makaronem, wersja "na gęsto". Zupy są świetne nie tylko, jako rozgrzewka w zimowe dni. Wspaniale sprawdzają się także latem, jako pożywny i lekki posiłek. Poniższy przepis to skutek wizyty na bazarze. W moim ogródku jeszcze większość z użytych warzyw jest niedojrzała, ale na straganach królują i przyciągają wachlarzem różnych odcieni zieleni. Nie wiem czemu, jakoś instynktownie, w mojej(...)torbie na zakupy zrobiło się nagle iście zielono i taką też zupę postanowiłam uwarzyć. Czytaj więcej
PichceniomaniaSmak zupy jest delikatny i bardzo ciekawy. Składniki 4 garscie liści z kalarepy 1 l rosołu lub wywaru 2 ząbki czosnku pieprz sól plastry upieczonej kiełbasy jajko ugotowane na twardo Liście z kalarepy wrzucamy do blendera i z dodatkiem kilku łyżek rosołu miksujemy. Wlewamy do wrzącego rosołu, wciskamy czosnek, przyprawiamy i chwilkę gotujemy. Można wlać trochę śmietanki. Ubieramy zupę kiełbasą
harrisaPropozycja przygotowania pożywnej mięsnej zupy schabowej z ryżem. Pomysł przyszedł sam. Przy okazji obróbki kawałka schabu na obiad zostaje dosyć sporo mięsa. Po odkrojeniu z 1,5 kg schabu zbędnych do pieczeni kawałków, uzyskujemy 0,5 kg ścinek. Jeżeli mamy 1,5 litra bulionu i pół szklanki ryżu, to możemy zrobić fajną zupę schabową. Mięso smażymy
chleba naszegozacznie skwierczeć). Wrzucamy go do bulionu z groszkiem i cukinią. Następnie dodajemy garść zieleniny. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz chili cayenne. Przed zmiksowaniem można wydobyć z zupy garstkę groszku do udekorowania. Całość miksujemy za pomocą blendera. Na oddzielnej patelni podsmażamy słonecznik. Przygotowaną zupę podajemy z dodatkiem śmietany oraz posypując wierzch słonecznikiem
wege i kropkazwyczajny, lancetowaty, kędzierzawy, tępolistny. Ma zastosowanie zarówno kulinarne jak i lecznicze. Przede wszystkim zawiera dużo witaminy C, pomaga przyswajać żelazo, poza tym zapobiega biegunkom i zmniejsza ich objawy. Spożywając zupę szczawiową możemy ograniczyć występowanie wzdęć. Roślina ta wspomaga również gojenie się ran. Liście szczawiu można położyć bezpośrednio na pojawiające się na skórze oparzenia lub owrzodzenia. Spożywanie szczawiu zalecane jest(...)kosteczkę ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już w miarę miękkie dodajemy pokrojone liście szczawiu. Doprawiamy do smaku i chwilę jeszcze gotujemy. W międzyczasie gotujemy jajko na twardo. Zupę miksujemy za pomocą blendera. Na koniec dodajemy śmietanę. (użyłam małego garnka mniej więcej na 2-3 porcje
wege i kropkamarchewki 1 pietruszka mały seler por zioła prowansalskie lubczyk majeranek ziele angielskie liść laurowy zielenina (natka pietruszki, koperek, natka selera) pieprz czarny, sól łyżka oleju np. ryżowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZUPY CEBULOWEJ: Obieramy i kroimy w plastry cebulę, dusimy ją na maśle z odrobiną oleju do momentu aż stanie się miękka i nabierze złotego koloru. Następnie wlewamy wino, chwilę mieszamy, dodajemy(...)rozdrobniony czosnek. Gdy nasza cebula trochę odparuje, dolewamy wywaru warzywnego. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki z ulubionego pieczywa. Ugotowaną zupę miksujemy za pomocą blendera i dekorujemy odrobiną zieleniny. Podajemy razem z grzankami :) Smacznego
wege i kropkakapusta 1 większa/młoda, masło 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek włoszczyznę mrożoną, ziele angielskie, liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kostkę, kostki rosołowe, gotować z 20 minut do zupy wsypać pokrojoną drobno młodą kapustę, gotować z 15 minut dodać masło i gotować z 3 minuty dodać kucharka, paprykę ostrą i gotować z 2 minuty, na koniec dać posiekaną natkę(...)pietruszki zupa jest lekka,aromatyczna i smakuje wybornie..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępieprz do smaku gorącej wody, w celu rozrzedzenia Wykonanie Zmiksować mleko,ser kalafior,cebulę kukurydzę gałkę muszkatołową z rosołem w podanej kolejności. Po 5 do 6 minutach ,wyłączyć zupa gotowa. Dodać sól i pieprz do smaku, następnie ponownie zmiksować wlewając tyle gorącej wody, do konsystencji zupy jaką chcemy. Posypka Łyżka masła,lub oleju kokosowego 100 gr. ryżu preparowanego 1 malutka
