zupa - 38908 przepisów (strona:894/2594)

Tajska zupa w 15 minut z limandą żółtopłetwą 115

Dziś danie błyskawiczne, pyszne, zdrowe i pożywne. Lubię takie danie gdy za oknem skwar czy nie ma za dużo czasu a na dworze leje i leje. Zupa szybko zaspokoi głód i pożywi nasz organizm, polecam. Szybka tajska zupa z limandą żółtopłetwą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kapuśniak ze świeżej kapusty na żeberkach 171

Zupę z kapusty kojarzymy z kapuśniakiem robionym z kapusty kiszonej. Ja wolę jednak wersję ze świeżą kapustą, z którą zupa smakuje zupełnie inaczej, na pewno jest lżejsza:).  1 główka kapusty  400g żeberek  4 marchewki 1 por  1/2 selera  1 cebula 1 por  1 pęczek koperku  3 ziemniaki 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego vegeta, sól

Szefowa kuchni
miętowy chłodnik z ogórków 156

Miętowy chłodnik ze świeżych ogórków - zimna zupa , doskonała na upalny, letni dzień. B łyskawiczna w przygotowaniu, wystarczy tylko wymieszać składniki, a dodatek mięty sprawia, że jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Podana z chrupiącymi grzankami sprawdzi się doskonale jako lekki obiad . Przepis z książki Clausa Meyera Wszystkie smaki Skandynawii . składniki: 1/2 kg świeżych ogórków 1/2 litra jogurtu naturalnego garść listków mięty(...)wrzucam do blendera. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekaną cebulkę, listki mięty i jogurt. Całość miksuję na gładką masę. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiam solą i pieprzem. Wstawiam zupę do lodówki na godzinę, aż dobrze się schłodzi i powstanie wyrazisty smak. Podaję bardzo zimną z chrupiącymi grzankami

babka w formie
Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej) 173

przywędrował do nas prosto z Hiszpanii. Tutaj najdziecie ten przepis w wersji klasycznej ( kliknij tu ) ,  natomiast dziś przygotowałam go w wersji dietetycznej, zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej. Zupę podajemy dobrze schłodzoną, możemy też do niej wrzucić pokrojone w małą kostkę pomidory, paprykę i ogórki. Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie   podstawowe zasady diety warzywno-owocowej . Tutaj natomiast(...)diety . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: surówka z młodej kapusty z koperkiem młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti

Kulinarne przygody Gatity
Krem z sałaty i awokado 110

stanie zjeść tyle na raz. Sałata jest tak nietrwałym warzywem że przechowywanie dużej ilości kończy się wywaleniem do kosza a na to pozwolić nie mogłam. Moja zupa to potrzeba chwili, jest pyszna, zdrowa i pożywna, polecam nie tylko jak będziecie mieli za dużo sałaty ale na co dzień bo jest tego warta. Zupa krem z sałaty masłowej. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Brokulowy krem z nuta kokosa czyli Zupowy Wtorek odc.102 138

Śmiało mogę zaryzykować stwierdzenie, że to jedna z najbrzydszych zup jakie robiłam i jakie jadłam, tylko soczewicowa jej ustępuje... w najnowszym, lipcowym, numerze KUCHNI wyglądała całkiem inaczej... Jest jak jest, najważniejsze, że to całkiem smaczna kombinacja szczególnie gdy macie naprawdę dobrej jakości mleczko kokosowe. Brokułowy krem z nuta kokosa 1 spory brokuł 2 łyżki oleju pół łyżeczki curry 1 cebula(...)ładnie zielony podczas pieczenia właśnie). Posiekana cebulę szklimy na drugiej łyżce oleju. Do garnka z cebulą dorzucamy upieczonego brokuła, doprawiamy gałką, solą i pieprzem i gotujemy ok 10 minut. Zupę miksujemy na krem razem z listkami mięty a następnie dosmaczamy sokiem i skórka z cytryny. Nakładamy do miseczek i dekorujemy mleczkiem kokosowym oraz dowolnymi prażonymi pestkami czy nasionami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa z kurczakiem, ryżem i szparagami 85

Zupę którą dziś przedstawiam na talerzu to idealny obiad na letnie dni. To kwintesencja smaku i aromatu, kremowości zupie nadaje jedwabisty, całkiem prawie rozgotowany ryż. Szparagi są tutaj "wisienką na torcie", polecam gorąco. Krem drobiowy ze szparagami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Barszcz czerwony z ziemniakami II 137

Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych zup, a mianowicie barszcz czerwony z ziemniakami. Buraków nie wyrzucamy, ale dodajemy do zupy, dzięki czemu jest bardziej syta i zdrowsza. Składniki: 500 g wołowiny z kością (szponder, łata) 4 duże buraki 1 duża marchew po ½ selera i cebuli 3-4 ząbki czosnku 3-4 ziemniaki kilka suszonych grzybów kilka kulek ziela

