Zwykły krem z niezwykłych warzyw korzeniowych wzbogacony smakiem pieczonej fioletowej brukselki i nutą imbirową. Krem korzeniowy z dodatkiem fioletowej brukselki i imbiru. Zupa Krem Składniki ok. 700 g słodkiego ziemniaka, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 2 średniej wielkości żółte rzepy, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę 1 śrdeniej wielkości cebula, obierz i drobno posiekaj olej kokosowy(...)inny tłuszcz do smażenia ok. 1 l 200 ml zimnej wody 1 łyżka suszonego lubczyku lub wedle smaku sól świeży imbir starty na grubych oczkach - dodatek na wierzch zupy Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 3 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . rozgrzej w szybkowarze tłuszcz dodaj cebulę, szczyptę soli i podsmażaj
Szybko SzybkowarCześć! Sezon na nowalijki w pełni. Czymże jest w takim razie taki sezon bez botwinki? Jest to jedna z najbardziej lubianych przeze mnie zup wiosennych. Nie robię jej w formie chłodnika a jako gotowaną potrawę. Nie robię jej też na kościach ani maśle. W mojej zupie jest dużo botwinki w botwince. Podaję z jajkiem, pieczywem. Ja osobiście lubię
Pieprzyć z FantazjąLeczo ze smakiem wędzonego oscypka przeniesie Was bliżej gór. Poza tym nieco zagęści naszą zupę. Bardzo fajne danie do kociołka, bo szybko i prosto można je przygotować, wystarczy jeden gar, nóż, łyżka i deska do krojenia. Dla osób które lubią piknikować zupa idealna i bardzo sycąca. Składniki na garnek 6-7 litrów. - 80 dag dobrej kiełbasy - 3 cebule
Apetyczna babeczkamałej przerwie, wracam do Was z prawdziwym, sezonowym rarytasem. Wyjątkowo delikatną i aksamitną zupą-krem z białych szparagów, która sprawdzi się zarówno na wyjątkowe okazje jak i na co dzień. Cudownie lekka z subtelnie słodką nutą, zachwyca nas za każdym razem, kiedy tylko ją przygotuję. Do jej przyrządzenia potrzeba naprawdę niewiele: pęczek świeżych białych szparagów oraz kilka szalotek, których
Fitsweet.meDziś przychodzę do was z przepisem na kapuśniak! Jest to jedna z wielu pysznych i polskich zup. Składniki: 250 g kiszonej kapusty 200 g wędzonego boczku 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3-4 ziela angielskie 1-2 liście laurowe sól pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku Przygotowanie: Marchewki, pietruszkę(...)czasu, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i smażymy aż się ładnie zrumieni, a tłuszcz delikatnie stopi. Dodajemy do zupy. Doprawiamy majerankiem, kminkiem, oraz solą i pieprzem do smaku
Gotuj z MąkąWiosenna zielona zupa ze szpinakiem jest prosta i ekspresowa w przygotowaniu. Takie dania ratują mnie, gdy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu :) 2 cienkie pory (lub jeden większy) mała cukinia spora garść szpinaku (ja kupuję świeży szpinak, który ma ogromne liście, można użyć rownież około 100g szpinaku baby) dymka ze szczypiorkiem 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej(...)minut, następnie dodajemy dokładnie umyty szpinak i gotujemy około 2 minuty. Miksujemy na gładko, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie, możemy zabielić jogurtem. Smacznego :) Artykuł Zupa ze szpinakiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSezon na szparagi trwa i dlatego korzystajmy i jedzmy je pod każdą postacią. Dzisiaj mam dla Was zupę krem z zielonych szparagów. Podałam ją z ptysiowym groszkiem. Jest bardzo smaczna i wiosenna. Polecam również tartę ze szparagami , szparagi z jajkiem , pieczarki faszerowane szparagami i inne. Jeżeli Państwo przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją(...)około 7 minut. Wszystko zblendować na gładko, dodać starty żółty ser. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Zagotować do rozpuszczenia sera. Wlać śmietanę i wymieszać. Na talerzu posypać groszkiem ptysiowym. zupa szparagowa
O kuchni z uczuciemIntensywny w smaku chłodnik z botwinki to zdecydowanie mój faworyt wiosennych zup. Chłodników kosztowałam już wiele, ale żaden nie dorównuje temu o pięknym kolorze i jakże mocno unurzanym w wiosennej rosie. Żeby chłodnik wyszedł naprawdę smaczny nie warto gotować warzyw w bulionie, ale w wodzie i zaopatrzyć się w intensywny, naturalny koncentrat z buraków, najlepiej z kiszonych. Mnie osobiście(...)zupie przeszkadza posmak rosołu, więc wybrałam taką opcję, do czego również i Was zachęcam. Pamiętajcie, że koncentrak z buraków możecie również przygotować sami w domu (klik). Składniki na ok 6 porcji Czas przygotowania: 25 min 2 pęczki botwinki 1 ogórek gruntowy 1 duży pęczek koperku 1 duży pęczek szczypiorku lub dymki ok 200 ml dobrej jakości koncentratu
Słodki Kompromispełnowartościowe jedzenie. W zasadzie, jak się dobrze zastanowić, to taki środek można wykorzystać na wiele sposobów. Kilka z nich znajdziecie na samym dole tego wpisu. Dzisiaj jednak zapraszam na zupę, którą przygotowałam własnie tego dnia. Wyszła bardzo kremowa, o aksamitnej konsystencji i naprawdę pyszna. Sami spróbujcie 😊 Składniki na 3-4 porcje: około 500 g cukinii obranej ze skórki lub wydrążonego(...)gładki krem. Podawać z drobnymi grzankami i przyprawioną mielonymi płatkami chilli. Jeśli szukacie innych pysznych przepisów na cukinię, to spróbujcie także: Ketchup z cukinii i pomidorów Błyskawiczna dwukolorowa zupa krem z cukinii Dżem z cukinii z nutą mięty
Codzienna kuchnia niecodziennaPisałam kiedyś, że nie przepadam za zupami-kremami, a tu następny przepis na właśnie taką zupę... Można by pomyśleć, że nie jestem konsekwentna. Prawdą jest, że na ogół wolę nie miksować składników. Jednak czasem się skuszę i wtedy cały sekret tkwi w dodatkach. Staram się do każdego kremu dodać coś chrupiącego, urozmaicającego teksturę dania i dodatkowo podkręcającego smak. Nie inaczej
PichceniomaniaMniej więcej w połowie kwietnia pokrzywa wyparła z mojej lodówki szpinak i jarmuż. Teraz to ona króluje w daniach z zieleniną. Często decyduję się na zupę. Bardzo lubię zjeść na śniadanie taki talerz zielonej mikstury. Ostatnio była to wegańska zupa-krem: Czytaj więcej
Kasia SarnaZupy-kremy uwielbiam z wielu powodów: nie trzeba brudzić wielu naczyń, ich przygotowanie jest łatwe i szybkie, a jeśli zdarzy mi się o nich „na chwilę” zapomnieć i rozgotować warzywa, to nic się nie stanie – przecież i tak zblenduję je na krem. Tak było(...)przygotowywałem zupę z czerwonej soczewicy pierwszy raz – zagapiłem się nieco (no dobra, Internet mnie
Vegan Tastewystygnięcia. W miseczce mieszamy ze sobą kefir z jogurtem *** *** Do ostudzonych buraczków dodajemy kefir wymieszany z jogurtem, mieszamy *** *** Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy *** *** Rzodkiewki również ścieramy na tarce i również dokładamy do zupy *** *** Koperek i szczypiorek drobno siekamy i dokładamy do reszty. Całość dokładnie mieszamy *** *** Chłodnik doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, przeciśniętym czosnkiem
Blog z Apetytemmaja dość krótką historię. Na stołach pojawiły się niedawno a i teraz często zdarza się, że przeoczymy sezon na nie. Dlatego też przypominam Wam abyście skusili się na taką zupę. Zupa dzięki dodaniu sera camembert ma wyrazistszy smak. A i same szparagi są zdrowe. Są przede wszystkim małokaloryczne. 100 g szparagów to 18 kcal. Pomimo tego warzywo to posiada wiele
Kuchnia w oparachOstatniej jesieni często ze spacerów pod lesie wracałam dumna, z koszykiem pełnym pięknych grzybów i dzięki temu, dania z ich użyciem często goszczą teraz na moim stole. Zupa grzybowa to część bożonarodzeniowego jadłospisu, ale wcale nie musi być gotowana od święta. Zwłaszcza, że chcę skończyć zapasy w nadziei na nowe zbiory za kilka miesięcy. Moja wersja tej zupy, to smaki
Pichceniomania