zupa - 39132 przepisów (strona:907/2609)

ZUPA BURACZKOWA Z FETĄ I KOPERKIEM 133

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki na zupę: 50-60 dag ugotowanych lub upieczonych buraków, 5 łyżek oliwy, średniej wielkości cebula, 2 ząbki czosnku, tymianek, sól, pieprz, sok z 1/2 pomarańczy, 750 ml bulionu jarzynowego. Dodatkowo:  50 g fety, duża garść posiekanego koperku. Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekam, szklę(...)Dodaję buraki pokrojone w kostkę oraz przyprawy - sól, pieprz i tymianek, smażę 4 minuty. Wlewam sok z pomarańczy i bulion, gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Zupę podaję z pokrojoną w kostkę fetą posypaną koperkiem

JejKuchnia
Krupnik z ogórkami kiszonymi 93

Zima, zupy, te sprawy. Pierwszy raz zrobiłam krupnik z kaszą jęczmienną perłową, zawsze ładowałam do niego pęczak. Obie opcje są super. Najlepszym jednak pomysłem jest dodanie ogórków kiszonych. Jest ich na tyle niewiele, że nie dominują, czuć je umiarkowanie, dokładnie tak jak chciałam. W innym wypadku wyszłaby ogórkowa z kaszą, co w sumie też nie jest głupim pomysłem (już sobie(...)dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy parę minut. Na koniec wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, możecie dolać trochę wody

Kardamonovy
KREM POROWY 143

Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa – krem porowy z dodatkiem marchewki. Taką zupkę przygotujecie bardzo szybko i świetnie sprawdzi się gdy nie macie pomysłu na szybki i lekki obiad. Składniki: – 2 duże pory lub 3 mniejsze – 1 marchewka – 350ml bulionu warzywnego – łyżka oleju – sól, pieprz, zioła – 2 ząbki czosnku Czytaj więcej → Artykuł KREM POROWY pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
PIECZARKOWA Z MAKARONEM 194

Pyszna zupa pieczarkowa z makaronem idealna na Wigilię. Polecam :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 500 g pieczarek lub innych grzybów 3 ząbki czosnku 4 łyżki natki pietruszki 2 łyżki selera naciowego Sól i pieprz do smaku 1 kostka rosołowa 2 łyżki wegety 2 łyżki czosnku granulowanego 150 g makaronu nitki 1 cebula Masło do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Pieczarki drobno kroję. Cebulę(...)następnie dodaję makaron cienki nitki, gotuję jeszcze ok 4 minuty aż makaron będzie ugotowany tak jak lubimy. Podaję od razu można również dodać do porcji zupy łyżkę jogurtu naturalnego

Gotowanie Patki
OGÓRKOWA 148

wodę z ogórków kiszonych. Zagotowuję. Ogórki trę na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obieram i również trę na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Do zupy dodaję ziemniaki oraz marchewkę. Zmniejszam ogień, gotuję ok 20 min az ziemniaki będą lekko miękkie. Dodaję startą marchewkę. Natkę myję i drobno siekam. Gotuję jeszcze ok 5 min. Posypuję natką(...)pietruszki. Zupę wlewam do miseczek. Do każdej dodaję łyżkę jogurtu naturalnego. Mieszam. Smacznego

Gotowanie Patki
Tradycyjny barszcz ukraińśki 211

Barszcz ukraiński zawsze robił mój Tato kiedy byłam mała. Nie jadłam go od kilku lat, od kiedy Taty już z nami nie ma. Pozostał sentyment do tej zupy i ten obłędny smak, który nie pozwala zapomnieć o cudownych i pysznych latach dzieciństwa :) Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyżka selera naciowego 1/4 selera 3 ziemniaki 2 duże(...)czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w drobną kostkę po czym dorzucamy do garnka.  Całość gotujemy do miękkości warzyw, na końcu dodając odsączoną fasolę oraz kapustę. Przyprawiamy zupę do smaku. Podajemy na gorąco z chlebem. Pyszna jest również podana z kwaśną śmietaną. Smacznego

ChilliJemy
ZUPA OGÓRKOWA Z JAJKIEM 130

mięsa wraz z selerem i pietruszką. Wsypuję odrobinę soli i pieprzu, gotuję kolejne 25 minut. Ogórki obieram ze skórki, ścieram na tarce o dużych oczkach, koperek siekam. Do zupy dodaję ogórki i wlewam wodę z ogórków (powoli, aby zupa nie była zbyt kwaśna). Doprawiam do smaku. Na koniec wlewam zahartowaną wcześniej śmietanę i dodaję posiekany koperek. Podaję z ugotowanymi jajkami