w mojej kuchnisztuk, liście laurowe 3 sztuki, włoszczyzna 1/2 opakowania/mrożone, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do flaków 1 opakowanie, zasmażka: - w opisie, majeranek 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba żołądki gotowane w szybkowarze są bardzo miękkie i dość krótko gotowane, pamiętać trzeba o pierwszym zagotowaniu i wylaniu wody i wypłukaniu żołądków = oczyszczone żołądki(...)pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na złocisto, dodać z 3-4 łyżki mąki pszennej i podsmażyć na złocisto zasmażkę zasmażkę dodać do flaków, mieszając doprowadzić do lekkiego zagęszczenia zupy, na koniec dodać majeranek, zdjąć z ognia, można na talerzu doprawić przyprawą w płynie flaki z żołądków smakują wybornie z pieczywem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsmak kryje się w pyłku, który spłukany deszczem znika zdecydowanie zbyt szybko). Wbrew prognozom jednak, zachęcona ideą wspólnego gotowania, przygotowałam chłodnik. Ogórkowy. Nie przepadam za chłodnikami, zdecydowanie wolę ciepłe zupy. Tym razem jednak, muszę przyznać, trafiłam w dziesiątkę wypróbowując przepis z Hjemmets bedste mad , nr 7/8/2017. Zupa smakuje jak rzadka mizeria, a dodatek miętowego pesto nadaje jej charakteru. Z chrupiącymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupa botwinkowa, to zupa sezonowa. Właśnie teraz jest na nią pora. Niezwykle prosta w wykonaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna! Moc koperku to zapach przełomu wiosna/lato. Ten przepis jest przepisem mojej babci, taką botwinkę pamiętam i od babci z ogródka botwinę mam. Składniki spory pęk botwiny (młode buraczki z liśćmi) ząbek czosnku pęczek koperku i trochę natki pietruszki 2 żeberka
Z Kuchni Do KuchniSKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: Wywar ✅1.5 l wody ✅1 por (zielona cześć) ✅1 łodyga selera ✅2 liście laurowe ✅5 ziela angielskiiego ✅1 kostka warzywna ✅1 łyżeczka pieprzu Zupa ✅1 kalafior lub 20 dag mrożonego kalafiora ✅1 duża marchewka ✅3 ziemniaki ✅4 łyżki natki pietruszki ✅1 łyżeczka kopru ✅Sól i pieprz do smaku ✅Jogurt naturalny PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewam(...)będą lekko miękkie. Następnie dodaję różyczki kalafiora.Dodaję pieprz, sól w razie potrzeby oraz koper. Gotuję aż ziemniaki i kalafior będą miękkie. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. Zupę przelewam do miseczek dodaję łyżkę jogurtu. Smacznego
Gotowanie PatkiPyszna zupa z pysznego grzyba dziś na stole. Żółciaka znalazłam podczas spaceru po łące, przykleił się do ściętego pnia drzewa i czekał na mnie. Zupa jest treściwa i pyszna więc warto zajadać. Żółciaka siarkowego najczęściej można spotkać w maju i czerwcu ale nie tylko, rozglądajcie się po lasach i łąkach. Flaczki z żółciaka siarkowego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmakiem. Tak ciągle gdzieś powracałam myślami do chłodnika, i w końcu postanowiłam zrobić chłodnik, taki jak czuję, taki mój. I od wczoraj mogę Wam powiedzieć jestem miłośnikiem "różowej zimnej zupy"! Chłodnik z buraczkami jest boski, cały sukces to aby tam gdzie nie trzeba, zbyt mocno nie kombinować. Bo, jak próbujemy zbyt mocno kombinować, dodajemy zbyt dużo składników, to wychodzi totalna(...)klapa. A tą zupę mogłabym jeść codziennie, jest pyszna, kremowa, ma obłędny kolor i po prostu chce się ją jeść! Tylko spójrzcie na ten kolor! PRZEPIS NA CHŁODNIK BURACZKOWY: - 3 duże, ugotowane młode buraczki - 250 ml śmietany 12% - 150 ml śmietany powyżej 18% - 1 duży ząbek czosnku (czosnek latem jest intensywny, dodaj najpierw pół ząbka, sprawdź smak i dopiero
SMYKWKUCHNIPrzejadłam się już zupą z botwiny. Dlatego do kremu z buraka wykorzystałam młode buraczki. Gotują się 15 minut! Skromna nie będę. Jest wspaniała w smaku. Lepszej nie jadłam. pęczek młodych buraków 3-4 ząbki czosnku sól pieprz ziele angielskie ocet jabłkowy 2 łyżki 2 łyżki oliwy z oliwek kilka chipsów z buraka mięta Buraki umyłam pokroiłam w kostkę(...)oliwę. Wrzuciłam pokrojone buraki i zaczęłam chwilę dusić. Dodałam 4 ząbki czosnku. Dalej dusiłam. Dodałam przyprawy i wlałam wodę. Po 10 minutach dodałam ocet. Gotowałam jeszcze 5 minut. Następnie zupę zmiksowałam. Wkruszyłam chipsy z buraka
AZgotuj!