Zupa na zimno. Nie przepadam, jednak wolę te na ciepło, ale gdy na zewnątrz jest upalnie, taka zupa jest zbawieniem. 1 l maślanki 1 pęczek botwinki 1 ogórek ok. 6 rzodkiewek garść posiekanego koperku sól pieprz Botwinę myję. Bulwy buraka obieram i kroję w kostkę. Łodygi i liście kroję drobno. Wrzucam go garnka, zalewam wodą – nie dużo tak, żeby
MojaQchnia.pllanguage:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W zasadzie zrobiliśmy ją przez przypadek. Mieliśmy chęć na ogórki małosolne…za dużo się zrobiło i ukisiły się. No to w te tany, zupa musi być. Podchwyciliśmy pomysł ze starych przepisów na inną ogórkową ;) Składniki 3 podudzia z kurczaka 200 g żołądków drobiowych 1,5 l zimnej wody 1 szklanka kwasu z ogórków(...)Warzywa kroimy w słupki, wrzucamy do wywaru (bez ogórków), gotujemy 20-25 min, dodajemy kwas z ogórków (dzięki niemu warzywa będą chrupkie) i ogórki. Śmietanę harujemy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości razem z posiekanym koperkiem. Dokładnie łączymy, nie zagotowujemy, tylko podgrzewamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenwykorzystywanie sezonowych warzyw. Dzisiaj u nas zupa z kolorowej botwinki z kurczakiem i ziemniakami – niestety botwinka podczas gotowania traci kolor łodyg. Składniki na zupę z botwinki: – 3 łodygi kolorowej botwinki – 1 filet z kurczaka (ok. 300g) – 1 mały por – 1 marchewka – 500 g ziemniaków
Kuchenne WariacjeChłodnik jagodowy Winiary . Pyszny, aromatyczny, orzeźwiający na upały idealny. Z szaszłykiem jagodowym palce lizać. Są to moje ulubione letnie zupy. Winiary skraca nam czas przygotowania takiej zupy, w której znajdziemy fajne kawałki suszonych owoców. chłodnik: 300 ml wody 1 chłodnik jagodowy Winiary 500 ml jogurtu greckiego 1 szklanka jagód 1/2 szklanki borówek bazylia świeża olej do smażenia szaszłyki: 1/2 szklanki
wesoła kuchniaburza z piorunami a na koniec zimne powiewy wiatru. Córcia na wycieczce, Syncio na szczepieniu, a potem lody i bułka czosnkowa dla wszystkich... a marzy mi się zupa... np. taka łatwa pomidorowa z kokosową nutką wg Jadłonomii :) Krem pomidorowo-kokosowy z koperkiem 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki szczypta chili olej kokosowy 2 kg pomidorów malinowych(...)zostawiamy do podania). Smażymy całość ok 10 minut. Pomidory pozbawiamy skórek (lub nie), wykrawamy szypułki. Pomidory dorzucamy do garnka z warzywami. Solimy i gotujemy pod przykryciem ok pół godziny. Zupę miksujemy blenderem stopniowo dolewając mleczko kokosowe. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z posiekanym koperkiem i kleksem mleczka kokosowego
Dzieje kuchennej WiewiórySoczyście zielona, kremowa zupa z porów, groszku i świeżej bazylii... Artykuł KREM Z ZIELONEGO GROSZKU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmakaronem, wersja "na gęsto". Zupy są świetne nie tylko, jako rozgrzewka w zimowe dni. Wspaniale sprawdzają się także latem, jako pożywny i lekki posiłek. Poniższy przepis to skutek wizyty na bazarze. W moim ogródku jeszcze większość z użytych warzyw jest niedojrzała, ale na straganach królują i przyciągają wachlarzem różnych odcieni zieleni. Nie wiem czemu, jakoś instynktownie, w mojej(...)torbie na zakupy zrobiło się nagle iście zielono i taką też zupę postanowiłam uwarzyć. Czytaj więcej
PichceniomaniaSmak zupy jest delikatny i bardzo ciekawy. Składniki 4 garscie liści z kalarepy 1 l rosołu lub wywaru 2 ząbki czosnku pieprz sól plastry upieczonej kiełbasy jajko ugotowane na twardo Liście z kalarepy wrzucamy do blendera i z dodatkiem kilku łyżek rosołu miksujemy. Wlewamy do wrzącego rosołu, wciskamy czosnek, przyprawiamy i chwilkę gotujemy. Można wlać trochę śmietanki. Ubieramy zupę kiełbasą
harrisaPropozycja przygotowania pożywnej mięsnej zupy schabowej z ryżem. Pomysł przyszedł sam. Przy okazji obróbki kawałka schabu na obiad zostaje dosyć sporo mięsa. Po odkrojeniu z 1,5 kg schabu zbędnych do pieczeni kawałków, uzyskujemy 0,5 kg ścinek. Jeżeli mamy 1,5 litra bulionu i pół szklanki ryżu, to możemy zrobić fajną zupę schabową. Mięso smażymy
chleba naszegozacznie skwierczeć). Wrzucamy go do bulionu z groszkiem i cukinią. Następnie dodajemy garść zieleniny. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz chili cayenne. Przed zmiksowaniem można wydobyć z zupy garstkę groszku do udekorowania. Całość miksujemy za pomocą blendera. Na oddzielnej patelni podsmażamy słonecznik. Przygotowaną zupę podajemy z dodatkiem śmietany oraz posypując wierzch słonecznikiem
wege i kropkazwyczajny, lancetowaty, kędzierzawy, tępolistny. Ma zastosowanie zarówno kulinarne jak i lecznicze. Przede wszystkim zawiera dużo witaminy C, pomaga przyswajać żelazo, poza tym zapobiega biegunkom i zmniejsza ich objawy. Spożywając zupę szczawiową możemy ograniczyć występowanie wzdęć. Roślina ta wspomaga również gojenie się ran. Liście szczawiu można położyć bezpośrednio na pojawiające się na skórze oparzenia lub owrzodzenia. Spożywanie szczawiu zalecane jest(...)kosteczkę ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już w miarę miękkie dodajemy pokrojone liście szczawiu. Doprawiamy do smaku i chwilę jeszcze gotujemy. W międzyczasie gotujemy jajko na twardo. Zupę miksujemy za pomocą blendera. Na koniec dodajemy śmietanę. (użyłam małego garnka mniej więcej na 2-3 porcje
wege i kropkamarchewki 1 pietruszka mały seler por zioła prowansalskie lubczyk majeranek ziele angielskie liść laurowy zielenina (natka pietruszki, koperek, natka selera) pieprz czarny, sól łyżka oleju np. ryżowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZUPY CEBULOWEJ: Obieramy i kroimy w plastry cebulę, dusimy ją na maśle z odrobiną oleju do momentu aż stanie się miękka i nabierze złotego koloru. Następnie wlewamy wino, chwilę mieszamy, dodajemy(...)rozdrobniony czosnek. Gdy nasza cebula trochę odparuje, dolewamy wywaru warzywnego. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki z ulubionego pieczywa. Ugotowaną zupę miksujemy za pomocą blendera i dekorujemy odrobiną zieleniny. Podajemy razem z grzankami :) Smacznego
wege i kropkakapusta 1 większa/młoda, masło 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek włoszczyznę mrożoną, ziele angielskie, liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kostkę, kostki rosołowe, gotować z 20 minut do zupy wsypać pokrojoną drobno młodą kapustę, gotować z 15 minut dodać masło i gotować z 3 minuty dodać kucharka, paprykę ostrą i gotować z 2 minuty, na koniec dać posiekaną natkę(...)pietruszki zupa jest lekka,aromatyczna i smakuje wybornie..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępieprz do smaku gorącej wody, w celu rozrzedzenia Wykonanie Zmiksować mleko,ser kalafior,cebulę kukurydzę gałkę muszkatołową z rosołem w podanej kolejności. Po 5 do 6 minutach ,wyłączyć zupa gotowa. Dodać sól i pieprz do smaku, następnie ponownie zmiksować wlewając tyle gorącej wody, do konsystencji zupy jaką chcemy. Posypka Łyżka masła,lub oleju kokosowego 100 gr. ryżu preparowanego 1 malutka
w mojej kuchnisztuk, liście laurowe 3 sztuki, włoszczyzna 1/2 opakowania/mrożone, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do flaków 1 opakowanie, zasmażka: - w opisie, majeranek 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba żołądki gotowane w szybkowarze są bardzo miękkie i dość krótko gotowane, pamiętać trzeba o pierwszym zagotowaniu i wylaniu wody i wypłukaniu żołądków = oczyszczone żołądki(...)pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć na złocisto, dodać z 3-4 łyżki mąki pszennej i podsmażyć na złocisto zasmażkę zasmażkę dodać do flaków, mieszając doprowadzić do lekkiego zagęszczenia zupy, na koniec dodać majeranek, zdjąć z ognia, można na talerzu doprawić przyprawą w płynie flaki z żołądków smakują wybornie z pieczywem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię