papkę, dolewamy sok z pieczenia papryk (w razie potrzeby uzupełniamy wodą do 1,2 l całości). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do zupy i gotujemy na małym ogniu do ich miękkości. Pieczarki smażymy na rumiano, na maśle. Dodajemy do zupy. Podajemy ze świeżymi listkami majeranku. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenmoże być coś lepszeg od młodej kapusty z dużą ilością koperku, hmm... Tak wiec dziś zapraszam na pyszny, delikatny kapuśniak z młodej kapusty, czyli najpyszniejsza zupa wiosenna :) Składniki: 1 mała główka młodej kapustyok 2 L bulionu drobiowego 2 marchewki 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 pęczek koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego masło do smażenia(...)można go pominąć), zalewamy bulionem i gotujemy przez 5 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Koperek drobno poszatkować, dodać do zupy, wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia KasiByła zupa krem z zielonych szparagów więc dla odmiany teraz wersja z białymi szparagami. I białe i zielone są smaczne jednak osobiście wolę szparagi zielone. Jak dla mnie są smaczniejsze i przede wszystkim nie trzeba ich obierać a do tego u mnie zielone są zdecydowanie bardziej dostępne. Zupka wyszła bardzo smaczna i pożywna, podałam ją z prażonymi płatkami migdałowymi(...)ziemniaki i całość zalać bulionem. Gotować do miękkości, następnie zestawić garnek z ognia. Dodać śmietankę i całość zmiksować na gładki krem. Do smaku doprawić gałką i odrobiną pieprzu. Gdyby zupa była zbyt gęsta można dolać nieco bulionu
Monia miesza i gotujecukinii. Zalać szklanką wody, dorzucić przekrojony duży ząbek czosnku i dusić całość do miękkości pod przykryciem. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać serek topiony oraz bazylię. Całość zmiksować. Zupa powinna mieć konsystencję średnio gęstego kremu. Doprawić gałką, tymiankiem, solą i pieprzem. Podawać z grzaneczkami. Smacznego! Artykuł Zupa-krem z cukinii i zielonych szparagów pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaObieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Botwinę dokładnie myjemy, buraczki cienko obieramy. Liście wraz z łodygami szatkujemy a buraki kroimy w kostkę. Wrzucamy botwinę razem z ziemniakami do zupy i gotujemy do miękkości. Ugotowaną marchew kroimy w krążki, obieramy mięso z kości i dodajemy do zupy. Wlewamy sok z kiszonych buraków i na małym ogniu gotujemy całość jeszcze przez
Qchnia po prostupagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Chyba jedna z naszych ulubionych zup. W ogóle zupy są bardzo dobre, choć wcześniej wydawało nam się inaczej. Tym razem zrobiliśmy ją w wersji wołowej. Mega! <3 Składniki 1 kg ogonów wołowych 1 liść
R'n'G Kitchenczasu na gotowanie i publikowanie. Tęskno mi jednak za blogiem, więc postaram się powolutku co jakiś czas coś dodać. Nasze posiłki są ostatnio wręcz ekspresowe, jak ta zupa z marchewki i czerwonej soczewicy, którą robiłam kilka dni temu. Szybkie, syte i smaczne :) Składniki na 4 porcje: (inspiracja: " Planeta Smaku ") 1 cebula 3 duże marchewki 1 szklanka czerwonej(...)garnka wrzucić marchewkę, wymieszać i smażyć przez chwilę. Wsypać soczewicę, całość zalać bulionem, dodać keczup i przyprawy. Gotować aż marchewka zmięknie, czyli ok. 20-25 minut. Zblendować jeszcze ciepłą zupę. Podawać np. z grzankami, groszkiem ptysiowym
Simply Foodsmażenia oprószamy je solą. Gdy warzywa są już miękkie, odławiamy je z wywaru razem z mięsem. Marchew kroimy np. w półkrążki a mięso w plastry. Wrzucamy z powrotem do zupy. W osobnej miseczce łączymy śmietanę z niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy do całości. Podajemy z ulubionym makaronem
Qchnia po prostulekko osolonej wody. Dodałam do niej pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę i seler w kawałki. Kiedy woda się ponownie zagotowała, wrzuciłam na wrzątek klopsiki. Kiedy wypłynęły na wierzch, do zupy dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Zmniejszyłam gaz i na wolnym ogniu gotowałam całość do miękkości ( ok. 25 minut ). Pod koniec zupę doprawiłam roztartym majerankiem i dodałam natkę pietruszki. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródwidow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa. Idealne połączenie sałaty, ryżu i przypraw. Do dzieła ;) Składniki 1 główka sałaty masłowej 1 łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 100 g ryżu szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie(...)myjemy, „szarpiemy” na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Krótko dusimy pod przykryciem, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy pod przykryciem 10 min, zestawiamy z ognia i miksujemy na gładko. Zupę ponownie wstawiamy na palnik, dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G KitchenJeśli uwielbiacie włoską kuchnię, lubicie przyrządzać i jeść lasagne to ta wersja tego popularnego dania na pewno was zainteresuje. Pomysł na przerobienie lasagne na zupę znalazłam na amerykańskich blogach, bo wiadomo że oni wszystko zmieniają, udoskonalają i przerabiają po swojemu. Pomysł bardzo fajny, zupa smaczna, danie sycące jednogarnkowe i na pewno mniej z nim roboty niż z klasyczną lasagne. Poza
Bernika - moj kulinarny pamietnikBlueberry Corner by "jagodzianka" Wegańska zupa z czerwonej soczewicy – robię i jem choć nie jestem weganką. Jem mięso i cenię sobie jego wartości … Przeczytaj cały artykuł Post Wegańska zupa z czerwonej soczewicy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerśmietana koper Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka , zalać wodą lub bulionem . Dodać przyprawy i zagotować. Kapustę oczyścić, poszatkować, dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy , dodać także masło i gotować jeszcze 5 minut. Wlać śmietankę zagotować, doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenieoctu zależna jest od ostatecznej ilości dodanej wody i preferencji. Ja zawsze robię tak, aby całość nie była nazbyt kwaśna ale aby kwaśny smak był wyraźnie wyczuwalny. Wymieszaną zupę można jeszcze przed podaniem, wstawić na ok 30 minut do lodówki, żeby składniki się przegryzły. Podanie: Zupę wlać do głębokich talerzy. Na oddzielny talerz nałożyć świeżo ugotowane młode kartofelki
Ze smakiem bez glutenuDawno nie publikowaliśmy na blogu przepisów na potrawy z wolnowaru, więc przyszła pora aby te zaległości nadrobić. Zwłaszcza, że od kilku lat jest to drugi, zaraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata