zupa - 38908 przepisów (strona:886/2594)

Krem z kalafiora ze szparagami i groszkiem 139

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Bulion z kalafiorem i porem miksujemy na gładko, dodajemy śmietankę, a następnie zagotowujemy. Do zupy wrzucamy ziemniaki oraz warzywa z patelni.  Kiełbasę kroimy w plasterki i obsmażamy na patelni. Dodajemy do zupy zaraz przed podaniem

Qchnia po prostu
Zupa ziemniaczana na rosole 135

Jeśli akurat w niedzielę był u Was rosół, to zamiast słynnej pomidorowej może dla odmiany zrobicie zupę ziemniaczaną? 😜 Gęsta i treściwa, doprawiona odrobiną kwaśnej śmietany i podana z cienkimi kabanosami drobiowymi, aby syciła na dłużej. Zupa, pomimo, że z niewielkiej ilości składników, jest naprawdę bardzo smaczna i zarazem...ekonomiczna 🤗 1,2 litr rosołu 800 g ziemniaków 1 cebula 2 ząbki

Kraina Miodem Płynąca
Zupa pho ga z kurczakiem 116

popularne danie kuchni wietnamskiej. To zupa, rodzaj rosołu z makaronem i dodatkami. Może być phở bò z wołowiną lub phở gà z mięsem kurczaka. Zupę najczęściej przyprawia się zieloną kolendrą i sosem rybnym. “Przepis na potrawę powstał na początku XX wieku w północnym Wietnamie. Po roku 1954, w związku z migracjami spowodowanymi podziałem Wietnamu na część południową i północną, potrawa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krem z zielonego groszku i brokuła 119

już kiedyś mówiłam, że uwielbiam zupy? Najbardziej kremy. Lubię eksperymentować z nowymi dodatkami. Tym razem groszek. Dlaczego? Bo zawsze go lubiłam, a nigdy nie stanowił dodatku do zup w mojej kuchni. Dziś przepis wskakuje na bloga. Życzę smacznego!  Składniki: 2 brokuły 400g zielonego groszku (mrożony lub z puszki) 3 marchewki 1 łyżka masła 1 duża cebula 4 ziemniaki

Słodki Zakątek
ZUPA POMIDOROWA Z BIAŁĄ RYBĄ, KALAFIOREM I SOCZEWICĄ 142

Pyszna, lekka i rozgrzewająca zupa z kalafiorem, soczewicą i filetem białej ryby. Z pomidorami, marchewką oraz dużą ilością natki pietruszki i koperku. Pikantna i aromatyczna.  Warto ją ugotować np. wtedy, gdy mamy do zagospodarowania resztki filetów z ryb. Wszystkie warzywa gotujemy jednocześnie, co zajmuje tylko 10 minut, następnie do gorącego bulionu dodajemy passatę pomidorową, a po jej zagotowaniu wkładamy(...)Dodajemy kawałki ryby, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień. Gotujemy 2 minuty.  Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Gęstość zupy regulujemy bulionem

cool and minty
SOCZEWICÓWKA Z FRANKFURTERKAMI 102

Soczewicówka...zupa z soczewicy przygotowana na wzór grochówki, tylko zamiast grochu łuskanego dodałam czerwoną soczewicę. Gęsta i treściwa zupa z mięsną wkładką w postaci kawałków schabu oraz frankfurterek zadowoli z pewnością nie jednego faceta 😉 Wygląda i smakuje prawie jak grochówka, a gotuje się ją dużo szybciej, gdyż soczewica czerwona potrzebuje mniej czasu, aby była rozgotowana niż groch łuskany. Poza

Kuchnia MagdaLeny
Zielona grochówka 113

Wiosenna odmiana popularnej grochówki. Lekka i soczyście zielona za sprawą mrożonego groszku. Podstawą mojej zupy był rosół z dnia poprzedniego, więc jest to fajna propozycja dla tych co nie lubią jeść przez dwa dni tego samego :) Składniki : - około 1 litr rosołu, - 1 marchewka, - 3 - 4 ziemniaki, - około 300 g mrożonego groszku, - 3 - 4 małe kiełbaski z szynki ( lub parówki ), - sól(...)gotować jeszcze około 5 minut, aby groszek zmiękł, ale się nie rozpadł. Część groszku i ziemniaków wyjąć, zmiksować i ponownie wlać do garnka. Kiełbaski pokroić w plasterki, dodać do zupy, ewentualnie doprawić i zjadać

Przepisy Mikołaja
LOBSTER BISQUE. Przepyszny krem z homara 161

jakiś czas przymierzałam się do zrobienia kremu z homara. Homar leżał zamrożony w zamrażalniku  aż wreszcie kilka dni temu wpadłam w kreatywny kulinarny szał i zrobiłam przepyszną, aksamitną zupę. Wyszła genialna. Niczego w niej bym nie zmieniła ani udoskonaliła. Na pewno będę ją robić częściej. Nie mam jednak sumienia, żeby własnoręcznie ukatrupić homara, dlatego przygotowałam zupę z mrożonego

Cytryna&Co.
Krem z marchewki z mlekiem kokosowym i czerwoną pastą curry 116

Uwielbiam zupy, wiem, że są ludzie, którzy spokojnie mogą bez nich żyć, ale ja do nich nie należę. Czuję wręcz jakiś wewnętrzny imperatyw zjedzenia zupy i zdażyło się, że nawet na śniadanie. Czasami, kiedy już uweźmiemy się na jakąś... robimy ją ciągle dopóki nam się nie znudzi ;) Poniższy krem z marchewki jest ostatnio częstym gościem na naszym stole. Przygotowuje się

Cytryna&Co.
ZUPA KREM Z WARZYW A'LA POMIDOROWA 152

wody, dodajemy ziele angielskie, liść i pieprz (jeśli używamy można dodać 0,5 łyżeczki przyprawy warzywnej) Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy z kartonu. Zupę blendujemy na gładko. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią, paprykami i pieprzem cytrynowym do smaku. Zupę jeszcze chwilkę gotujemy i podajemy w ulubiony sposób. Smacznego

Pani na deser
ZUPA Z BRUKSELKA I MAKARONEM 105

Wiosna za oknem, że aż miło. Na targu pomału można kupować pierwsze tulipany, a w sklepach pojawią się niedługo nowalijki. Przygotowałam więc lekką i sytą zupę z brukselką. Jest delikatna i smaczne. Zupę uzupełniłam ravioli z mięsem aby była bardziej syta. Składniki: 500 g brukselki 2 l wody 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula sól

Kuchnia w oparach
Warzywna zupa krem 115

Gęsta, sycąca zupa krem z warzyw, które zwykle mamy pod ręką: marchewki, ziemniaków, pietruszki i cebuli. Z dodatkiem aromatycznego curry i kurkumy, na chłodny dzień nada się idealnie. Można podać ją z chrupiącymi grzankami lub świeżymi bagietkami, a zaspokoi głód największego głodomora :D  Składniki na ok. 4-5 porcji: 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka przyprawy(...)ziele angielskie, przykryć i gotować na małym ogniu, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Na koniec dodać sól, pieprz oraz ewentualnie curry (jeśli lubimy go dużo) i dokładnie zblendować. Jeśli zupa będzie za gęsta, bo zbyt dużo płynu wyparuje podczas gotowania, można dolać trochę wody, by ją rozrzedzić i jeszcze chwilę pogotować. Podawać na ciepło, np. z kleksem jogurtu naturalnego

Simply Food
Flaczki z boczniaków 197

Cudowna zupa z boczniaków. Pikantna, rozgrzewająca i bezmięsna. Kolejna odsłona flaczków, bez flaków :).  Flaczki z drobiu Flaczki z pstrąga Składniki: 300 g boczniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 1 łyżka masła Przyprawy: 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka imbiru gałka muszkatołowa sól, pieprz, kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego , listek laurowy Jak zrobić(...)sól. Zestawić z ognia i odstawić na kilka minut, by smaki przegryzły się. Podawać ze świeżym chlebem lub bagietką. Smacznego :). Znajdź mnie na fb .  Inne rozgrzewające zupy

Rodzinka w kuchni
Jaglany krupnik z batatami i jarmużem - dietetycznie 180

Krupniczek jaglany z batatmi i jarmużem, ta zupa to prawdziwy superfood. Jest pyszna, pożywna, pełna witamin i banalnie prosta do przygotowania. Robiłam ją w dwóch wariantach: na bulionie drobiowym i w wersji wegeteriańskiej na bulionie warzywnym, obie pyszne. W wersji wegeteriańskiej dodaj grzybka i sos sojowy (umami!), a zupa będzie pełna smaku. Polecam szczególnie wszystkim, którzy zmagają się z zakwaszeniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
zupa kapuśniak z kaszą,papryką,zasmażką... 108

minut. Do warzyw i kaszy wlać ugotowaną kapustę, dodać przyprawy. Wędzoną słoninę pokroić i usmażyć razem z cebulą, wsypać mąkę i zrobić złocistą zasmażkę, dodać do gotującej się zupy i wymieszać, krótko zagotować, dodać natkę zielonej pietruszki - pyszna zupa na chłodne, zimowe dni: kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną, papryką jest aromatyczny, sycący, rozgrzewający...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię