zupa - 39132 przepisów (strona:905/2609)

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY 130

Zielona soczewica ma wiele właściwości odżywczych, zawiera przede wszystkim potas, kwas foliowy i dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Proponuję Wam dzisiaj pyszną zupę z zielonej soczewicy autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło, przepis pochodzi z książki Z miłości do smaku wyd. Carrefour Polska. Porcja dla 4 osób Czas przygotowania : 15 min. Gotowanie : ok. 40 min. Składniki(...)oliwą duś pod przykryciem. Pieczarki będą gotowe, kiedy cała woda z duszenia wyparuje, a one zredukują swoją objętość i będą lekko przyrumienione. Przed podaniem posyp świeżo mielonym pieprzem. Zupę podawaj przybraną duszonymi pieczarkami i posypaną natką kolendry i/lub pietruszki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa z ciecierzycy, pomidorów i ryżem 119

pomysłami. Jest zima, więc słońce nie wita nas zbyt często, a co z tym się wiążę, że zdjęcia wychodzą nie zbyt ładne, ale mam nadzieję, że będzie to wybaczone. Zupa z ciecierzycy jest idealnym posiłkiem dla całej rodziny, ponieważ jest syta, pełnowartościowa i pyszna! Składniki: 240g odsączonej ciecierzycy (1 puszka) 400g pomidorów krojonych (1 puszka) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)się zagotuję woda. Następnie dodajemy ciecierzycę, pomidory, koncentrat pomidorowy i ryż. Gotujemy przez ok 15 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Po upływie czasu zupę odtsawiamy na kilka minut, aby nabrała lepszego smaku. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Halaszle czyli węgierska zupa rybna 143

Moja wersja tradycyjnej, lekko pikantnej, rozgrzewającej węgierskiej zupy rybnej na bazie aromatycznej papryki, pachnącej cebuli, pomidorów i delikatnego fileta z miruny. Składniki: 800g fileta z maruny 1,2l rybnego lub warzywnego bulionu 2 żółte papryki 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 3 ziemniaki 2 marchewki 3 cebule 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki(...)wrzenia. Dodać pomidory z puszki i wszystko gotować kilka minut, następnie dodać pokrojoną rybę i gotować około 15 minut. W razie konieczności doprawić całość solą i pieprzem. 4.  Zupę rybną podawać z posiekaną natką z pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny
ZUPA Z SUSZONYMI MORELAMI 115

Bardzo nietypowa zupa.Polecam osobom które lubią łączyć słodkie smaki ze smakiem kurczaka i ziemniaków.Jest delikatna,pożywna.Pierwsze doznanie to słodycz jak u zup owocowych,po chwili silny, wyczuwalny smak  zupy z kurczaka.Gorąco polecam.Mojej koleżance bardzo smakowała choć bałam się ją tym cudem poczęstować(jest tradycjonalistką w gotowaniu) bo to takie dziwne kombinacje smakowe.   0.5 kg. kury

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa krem z pasternakiem 177

Pyszna biała zupa krem. Najlepiej podawać z grzankami.  Składniki: 600 g ziemniaków 2 korzenie pasternaku 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 200 ml śmietanki 30% pieprz, sól chleb na grzanki masło klarowane do podsmażenia Przygotowanie: Ziemniaki i pasternak obierz i pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na niewielkiej ilości masła klarowanego zeszklij cebulę(...)miękkie. Wlej bulion i śmietankę. Zmiksuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Chleb pokrój w kostkę i podgrzej na suchej patelni lub maśle klarowanym/oleju.  Przed podaniem posyp zupę grzankami. Można posypać zieloną pietruszką

Ze smakiem i z pasją
Zupa Laksa 126

Przepis na to popularne, malezyjskie danie pochodzi z bloga Facet z przepisem . Doskonała zupa rozgrzewająca, pełna niesamowitych aromatów i smaków.  Składniki 2 płaskie łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka mleka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego (użyliśmy ekologicznej kostki rosołowej) 1 cukinia 1 czerwona papryka 180 g tofu 200 g makaronu Udon 2 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżka soku(...)mieszając. Dodajemy mleko kokosowe, bulion, cukier, sól i sok z limonki. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron nakładamy do misek, zalewamy gorącą zupą, dodajemy pokrojonego w słupki ogórka, natkę kolendry, ćwiartki limonki oraz pokrojone w kostkę, tofu

R'n'G Kitchen
Węgierska zupa rybna 129

odcedzić do innego garnka przez sito(rybę delikatnie odłożyć), dodać pokrojone i oczyszczone warzywa i ugotować do miękkości, po czym wyjąć warzywa . Z podanych składników zarobić zasmażkę, podlać odrobiną zupy, wymieszać i wlać do garnka i gotować przez 10 minut. Rybę rozłożyć na talerze, zalać zupą, posypać natką pietruszki i podawać z grzankami z chleba razowego. Możemy zaciągnąć śmietanką

Tradycyjna Kuchnia
Zupa z brukwi i soczewicy... 114

sporo marchewki, trochę cebuli i średniej wielkości brukiew. Na cała resztę miałam oczywiście pomysł, tylko ta brukiew... Aż wreszcie nie dało się dłużej unikać zalegajacego korzenia i przypadkiem powstała zupa. Tania, z bardzo podstawowych, długotrwałych składników, kremowa i niesamowicie pyszna! Moje dzieci zajadały dokładkę za dokładka i wołały o jeszcze!       W sporym garnku rozgrzej(...)oraz  1 łyżeczkę suszonej natki pietruszki  (opcjonalnie).  Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj około 20 minut, lub do miękkości soczewicy i warzyw. Zmiksuj gotowa zupę blenderem na gładki krem. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, lub dobrego jogurtu, z kawałkiem dobrego, chrupiacego chleba, albo z tostem zwieńczonym pikantnym serem żółtym

Lejdi of the house
Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej) 162

Wegański wywar warzywny podstawowy jest przepisem bazą to większości zup, które można jeść w trakcie diety doktor Dąbrowskiej. Z reguły gotuję taką porcję, a potem dzielę ją na przykład na trzy części. Z jednej robię zupę marchewkową, z drugiej ogórkową, a z trzeciej kalafiorową. Wtedy codziennie mam inny smak. Można też na jej bazie przygotować pyszny rosół wegański

Kulinarne przygody Gatity
zupa z czerwonej fasoli z szybkowara... 121

kostkę, włoszczyznę, pokrojony boczek wędzony do miękkości wlać do wywaru ugotowaną fasolę z szybkowara, dodać kucharka, czosnek granulowany, majeranek, paprykę ostrą, gotować jeszcze z 10 minut na średnim ogniu, zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, więc gotuję ją wieczorem na obiad - zupa z czerwonej fasoli jest bardzo sycąca, aromatyczna, zdrowa, fasola najlepsza jest w ziarnach do moczenia..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem z topinamburu 89

bulwiasty to warzywo o ziemniaczano-orzechowym smaku, z wyglądu podobny jednak do mini selera lub imbiru. Można go przyrządzać na wiele różnych sposobów, a ja dzisiaj postawiłam na rozgrzewającą zupę. Gęsty krem z topinamburu z rozmarynem, prażonymi orzechami włoskimi i świeżą natką pietruszki oraz dodatkiem oliwy truflowej to zupa wyjątkowa, którą polecam dla całej rodziny, ponieważ topinambur ma bardzo dużo

wyzwania kuchenne
Rozgrzewająca zupa z groszkiem 115

Taka zupa skutecznie rozgrzewa, jest bardzo aromatyczna i zniewala swoim smakiem. Składniki 1 marchew 1 pietruszka  1 kawałek selera korzeniowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 1,5 l rosołu drobiowego 200 g groszku mrożonego szczypiorek makaron estragon sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Teraz bierzemy się za zupę. Rosół zagotowujemy

R'n'G Kitchen
Zupa fasolowa (fasolówka) 115

minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojony w drobną kostkę boczek i kiełbasę. przesmażyć chwilę. Całość dodać do zupy. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Całość gotować jeszcze około pół godziny. Kilka minut przed końcem gotowania doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Podawać gorącą z pieczywem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Tradycyjny polski rosół 290

Któż nie lubi rosołu? Mam wrażenie, że bardzo mało jest takich osób. Kiedyś żaden domowy niedzielny obiad nie mógł się obyć bez tej zupy, a i do dziś w niektórych domach dalej jest podawany głównie w ten dzień. Idealny rosół, intensywny i aromatyczny musi być ugotowany na dużej ilości warzyw i na różnych gatunkach mięsa. Najlepszy oczywiście jest taki ugotowany(...)wiejskiej kurze, choć niektórzy preferują w tej roli koguta. Natomiast najważniejsza rzeczą jest czas jego gotowania. Zdecydowanie nie jest to zupa dla niecierpliwych, rosół lubi się gotować długo i na minimalnym ogniu. Warto też pamiętać, szczególnie gdy gotujemy rosół, gdy za oknem jest ciepło, żeby nie przechowywać go w garnku wraz z warzywami i mięsem; niestety potrafi się skisić

Kulinarne przygody Gatity
Krupnik na serduszkach 229

wodą dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, zagotowujemy ponownie. Do gorącego wywaru dodajemy przygotowane warzywa oraz wsypujemy przepłukaną kasze. Gotujemy około 30-40 minut, 5 minut przed końcem gotowania zupę zabielamy śmietaną, na koniec do zupy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo