zupa - 39132 przepisów (strona:905/2609)

ZUPA OGÓRKOWA Z JAJKIEM 135

mięsa wraz z selerem i pietruszką. Wsypuję odrobinę soli i pieprzu, gotuję kolejne 25 minut. Ogórki obieram ze skórki, ścieram na tarce o dużych oczkach, koperek siekam. Do zupy dodaję ogórki i wlewam wodę z ogórków (powoli, aby zupa nie była zbyt kwaśna). Doprawiam do smaku. Na koniec wlewam zahartowaną wcześniej śmietanę i dodaję posiekany koperek. Podaję z ugotowanymi jajkami

JejKuchnia
Rosół z przepiórki 253

czyszczone mięso przepiórki. Zagotować, zmniejszyć gaz. Zdjąć szumy. Obrać marchewki, korzeń pietruszki i pokroić na długie słupki. Dodać marchewki, korzeń pietruszki, ziarna angielskie, liść laurowy i maggi do zupy. Cebulę obsmażyć na ogniu i dodać do rosołu. Z całego pęczka od natki pietruszki odciąć łodyżki włożyć do specjalnego woreczka i wrzucić do zupy. Doprawić rosół do smaku solą i pieprzem

Kuchnia Pokoleń
Zupa warzywna kolorowa, smaczna, zdrowa 130

laurowe, wlewamy ok. 1 l i 250 ml gorącej wody i całość gotujemy do czasu, aż warzywa będą al dente.  Rada: ilość dodanej wody zależy od wielkości warzyw, zupa ma być gęsta. Na sam koniec dodajemy garam masala, cieciorkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy już uzyskamy odpowiedni, swój ulubiony smak ostrości, dodajemy szpinak, koperek mieszamy i gotowe(...)Zupę podajemy z świeżą zieloną pietruszką. \\ RABATdo  sklepu Dajar   na hasło: ZDROWA-JESIEŃ (rabat obowiązuje

Moniki Smakołyki
Barszcz czerwony z kiszonych buraków 118

przygotowałam kiszone buraki. Przygotowałam z nich kilka dań a barszcz okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego domowe uszka i kolejna świąteczna potrawa gotowa! Składniki na około 3 litry zupy: 1 porcja UKISZONYCH BURAKÓW (z 1 kg buraczków) 1 i 1/2 litra wody 3 marchewki, obrane i pokrojone w mniejsze części 1 pietruszka, obrana i pokrojona w mniejsze części(...)wraz z sokiem. Dodajemy majeranek, obrany i pokrojony czosnek, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku. Mieszamy i zagotowujemy na bardzo małym ogniu przez około pół godziny, zupa nie może się zagotować. Przecedzamy do czystego garnka, w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu i podgrzewamy. Smacznego

Życie ze smakiem
Krem marchwiowo-anyżowy 159

Składniki/ 4 porcje: – ½ kg marchwi – 800 ml bulionu warzywnego lub 1 1/2 kostki warzywnej eko – 100 ml świeżej śmietany 18% – 2 białe

I LOVE LIFE
Zupa dyniowo - pomidorowa z fasolką szparagową 199

Taka pyszna zupa dziś na stole mym wylądowała. Dzielę się przepisem aby i na Waszym stole zagościła. Aromatyczna, połączenie dyniowego kremu i pomidorówki, polecam. Dodatek fasolki tylko podkręca smak, dodajcie świeżą bądź mrożoną. Zupa dyniowo - pomidorowa z fasolką szparagową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
KRUPNIK NA DROBIOWYCH PODROBACH 130

garnku zagotowujemy wodę lub rosół, dodajemy oczyszczone podroby, obsmażone mięso, warzywa oraz pozostałe składniki (za wyjątkiem koperku oraz natki pietruszki), gotujemy około 20 minut. Krok 2. Z zupy wyjmujemy mięso oraz podroby, kroimy w paseczki lub kostkę, wrzucamy z powrotem do zupy, dodajemy posiekaną zieleninę i gotowe. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Zupa fasolowa z zasmażką 107

wrzątkiem ( około 2 litrów ). Gotujemy pod przykryciem 10 min, dodajemy fasolę wraz z zalewą, ponownie gotujemy 10 min. Na rozgrzanym maśle, podsmażamy mąkę, dodajemy 100-150 ml wrzątku z zupy, rozprowadzamy na gładko. Całość dodajemy do zupy, dokładnie łączymy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Zupa cebulowa z soczewicą 162

zimne dni polecam zupę cebulową. Robiłam już wersję  z kluseczkami i zapiekaną pod ciastem francuskim a teraz wersja z soczewicą. Dzięki soczewicy zupa jest bardziej sycąca. składniki: 600 g obranej cebuli 2 łyżki masła 1 l bulionu 1 łyżka tymianku 1 puszka soczewicy sól,pieprz Cebulę pokroić w pół plastry. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę. Smażyć

Monia miesza i gotuje
Misa mocy 189

Jesień to czas kiedy szukamy rozgrzewających zup i gulaszów, bo brakuje nam słońca i ciepła. Idealnie jest jeśli uda nam się przygotować kolorowy gorący posiłek, bo wtedy dostajemy podwójną dawkę energii. Składniki: - 1 kg szynki wieprzowej - 4 ogórki kiszone - 400 g zielonego groszku Poltino - 2 duże cebule - 1 świeża czerwona papryka - 300 g pieczarek - 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki(...)być kruche ale nie rozpadające, po ok godzinie wspólnego gotowania dodajemy paprykę pokrojona w kostkę oraz groszek. Sprawdzamy smak i kruchość mięsa, ewentualnie doprawiamy wg. swojego uznania.  3. Zupę można na sam koniec zagęścić mąką ze śmietaną, ale to już jest opcjonalne. Podawać z pajdą domowego chleba

Apetyczna babeczka
Barszcz z puree i boczkiem 157

sposób, postanowiłam więc odświeżyć wspomnienia. Było pysznie! Pamiętajcie by kupić dobrej jakości zakwas buraczany. Te tańsze są zazwyczaj dużo gorszej jakości i negatywnie wpływają na smak zupy.  Barszcz: 2 udka z kurczaka 1 kg buraków 2 marchewki 1 pieruszka 1/4 selera 1 cebula 1 por 250 ml zakwasu buraczanego 150g śmietanki 12-18% 5 liści laurowych 5 kulek ziela(...)laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Gotujemy przez około 1 godzinę.  2. Pod koniec gotowania dodajemy zakwas a po chwili śmietankę (do śmietanki wlewamy najpierw kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i dopiero wtedy przelewamy do garnka). W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.  3. Boczek podsmażamy na suchej patelni do zarumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej

Szefowa kuchni
ZUPA GULASZOWA 169

dodać liść laurowy oraz ziele angielskie.Zalać przegotowaną wodą bądź bulionem warzywnym. Pieczarki  oczyścić,pokroić w plastry i wrzucić na suchą patelnię - smażyć do odparowania wody.Przełożyć do zupy. Paprykę oczyścić,pokroić w większą kostkę - można ją wcześniej upiec w piekarniku,ale nie jest to konieczne.Włożyć do zupy i gotować,aż mięsko i warzywa będą miękkie. Pod koniec

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa cebulowa z serowymi chipsami 297

Teraz jest czas idealny na tą zupę. Aromatyczna, gęsta i rozgrzewająca. Pełna wspaniałego, ale i intensywnego smaku. Jeśli raz spróbujecie zupy cebulowej, będzie do Was wracać co jakiś czas chęć na to cudo ;) Pierwszy raz ( ale też chyba ostatni) jadłam ją jeszcze na studiach. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i jest bardzo tania. Legenda głosi

Czerwona Porzeczka
Rosół z pieczonej gęsi z suszonymi grzybami i domowym bezglutenowym makaronem 188

uparcie próbuję jej dorównać, ale nie wiem, czy to jest wykonalne. Na listopadowe deszcze i wiatry nie ma chyba nic bardziej podnoszącego nas na zdrowiu, jak rozgrzewająca zupa, a rosół w szczególności. W końcu nie bez powodu nasze babcie leczyły nim przeziębienia.  Ten rosół jest dla mnie wyjątkowy z kilku powodów. Po pierwsze jest ugotowany na gęsinie(...)się promowanie gęsiny na święto 11 listopada, myślę, że jest szansa, aby stało się to ciekawą kulinarną tradycją. Bardzo spodobał mi się złocisty jesienny kolor i intensywny smak tej zupy uzyskany dzięki pieczonym gęsim udkom, pieczonym warzywom i suszonym grzybom. No i na koniec jestem bardzo dumna z mojego makaronu. Jako osoba chora na celiakię nie mogę jeść tradycyjnego makaronu

Quinoa Raz!
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą 215

Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca  do tego zdrowa i pożywna,  taka jest właśnie zupa z ciecierzycą.   Taka zupa jest  idealna na chłodne jesienne dni. Zapraszam do spróbowania, bo smakuje wyśmienici :) Składniki: 2 L bulionu 1 puszka ciecierzycy 5 ziemniaków 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1/2 puszki groszku  1 cebula 3 ząbki czosnku olej do smażenia natka

magiczna kuchnia Kasi