Czerwień i błękit
Zupa meksykańska z kurczakiem, kukurydzą i batatem 173

Zupa meksykańska ma zazwyczaj czerwony od pomidorów kolor a w składzie paprykę i fasolę. Ja proponuję ją w innym wydaniu:).  2 filety z kurczaka  1 puszka kukurydzy 2 marchewki  1 średniej wielkości batat 1/2 selera 1 por  2 cebule  sól, pieprz 1 łyżeczka kurkumy po szczypcie: oregano, bazylii, tymianku, słodkiej papryki, ostrej papryki(...)Wrzucamy ponownie do garnka, dodajemy przyprawy do smaku. Gotujemy przez około 10 minut, do miękkości batatów. 3. W niewielkiej ilości zimnej wody dokładnie rozprowadzamy mąkę i śmietanę. Wlewamy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilę. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni
KREM Z ZIELONEGO GROSZKU 122

Kremowa , delikatna zupa z zielonego groszku .Prosta w wykonaniu . 1/2 kg.zielonego groszku lub groszku mrożonego  włoszczyzna bez kapusty 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego mały kubek kremówki 30% 1 łyżka soku z cytryny szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz cząber Cukier *********************************** 1 .Warzywa z włoszczyzny umyć , pokroić , dodać listek laurowy i ziele angielskie ,zalać wrzątkiem . 2. Do wywaru(...)włożyć opłukany groszek zielony , gotować 20 minut.Ostudzić. 3 . Wyjąć listek i ziele angielskie .Zmiksować zupę . 4 .  Zagotować , dodać sok z cytryny , cząber ,śmietanę kremówkę ,sól ,pieprz , gałkę muszkatołową  oraz szczyptę cukru. 5 . Wymieszać ,zdjąć z palnika .Wlać do miseczek i przybrać np.natką.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa szczawiowa z kalarepą 109

planach miałam zupę szczawiową a że akurat miałam pod ręką kalarepkę to powstała szczawiowa z kalarepką. Wyszła bardzo pyszna zupka więc polecam spróbować takiego zestawienia. składniki: 4 nieduże kalarepy (ok 500 g po obraniu) 150 g świeżego szczawiu 1 marchewka 1 l bulionu, miałam drobiowy 100 ml śmietanki 30 % sól do smaku Kalarepki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Szczaw(...)potrwa to długo ok 10 minut. Gdy kalarepka będzie już miękka dodać posiekany szczaw oraz startą marchewkę.  Gotować jeszcze ok 5 minut dosolić do smaku jeśli potrzeba. Następnie zupę zabielić śmietanką

Monia miesza i gotuje
Wiosenna zupa ze szczawiem 144

Młody szczaw jest kwaśnawy i bardzo smaczny. Jego smak świetnie komponuje się z młodymi warzywami: groszkiem, szpinakiem i kalafiorem. Zupa jest pełna smaku, lekka i pyszna! Składniki: Podwójna pierś z kurczaka opcjonalnie 1,5l bulionu 5-6 listków laurowych Łyżeczka ziela angielskiego Łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego Gałązka świeżego lubczyku (lub dwie 😉) Szklanka zielonego groszku 2 średnie marchewki Kalafior Pęczek białych(...)minut aż będą prawie miękkie. Dokładamy resztę warzyw: groszek, szpinak i szczaw i gotujemy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Nabierkę zupy nalewamy do miseczki i łączymy z śmietanką. Dolewamy do garnka i gotujemy jeszcze minutę. Czas przygotowania: 45’ Trudność: łatwe Ilość porcji: 6-8 Kaloryczność: 420 kcal/porcja

Pyry na Gaz
Zupa z botwinki z fetą 77

nieplanowany. Wczoraj dostałam tonę warzyw od czarnocińskiej mamy, która to wszystko hoduje sama. Dostałam cukinie, zioła, kalarepy, porzeczki, masę innych dobroci, a także botwinkę. Przy okazji Mona zażyczyła sobie zupę z tejże zieleniny, więc raz dwa i proszę bardzo. W lodówce miałam jeszcze resztkę fety i efekty macie na zdjęciu.  Składniki: 1 pęczek botwinki 1 l bulionu warzywnego(...)gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodajemy ocet i zakwas, sól i świeżo mielony pieprz, gotujemy 2 minuty. Przed podaniem dodajemy śmietanę, pokruszoną fetę i pokrojony w paski szczypiorek. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień

Kardamonovy
Krem kalafiorowy z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem 88

kostkę ziemniaki. Gotujemy do chwili aż będą miękkie. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy kiełbasę a na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wszystkie warzywa w zupie będą miękkie, miksujemy całość za pomocą ręcznego blendera. Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy do zmiksowanej zupy. Ewentualnie całość doprawiamy solą. Zaraz przed podaniem posypujemy kawałkami boczku

Qchnia po prostu
Zupa z czereśni 110

Pyszna, lekko pikantna zupa wybornie smakuje na ciepło, a w upalne dni, podana na zimno, orzeźwia. Składniki 500 g czereśni 2 łyżki cukru palmowego (ew. trzcinowego) 1 gałązka estragonu 1 papryczka chili 2 liście kaffiru 1/4 łyżeczki esencji waniliowej 1 łyżka grenadyny 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody(...)dodajemy estragon, papryczkę, liście kaffiru, esencję waniliową, grenadynę, cynamon i kardamon. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy przez 15 min. W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę, dodajemy do zupy i zagotowujemy, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy cukrem. Podajemy z ugotowanym makaronem

R'n'G Kitchen