JejKuchnia
Rosół z przepiórki 243

czyszczone mięso przepiórki. Zagotować, zmniejszyć gaz. Zdjąć szumy. Obrać marchewki, korzeń pietruszki i pokroić na długie słupki. Dodać marchewki, korzeń pietruszki, ziarna angielskie, liść laurowy i maggi do zupy. Cebulę obsmażyć na ogniu i dodać do rosołu. Z całego pęczka od natki pietruszki odciąć łodyżki włożyć do specjalnego woreczka i wrzucić do zupy. Doprawić rosół do smaku solą i pieprzem

Kuchnia Pokoleń
Zupa warzywna kolorowa, smaczna, zdrowa 124

laurowe, wlewamy ok. 1 l i 250 ml gorącej wody i całość gotujemy do czasu, aż warzywa będą al dente.  Rada: ilość dodanej wody zależy od wielkości warzyw, zupa ma być gęsta. Na sam koniec dodajemy garam masala, cieciorkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy już uzyskamy odpowiedni, swój ulubiony smak ostrości, dodajemy szpinak, koperek mieszamy i gotowe(...)Zupę podajemy z świeżą zieloną pietruszką. \\ RABATdo  sklepu Dajar   na hasło: ZDROWA-JESIEŃ (rabat obowiązuje

Moniki Smakołyki
Barszcz czerwony z kiszonych buraków 111

przygotowałam kiszone buraki. Przygotowałam z nich kilka dań a barszcz okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego domowe uszka i kolejna świąteczna potrawa gotowa! Składniki na około 3 litry zupy: 1 porcja UKISZONYCH BURAKÓW (z 1 kg buraczków) 1 i 1/2 litra wody 3 marchewki, obrane i pokrojone w mniejsze części 1 pietruszka, obrana i pokrojona w mniejsze części(...)wraz z sokiem. Dodajemy majeranek, obrany i pokrojony czosnek, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku. Mieszamy i zagotowujemy na bardzo małym ogniu przez około pół godziny, zupa nie może się zagotować. Przecedzamy do czystego garnka, w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu i podgrzewamy. Smacznego

Życie ze smakiem
Krem marchwiowo-anyżowy 153

Składniki/ 4 porcje: – ½ kg marchwi – 800 ml bulionu warzywnego lub 1 1/2 kostki warzywnej eko – 100 ml świeżej śmietany 18% – 2 białe

I LOVE LIFE
Zupa dyniowo - pomidorowa z fasolką szparagową 192

Taka pyszna zupa dziś na stole mym wylądowała. Dzielę się przepisem aby i na Waszym stole zagościła. Aromatyczna, połączenie dyniowego kremu i pomidorówki, polecam. Dodatek fasolki tylko podkręca smak, dodajcie świeżą bądź mrożoną. Zupa dyniowo - pomidorowa z fasolką szparagową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
KRUPNIK NA DROBIOWYCH PODROBACH 125

garnku zagotowujemy wodę lub rosół, dodajemy oczyszczone podroby, obsmażone mięso, warzywa oraz pozostałe składniki (za wyjątkiem koperku oraz natki pietruszki), gotujemy około 20 minut. Krok 2. Z zupy wyjmujemy mięso oraz podroby, kroimy w paseczki lub kostkę, wrzucamy z powrotem do zupy, dodajemy posiekaną zieleninę i gotowe. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Zupa fasolowa z zasmażką 100

wrzątkiem ( około 2 litrów ). Gotujemy pod przykryciem 10 min, dodajemy fasolę wraz z zalewą, ponownie gotujemy 10 min. Na rozgrzanym maśle, podsmażamy mąkę, dodajemy 100-150 ml wrzątku z zupy, rozprowadzamy na gładko. Całość dodajemy do zupy, dokładnie łączymy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Zupa cebulowa z soczewicą 159

zimne dni polecam zupę cebulową. Robiłam już wersję  z kluseczkami i zapiekaną pod ciastem francuskim a teraz wersja z soczewicą. Dzięki soczewicy zupa jest bardziej sycąca. składniki: 600 g obranej cebuli 2 łyżki masła 1 l bulionu 1 łyżka tymianku 1 puszka soczewicy sól,pieprz Cebulę pokroić w pół plastry. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę. Smażyć

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania