kochana przyjaciółka Marta, dodała mi do niej parę papryczek chilli bo wie jak bardzo lubię ostre jedzenie. Dzięki !!! Od tej pory robiłam tą zupę wielokrotnie. Można ją przygotować z owocami morza ale również z kurczakiem, rybą, tofu lub z samymi krewetkami. Ja użyłam mieszanki owoców morza – krewetki, kalmary oraz muszle. Całość to idealne połączenie pysznego

wysmienity
POMIDORÓWKA W ANANASIE 114

chłodnik pomidorowy może być aromatyczny? Oczywiście jeżeli koncentrat pomidorowy Pudliszki połączymy z anyżem, krewetkami i koprem włoskim. Pomidory i pomarańcza to idealne połączenie na niecodzienny smak. W zupie połączyłam passatę pomidorową Pudliszki, koncentrat Pudliszki oraz ananasa i pomarańczę. Wszystko wyszło idealne! Składniki: 1 ananas 1 szkl. passaty pomidorowej Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 suszonego chilli sól pieprz(...)Wymieszać sok z cytryny, w której marynowały się krewetki oraz sok pomarańczowy. Przyprawić solą, pieprzem, anyżem oraz pozostałą papryczką chilli. Koper włoski pokrojony wraz z pomarańczą wymieszać w dressingu. Zupę podawać z pomarańczami koprem włoskim i krewetkami

Kuchnia w oparach
Zupa z batata, cukinii i pietruszki 128

dzień robi się coraz bardziej wakacyjnie. Ostatnio podczas tak zwanego sprzątania lodówki znalazłam batata, cukinię oraz dorodny pęczek pietruszki. Postanowiłam, że z takich składników może wyjść całkiem smaczna zupa. I tak tez zrobiłam. Dzięki dodaniu do niej curry zyskała piękny słoneczny kolor. Składniki: 1 średni batat, pokrojony w kostkę 1 średnia cukinia, pokrojona w półplasterki pęczek pietruszki, drobno posiekany duża(...)dużego garnka wlewamy bulion i wrzucamy batata. Gotujemy aż będzie w pół miękki. Do garnka z batatem dodajemy cukinię, cebulkę oraz pietruszkę. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zupę doprawiamy przyprawami oraz zabielamy śmietanką. Smacznego

Życie ze smakiem
Zupa chrzanowa z rzeżuchą 134

Zrobiłam już kilka zup chrzanowych ale ta jest petardą. Wyrazisty smak chrzanu, kremowa konsystencja, lekko kwaskowa, lekko pikantna, przepyszna. Zrobiłam ją na święta ale będę robiła często i polecam gorąco. Zupa chrzanowa. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Orientalna zupa pomidorowa 162

Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu zupa pomidorowa. Dodatek mleczka kokosowego dodaje zwykłej pomidorówce oryginalnego smaku Składniki na 4 porcje: 1 puszka krojonych pomidorów pelati 1 kostka drobiowa - 3 szklanki wody 2 szalotki papryka ostra biały cytrynowy, sól kolendra - świeża 1 ząbek czosnku ok. 150 ml mleczka kokosowego parmezan 2 łyżki oliwy dodatkowo: - ryż basmati - minimozarella w kulkach Przygotowanie(...)dopraw papryką i dodaj kilka gałązek kolendry - gotuj na małym ogniu ok. 15 min. Do garnka dodaj mleczko kokosowe, dopraw pieprzem i solą - wymieszaj i gotuj 5 min. Gotową zupę zblenduj. Do miseczek wkładamy ugotowany ryż i wlewamy zupkę. Całość posyp kolendrą i dodaj mozarellę ... gotowe

Alutka-Gotuje
FORSZMAK LUBELSKI 162

Forszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na pozbycie się zalegających resztek wędlin z lodówki, które pozostały nam ze świąt. Pamiętam, że swego czasu było to bardzo popularne danie na weselach. Forszmak to syte i pożywne danie, w którym oprócz mięsa znajdziemy(...)przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy. Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz majerankiem. Zagotowujemy. Podajemy z pieczywem

Kuchnia MagdaLeny
Żurek na wędzonce 200

mięska, marchewkę pokroić w kostkę. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać zakwas, ilość wedle smaku, zależy jak kwaśny żurek lubimy. Całość zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do zupy wrzucić mięsko obrane z kości, marchewkę i pokrojoną kiełbasę. Na koniec żurek zabielić śmietaną ( wcześniej zahartować ją gorącą zupą

Monia miesza i gotuje
Aromatyczna Pieczarkowa z Makaronem 155

Aromatyczna zupa pieczarkowa to jedno z moich popisowych dań. Moja rodzinka bardzo ją lubi. Robi się ją szybko,smakuje rewelacyjnie. Duszone pieczarki ,świeże zioła i warzywa dają taką kropkę nad i ;) 🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣 Jeśli spodobał Ci się przepis zapraszam do polubienia mojej strony, będzie mi bardzo miło 🤗🤗 Składniki dla 4 osób:  2 litry wody  20 dag pieczarek  2 marchewki(...)kroję w kostkę, przekładam do garnka. Seler myję i wkładam do garnka Dodaję wszystkie przyprawy. Gotuję aż pieczarki będą miękkie. Międzyczasie gotuję makaron tak jak w instrukcji na opakowaniu. Zupę doprawiam jogurtem. Podaję z makaronem

Gotowanie Patki
Forszmak lubelski 238

oleju i wrzucamy paprykę pokrojoną w paski oraz pieczarki obrane i pokrojone na połówki lub ćwiartki. Podsmażamy razem ok. 3 minuty i dodajemy do pozostałych składników w bulionie. Przyprawiamy zupę papryką słodką i ostrą. Ogień pod garnkiem zmniejszamy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 50 minut. Zupę lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kiszone ogórki pokrojone

Poezja smaku